Ντέηβιντ Μπλατ Παναθηναϊκός - Νταρουσάφακα Stoiximan

Η σφεντόνα του Δαβίδ..

Μπορεί η Νταρουσάφακα να έχει φέτος ένα αξιοπρόσεχτο οπλοστάσιο όμως ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να αποφύγει το μόνο χτύπημα που μπορεί να τον σωριάσει στο ματς. Και αυτό μπορεί να έρθει μόνο από την οξυδέρκεια του Ντέηβιντ Μπλατ..

Σημαντικό αλλά και με υψηλό βαθμό δυσκολίας παιχνίδι σήμερα το βράδυ για τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ απέναντι στη Νταρουσάφακα του Ντέηβιντ Μπλατ. Η ελληνική ομάδα έχει να αντιμετωπίσει τη κούραση από τα συνεχόμενα ματς, προβλήματα τραυματισμών, ένα αμφίβολο ψυχολογικό status μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό, σίγουρα έναν  ποιοτικό αντίπαλο, μα πάνω από όλα έναν πολύ ικανό προπονητή ο οποίος ξέρει να διαχειρίζεται τέτοια παιχνίδια. Είναι must για τον Παναθηναϊκό λοιπόν να πάρει το τιμόνι του παιχνιδιού από την αρχή στα χέρια του..

Μήπως είναι η βραδιά του Μπουρούση..;

H Νταρουσάφακα διανύει μια μάλλον δύσκολη περίοδο παρά την αχτίδα φωτός που έριξε πάνω της η πειστική επικράτηση επί της ΤΣΣΚΑ. Για το πιο έμπειρο μάτι αυτά τα σκαμπανεβάσματα δε συνιστούν έκπληξη δεδομένου του ότι οι Τούρκοι δουλεύουν μόλις μερικούς μήνες με το νέο προπονητή τους και δεν έχουν αφομοιώσει σε απόλυτο βαθμό τη φιλοσοφία του. Είναι πάντως χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η αντίπαλος του Παναθηναϊκού αντιμετώπισε μεγάλο πρόβλημα σε πρόσφατα ματς απέναντι σε μεγάλο κορμιά τα οποία είχαν την ικανότητα να παίρνουν τη μπάλα βαθιά στο ζωγραφιστό και να τελειώνουν. Στην ήττα από τη Μπεσίκτας ο Βλάντιμιρ Στίματς έκανε πάρτι σημειώνοντας 28 πόντους με 12/14 δίποντα ενώ τη προηγούμενη εβδομάδα ο Τιμπόρ Πλάις “έγραψε” 22 με 10/14. Ο Μπλατ δε διστάζει να πάει Small βλέποντας ότι η καθαρά αμερικανική unit των Σλότερ-Κλάιμπερν-Άντερσον-Ουοναμέικερ-Ουίλμπεκιν καλύπτει γρήγορα χώρους όμως σε αρκετές περιπτώσεις του έχει γυρίσει μπούμερανγκ καθώς δυσκολεύεται να ελέγξει μεγάλα κορμιά και παρουσιάζει αδυναμία να ελέγξει τα ριμπάουντ, κομμάτι το οποίο αποτελεί την αχίλειο πτέρνα της ομάδας του.

Με λίγα λόγια, σήμερα το βράδυ δίνεται μ ια πολύ καλή ευκαιρία στον Γιάννη Μπουρούση να βγει μπροστά και να αποτελέσει τον πρωταγωνιστή των “πρασίνων”. Τόσο ο Αλντεμίρ όσο και ο Ερντέν έχουν αδυναμίες στη προσωπική άμυνα. Ο Σαβάς (ο Μπλατ του δίνει χρόνο όταν θέλει να παίξει συγκεκριμένες καταστάσεις στο playbook) επίσης. Ο Μπουρούσης, ο οποίος με τη σειρά του χρειάζεται αυτή τη περίοδο ένα καλό παιχνίδι, μπορεί να είναι ο παίχτης-κλειδί του Παναθηναϊκού και αυτός που θα κάνει τη μεγαλύτερη ζημιά στους φιλοξενούμενους.

Ζητείται έξτρα-γκαρντ

Ενώ στον Παναθηναϊκό περιμένουν πως και πως την επιστροφή του Μάικ Τζέιμς ο οποίος θα δώσει μια γερή ένεση ποιότητας στο backcourt και ξεκούρασης στον Νικ Καλάθη, στη Νταρουσάφακα αρχίζει να φαίνεται αυτό το οποίο είχαμε υπογραμμίσει το καλοκαίρι στο Hoopfellas σχετικά με τη στελέχωση της περιφερειακής της γραμμής. Ουσιαστικά της λείπει ένας έξτρα περιφερειακός δημιουργικού προσανατολισμού ο οποίος θα δώσει βάθος και θα ανεβάσει την παραγωγική της δυνατότητα στο μισό γήπεδο. Ο Ουίλμπεκιν έχει κάνει σημαντική πρόοδο, ο Ουοναμέϊκερ είναι “βέλος” στο επιθετικό transition και ικανός slasher όμως η απουσία ενός πραγματικού playmaker θα άνοιγε νέους ορίζοντες στην επίθεση του Μπλατ ο οποίος (τουλάχιστον από την εμπειρία μου μελετώντας τη δουλειά του εδώ και χρόνια) πιστεύει ότι η συνεχής κίνηση που πρεσβεύουν οι καταστάσεις της Princeton επίθεσης (όταν η Νταρουσάφακα επιλέγει τέτοιες) μπορούν να δημιουργήσουν για το σύνολο χωρίς αυτό να χρειάζεται να διαθέτει τον πραγματικό δημιουργό. Στην άλλη πλευρά ο Νικ Καλάθης, μοναδικός πραγματικός PG και δημιουργός των πρασίνων, παίζει κατά μέσο όρο 32.8 λεπτά ανά παιχνίδι μετά από τις πρώτες 8 αγωνιστικές της διοργάνωσης.. Να δω ποιος θα πιέσει ποιόν..

Ο Γκάμπριελ και οι αμυντικοί στόχοι..

Οι πράσινοι δήλωσαν τον νεοαποκτηθέντα φόργουορντ Κένι Γκάμπριελ στο ρόστερ τους και θα έχουν τη δυνατότητα να τον χρησιμοποιήσουν στο σημερινό ματς. Το αν θα το κάνουν βέβαια είναι στο χέρι του Τσάβι Πασκουάλ. Ο Γκάμπριελ ακόμα δε γνωρίζει τον τρόπο που κινούνται οι συμπαίχτες του, τη γλώσσα του σώματος η οποία μαθαίνεται με τις ώρες συνύπαρξης στο παρκέ. Πιθανόν θα πάρει μερικά λεπτά ώστε να φύγει βάρος από τους ώμους του Φώτση και ο Νίκολς να περάσει χρόνο στο “3” όπου αποδίδει καλύτερα. Ο Ισπανός κόουτς είναι έξυπνος άνθρωπος και ξέρει (εάν και) τι μπορεί να πάρει από ένα νέο παίχτη σε μια τέτοια αναμέτρηση. Ενέργεια, μερικά φάουλ, ένα σουτ, πάνω από όλους την αύρα του φρέσκου προσώπου που θα επηρεάσει τον κόσμο θετικά..

Το δίδυμο των Άντερσον-Κλάιμπερν θέλει ιδιαίτερη προσοχή τη συγκεκριμένη περίοδο. Ο πρώην Αμερικανός της Ζαλγκίρις μετράει 35 πόντους (17.5) με 8/17 τρίποντα στις δύο τελευταίες αναμετρήσεις βάζοντας μάλιστα 20 στη πρωταθλήτρια Ευρώπης ΤΣΣΚΑ. Ο Κλάιμπερν, ο οποίος ουσιαστικά αντικατέστησε στο πλάνο τον Κουζμίνσκας που ήταν η αρχική καλοκαιρινή επιλογή, μετράει 17 π.μ.ο στα τελευταία τρία ματς και 5.3 ριμπάουντ. Διακρίνεται για τη σπουδαία ικανότητα του να τελειώνει γύρω από το καλάθι σε καταστάσεις traffic.. Oι πλάγιοι του Πασκουάλ θα έχουν πολύ δουλειά και η αποστολή τους εντάσσεται στον γενικότερο ομαδικό στόχο του να κρατηθούν οι Τούρκοι κάτω από τους 80 πόντους σήμερα.

Ο Παναθηναϊκός έχει μια δύσκολη αποστολή καθώς λαβωμένος από προβλήματα τραυματισμών καλείται να ανακάμψει μετά από δύο πραγματικά σκληρές ήττες στο νήμα. Η έδρα είναι σύμμαχος του όμως θα χρειαστεί να παρουσιαστεί με υψηλό ηθικό και πνευματική πρωτίστως φρεσκάδα η οποία μπορεί να του δώσει δώσει φτερά στα πόδια. Ο Ντέηβιντ Μπλατ άλλωστε είναι από μόνος του ένας δύσκολος αντίπαλος για να νικηθεί..