Με την αύρα του παρελθόντος…

Η ΑΕΚ μπαίνει στη μάχη του F4 του Basketball Champions League και το ΟΑΚΑ έχει φορέσει τα γιορτινά του. Πρώτο εμπόδιο η Μούρθια του Ιbon Navarro..

Φτάσαμε λοιπόν στο F4 του Basketball Champions League και στη μεγάλη στιγμή της ΑΕΚ. Ο “Δικέφαλος” κατάφερε να περπατήσει τον δρόμο  μέχρι εδώ, και να βρίσκεται σε απόσταση βολής από τη κατάκτηση του τρίτου ευρωπαϊκού του τροπαίου, μένοντας όρθιος απέναντι σε θεούς και δαίμονες. Πλέον δεν υπάρχουν δικαιολογίες και καμία ματιά πίσω. Η ΑΕΚ πρέπει να έχει ως μόνο στόχο τις δύο επόμενες νίκες και την επιστροφή στη κορυφή μιας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης. Το ΟΑΚΑ αναμένεται να έχει πολύ κόσμο ο οποίος θα προσπαθήσει να σπρώξει την ελληνική ομάδα στο πολυπόθητο αποτέλεσμα. Αόρατος αλλά πολύ σημαντικός σύμμαχος σε αυτή τη προσπάθεια για την ΑΕΚ θα είναι η αύρα του ένδοξου παρελθόντος που αναμένεται να “πλημμυρίσει” το γήπεδο. Είναι ώρα να επαναληφθεί η ιστορία..

Απέναντι σε μια πολύ αποτελεσματική αμυντική ομάδα…

Η Μούρθια του κόουτς Ibon Navarro είναι μια πειθαρχημένη ομάδα η οποία απεικονίζει εντός των τεσσάρων γραμμών το μαχητικό προφίλ που χαρακτηρίζει τον τεχνικό ηγέτη της.

Νομίζω καταλαβαίνετε τι εννοώ.. (η αντίδραση είναι από τη περυσινή του θητεία στη Μανρέσα). Ο Βάσκος προπονητής γνωρίζοντας ότι δεν έχει στα χέρια του ελίτ επιθετικό ταλέντο, έχτισε ένα συμπαγές αμυντικό σύνολο το οποίο αναβαθμίστηκε ποιοτικά μετά τα μέσα της σεζόν με τη προσθήκη (ουσιαστικά πρόκειται για επιστροφή) του Αουγκούστο Λίμα στη θγραμμή των ψηλών.

Η άμυνα της (Νο3 στην ACB πίσω από τις Ρεάλ και Μπαρτσελόνα) είναι αυτή που τη βοήθησε να βγει ζωντανή σε δύο απαιτητικά σετ παιχνιδιών με τη Τενερίφη και τη Καρσίγιακα όπου η Μούρθια πέτυχε δύο πολύ σπουδαίες και πειστικές εκτός έδρας νίκες. Αυτή η άμυνα κατεβάζει τα ποσοστά των αντιπάλων της στην ACB στο «πάτωμα» (το τρίποντο απέναντι της είναι 32.2%, το καλύτερο νούμερο στην Ισπανία), παράγει λάθη και κυρίως πνίγει τη δημιουργική ικανότητα παίζοντας πολύ αποτελεσματικά μακριά από τη μπάλα (άμυνα εδάφος). Η Μούρθια επιτρέπει μόλις 13.5 τελικές πάσες στον αντίπαλο. Φυσικά πρόκειται και εδώ για τη καλύτερη αμυντική επίδοση στην ισπανική λίγκα.

Είναι προαπαιτούμενο για την ΑΕΚ λοιπόν να καταφέρει να βρει σκορ και να ανεβάσει τη παραγωγικότητα της ψηλά, διαλύοντας την αυτοπεποίθηση που αντλεί η ισπανική ομάδα από την αμυντική της ικανότητα. Εκτιμώ ότι εδώ, είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι η ελληνική επίθεση έχει δείξει φέτος ότι μπορεί να παράγει μέσα από προσωπική φάση. Μη ξεχνάμε ότι απέναντι της θα βρει μια άμυνα πολύ ικανή στο να “κόβει” τις γραμμές συνεργασίας και την επικοινωνία μετάξυ των παιχτών στην επίθεση. Ο Χάρις, ο Γκριν, ο Τζέιμς, έχουν το χάρισμα να πάνε σε ένας εναντίον ενός καταστάσεις σπάζοντας τη πίεση των Ισπανών στο μισό γήπεδο. Ιδανικά η ΑΕΚ θα πρέπει να βρει transition επίθεση για να μεγιστοποιήσει τη πιθανότητα της να ανέβει ψηλά σε επίπεδο παραγωγικότητας.

Ο Clevin Hannah είναι ο εγκέφαλος της ισπανικής επίθεσης. Από τη παρουσία του θα εξαρτηθούν πολλά σήμερα για το ύψος της παραγωγικότητας της Μούρθια. Εκτός της δημιουργικής του ικανότητας, ο 30χρονος πόιντ γκαρντ φέρνει στο τραπέζι και εξαιρετική περιφερειακή εκτέλεση, αποτελώντας μαζί με τον Vitor Benite και τον γνωστό στο ευρύ κοινό Brad Oleson, τους καλύτερους σουτέρ του Navarro. Οι Ισπανοί δουλεύουν αρκετά για αυτούς κάτι που σημαίνει ότι η άμυνα της ΑΕΚ θα πρέπει να είναι έτοιμη να μείνει “μαζί” τους την ώρα που εκτελούν προς το ελληνικό καλάθι. Το δίδυμο Ovie Soko (γνωστός μας από το πέρασμα του από τα Τρίκαλα) και Λίμα (παίχτης Ευρωλίγκας, ο Navarro περιμένει από αυτόν να κάνει τη διαφορά ψηλά) επίσης πρέπει να κρατηθεί μακριά από το καλάθι. Αυτόματα γίνεται αντιληπτό ότι παίχτες όπως ο Βασιλόπουλος, ο Ξανθόπουλος ή ο Λαρεντζάκης πρέπει να προσφέρουν ενέργεια στα μετόπισθεν και κυρίως έξτρα κατοχές (που μπορούν να οδηγήσουν άμεσα σε ανοιχτό γήπεδο στην άλλη πλευρά του παρκέ) στον “Δικέφαλο”.

Ο Ντούσαν Σάκοτα με τη σειρά του ποντάρει στη προσωπικότητα συγκεκριμένων παιχτών του. Ξέρει ότι αθλητές όπως ο Χάρις, ο Γκριν ή ο Σάκοτα μπορούν να κουβαλήσουν την ομάδα εάν χρειαστεί σκοράροντας σημαντικούς πόντους. Το έκαναν σε ολόκληρη τη σεζόν άλλωστε.. Έχει στο μανίκι του τους Πάντερ (πολύ σημαντικό να είναι ζεστός, μπορεί να βάλει φωτιά στην εξέδρα) και Χάντερ, οι οποίοι μαζί με τον Παναγιώτη Βασιλόπουλο άλλαξαν τελείως το πρόσωπο της ΑΕΚ στο δεύτερο μισό της χρονιάς. Ο “Δικέφαλος” θα πρέπει να μετατρέψει τη πίεση του φαβορί (λόγω έδρας) σε δημιουργικό άγχος και σε αυτόν τον δρόμο οι ηγέτες του πρέπει να βγούν μπροστά. Η ΑΕΚ δεν έχει να φοβηθεί τίποτα στη σημερινή αναμέτρηση, αρκεί να μείνει συγκεντρωμένη στο πλάνο. Η τρέχουσα σεζόν έχει δείξει ότι ακόμα και στις άσχημες βραδιές της, η ΑΕΚ μπορεί και επιστρέφει. Χρειάζεται καθαρό μυαλό, υπομονή, πάθος και πολύ μαχητικότητα. Για όλα τα υπόλοιπα, θα φροντίσει η αύρα του παρελθόντος..