Βέσελι με Φενέρ στο Stoiximan Blog

Μη κάνεις σχέδια για τη ζωή..

..γιατί η ζωή έχει άλλα σχέδια για εσένα. Ο τραυματισμός του Γιάν Βέσελι αλλάζει τις ισορροπίες στη φετινή Ευρωλίγκα, στο προσωπικό σύμπαν του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και της Φενερμπαχτσέ.

Είναι από αυτές τις ειδικές περιπτώσεις που το κενό δε καλύπτεται. Στις περισσότερες ομάδες, βάσει δομής και αγωνιστικής κατευθύνσεως, υπάρχει ένας αθλητής (όχι απαραίτητα ο σταρ ή ο ηγέτης) του οποίου πιθανή απώλεια αφαιρεί σημαντικό ποσοστό από τη δύναμξη που βγάζει το σύνολο. Στη Φενέρ λοιπόν ο μοναδικός παίχτης που κρίνεται αναντικατάστατος είναι ο Γιάν Βέσελι. Ο καλύτερος παίχτης της καλύτερης (ή μάλλον πιο σταθερής) ομάδας της διοργάνωσης μέχρι τώρα και σίγουρα αυτός με το μεγαλύτερο impact στο παιχνίδι της. Ο Τσέχος forward/center τραυματίστηκε στον αχίλλειο στο ματς με τη Καρσίγιακα (86-81 οι πρωταθλητές του Σαρίτσα) και θα μείνει εκτός δράσης για τις επόμενες 6 εβδομάδες. Αυτό συνεπάγεται ότι χάνει τη φετινή post season της Ευρωλίγκας και -λογικά- θα είναι έτοιμος να επιστρέψει όταν και εφόσον η Φενέρ φθάσει στο Final Four του Βερολίνου..

Ο Πατ Ράιλι είχε παρομοιάσει τέτοιες καταστάσεις με “κεραυνούς” που βρίσκουν μια ομάδα κατά τη διάρκεια της σεζόν. Η Φενέρ έμοιαζε καβάλα στο άλογο μπαίνοντας στη τελική ευθεία της σεζόν που οδηγεί στη γερμανική πρωτεύουσα όμως η πραγματικότητα είναι ξεκάθαρη. Χωρίς τον Βέσελι είναι άλλη ομάδα. Θέλοντας να αντικρούσω τη δημιουργία κάποιων στερεοτύπων συνήθιζα να τονίζω στη προσωπική μου σελίδα ότι ο καλύτερος mobile ψηλός στο σύγχρονο ευρωπαϊκό μπάσκετ είναι λευκός και διόλου undersized, φωτογραφίζοντας τη ρουκέτα από τη Τσεχία. Αυτό που πραγματικά θεωρώ ότι θα δυσκολευτεί να καλύψει ο Ομπράντοβιτς αναφορικά με την απουσία του Βέσελι από το παιχνίδι της Φενέρμπαχτσε, στα φετινά playoffs είναι το απίστευτο motor του παίχτη και η ενέργεια του που πλημμύριζε το παρκέ σαν ορμητικό νερό και έφθανε μέχρι το τελευταίο κάθισμα της κερκίδας. Υπάρχει μια πραγματικότητα με την οποία συντονίζονται πολλοί θεωρητικοί του αθλήματος σχετικά με το closing των ομάδων και των προπονητών στο τέλος αμφίρροπων παιχνιδιών και η οποία μιλάει για το τι έπρεπε να πράξει και τι όχι, ο καθένας για να φθάσει στη νίκη. Και υπάρχει και η πραγματικότητα του παρκέ, εκεί που ο Βέσελι είναι ο πιο δραστικός ισώς παίχτης στη διοργάνωση αυτή τη στιγμή. Μιλάμε για τη κόλαση των τελευταίων 90-100 δευτερόλεπτων όπου το παιχνίδι πηγαίνει στο ένας εναντίον ενός. Σε εκείνο το σημείο, τα αμυντικά κυρίως χαρίσματα του Τσέχου, δίνουν πλεονέκτημα στη Φενέρ..

Δε ξέρω κατά πόσο επηρεάστηκε ο ίδιος από τη θητεία του στη Παρτίζαν (όπου στα παραδοσιακά oversized σχήματα του Βουγιόσεβιτς έπαιζε SF, με τον Σέρβο κόουτς να θέλει να υποστηρίξει την επίθεση μισού γηπέδου που τρέχει με την ικανότητα του Βέσελι στο επιθετικό ριμπάουντ και το παιχνίδι του κατά μήκος της τελικής γραμμής) όμως ο Τσέχος διακρίνεται από ιδιοσυγκρασία Βαλκάνιου. Οι αντιδράσεις του μέσα στο γήπεδο, ο τρόπος που ζει και παίζει το παιχνίδι είναι ενδεικτικός.

Πλέον η Φενέρ στρέφεται στον προπονητή της για να βρει τη λύση. Ο ίδιος πρέπει να ανακατέψει και πάλι την τράπουλα κρατώντας ζωντανά τα αμυντικά ένστικτα της ομάδας του χωρίς τον παίχτη που απλώνει δίχτυ μπροστά από το καλάθι της. Η λογική στον καλοκαιρινό σχεδιασμό άλλωστε καταρίφθηκε από τον Ζοτς. Αυτή έλεγε για χρησιμοποίηση των Βέσελι-Ούντοχ στο “5” (και όχι σαν δίδυμο ψηλών) και του Ντατόμε ως Stretch-4, με τον Κάλινιτς στο “3” και τον Μπογκντάνοβιτς σε ρόλο πασπαρτού στα φτερά. Νομίζω ότι τώρα ήρθε η στιγμή να το ξανακοιτάξει ο κόουτς.. Ο Hersek θα ανεβάσει ως “μπάνγκερ” τα λεπτά του στο rotation, θα δούμε σχήματα με τον Άντιτς στο “5” (όποιος γνωρίζει τον Ομπράντοβιτς σαν άνθρωπο καταλαβαίνει ότι ο Yurtseven δε παίζει ακόμα και αν η Φενέρ μείνει χωρίς παίχτη άνω του 1.95 στο ρόστερ..), σίγουρα αλλαγές και “προσαρμογές” στο αμυντικό playbook της Φενέρ για να περάσουν οι Τούρκοι αλώβητοι αυτό το πολύ κρίσιμο διάστημα χωρίς το “άλογο κούρσας” τους. Είναι μια μεγάλη πρόκληση για τον ίδιο τον Ομπράντοβιτς. Στη πιο δύσκολη στιγμή της σεζόν, η Φενέρ έχει ακόμα διαθέσιμο το μεγαλύτερο της όπλο. Και στρέφεται στον προπονητή της..