Obradovic, Djordjevic, Stoiximan Blog

Ιδανική συνθήκη..

Πέμπτη βράδυ.. Το ΟΑΚΑ μετατρέπεται σε κέντρο του ευρωπαϊκού μπάσκετ συγκεντρώνοντας όλα τα βλέμματα και ο Παναθηναϊκός περιμένει τη γεμάτη μυρωδιά σαμπάνιας (από τη κατάκτηση του τουρκικού κυπέλλου) Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Όχι άσχημο το timing για τους γηπεδούχους, έτσι δεν είναι..;

Μεγάλο ματς, με ιδιαίτερο υπόβαθρο και μια μοναδική ευκαιρία για την ελληνική ομάδα να ανεβάσει το status της στο γκρούπ με μια νίκη οποία μπορεί στο τέλος να τη ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό.Στο ΟΑΚΑ τη Πέμπτη το βράδυ έρχεται η καλύτερη, πιο efficient επίθεση της διοργάνωσης. Αλλά για μια στιγμή..

Ομπράντοβιτς

Ακριβώς. Η φετινή Φενέρ είναι ότι πιο κοντινό έχει δημιουργήσει στα γούστα του ο Σέρβος mastermind στη Πόλη και βρίσκεται κοντά σε αυτό που όλοι οι σύγχρονοι κόουτς ζητούν για τις ομάδες τους, το λεγόμενο balance basketball.

Το μπάσκετ της ισορροπίας. Αυτός είναι ο λόγος που μπορεί και καλύπτει απουσίες, άσχημες βραδιές και μίνι-αγωνιστικές κρίσεις.

Στη πραγματικότητα η Φενέρ είναι μια ομάδα που εκτός από παραγωγική στην επίθεση μπορεί να είναι και αποτελεσματική στα μετόπισθεν παίζοντας αυτό που λέμε έξυπνη άμυνα, οδηγώντας τη μπάλα στα σημεία που αυτή θέλει. Αυτομάτως γίνεται κατανοητό ότι ο Παναθηναϊκός καλείται να κάνει ένα παραγωγικό ματς βγάζοντας παίχτες-κλειδιά (Γκιστ-Ουίλιαμς) για την επίθεση του μπροστά, πέρα από το βαρύ σασί της ομάδας (Καλάθης-Ραντούλιτσα).

Ο καλύτερος Wing στην Ευρώπη..;

Nομίζω ναι. Δίκαια πλέον. Η επιρροή του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στη διαμόρφωση του αγωνιστικού χαρακτήρα του Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς είναι καταλυτική. Δεν είναι τυχαίο το πόσο έχει δουλέψει σε πνευματικό επίπεδο ο 23χρονος Swingman για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο. Σε αντίθεση με ότι βλέπουν οι περισσότεροι στη βιτρίνα με τη πραμάτεια του Σέρβου killer, το μεγάλο ατού του Μπογκντάνοβιτς δεν είναι η περιφερειακή εκτέλεση, το aggressiveness που βγάζει σε πολλές του εκδηλώσεις ή η ικανότητα του να βγει μπροστά και να αμυνθεί στους Nicola Batum αυτού του πλανήτη αλλά ο τρόπος που αλλάζει δέρμα μέσα στο παιχνίδι και προσαρμόζεται στις συνθήκες διατηρώντας το περίστροφο πάντα έτοιμο σε μη προφανές σημείο. Με έχει γοητεύσει το πόσο έχει κοντρολάρει τα scoring insticts του, λειτουργώντας ως δημιουργός περισσότερο όταν το χρειάζεται η ομάδα. Αυτό το στοιχείο τον έχει βοηθήσει σημαντικά και στο shot selection του όπου πλέον μπορεί ευκολότερα να ξεχωρίζει τα υπό εξαιρετικές συνθήκες σουτ. Τώρα περιμένει να αδράξει τους καρπούς..

Ομπράντοβιτς στατιστικά στοιχεία

 

Ουσιαστικά το δίδυμο Μπογκντάνοβιτς-Βέσελι, οι δύο πρώην “Παρτιζάνοι”, αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του παιχνιδιού της Φενέρ. Ειδικά ο Τσέχος είναι τόσο καταλυτικός που έχει ακουμπήσει τον όρο dominant με αυτό που καταθέτει απέναντι σε κάθε αντίπαλο από την αρχή της φετινής χρονιάς.

Κατά τη γνώμη μου έχει πάρει κεφάλι συνολικά στη κούρσα του πολυτιμότερου παίχτη της σεζόν για τη διοργάνωση. Χωρίς πολλές κουβέντες αλλά αρκετή προσοχή: Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να αποφύγει να επιτίθεται πάνω με μοναδική εξαίρεση τις καταστάσεις που η πιθανότητα να τον φθείρει είναι σημαντική (Ραντούλιτσα). Ο τύπος “τσουβαλιάζει” (ειδικά) οποιονδήποτε περιφερειακό βρεθεί μπροστά του και επιτεθεί πάνω του. Η τριάδα των Παρτιζάνων (Ζοτς, Μπογκντάνοβιτς, Βέσελι) είναι ένας από τους βασικούς λόγους που φθάσαμε εδώ..

Ομπράντοβιτς και Φενέρ για Final Four

Το δύσκολο έργο του Σάλε..

Ο Τζόρτζεβιτς έχει στη διάθεση του τρεις νέους Αμερικανούς παίχτες, οι δύο εκ των οποίων δεν έχουν τη παραμικρή εμπειρία από το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Καταλαβαίνετε ότι με τον Χάντερ να έχει μόλις αδειάσει τις βαλίτσες του και τον Ουίλιαμς με δύο ματς ελληνικού πρωταθλήματος το έργο του κόουτς των πρασίνων είναι δύσκολο. Θα πρέπει πολύ προσεκτικά να ξεχωρίσει τα καλά τους (αυτή τη στιγμή) στοιχεία τα οποία μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα. Ο Χέινς είναι πιο έτοιμος αν και στη παρούσα φάση η ψυχολογία του απέναντι σε έναν τέτοιο αντίπαλο είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αποτελεσματικότητα των πρώτων του εκτελέσεων. Έχει το background πάντως και είναι παίχτης που μπορεί να βοηθήσει και να δώσει έξτρα ώθηση. Ο Ουίλιαμς έχει το συν ότι μπορεί να διαβάζει το παιχνίδι και όταν μάλιστα είναι πιο passive μπορεί να είναι θετικός για την ομάδα χωρίς απαραίτητα να “γράφει” στην επίθεση. Ο Χάντερ με τη σειρά του θα είναι σημαντικός αν και αυτή τη στιγμή θα χρειαστεί εργατοώρες στην ομαδική άμυνα. Είναι πάντως μεγάλη πρόκληση για ένα παιδί 21 ετών να παίζει απέναντι ίσως στην ελίτ των mobile ψηλών στη διοργάνωση.. Η ένταξη τέτοιων παιδιών σε ένα σύνολο τοπ-επίπεδο και η άμεση κεφαλαιοποίηση των καλών τους χαρακτηριστικών από την ομάδα είναι πολύ δύσκολη υπόθεση. Κόουτς είναι ο Τζόρτζεβιτς όχι μάγος..

5 σημεία-κλειδιά στη τακτική του Παναθηναϊκού

-Aggressiveness: Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να είναι επιθετικός. Σε κάθε του εκδήλωση και στις δύο πλευρές του παρκέ. Πρέπει να επιτεθεί στην άμυνα των Τούρκων και να είναι επιθετικός με τη δική του άμυνα κάνοντας τους να νιώσουν άβολα και αναγκάζοντας τους να πάρουν μη efficient επιλογές. Εν ολίγοις, η ομάδα του Τζόρτζεβιτς πρέπει να είναι επιθετική για να ματσάρει το μέγεθος της Φενέρ.

-Υπομονή: Το συγκεκριμένο ματς χρειάζεται τόνους υπομονής. Πρέπει να μείνεις πιστός στο πλάνο σου και να συνεχίζεις ακόμα και όταν βρίσκεσαι στη μέση της καταιγίδας. Είναι ένα στοιχείο που χαρακτηρίζει την επίθεση της Φενέρ απέναντι στην οποία οι γηπεδούχοι θα πρέπει να δίνουν κάθε φορά απαντήσεις. Η υπομονή μαθηματικά θα φέρει το καλό σου διάστημα στο παιχνίδι. Τότε είναι η ευκαιρία σου..

-Περιφερειακή εκτέλεση: Εκτιμώ ότι η ομάδα του Τζόρτζεβιτς θα βρει ευκαιρίες για περιφερειακή εκτέλεση απέναντι στην άμυνα της Φενέρ. Είναι ένα κομμάτι το οποίο πρέπει να δουλέψουν ακόμα οι Τούρκοι. Βελάκι και πάμε στο από πάνω Key point, αυτό της υπομονής το οποίο συνδέεται άμεσα με την αποτελεσματικότητα στη περιφερειακή εκτέλεση των πρασίνων. Οι πράσινοι πρέπει να συνεχίζουν τη καλή δουλειά μετακινόντας τη μπάλα και μαζί την άμυνα της Φενέρ, να διαβάσουν το ρήγμα (Ουίλιαμς, Καλάθης, Χέινς) ή τη κατάσταση έξτρα παίχτη στο σωστό timing (εξωτερική πάσα Ραντούλιτσα) για να βρούν το καλό σουτ. Το νιώθεις ότι είναι καλό στο τέλος αυτής της διαδικασίας, όταν ταξιδεύει η τελευταία πάσα.. Καταλαβαίνετε ότι μια καλή περιφερειακή βραδιά του Παναθηναϊκού μπορεί να βάλει φωτιά από νωρίς στη κερκίδα τοποθετώντας το τραίνο στις ράγες..

-Φθορά: Η άμυνα της Φενέρ με το δίδυμο Βέσελι-Ούντοχ δεν είναι εύκολο να ξεκλειδώσει. Οι περισσότερες ομάδες φέτος παρουσίασαν αντικειμενικές δυσκολίες στο να σκοράρουν από τα 5 μέτρα και προς τα μέσα. Παράλληλα, στο τέλος κλειστών παιχνιδιών όπου το ματς πηγαίνει κατά κανόνα στο ένας εναντίον ενός, η παρουσία αυτών των δύο παιχτών δίνει πλεονέκτημα στον Ζοτς. Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να καταστρώσει ένα πλάνο φθοράς του αντιπάλου, είτε μέσα από επαφές, φάουλ και έξυπνο παιχνίδι. Ο Ραντούλιτσα μπορεί να είναι το δόλωμα (πιστεύω ότι τη Πέμ πτη πρέπει να λειτουργήσει περισσότερο ως δημιουργός και πηγή φθοράς του αντιπάλου). Θα είναι ευλογία για την επίθεση του Παναθηναϊκού να επισκεφτεί αρκετά τη γραμμή των προσωπικών ως ένα κομμάτι που θα δώσει μεγάλη ώθηση στην επίθεση του απέναντι σε μια καλή άμυνα. Ειδικά τα γκαρντς του εκτιμώ ότι θα έχουν αυτή την ευκαιρία..

Close out άμυνα: H επίθεση της Φενέρ σε τέτοιες καταστάσεις είναι ένα από τα μεγαλύτερα όπλα στη φαρέτρα της φέτος. Ειδικά ο Ντατόμε (από τους πιο παραγωγικούς παίχτες στην Ευρώπη επιτιθέμενος στα close outs) ως εκτελεστής αλλά και παίχτες όπως ο Mπογκνάντοβιτς, ο Σλούκας ή ο Χίκμαν που συνδέονται εύκολα με το καλάθι ή την αδύνατη πλευρά δίνουν μεγάλο αβαντάζ στη Φενέρ η οποία μέσα από τέτοιες καταστάσεις χτίζει την επίθεση με έξτρα παίχτη στο μισό γήπεδο αφού έχει κερδίσει το πλεονέκτημα. Πραγματικά, εδώ είναι ένα κομμάτι που η ελληνική ομάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει τη βοήθεια των καινούργιων Αμερικανών παιχτών του. Το αμυντικό τους effort μπορεί να είναι σημαντικό στην εξέλιξη του ματς.
Εν κατακλείδι, το παιχνίδι θα τραβήξει όλα τα βλέμματα των φίλων του αθλήματος ανά την Ευρώπη. Και για τις δύο ομάδες ο βαθμός δυσκολίας είναι πολύ υψηλός. To timing είναι καλό για τον Παναθηναϊκό. Αντιμετωπίσει ίσως το πιο δυνατό άλογο της φετινής κούρσας αλλά σε μια περίοδο όπου οι Τούρκοι πιθανόν να εμφανίσουν (ασυναίσθητα) συμπτώματα χαλαρότητας μιας και βρίσκονται στο 7-0 και παράλληλα έρχονται στο ΟΑΚΑ μετά τη κατάκτηση του κυπέλλου Τουρκίας. Ο Ομπράντοβιτς προσπαθεί να καλύψει τις απουσίες των Άντιτς-Σλούκα ανεβάζοντας παιδιά στο rotation, κατάσταση που άλλοτε βγαίνει και άλλοτε όχι (μιας και μιλάμε για αθλητές που κλήθηκαν άμεσα να αυξήσουν τα λεπτά τους σε αυτό το επίπεδο). Η συνθήκη είναι καλή για τον Παναθηναϊκό ο οποίος με τη σειρά του καλείται να διαχειριστεί σωστά τη προσθήκη τριών καινούργιων παιχτών ώστε να μη μπερδευτεί η ομάδα. Νομίζω πως εάν οι πράσινοι μπορέσουν να σκοράρουν κοντά στο μ.ο. πόντων τους έχουν καλή τύχη. Δε θα είναι εύκολο. Η άμυνα της Φενέρ μπορεί να κρατήσει την ελληνική ομάδα χαμηλά. Το θέμα είναι εάν θα το κάνει το βράδυ της Πέμπτης..

Πηγή Φωτογραφιών: Euroleague

Στατιστικά Στοιχεία: Euroleague