Και καλή μας μπασκετική σεζόν…

Η Stoiximan League ανοίγει την αυλαία της σερβίροντας το καλύτερο πιάτο στο φετινό της τραπέζι καλωσορίσματος. Ο πρωταθλητής Παναθηναϊκός πηγαίνει στο ΣΕΦ για να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό, με τις δύο ομάδες να συνεχίζουν ακριβώς από ..εκεί που τελείωσαν τις μάχες τους τη περυσινή σεζόν.

Ντέρμπι με το καλημέρα λοιπόν.. Σαν να μη πέρασε μια ημέρα από τους τελικούς του Ιουνίου για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, με τους δύο “αιωνίους” να συναντιούνται στη πρεμιέρα της Stoiximan League στο Φάληρο. Βρισκόμαστε στο ξεκίνημα της σεζόν και είναι λογικό οι δύο ομάδες να εμφανιστούν λίγο “σφιγμένες”.

Αυτόματα γίνεται κατανοητό το ότι  όλοι πρέπει να είμαστε παραπάνω υπομονετικοί στις κρίσεις μας, αξιολογώντας την οπτική και  τους στόχους πρωτίστως και μετέπειτα τη ποιότητα του παιχνιδιού όλων των ομάδων της ελληνικής λίγκας. Πάμε να ρίξουμε μια ματιά στο μεγάλο ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού το οποίο χρόνια τώρα αποτελεί το καλύτερο προϊόν που έχει να επιδείξει το πρωτάθλημα μας τραβώντας πολλά βλέμματα από όλη τη μπασκετική Ευρώπη..

O Oλυμπιακός έχει περισσότερη πίεση..

Σαφέστατα γιατί είναι γηπεδούχος. Συνεπάγεται λοιπόν ότι έχει περισσότερα να χάσει. Η νεότερη ιστορία  της ελληνικής λίγκας μας έχει διδάξει ότι πλέον το πλεονέκτημα, σε αντίθεση με το παρελθόν όπου αποτελούσε πολύ ισχυρό όπλο στους τελικούς, δε σου εξασφαλίζει τίποτα στη μάχη για τον τίτλο. Το διακύβευμα αφορά περισσότερο το ψυχολογικό κομμάτι στη παρούσα φάση χωρίς να σημαίνει αυτό ότι οι δύο ομάδες δε θα κυνηγήσουν μέχρι τέλους το πλεονέκτημα της έδρας.

Στον Ολυμπιακό γνωρίζουν ότι αναφορικά με το επικοινωνιακό (και όχι τόσο αγωνιστικό ή αυτό των στόχων) κομμάτι, μια εντός έδρας ήττα σε ένα τέτοιο ντέρμπι στο ξεκίνημα της σεζόν είναι σχεδόν «απαγορευτική». Ο λόγος είναι πολύ απλός. Το ενδεχόμενο αυτό συρρικνώνει (για να μη πω εκμηδενίζει) τη περίοδο χάριτος πολύ νωρίς στη σεζόν και αυτό είναι το τελευταίο που χρειάζεται μια ομάδα, αυτού του επιπέδου, στο παρόν χρονικό σημείο.

Τα συν του Ολυμπιακού

-Η έδρα του. Είναι αποδεδειγμένο ότι ανάλογα ματς νωρίς στη σεζόν (ειδικά στη πρεμιέρα) ο γηπεδούχος έχει το πλεονέκτημα παίζοντας σε οικείο περιβάλλον. Ο Παναθηναϊκός έχει δημιουργήσει μια αρνητική παράδοση σε ματς κανονικής περιόδου στο ΣΕΦ όπου τα τελευταία χρόνια οι ερυθρόλευκοι είναι το απόλυτο αφεντικό.  Βέβαια υπάρχει  αυτή τη φορά και η παράμετρος του «κεκλεισμένου των θυρών». Αυτόματα ο παράγοντας «έδρα» δε προσφέρει το ίδιο πλεονέκτημα στον γηπεδούχο όμως παραμένει στα «συν» του.

-Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ.  Όπως είχαμε πει από πέρυσι την άνοιξη, τη φετινή σεζόν ο draftee των Spurs θα αποτελέσει πυλώνα στην ερυθρόλευκη επίθεση και πολύ σημαντικό κομμάτι του ερυθρόλευκου παιχνιδιού συνολικά. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος ακουμπάει πάνω του πολύ συχνότερα πλέον δεδομένου ότι ο Μιλουτίνοφ μπορεί να δημιουργήσει και να εκτελέσει μέσα από post up καταστάσεις πολύ αποτελεσματικά ενώ η ικανότητα του στο επιθετικό ριμπάουντ αποτελεί σημαντικό υποστηρικτικό εργαλείο στην επίθεση του Ολυμπιακού. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον το πώς θα προσεγγίσει ο Τσάβι Πασκουάλ την αντιμετώπιση του Σέρβου σέντερ ο οποίος έχει το υπόβαθρο να αποτελέσει ένα από τα πιο αποτελεσματικά «5» της φετινής Ευρωλίγκας και στις δύο πλευρές του παρκέ. Ο Παναθηναϊκός έχει τους Γκιστ-Βουγιούκα –Όγκαστ (συν τον Σίνγκλετον) στη θέση «5» η στελέχωση της οποίας δεν ενθουσίασε ακριβώς τους οπαδούς της ομάδα το καλοκαίρι. Ο Βουγιούκας, ο οποίος σαν μέγεθος θεωρητικά μπορεί να ματσάρει τον Μιλουτίνοφ, εικάζω ότι θα έχει σοβαρό πρόβλημα απέναντι στο αναβαθμισμένο footwork του Σέρβου ψηλού ο οποίος θα αποτελέσει παράγοντα και στον τομέα των ριμπάουντ (ειδικά στην επίθεση) όπου οι πράσινοι μέχρι τώρα έχουν παρουσιάσει αδυναμίες.

Το πείσμα της «απόδειξης».  Ο Ολυμπιακός έχασε πέρυσι καθαρά τους τελικούς της Stoiximan League από τον Παναθηναϊκό παρά το πλεονέκτημα έδρας και αυτό σόκαρε τον κόσμο του αλλά κυρίως (με τον τρόπο που άδειασε η ομάδα από σωματικές δυνάμεις) τους ίδιους τους ανθρώπους που απαρτίζουν το σύνολο των ερυθρολεύκων. Παράλληλα, το τελευταίο καιρό έχει δημιουργηθεί και η πρώτη  «μουρμούρα» σχετικά με το πόσο ικανοί είναι για να αντεπεξέλθουν στις ερυθρόλευκες προσδοκίες κάποιοι εκ των καινούργιων παιχτών του Ολυμπιακού (Μακλίν, Τόμπσον). Όλο αυτό το υπόβαθρο μπορεί να αποτελέσει χρυσάφι στα χέρια του Γιάννη Σφαιρόπουλου ο οποίος μπορεί να το χρησιμοποιήσει ώστε να παρουσιάσει μια ομάδα απόλυτα συγκεντρωμένη και πεισμωμένη για αποδείξεις σε ατομικό και συνολικό επίπεδο.

Το δίκοπο μαχαίρι της χαλαρότητας του φιλοξενούμενου..

Ο Παναθηναϊκός ως φιλοξενούμενος έχει λιγότερη πίεση αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να διαχειριστεί λεπτομερειακά ώστε να μη γυρίσει μπούμερανγκ και βρεθεί (όπως πέρυσι) από νωρίς να κυνηγάει στο σκορ. Το δίκοπο μαχαίρι της πνευματικής χαλάρωσης καιροφυλαχτεί..

Οι πράσινοι βρίσκονται σε μια καλή για αυτούς θέση πριν το ματς. Νιώθουν καλά, παίζουν εκτός έδρας χωρίς κόσμο και το ΠΡΕΠΕΙ της νίκης, με την έννοια ότι μια πιθανή ήττα δε θα φέρει μεγάλη πίεση από το ξεκίνημα ενεργοποιώντας άκαιρες κριτικές νωρίς στη σεζόν οι οποίες θα δυσκολέψουν το έργο της ομάδας. Φυσικά στον αθλητισμό, και δη στον πρωταθλητισμό στη χώρα μας, όλα είναι σχετικά.. Το περυσινό ναυάγιο στο ίδιο γήπεδο, στο ξεκίνημα της σεζόν, είναι ακόμα νωπό και όλοι εικάζουμε τον φαύλο κύκλο που μπορεί να στηθεί μετά από μια ανάλογα άσχημη εμφάνιση. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να είναι επιθετικός για σαράντα λεπτά στο Φάληρο. Το παιχνίδι είναι μέσα στις δυνατότητες του.

Τα συν του Παναθηναϊκού

Το περιφερειακό του οπλοστάσιο. Σε ένα τέτοιο παιχνίδι όπου θεωρητικά ο γηπεδούχος έχει μεγαλύτερη πίεση για το αποτέλεσμα, οι φιλοξενούμενοι ελπίζουν ότι με την ικανότητα τους να πετύχουν σουτ από τη περίμετρο θα βάλουν δυσβάσταχτο βάρος στους ώμους του. Το τρίποντο είναι πάντα ο καλύτερος συνοδοιπόρος για μια ομάδα σε ανάλογα παιχνίδια, ειδικά όταν αυτή αγωνίζεται εκτός έδρας. Οκ, το ματς γίνεται στο ξεκίνημα της σεζόν και οι ομάδες είναι  πολύ πιθανό να εμφανιστούν «σφιγμένες» χωρίς να διεκδικήσουν δάφνες σπουδαίας ποιότητας και παραγωγικότητας. Ο Παναθηναϊκός όμως φέτος διαθέτει στις ενδιάμεσες θέσεις μια τετράδα ελίτ εκτελεστών (Ντένμον, Λοτζέσκι, Ρίβερς και πλέον, μετά το περυσινό σόου, Σίνγκλετον) η οποία του δίνει βάσιμες ελπίδες ότι μπορεί να τιμωρήσει τον αντίπαλο πίσω από τη διαχωριστική γραμμή κολάσεως-παραδείσου.  Θα είναι σημαντικό για το «τριφύλλι» να διαχειριστεί σωστά τον αριθμό των περιφερειακών του εκτελέσεων ώστε να κινηθεί σε ισορροπημένο πλαίσιο και να μη παρουσιάσει  μονόπλευρο, προβλέψιμο επιθετικό χαρακτήρα που θα επηρεάσει μάλιστα και τη συμπεριφορά του στο αμυντικό transition. Βασικό κομμάτι της τακτικής σε ένα τέτοιο εκτός έδρας ματς.

Το δίδυμο  Κρις Σίνγκλετον-Νικ Καλάθη. Δε θα είναι εύκολο για τον Ολυμπιακό να τους ματσάρει. Ο Σίνγκλετον είναι από τη φύση του παίχτης που προκαλεί στον αντίπαλο σε αυτό το επίπεδο τέτοια προβλήματα. Ο Ολυμπιακός απέκτησε δύο παίχτες φέτος στην αγορά με το βλέμμα εκτός των άλλων και σε αυτό το κομμάτι . Θα είναι ενδιαφέρουν να δούμε πως οι Τillie (κυρίως) και  McLean μπορούν να αντιδράσουν (ο Γάλλος έχει τα εργαλεία για να αντεπεξέλθει καλύτερα) απέναντι στον Αμερικανό του Παναθηναϊκού κρατώντας τον μακριά από το ερυθρόλευκο καλάθι. Με τον Ρόμπερτς εκτός και τον Σπανούλη να αντιμετωπίζει τα δικά του προβλήματα, η πεποίθηση στις τάξεις του  Παναθηναϊκού ότι ο Καλάθης μπορεί να κυριαρχήσει στη μάχη της περιφέρειας γίνεται ισχυρότερη. Ο μηχανοδηγός των πρασίνων είναι σε καλή κατάσταση και μπορεί να ελέγξει το πεδίο μάχης ειδικά εάν μια πιθανή πρόωρη αστοχία δε χαλάσει το μυαλό του. Είναι πολύ επιδραστικός και στις δύο πλευρές του παρκέ με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο να έχει έτοιμη τη λύση του ψηλού παίχτη επάνω του ώστε να χαλάσει τις γραμμές πάσας του αντιπαρατάσσοντας «μήκος». Είναι δεδομένο πάντως ότι ο Παναθηναϊκός θα στοχεύσει τη καρδιά του ζωγραφιστού του αντιπάλου και θα το κάνει με αιχμή τους δύο αυτούς παίχτες. Για τον Πασκουάλ το πρόβλημα ξεκινάει πίσω από τον Νικ δεδομένου του ότι ο Παππάς δεν είναι ο γκαρντ που θα αναμείξει τους συμπαίχτες του στην επίθεση βάζοντας τους σουτέρ του Παναθηναϊκού στις καλές τους θέσεις (και σε σωστό timing) για εκτέλεση..

Η ταχύτητα. Ειδικά με τον Καλάθη στο παρκέ ο Παναθηναϊκός μπορεί να κεφαλαιοποιήσει τον πιο compact χαρακτήρα που τον διέπει σαν ομάδα από τη στιγμή που ο αντίπαλος (με τα προβλήματα στο backcourt) θα δυσκολευτεί να ματσάρει τη ταχύτητα και το motor του πρώην γκαρντ του Φλόριντα. Χωρίς να επιδιώξει ένα up tempo παιχνίδι, «τζόγος» που θα αποφύγει ο Πασκουάλ σε μια  τέτοια έδρα, ο Παναθηναϊκός θα βασιστεί στη ταχύτητα που του δίνουν τα πολλά ζευγάρια γρήγορα πόδια που διαθέτει, είτε για να αμυνθεί είτε για να δημιουργήσει ευκαιρίες για σκορ στο μισό γήπεδο. Ο Παναθηναϊκός είναι ένα αθλητικό σύνολο και φέτος όμως στο συγκεκριμένο ματς πρέπει να ζυγίσει καλά τη τάση του να επωφεληθεί από αυτό το κομμάτι σε συνάρτηση πάντα με τη διαφύλαξη του αμυντικού ριμπάουντ το οποίο είναι το Νο1 ζητούμενο για τους φιλοξενούμενους στο ντέρμπι.

Εν κατακλείδι.. Σημαντικό το ματς της πρεμιέρας μεν, όχι τόσο κριτικό για τη πορεία τους δε. Ο νικητής θα πάρει ένα αρχικό πλεονέκτημα στη κούρσα για τη πρώτη θέση όμως το μεγαλύτερο κέρδος του θα είναι η αγορά χρόνου. Χρόνου για να δουλέψει με ησυχία, με τις σειρήνες της αμφισβήτησης να μην ηχούν στα αυτιά του. O πρωταθλητής Παναθηναϊκός “βλέπει” την ευκαιρία του να αποκτήσει σημαντικό προβάδισμα στο άδειο ΣΕΦ αλλά θα πρέπει να παρουσιάσει υψηλό βαθμό συγκέντρωσης για την εποχή, ειδικά στο αμυντικό κομμάτι (άμυνα στο “ζωγραφιστό”, αμυντικό ριμπάουντ) για να τα καταφέρει. Ο Ολυμπιακός μπαίνει στη μάχη με περισσότερα προβλήματα ελπίζοντας ότι αυτά θα τον συσπειρώσουν ενόψει του πρώτου ντέρμπι της σεζόν ώστε να ανταποδώσει το τελευταίο, πολύ επίπονο, χτύπημα του αντιπάλου στο κλείσιμο της περυσινής σεζόν. Και για τις δύο ομάδες θεωρώ ότι θα παίξουν σημαντικό ρόλο αθλητές που θα έρθουν από πίσω (Strelnieks, Tillie, οι παίχτες-ρόλων ολόκληρης της πράσινης γραμμής ψηλών) για να υποστηρίξουν το αγωνιστικό οικοδόμημα της κάθε πλευράς. Το timing του παιχνιδιού (πρεμιέρα του πρωταθλήματος) αυτόματα μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι δύο ομάδες απέχουν από το θεμιτό αγωνιστικό επίπεδο οπότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Καλή (και ακόμα πιο απολαυστική από τη περυσινή)  μπασκετική σεζόν να έχουμε..