Παναθηναϊκός εναντίον Ζιελόνα Γκόρα στην Πολωνία stoiximan blog

Μάτς – Παγίδα

Ο Παναθηναϊκός ταξιδεύει στη Δυτική Πολωνία αυτή την αγωνιστική αντιμετωπίζοντας τη Ζιελόνα Γκόρα σε ένα παιχνίδι με απροσδιόριστο στάτους βάσει του πλαισίου που έχει διαμορφωθεί. Απλά πρόκειται για ένα ματς-παγίδα..

Θεωρητικά θα μπορούσε να αποτελεί το πιο εύκολο εκτός έδρας παιχνίδι των πρασίνων στο γκρουπ το οποίο θα έδινε μια ευκαιρία στον κόουτς Τζόρτζεβιτς να τεστάρει κάποια πράγματα όπως η λειτουργικότητα σχημάτων που δε χρησιμοποιεί συχνά, σε πραγματικές συνθήκες αγώνα. Μαντέψτε όμως.. Δεν υπάρχει «εύκολο εκτός έδρας ματς» για τους πράσινους. Ούτε καν.. Η κατάσταση στον όμιλο έχει δώσει χαρακτήρα Must win στο ματς και για τους δύο αντιπάλους.

Έχουμε υπογραμμίσει από την αρχή της σεζόν ότι, ειδικά στα παιχνίδια του πρώτου διμήνου, οι πιο ποιοτικές ομάδες μπορούν να πέσουν πιο εύκολα θύμα εκπλήξεως σε τέτοια ματς μακριά από την έδρα τους γιατί σε αυτό το χρονικό σημείο η άμυνα τους δεν είναι στο επίπεδο που πρέπει. Η παράμετρος αυτή τις κάνει πιο θνητές απέναντι σε πιο αδύνατους αντιπάλους μιας και κατά κανόνα στο σύγχρονο ευρωπαϊκό μπάσκετ (και στο επίπεδο της Ευρωλίγκας) ο «ισχυρός» ελέγχει τέτοιες καταστάσεις με την άμυνα του. Η δεδομένη απουσία του Τζέημς Γκιστ και γενικότερα το σήμα του Ερυθρού Σταυρού που σε λίγο θα πλαισιώσει το τριφύλλι στη φανέλα του Παναθηναϊκού για τη φετινή περίοδο, προκαλούν σκέψεις..

Ο Παναθηναϊκός είναι σαφώς πιο ποιοτική ομάδα από τη Ζιελόνα. Οι Πολωνοί (4-0 στη λίγκα τους, 0-3 στην Ευρωλίγκα) είναι ιδιαίτερα αξιόμαχοι μέχρι στιγμής στη διοργάνωση αν αναλογιστούμε ότι πρόκειται για την ομάδα με το λιγότερο ποιοτικό ρόστερ ανάμεσα στους 24 μονομάχους. Ο Σάσο Φιλιπόφσκι (ανανέωσε πέρυσι για άλλα δύο χρόνια) έχει κάνει στροφή στη φιλοσοφία του πατώντας φρένο μετά το περυσινό ασταμάτητο run & gun παιχνίδι το οποίο η Ζιελόνα είχε απορροφήσει (με καλά αποτελέσματα στο κομμάτι της ανάπτυξης). Οι Πολωνοί έχουν εστιάσει στο αμυντικό κομμάτι, αποδίδουν πλέον πολύ καλύτερα σε αυτό, γεγονός το οποίο τους βοήθησε σημαντικά στη Βαρκελώνη όπου έχασαν στις λεπτομέρειες έναν αγώνα που κάλλιστα θα μπορούσαν να είχαν πάρει. Έχουν χάσει επίσης από τη Ζαλγκίρις εντός (στο τέλος) και από τη Λοκομοτίβ τη προηγούμενη εβδομάδα πάλι δύσκολα. Παίζουν τη ζωή τους δηλαδή..

Τρία στοιχεία που οι πράσινοι του Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς πρέπει να κυκλώσουν σε επίπεδο τακτικής.

  • Η Ζιελόνα είναι αδύνατη στο ζωγραφιστό και αυτό πρέπει να αποτελέσει τη βάση του αγωνιστικού πλάνου της ελληνικής ομάδας. Δεν υπάρχει παίχτης στα κυβικά του Ραντούλιτσα. Ούτε rim protector που θα φοβίσει τους διεμβολιστές του Παναθηναϊκού. Οι πράσινοι πρέπει να τελειώσουν τον αντίπαλο στο ζωγραφιστό χτυπώντας με κάθε δυνατό τρόπο. Ποστ παιχνίδι, slashing από τους γκαρντς, κοψίματα, κάθετο μπάσκετ.
  • Η ομάδα του κόουτς Φιλιπόφσκι μειονεκτεί στο κομμάτι του ριμπάουντ, απόρροια της έλλειψης ποιοτικών ψηλών σε αυτό το επίπεδο. Ο Ντέγιαν Μπορόβνιακ (πρώην του Άρη επί Ντρούκερ, στην ομάδα που περιείχε τότε τους Μπόμπι Μπράουν-Πι Τζέη Τάκερ-Ντάνστον-Σλούκα) και ο Ρουμάνος Βλαντ Μολντοβίνου είναι οι κολώνες της ομάδας (ειδικά ο δεύτερος)όμως κανείς του δεν είναι σπουδαίος ριμπάουντερ και η γενικότερα μέτρια ομαδική λειτουργία της Ζιελόνα στο κομμάτι αυτό δε βοηθάει αυτή τους την αδυναμία. Είναι μια καλή ευκαιρία για τους πράσινους να ελέξγουν το τέμπο μέσω της κυριαρχίας τους ψηλά.
  • Για τον Μateusz Ponitka έχουμε ξαναμιλήσει από αυτό εδώ το βήμα. Είναι ένα ταλαντούχο παιδί στα 22 του (1,96-Swingman) το οποίο αποτελεί τον «σταρ» των Πολωνών. Ήταν εξαιρετικός στο Ευρωμπάσκετ τον περασμένο Σεπτέμβρη. Είναι αρκετά δυνατός, έχει όλο το φυσικό/αθλητικό πακέτο (μικρότερος μου θύμιζε Μίλιτς..), ικανός διεμβολιστής και πεισματάρης. Τη τελευταία διετία έπαιξε στην Οστάνδη με πολύ καλή παρουσία ενώ το καλοκαίρι δούλεψε με κάμποσες ομάδες του ΝΒΑ. Απαγορεύονται ευκαιρίες στο ανοιχτό γήπεδο και η δημιουργία ρηγμάτων από τον συγκεκριμένο. Το ότι δεν είναι ακόμα «παιγμένος» σε αυτό το επίπεδο, βοηθάει την άμυνα του Παναθηναϊκού.

Το στραπάτσο της Αναντολού στη Πόλη από την Τσεντεβίτα και το ..παρά τρίχα της Μπαρτσελόνα από την ίδια τη Ζιελόνα Γκόρα μάλιστα, υποχρεώνει τον Παναθηναϊκό να πάει στη Πολωνία με τα μάτια ορθάνοιχτα και υποψιασμένος. Εκτιμώ ότι οι Πολωνοί έχασαν την κύρια ευκαιρία τους για νίκη τη περασμένη εβδομάδα αλλά όλα θα κριθούν από την αμυντική ετοιμότητα των πρασίνων απέναντι σε ένα όχι ιδιαίτερα ποιοτικό αλλά αξιόμαχο σύνολο.

Leave a Reply