paovsoly

Η μητέρα των μαχών…

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός διασταυρώνουν τα ξίφη τους στην  «αίθουσα του θρόνου» για τη τελική μάχη. Είναι ένα παιχνίδι που χρειάζεται «πολλά παραπάνω» από μια καλή εμφάνιση για να το κερδίσεις. Η Stoiximan.gr Basket League μπροστά σε ένα καινούργιο classic της νεότερης ιστορίας της…

Η παράδοση

Ο Παναθηναϊκός είναι ο κυρίαρχος των πέμπτων τελικών ειδικά δε όταν το συγκεκριμένο παιχνίδι διεξάγεται στην έδρα του. Σε τέσσερις τέτοιες εντός έδρας αναμετρήσεις που έκριναν τον τίτλο απέναντι στον Ολυμπιακό, το «τριφύλλι» μετράει 4 νίκες με μέση διαφορά 14.0 πόντων ενώ έχει πάρει και ένα ακόμα πέμπτο ματς στο γήπεδο του, το 1998 απέναντι στον ΠΑΟΚ (68-58).

Ο Ολυμπιακός έχει με τη σειρά του τέσσερα νικηφόρα πέμπτα παιχνίδια, όλα εντός έδρας. Το πρώτο μάλιστα ήταν τη σεζόν 1993-94 απέναντι στον ΠΑΟΚ ενώ το πιο πρόσφατο (και το μοναδικό μετά το 1996) καταγράφεται το 2012 όταν η καταπληκτική βραδιά του Σπανούλη (24 πόντοι, 3/6 τρίποντα) έκρινε τον νικητή.

Αντίθετα ο Παναθηναϊκός έχει κατακτήσει δύο φορές τον τίτλο του πρωταθλητή μέσα στο σπίτι του αντιπάλου, το 1999 (με τη σπουδαία ομάδα των Ράτζα, Μποντίρογκα, Αλβέρτη, Τζεντίλε) και πέρυσι. Το καλύτερο performance παίχτη σε πέμπτο τελικό ανήκει μάλλον στον Φραγκίσκο Αλβέρτη για το καταπληκτικό ματς της 23ης Ιουνίου του 2001 όταν ο ψυχωμένος Ολυμπιακός του Ηλία Ζούρου στρίμωχνε τους γηπεδούχους στα σχοινιά. Ο «Φράγκι» με χέρι αλφάδι και ολύμπια ψυχραιμία πέτυχε πολύ μεγάλα σουτ υπό πίεση τραβώντας το κάρο από τη λάσπη σε μια βραδιά όπου χρειάστηκαν 24 πόντοι και 5/7 τρίποντα από τη πλευρά του για να κατακτήσει τη κούπα ο Παναθηναϊκός.

Το ματς της χρονιάς

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Ένας πέμπτος τελικός μεταξύ των δύο «αιωνίων» αποτελεί το ματς της χρονιάς εντός συνόρων και ένα από τα σημαντικότερα παιχνίδια της φετινής σεζόν για το άθλημα ανά την Ευρώπη. Όπως έχουμε υπογραμμίσει από αυτό εδώ το βήμα, οι δύο ομάδες είναι «κοντά» σε όρους αγωνιστικής ποιότητας και το γεγονός ότι φτάνουμε να εξαντλήσουμε το πρόγραμμα των παιχνιδιών μοιάζει δίκαιο.

Ο Ολυμπιακός έκανε μια πολύ καλή εμφάνιση (με γνώμονα τα αγωνιστικά standards της ομάδας τους τελευταίους μήνες) στο τέταρτο ματς εξασφαλίζοντας στον εαυτό του την ευκαιρία της διεκδίκησης του τροπαίου σε μια μάχη «της μιας ανάσας».  Ήταν κλειδί για τους ερυθρολεύκους του Γιάννη Σφαιρόπουλου ότι, παίζοντας με τη πλάτη στον τοίχο, κέρδισαν τη μάχη σε «φυσικό» επίπεδο στο παρκέ, κατάσταση που παρήγαγε έξτρα κατοχές και έλεγχο του ρυθμού με όπλο την υπεροχή στο ριμπάουντ. Ο Ολυμπιακός έχει πρόβλημα όταν δε μπορεί να επιβληθεί σε όρους physical παιχνιδιού απέναντι στον αντίπαλο του κάτι που φάνηκε και στη φετινή Ευρωλίγκα. Εκτός αυτού οι ερυθρόλευκοι βρήκαν για πρώτη φορά στη σειρά φάσεις μέσα από close out επίθεση απέναντι σε μια άμυνα η οποία αξιολογείται με πολύ χαμηλό βαθμό στο συγκεκριμένο ματς. Η ομάδα του Πειραιά έχει παίχτες οι οποίοι ξέρουν να παίζουν τέτοια ματς και σε καταστάσεις όπου όλα βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί και κάθε λάθος κοστίζει διπλά. Ξέρει αποδεδειγμένα να διαχειρίζεται τον εαυτό της εντός αυτού του συναισθηματικού πλαισίου. Το δίδυμο Σπανούλη-Πρίντεζη πάτησε στο Έβερεστ του ευρωπαϊκού μπάσκετ με κυρίως όπλο αυτή του την ικανότητα (να «παραδίδει» υπό καθεστώς πίεσης). Όμως στο ΟΑΚΑ ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί κάτι παραπάνω.. Και αυτό λέγεται «μεταφορά πίεσης στη σκέψη του αντιπάλου». Το πολύ καλό τέταρτο ματς των Ρόμπερτς-Μακλίν-Στρέλνιεκς μπορεί να αποτελέσει μια καλή βάση. Σε ένα γήπεδο που θα κοχλάζει και απέναντι σε έναν αντίπαλο με τεράστια επιθυμία, οι ερυθρόλευκοι θα πρέπει να βρουν τρόπο να αποκρούσουν την ορμή και να παγώσουν τη κόλαση. Ο Παναθηναϊκός δύσκολα θα είναι το ίδιο νωθρός στο αμυντικό κομμάτι. Θα χρειαστεί λοιπόν καθαρό μυαλό, αποφασιστικότητα και περιφερειακό σουτ. Η δραστηριότητα του Μακλίν χαμηλά μπορεί να βοηθήσει τους snipers του Σφαιρόπουλου ώστε να βρουν καθαρές ματιές για εκτέλεση. Μη ξεχνάμε ότι η λειτουργία της ερυθρόλευκης επίθεσης δεν είναι τόσο ποιοτική ώστε να εξασφαλίζει μια καλή παραγωγική βραδιά σε ένα τέτοιο περιβάλλον και απέναντι σε μια πολύ καλή φετινή άμυνα. Το τρίποντο και το κακό ποσοστό του αντιπάλου στις προσωπικές μπορούν να αποτελέσουν τους δύο συμμάχους του Ολυμπιακού σε αυτή τη τελευταία μάχη για τον τίτλο. Το τι ποσοστό θα χρειαστεί πίσω από τη γραμμή εξαρτάται από τη ποιότητα της άμυνας του..

Ο Παναθηναϊκός αδίκησε το status του εντός της σειράς και το μέγεθος της ευκαιρίας που ο ίδιος δημιούργησε με την απόδοση του στο δεύτερο και τρίτο παιχνίδι. Οι πράσινοι προδόθηκαν από την έλλειψη συγκέντρωσης και τη μειωμένη (από ένα σημείο και μετά) προσπάθεια στο αμυντικό κομμάτι, δείχνοντας ουσιαστικά τον δρόμο στην επίθεση του Ολυμπιακού. Ακόμα και έτσι, το σύνολο του Πασκουάλ μπήκε δυνατά στη διεκδίκηση της νίκης στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου του τέταρτου παιχνιδιού (όταν λειτούργησε καλύτερα στη πίσω πλευρά του γηπέδου και βρήκε σουτ στην επίθεση) όμως τα 4 φάουλ των Καλάθη-Λοτζέσκι στο ίδιο σημείο της αναμέτρησης κόστισαν σημαντικά. Οι πράσινοι έχουν την έδρα και την αυτοπεποίθηση που τους δίνει το performance τους φέτος εντός αυτής ως σύμμαχο. Θα πρέπει όμως να έχουν υπομονή και να μην πνιγούν στην επιθυμία του να κεφαλαιοποιήσουν αυτό τους το πλεονέκτημα νωρίς στο παιχνίδι. Συνολικά πρόκειται για ένα ματς υπομονής για τον Παναθηναϊκό…

Όλα θα ξεκινήσουν από τη συγκέντρωση στο αμυντικό κομμάτι. Ελάχιστα λάθη εκεί σημαίνει πιθανότητα και πτωτική τάση της παραγωγικής ικανότητας του αντιπάλου εντός των σαράντα λεπτών. Είναι δεδομένο ότι οι πράσινοι θα προσπαθήσουν να παράγουν επίθεση μέσα από τη πίεση της άμυνας τους, κατάσταση που αυτόματα θα τους δώσει το τιμόνι της αναμέτρησης. Το πλάνο, με τη μεγιστοποίηση των διαθέσιμων χώρων στον άξονα (καλή περιφερειακή εκτέλεση η οποία θα φέρει σταδιακά σκορ από τη καρδιά της ρακέτας) θα είναι το ίδιο όμως επαναλαμβάνω θα χρειαστεί πολύ υπομονή. Ο Παναθηναϊκός θα μπορέσει να ρολάρει μόνο εφόσον παραμείνει συγκεντρωμένος στην εκτέλεση λεπτομερειών στα μετόπισθεν, ειδικά στη περίπτωση που το ματς «στραβώσει» και ο αντίπαλος φαίνεται να πατάει καλά στο παρκέ. Καλάθης-Σίνγκλετον και οι περιφερειακοί εκτελεστές θα είναι κομβικοί παράγοντες στη κατεύθυνση αυτή.

Φτάσαμε λοιπόν στη τελευταία ημέρα του προγράμματος της φετινής Stoiximan.gr League η οποία παρουσίασε ένα καλύτερο, πιο ενδιαφέρον,  πρόσωπο φέτος και αφήνει πολλές υποσχέσεις για την ερχόμενη σεζόν. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός θα ριχτούν μανιασμένα στη μάχη για τον θρόνο του πρωταθλητή και ολόκληρη η Ευρώπη θα παρακολουθήσει τη κόντρα των δύο ίσως πιο σκληροτράχηλων ομάδων της ελίτ της. Ας τους δώσουμε, σε όλα τα επίπεδα, να θυμούνται κάτι πραγματικά καλό…