Ψηφοφορία: Αυτό το κύπελλο ποιος θα το πάρει;

Το κύπελλο φέτος έχει αποκτήσει εξαιρετικό ενδιαφέρον εξαιτίας των τεσσάρων ομάδων που έφτασαν στα ημιτελικά. Όλοι θέλουν τον τίτλο, οι αγωνιστικές διαφορές είναι λίγο πολύ μικρές και τα προγνωστικά εξαιρετικά δύσκολα. Τα πάντα θα κριθούν στην ημέρα που θα βρεθούν οι παίκτες, σε ατομικά λάθη (ή εξαιρετικές ατομικές αποδόσεις) σε πιθανά σφάλματα ή σωστές εμπνεύσεις των προπονητών, στην τύχη και τις λεπτομέρειες. Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ σήμερα και στη συνέχεια Ολυμπιακός-ΑΕΚ αύριο και οι προβλέψεις ξεκινούν. Είναι ίσως η κατάλληλη ευκαιρία να δούμε πώς κύλησε η χρονιά των τεσσάρων διεκδικητών μέχρι τώρα.

ΑΕΚ

Το καλοκαίρι της ΑΕΚ ήταν καταστροφικό. Φιάσκο με τον Μοντανιέ, αγχωμένη επιλογή Κετσπάγια, μεταγραφές που δεν βοήθησαν κι ο συμπαθής μεν, αλλά γυρολόγος στον ποδοσφαιρικό τρίτο κόσμο Μοράις. Ακολούθησε το ελληνικό “τρεχάτε ποδαράκια μου” στο δεύτερο μισό της σεζόν. Πιο σοβαρές μεταγραφικές κινήσεις, προπονητής που κατάφερε να στρώσει τα πράγματα, μάχη για την είσοδο στα πλέι-οφ με πολύ καλύτερο ποδόσφαιρο και πλέον την καλύτερη επίθεση στο πρωτάθλημα.

Ο MVP

Μπορείς να δώσεις τον τίτλο σε έναν παίκτη με ελάχιστα παιχνίδια; Γιατί όχι; Ο Σέρχιο Αραούχο έχει κάνει τη μεγάλη διαφορά. Κυρίως κάνοντας πράγματα που δεν φαίνονται. Την στιγμή που οι περισσότεροι θα δουν το εντυπωσιακό του σουτ ή το γκολ του, λίγοι θα δώσουν σημασία σε όλα τα άλλα που κάνει. Κινητικότατος, δεν αφήνει τους αντιπάλους να αναπνεύσουν, αλτρουιστής μοιράζοντας πολύ συχνά πάσες, τρέχει συνέχεια, καλύπτει χώρους και δημιουργεί ακόμα περισσότερους με την εξυπνάδα του. Ίσως ο Μάνταλος να έχει προσφέρει συνολικά περισσότερα φέτος, αλλά ο Αραούχο έχει καταφέρει να βοηθήσει όλη την ομάδα τους τελευταίους μήνες, ανεβάζοντας το επίπεδο.

How you doin’ ?

Η απογοήτευση

Αν κι ο Λέσκοτ έφυγε νωρίς, η μεγάλη απογοήτευση είναι ο Ούγκο Αλμέιδα. Ο Πορτογάλος είναι ωραίος τύπος, να τον έχεις στην παρέα να διασκεδάζετε, να τρώτε κανένα κοψίδι, να σου λέει φάσεις με τον Κουαρέσμα και τον Κριστιάνο από την εθνική. Και στην μπάλα όμως. Δώστου την στα πόδια, στην περιοχή να μη χρειαστεί να τρέξει ή να κοπιάσει και θα το μπουμπουνίσει. Δυστυχώς όμως στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, χρειάζεται και λίγη κίνηση και ο Ούγκο σαν βραδυκίνητο καράβι φαίνεται να μπάζει νερά από παντού. Πιο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ποστ του στα social media (εκεί δεν τραυματίζεται τουλάχιστον), από τα όσα κάνει στο γήπεδο.

Παναθηναΐκός

Αν μια ομάδα έχει τρελάνει τους οπαδούς της φέτος είναι σίγουρα ο Παναθηναϊκός. Τα φιλικά, τα πρώτα ματς στην Ευρώπη και το πρωτάθλημα, έφεραν μεγάλο ενθουσιασμό και ελπίδες. Η προσγείωση ήταν απότομη με συνεχείς ήττες και πλέον γρήγορα το μοναδικό ενδιαφέρον ήταν πότε θα φύγει ο Στραματσόνι. Σε μια χώρα που οι αλλαγές προπονητών πριν την παρέλαση είναι έθιμο εφάμιλλο με τα κάλαντα, η διοίκηση του Παναθηναϊκού έδειξε υπερβολικά μεγάλη υπομονή στον Ιταλό. Όταν ο Ουζουνίδης στις 15 Δεκεμβρίου έβλεπε τον Απόλλωνα Αθηνών να προηγείται στο ημίχρονο και τον κόσμο να αποχωρεί από το γήπεδο, σίγουρος για τον αποκλεισμό, σίγουρα δεν περίμενε ότι τέσσερις μήνες μετά θα ήταν στα ημιτελικά.

Ο MVP

Οποιοσδήποτε απαντήσει σε αυτή την ερώτηση με κάτι διαφορετικό από το “Μάρκους Μπεργκ”, πρέπει να του αφαιρεθεί η ποδοσφαιρική ταυτότητα. Η σημασία του Σουηδού είναι εφάμιλλη με αυτή του Γουέστμπρουκ στην Οκλαχόμα. Σε κανέναν από τους υπόλοιπους φιναλίστ δεν συμβαίνει κάτι παρόμοιο. Αν ο Μπεργκ είναι τραυματίας, ο ΠΑΟ πάσχει. Αν ο Μπεργκ είναι ντεφορμέ ή κυκλοφορούν άρθρα ότι βαρέθηκε την Ελλάδα και το τζατζίκι, ο ΠΑΟ υποφέρει. Όταν όμως ο Μπεργκ είναι καλά, η ποιότητα του Παναθηναϊκού ανεβαίνει. Με 28 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, δεν υπάρχει συζήτηση για το ποιος είναι ο πιο πολύτιμος.

Η απογοήτευση

Ο Βίκτορ Ιμπάρμπο είναι ο χαρακτηριστικός τύπος “αν με δεις σε βίντεο θα με λατρέψεις”. Όπως ήταν λογικό οι φίλοι του Παναθηναϊκού περίμεναν πολλά. Οι πιο προσεκτικοί όμως θα έβλεπαν μια καριέρα με δανεισμούς από εδώ και από εκεί, λίγα παιχνίδια σε όλες τις ομάδες τις τελευταίες σεζόν και θα ήταν υποψιασμένοι. Ο Ιμπάρμπο έχει μπόλικο ταλέντο (έστω και αν μπροστά στην εστία δεν τα καταφέρνει) και πολύ λιγότερο μυαλό. Η παρουσία του και τα γεγονότα πριν τη φυγή του με τις χαμένες πτήσεις και τα χαρτιά από γιατρό είναι η εξήγηση για το γεγονός ότι βρίσκεται κάπου στην Κίνα τώρα.

ΠΑΟΚ

Αυτό που αναρωτιούνται στον ΠΑΟΚ είναι το “τι θα γινόταν αν”. Και το ερώτημα έχει να κάνει με την επιθετική αφλογιστία της ομάδας. Ο ΠΑΟΚ απέτυχε να κερδίσει σε πολλά ματς που είχε τις φάσεις, αλλά δεν είχε τον άνθρωπο που θα τις τελειώσει. Όταν ο Πρίγιοβιτς εμφανίστηκε, τότε ήταν πολύ αργά για το πρωτάθλημα. Ίσως όμως να μην είναι για το κύπελλο. Σε μια σεζόν που ο ΠΑΟΚ εμφανίστηκε μεν καλύτερος, αλλά όχι τόσο ουσιαστικός, το κύπελλο είναι πόθος για τους οπαδούς του.

Ο MVP

Μπορεί να είναι αντι-τουριστική επιλογή και αρκετοί να διαφωνήσουν. Υπάρχουν πιο φαντεζί παίκτες επιθετικά ή πιο ταλαντούχοι στο κέντρο. Κι όμως, κατά την ταπεινή μας άποψη ο Χοσέ Κάνιας αποτελεί βαρόμετρο για τον ΠΑΟΚ. Το πόσο σημαντικός είναι κάποιος, το καταλαβαίνεις στα ματς που λείπει και όταν ο Κάνιας απουσιάζει, το κέντρο του ΠΑΟΚ είναι αρκετά πιο νερόβραστο. Κι ας σκοράρει σπάνια, έχει παραπάνω γκολ από τον Κλάους στο πρωτάθλημα έτσι κι αλλιώς.

Ξεμείναμε από βέλη

Η απογοήτευση

Η θέση του φορ στον ΠΑΟΚ είναι μια περίεργη κατάσταση. Φουρνιές αποτυχημένων ξένων έχουν παρελάσει στην Τούμπα. Τα καλοκαιρινά πρωτοσέλιδα στα μπιτς μπαρ της Χαλκιδικής έχουν πει περισσότερα ψέματα και από προεκλογικές υποσχέσεις. Μέσα σε όλα αυτά υπάρχει κι ο Κλάους, ο άνθρωπος που ήρθε για να κάνει τους ΠΑΟΚτζήδες να ξεχάσουν τον Σαλπιγγίδη και τελικά καταφέρνει να ακούει σχεδόν τα ίδια. Ένας παίκτης με μεγάλο ταλέντο που έφτασε να παίζει στην εθνική και που έμεινε πιο στάσιμος και από τα έργα του Μετρό, περνώντας φέτος περίοδο ανομβρίας. Ο τραυματισμός του Πρίγιοβιτς ήταν ίσως η τελευταία ευκαιρία του Αθανασιάδη, αλλά δεν φαίνεται να την αρπάζει.

Ολυμπιακός

Μπορεί μια ομάδα που περίπου στα μέσα της σεζόν ήταν μέσα σε όλους τους στόχους, στο τέλος αυτής και με το πρωτάθλημα σχεδόν σίγουρο να βρίσκεται σε κρίση; Στην περίπτωση του Ολυμπιακού, ναι. Εκεί που διασκέδαζαν οι φίλοι του με τον ΠΑΟΚ που δεν έβαζε γκολ, τον Παναθηναϊκό του Στραματσόνι και την ΑΕΚ εκτός πεντάδας, είδαν τις ήττες στα ντέρμπι, τον αποκλεισμό στην Ευρώπη και τις αλλαγές προπονητών. Η κατάκτηση του κυπέλλου είναι πλέον μονόδρομος, από τη στιγμή που για να το καταφέρει θα πρέπει να έχει ξεπεράσει δύο από τους τρεις.

Ο MVP

Με την απουσία των Ιντέγε & Μιλιβόγεβιτς, η ψήφος θα πρέπει να είναι ελληνική και να πάει σε κάποιον εκ των Καπίνο και Φορτούνη ή αν είναι κάποιος μερακλής στον Σεμπά. Χωρίς όμως κάποιος να φτάνει σε επίπεδα σημαντικότητας τύπου Μπεργκ.

Ένα από τα διαμάντια του Φορτούνη

Η απογοήτευση

Ο Όσκαρ Καρντόσο ήταν ένας από τους παίκτες που θαυμάζαμε για χρόνια. Κάποιοι παλιότερα τον είχαν δει στο πρωτάθλημα της Αργεντινής να κάνει απίστευτα πράγματα κι οι περισσότεροι τον έμαθαν στην Μπενφίκα. Παρ’ ότι είναι 33 μόνο, η εικόνα του στο γήπεδο δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες.  Με το πρωτάθλημα να έχει κριθεί, η τελευταία του ευκαιρία να βγάλει τη ρετσινιά της αποτυχημένης μεταγραφής θα είναι το κύπελλο. Αν φυσικά τον προτιμήσει ο Λεμονής αντί του Ανσαριφάντ που φαίνεται πιο φρέσκος.

Και κάπως έτσι φτάνουμε στα ημιτελικά. Με ομάδες με πρωταγωνιστές, αλλά και απογοητεύσεις. Με αποτυχίες και επιτυχίες. Μια από τις πιο ιδιόμορφες σεζόν του ελληνικού ποδοσφαίρου τα τελευταία χρόνια. Το ερώτημα πλέον είναι ένα: