Larry Joe Bird: Γεγονότα πίσω από τον θρύλο..

Ο Larry Joe Bird αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες στην ιστορία του αθλήματος. Είναι ένας άνθρωπος έξυπνος και οξυδερκής, με την ευλογία να πετυχαίνει σε οτιδήποτε κάνει. Μερικά γεγονότα όμως πίσω από τον θρύλο μπορούν να εξηγήσουν πολλά. Τα περισσότερα από αυτά δεν είναι πολύ γνωστά στο ευρύ κοινό άλλωστε..

Πέντε γεγονότα που στιγμάτισαν τον Larry Legend λοιπόν. Κάποια από αυτά έπαιξαν τον δικό τους, ιδιαίτερο ρόλο στη δημιουργία του μύθου..

Μεγάλωσε όντας κάτω από το όριο της φτώχειας

poverty-larrys-house
O Bird γεννήθηκε στο West Baden, ένα χωριό δίπλα στη κωμόπολη του French Lick της Ιντιάνα της οποίας μάλιστα ο πληθυσμός δε ξεπερνά του 2.000 κατοίκους. Ο Joe και Georgia Bird είχα άλλα 5 παιδιά (ο Λάρι ήταν ο τέταρτος από τα έξι συνολικά). Ο Joe δούλευε στην οικοδομή όμως ήταν πολύ άνεργος και η οικογένεια βασιζόταν στα λίγα χρήματα που έπαιρνε η Georgia από τη δουλειά της στο εστιατόριο για να τραφεί. Ζούσαν σε ένα μικρό, παλιό σπίτι δίπλα στις σιδηροδρομικές γραμμές στο οποίο υπήρχε μόνο ένας φούρνος ως μέσα ζεστασιάς. Πολύ συχνά και αυτός χαλούσε αφήνοντας την οικογένεια του Λάρι μέσα στο κρύο.

Ο πατέρας του ήταν αλκοολικός

Ο Joe Bird ήταν αλκοολικός. Κάποιες φορές μάλιστα (όχι συχνά) σπαταλούσε τη μικρή του πληρωμή από τη δουλειά στο μπαρ της περιοχής. Οι οικονομικές δυσκολίες της οικογένειας συχνά την ανάγκαζαν να στείλει τον μικρό Λάρι για κάποιο διάστημα στη γιαγιά του στο French Lick. Και εκεί όμως η κατάσταση δεν ήταν καλύτερη.. Λέγεται ότι η θέληση του Λάρι να ξεφύγει από μια ζωή μέσα στη φτώχεια υπήρξε το μεγαλύτερο κίνητρο του. Ίσως για αυτό να έκανε 200 σουτ κάθε πρωί πριν φύγει για το σχολείο..

Ο πατέρας του αυτοκτόνησε για να βοηθήσει την οικογένεια του..

Όντας χωρισμένος από τη Georgia λόγω των προβλημάτων αλκοολισμού, o άνεργος Joe Bird αποφάσισε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να προσφέρει στην οικογένεια του. Άλλωστε ο ίδιος είχε πιάσει “πάτο” μιας και χρωστούσε χρήματα, περιμένοντας τη παρέμβαση της αστυνομίας η οποία θα τον οδηγούσε στη φυλακή. Πήρε τηλέφωνο την πρώην γυναίκα του και της είπε ότι δε χρειάζεται πια να ανησυχεί για το οικονομικό. Λίγα δευτερόλεπτα μετά και αφού έκλεισε το τηλέφωνο, αυτοκτόνησε με το όπλο του ώστε η γυναίκα και τα παιδιά του να μπορέσουν να ζήσουν καλύτερα με τα λεφτά της ασφάλειας που θα λάμβαναν. Κανείς δε ξέρει εάν κατάφεραν να τα πάρουν βέβαια..

larry-as-a-kidΟ Λάρι είχε αρκετά καλή σχέση με τον Joe και ο θάνατος του τον επηρέασε βαθιά. Ο ίδιος ο μετέπειτα σταρ των Σέλτικς άλλωστε φημίζεται για την υπερηφάνεια του. Παρότι ένιωσε προδομένος από την αυτοκτονία του πατέρα του δε σήκωνε κουβέντα για το ποιόν του και το πόσο σκληρά εργαζόμενος ήταν. Κάποτε ο Joe για ένα Σαββατοκύριακο “κούραρε” το σπασμένο του πόδι (ναι..) με τον Λάρι να τον βοηθάει να φορέσει τη μπότα παρά το πρήξιμο. Μετά από ώρες προσπαθειών η μπότα μπήκε και ο Joe σύρθηκε μέχρι το επόμενο μεροκάματο. Μην αναρωτιέστε λοιπόν από που πηγάζει η αυταπάρνηση που συνόδευε τον Larry Legend σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του. Το πόσες φορές έχει αγωνιστεί τραυματίας και με σοβαρό ρίσκο μόνο ο ίδιος το ξέρει..

Παράτησε το κολέγιο για να δουλέψει ως σκουπιδιάρης..

Ο Μπόμπι Νάιτ τον επέλεξε για να στελεχώσει τη σπουδαία ομάδα των τοπικών Hoosiers όμως ο Λάρι θα διάλεγε άλλο δρόμο. Δε μπόρεσε ποτέ να προσαρμοστεί στο νέο του περιβάλλον (του την έδινε η μεγάλη πόλη..) ενώ η ανέχεια του σε οικονομικό επίπεδο παράμενε μεγάλη κάνοντας τα πράγματα δύσκολα. Ο Bird επέστρεψε στο French Lick παρατώντας και το Junior College σε μια περίοδο όπου μάλιστα ήταν φρεσκοπαντρεμένος με παιδί. Προσελήφθη στον δήμο ως οδοκαθαριστής, δουλειά η οποία του άρεσε αρκετά. “Ήμουν γύρω από γνωστούς και φίλους ενώ εργαζόμουν. Τι καλύτερο..; Μπορούσε να προσφέρω κάτι στη τοπική κοινωνία καθαρίζοντας”. Τότε εμφανίστηκε ο Bill Hodges ο οποίος με τα χίλια ζόρια τον έπεισε να ενταχθεί στο Indiana State. Tα θαύματα εντός παρκέ ήταν θέμα χρόνου..

Έχει μια κόρη με την οποία δεν ήρθε ποτέ κοντά

Στο διάστημα που παράτησε τους Hoosiers και ξεκίνησε να δουλεύει στις καθαριότητες ο Bird με τη χρόνια γνωστή του Τζάνετ, είχαν φέρει στο κόσμο τη μικρή Κόρι με την οποία ο μετέπειτα σταρ του ΝΒΑ ποτέ δεν ήρθε κοντά. Θεωρούσε λάθος όλο αυτό που έγινε με μητέρα της και προτιμούσε να απομακρυνθεί από αυτές (ως παρουσία και όχι οικονομικά). Κανείς δε ξέρει εάν τον απόθησε ο φόβος της πατρότητας. Πάντως μετά υιοθέτησε δύο παιδιά.. Ποτέ όμως δεν έχει ρίξει πραγματικά φως στην υπόθεση του βιολογικού του παιδιού..