stoiximanblog-euroleague

Κωδικός “Ιβηρική”

Οι ελληνικές ομάδες βρίσκουν μπροστά τους τους Ίβηρες, λίγο πριν το τέλος της κανονικής περιόδου της φετινής Ευρωλίγκας και στο κυνήγι για το καλύτερο δυνατό finish στη σεζόν…

Στην Ανδαλουσία ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός πηγαίνει στην Ανδαλουσία με απουσίες. Ο Κώστας Παπανικολάου δε θα ενισχύσει τη προσπάθεια της ομάδας ούτε αυτή την αγωνιστική ενώ στην Αθήνα έμεινε και ο Γιώργος Πρίντεζης ο οποίος υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση αφαιρώντας δύο τύλους από το 4ο και 5ο δάκτυλο του αριστερού ποδιού. Έχει μάλιστα ενδιαφέρον το ότι ο Γιάννης Σφαιρόπουλος φέρεται να επέλεξε την δωδεκάδα του χωρίς να υπολογίζει σε αυτήν τον Χόλις Τόμπσον…

Η Ουνικάχα έχει και αυτή τα δικά τους προβλήματα. Ο τραυματισμός του Τζέημς Όγκουστιν στο γόνατο (αμφίβολος απέναντι στην ελληνική ομάδα) σε συνδυασμό με την απουσία του Σερμαντίνι είναι πιθανό να αλλοιώσει τον χαρακτήρα του παιχνιδιού της. Μιλάμε άλλωστε για μια ομάδα παραδοσιακά πολύ δυνατή στο επιθετικό ριμπάουντ, μια δεξιότητα που υποστηρίζει σημαντικά την επίθεση μισού γηπέδου στην οποία έχει επιλέξει να κατευθυνθεί. Ο Τζέιμς Όγκουστιν είναι ο πιο αποτελεσματικός παίχτες της φετινής διοργάνωσης σε αυτό το κομμάτι (επιθετικό ριμπάουντ) εξ ου και το συμπέρασμα ότι πιθανή ταυτόχρονη απουσία αυτού και του Σερμαντίνι μπορεί να μειώσει τον αριθμό των έξτρα κατοχών για την Ουνικάχα.

Πάμε να δούμε μερικά επιλεγμένα στατιστικά στοιχεία για τις δύο ομάδες:

Ποσοστό στα σουτ τριών πόντων: H Oυνικάχα σουτάρει με 35.4% όντας 13η στη διοργάνωση ενώ οι ερυθρόλευκοι με 33.2% όντας τελευταίοι. Καμία από τις δύο ομάδες δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική εκτελώντας πίσω από τη γραμμή. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η Μάλαγα φτάνει στο σουτ αυτό κυρίως μέσα από συνεργασία.

Άμυνα στα σουτ τριών πόντων: Ο Ολυμπιακός έχει τη καλύτερη επίδοση στη διοργάνωση κρατώντας τους αντιπάλους τους στο 33.0%. Αντίθετα η ισπανική ομάδα επιτρέπει εκτέλεση με ποσοστό 38.7% στις ομάδες που αντιμετωπίζει. Αυτό κρατήστε το και συνδυάστε το με την αποτελεσματικότητα των δύο ομάδων στο τρίποντο ώστε παρακολουθώντας την αναμέτρηση να δείτε πως τα δύο στοιχεία αλληλεπιδρούν.

Ριμπάουντ στη ρακέτα του Ολυμπιακού: H ελληνική ομάδα μαζεύει το 73.3% των ριμπάουντ (Νο3 φέτος στην Ευρωλίγκα) που διεκδικούνται στην άμυνα της και αυτό τα τελευταία χρόνια αποτελεί μέρος της επιτυχίας του Ολυμπιακού στη διοργάνωση. Η Ουνικάχα με τη σειρά της είναι Νο1 στο επιθετικό ριμπάουντ μαζεύοντας το 34.4% των διεκδικήσεων. Το πως θα αλληλεπιδράσουν οι δυο ομάδες σε αυτό το κομμάτι θα κρίνει πολλά. Ο κόουτς Πλάθα πιθανόν να μην έχει στη διάθεση του τον Όγκουστιν όμως και ο Γιάννης Σφαιρόπουλοες δε θα έχει τον Κώστα Παπανικολάου (σημαντική προσφορά στη διαδικασία που εξασφαλίζει το ριμπάουντ στα μετόπισθεν) ενώ η πιθανή απουσία του Χόλις Τόμπσον από την δωδεκάδα μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η ελληνική ομάδα θα ακουμπήσει σε χαμηλά σχήματα με τρία γκαρντ. Ούτως ή άλλως είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για τον κόουτς Σφαιρόπουλο να δει ορισμένα πράγματα.. Η Ουνικάχα έρχεται από ήττα στην ACB καθώς δε κατάφερε να διαχειριστεί την εξαιρετική βραδιά του Μπλέηκ Σιλμπ (25 πόντοι με 4/6 τρίποντα) χάνοντας από τη Ρεάλ Μπέτις με 89-88.

Απέναντι στις “νυχτερίδες” ο Παναθηναϊκός

Σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό ο οποίος έχει εξασφαλίσει το πλεονέκτημα έδρας, ο Παναθηναϊκός οφείλει να παλέψει και να κυνηγήσει τη πιθανότητα κατάκτησης του μέχρι τη τελευταία αγωνιστική. Οι πράσινοι ελπίζουν σε στραβοπάτημα της Ρεάλ Μαδρίτης η οποία επισκέπτεται το Βελιγράδι αυτή την αγωνιστική και τελειώνει εντός έδρας με τη Μπάμπεργκ. Η Βαλένθια έχει προβλήματα τραυματισμών καθώς τις τελευταίες ημέρες έμειναν εκτός προπονήσεων οι Βαν Ρόσομ, Ντούμπλιεβιτς και Βίβες όμως είναι σε πολύ καλή ψυχολογικά κατάσταση, γεγονός που σε αυτό το σημείο της σεζόν την κάνει διπλά επικίνδυνη.

«Είναι μια ομάδα με εξαιρετικό ρόστερ, που όμως είχε πολλά προβλήματα τραυματισμών φέτος. Αυτός ίσως είναι και ο λόγος που δεν είναι ψηλότερα στη βαθμολογία. Τώρα που έχουν επιστρέψει οι περισσότεροι και νιώθουν ομάδα, κερδίζουν πολλά ματς. Ξέρω πως έχει ανέβει η ψυχολογία τους. Κέρδισαν τη Ρεάλ, κέρδισαν στο Μιλάνο και λίγο έλειψε να κερδίσουν και τη Ρεάλ στο πρωτάθλημα. Έχουν πολλή ποιότητα και δεν έχουν πλέον πίεση»,

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό από τα συμφραζόμενα, ο Τσάβι Πασκουάλ προσπαθεί να κρατήσει τους παίχτες του σε εγρήγορση. Και πάλι ο Παναθηναϊκός πρέπει να μείνει πιστός στο δόγμα που μπορεί να οδηγήσει αυτή την ομάδα φέτος ψηλά, πιέζοντας στο αμυντικό κομμάτι και τρέχοντας στο ανοιχτό γήπεδο. Η Βαλένθια είναι μια ομάδα που βασίζεται αρκετά σε συνεργασίες…

…όμως υστερεί στο αθλητικό κομμάτι. Γκαρντ όπως οι Καλάθης, Τζέιμς και Παππάς μπορούν να χτυπήσουν τα αργά πόδια των ψηλών της και κυρίως τις συνεργασίες των “νυχτερίδων” στα μετόπισθεν δημιουργώντας ρήγματα. Ο Σπανούλης (σε ένα παιχνίδι όπου ο Ολυμπιακός δυσκολεύτηκε) πρόσφατα δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα στους Ισπανούς με την επιθετικότητα και τη διάθεση του να πατήσει “ζωγραφιστό”. Ο Παναθηναϊκός (που διαθέτει και περισσότερους διεμβολιστές) θα πρέπει να “σκοτώσει” τη Βαλένθια πηγαίνοντας προς τα μέσα με τους περιφερειακούς του δημιουργώντας συνθήκες για καλή εκτέλεση. Οι “νυχτερίδες” άλλωστε έχουν συνολικά πολλές αδυναμίες στα μετόπισθεν.

Μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία:

-Η Βαλένθια διαθέτει έναν από τους καλύτερους συντελεστές Ασσίστ/Λαθών στη διοργάνωση με 1.6, δείγμα της ποιοτικής λειτουργίας της επίθεσης της, ειδικά στο κομμάτι της ανάπτυξης. Η άμυνα του Παναθηναϊκού με τη σειρά της όμως είναι πολύ ικανή στο να αναγκάζει την αντίπαλη επίθεση σε παραγωγή λαθών. Το 15.3% των λαθών του αντιπάλου (ανά 100 κατοχές) τοποθετεί τον Παναθηναϊκό στη τέταρτη θέση της διοργάνωσης. Τα προβλήματα των Ισπανών στις θέσεις των γκαρντ και η πολύ καλή κατάσταση (αλλά και το βάθος) της ελληνικής περιφερειακής γραμμής μπορούν να γείρουν τη πλάστιγγα υπέρ των γηπεδούχων.

-Τη στιγμή που η επίθεση του Παναθηναϊκού προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει τον χαρακτήρα της (11η στη διοργάνωση με 111.8 πόντους ανά 100 κατοχές), η αντίστοιχη της Βαλένθια τα πάει περίφημα “γράφοντας” 116.4 πόντους ανά 100 κατοχές. Είδαμε πόσο τη βοήθησε αυτή της η ευχέρεια στο παραγωγικό κομμάτι τη προηγούμενη αγωνιστική απέναντι στη Ρεάλ. Ο Παναθηναϊκός (με 110.6 αποτελεί τη τρίτη καλύτερη άμυνα στη φετινή Ευρωλίγκα) θα πρέπει να είναι “φυσικός” και πιεστικός απέναντι στους φιλοξενούμενους ελαχιστοποιώντας τη παραγωγή των ψηλών τους εντός του “ζωγραφιστού”. Είναι ένα καλό τεστ για τη frontcourt του Παναθηναϊκού και ειδικά για τον Πέιν σχετικά με το πόσο μπορεί να ματσάρει μεγάλα κορμιά αμυνόμενος στο μισό γήπεδο.

Ο Παναθηναϊκός οφείλει να κυνηγήσει τη πιθανότητα του πλεονεκτήματος έδρας μέχρι το νήμα της κανονικής περιόδου και εκτός αυτού, να μπει στα playoffs στη καλύτερη δυνατή κατάσταση. Και για τις δύο ελληνικές ομάδες, ασχέτως με το βαθμολογικό διακύβευμα, αυτά τα δύο ματς που υπολείπονται είναι σημαντικά γιατί, συνειδητά ή όχι, σε αυτά θα οικοδομήσουν μέρος του μομέντουμ με το οποίο θα μπουν στο σημαντικότερο κομμάτι της σεζόν..