stoiximangr-realvspao

Η λύση βρίσκεται «εκεί»…

Σε ένα από τα μεγαλύτερα –όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα- παιχνίδια της σεζόν, ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει τη Ρεάλ στη Μαδρίτη ψάχνοντας το μεγάλο διπλό και παράλληλα τον συνδυασμό που θα λύσει το γρίφο στο ρόστερ του. Η λύση είναι «εκεί». Πάντα ήταν..

Σούπερ-ματς σήμερα το βράδυ στη Μαδρίτη με τον, ζαλισμένα από τα τελευταία άσχημα αποτελέσματα, Παναθηναϊκό να ψάχνει «μανιασμένα» τη σπουδαία εκτός έδρας νίκη που θα αλλάξει την ατμόσφαιρα στη μάχη για το πλεονέκτημα της έδρας στα φετινά playoffs της Ευρωλίγκας. Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει επίσης τα δικά της προβλήματα όμως γνωρίζει ότι πρόκειται για ένα ματς που για αυτήν έχει ένα τεράστιο «πρέπει» μπροστά. Κανένα περιθώριο για κανέναν από τους δύο «μονομάχους»..

Θνητή η «Βασίλισσα»..

Η Ρεάλ βλέπει ένα-ένα τα κομμάτια του φετινού παζλ να επιστρέφουν στη βάση τους καθώς μετά τον Ράντολφ γύρισε από τον σοβαρό τραυματισμό του και ο Αγιόν. Το πρόβλημα της το τελευταίο διάστημα αφορά το αμυντικό κομμάτι κι ειδικά τη περιφερειακή άμυνα. Οι αντίπαλοι της «Βασίλισσας» βρίσκουν σε συνέχεια καλή περιφερειακή εκτέλεση. Και εάν ομάδες όπως η Φενέρ, η ΤΣΣΚΑ ή ο Ολυμπιακός έχουν τη ποιότητα να φτάσουν σε αυτό το σημείο ακόμα και απέναντι  σε διαβασμένες άμυνες, η βροχή τριπόντων που δέχθηκαν οι παίχτες του Λάσο από την Ανδόρα υποδεικνύει την ύπαρξη προβλήματος στον συγκεκριμένο τομέα.

Κάπως έτσι οι Μαδριλένοι δυσκολεύονται να βρουν ρυθμό και ισορροπία στο παιχνίδι τους, παρότι παραμένουν ένα σύνολο αρκετά δυνατό στο ριμπάουντ το οποίο αποτελεί και τη βάση ώστε να μπορέσουν να ανοίξουν τον ρυθμό τρέχοντας στο ανοιχτό γήπεδο. Η Ρεάλ μετράει 4 ήττες στις τελευταίες έξι αναμετρήσεις στη διοργάνωση..

Ο κωδικός που θα σπάσει τον «γρίφο»..

Στο Hoopfellas έχουμε εστιάσει τον τελευταίο καιρό στον «γρίφο» που έχει γεννήσει η νέα πραγματικότητα στον Παναθηναϊκό με τη προσθήκη δύο νέων παιχτών (ειδικά του Τζέιμς) και τον τραυματισμό του Λοτζέσκι ο οποίος γύρισε στο ντέρμπι της περασμένης εβδομάδας χωρίς όμως να έχει (πολύ λογικό) αγωνιστικό ρυθμό.

Ο Τσάβι Πασκουάλ ζει «ημέρες Φθινοπώρου» και μαζί ένα déjà vu, προσπαθώντας για δεύτερη φορά στη σεζόν να βρει τον κωδικό στο πράσινο rotation  που θα λύσει τον συγκεκριμένο γρίφο. Η Μαδρίτη θα αποτελέσει ένα πολύ μεγάλο τεστ και για τον ίδιο τον κόουτς. Είναι προφανές ότι το σχήμα με τον Λοτζέσκι στο «3» και τον Τζέιμς δίπλα στον Καλάθη δε δουλεύει καλά ως starting unit. Οι πράσινοι έγιναν η ομάδα που έβαλε το πόδι της στη πρώτη τετράδα φέτος όταν επέλεξαν την αμυντική προσέγγιση προσπαθώντας να πάρουν το τιμόνι στο ξεκίνημα των παιχνιδιών μέσα από την άμυνα τους. Κατά τη ταπεινή μου γνώμη η κρίση του Καταλανού κόουτς δε θα πρέπει να επηρεαστεί από τη πίεση που πιθανόν θα ασκήσει από το ξεκίνημα της αναμέτρησης η Ρεάλ στον Νικ Καλάθη (με τον Τέηλορ). Ο Παναθηναϊκός πρέπει να παίξει το παιχνίδι του ξεκινώντας από τα μετόπισθεν και ένα σχήμα που θα του προσφέρει τη καλύτερη δυνατή συνθήκη σε επίπεδο αμυντικού versatility και ριμπάουντ, ώστε να ελέγξει τον ρυθμό. Η απουσία του τραυματία Παππά (και η πολύ καλή εμφάνιση του Ντένμον στο ματς της Κυριακής για τη Stoiximan.gr Basket League) ίσως του δείξει πιο καθαρά τον «δρόμο». Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο. Η λύση βρίσκεται «εκεί»..

Αμφίβολος ο «πρίγκιπας»..

Ένας μυϊκός τραυματισμός στον μηρό, στη προχθεσινή προπόνηση,  καθιστά αμφίβολη τη συμμετοχή του Λούκα Ντόνσιτς στην αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό. Η πρώτη διάγνωση πάντως ανέφερε ότι οι πιθανότητες να παίξει κανονικά είναι ελαφρά υπέρ του οπότε στην ελληνική ομάδα, ό,τι και εάν τελικά συμβεί, πρέπει να είναι έτοιμοι για τον μικρό Σλοβένο «πρίγκιπα».. Στο πρώτο  ματς ο Ντόνσιτς είχε ηγηθεί της προσπάθειας της Ρεάλ να πάρει το τιμόνι του ματς με μερικά μαγικά όπως αυτό..

Όμως η πολύ πιεστική και physical άμυνα του Παναθηναϊκού στην επανάληψη του χάλασε το μυαλό (τελείωσε το ματς με 8 λάθη) και έδωσε εν τέλει στους γηπεδούχους  τη νίκη μετά από εντυπωσιακή ανατροπή. Ο Λάσο προσπαθεί το τελευταίο διάστημα να δώσει ανάσες στον νεαρό σούπερ σταρ και το κάνει σε κάθε ευκαιρία, ειδικά στα παιχνίδια της ACB.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει (και θα το κάνει εφόσον ο Σλοβένος βρεθεί στο παρκέ) σε τακτικό επίπεδο η άμυνα του Παναθηναϊκού στη προσπάθεια της να τον αναχαιτίσει είναι το «χαλασμένο» περιφερειακό σουτ του γκαρντ της Ρεάλ. Αναφέρομαι στην εκτέλεση πίσω από τη γραμμή του τριπόντου. Ο Ντόνσιτς ξεκίνησε τα πρώτα 13 ματς στη φετινή διοργάνωση έχοντας 30/77 τρίποντα. Στα επόμενα 11 παιχνίδια έχει 12/52 τρίποντα ενώ στα τελευταία 9 ματς της ισπανικής λίγκας μετράει 7/31. Είναι σχεδόν βέβαιο για έναν παίχτη με τη μηχανική και τα scoring instincts του ότι κάποια στιγμή θα επανέλθει. Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει ελεγχόμενα να τον οδηγήσει σε περιφερειακή εκτέλεση (είναι κίνδυνος-θάνατος περνώντας προς τα μέσα αφού διαθέτει εξαιρετικό midrange και μεγάλη ευχέρεια στο τελείωμα εντός του «ζωγραφιστού») εστιάζοντας όμως στο να μη βρει καλά σουτ στο ξεκίνημα της αναμέτρησης. Ενώ λοιπόν ο Αντετοκούνμπο έχει το πακέτο να μείνει μαζί του σε πρώτη φάση, ο Πασκουάλ θα πρέπει να δουλέψει πού στο πνευματικό κομμάτι για να ετοιμάσει τον Έλληνα φόργουορντ για μια τέτοια αμυντική αποστολή. Ο Ντόνσιτς δεν έφτασε τυχαία μέχρι εδώ. Έχει την ικανότητα να διαχειριστεί  το motor και την αθλητικότητα του Θανάση φθείροντας τον από το ξεκίνημα κιόλας. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο αναφέρομαι στην «πνευματική ετοιμότητα» που απαιτείται για μια τέτοια αμυντική αποστολή..

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη του ο Ντέηβιντ Μπλατ δήλωσε, αναφορικά με τις ομάδες που ο ίδιος θεωρεί ότι έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες για να βρίσκονται στο Βελιγράδι ότι

«Η Φενέρμπαχτσε και η ΤΣΣΚΑ είναι τα δύο μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Έχουν μία σταθερή δομή και δύο εξαιρετικούς προπονητές. Δεν έχουν προβλήματα διάρκειας και χημείας, ενώ διαθέτουν μεγάλη ποιότητα. Βλέπω επίσης τις δυο ελληνικές ομάδες, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, να είναι υποψήφιες για το Final Four. Η Ρεάλ Μαδρίτης, από την άλλη, νομίζω πως είναι μισό βήμα πίσω από αυτές τις τέσσερις ομάδες για μία θέση στο Final Four».

Ήρθε η ώρα του Παναθηναϊκού να δικαιώσει τις προσδοκίες που ο ίδιος δημιούργησε με την απόδοση του μέσα στη σεζόν, με ένα μεγάλο διπλό ματσάροντας τα άσχημα τελευταία αποτελέσματα. Μια μεγάλη εκτός έδρας νίκη που θα τον «σηκώσει» στο κυνήγι του πλεονεκτήματος. Η ευκαιρία είναι μπροστά του..