stoiximanblog-olyvsanatolou

Η φιλοδοξία δεν ξέρει τι θα πει κίνδυνος

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται  την Αναντολού στο Φάληρο σε μια μάχη ανάμεσα σε δύο σύνολα που έχουν από την αρχή της σεζόν στραμμένο το βλέμμα τους στον ουρανό, αναφορικά με τις φιλοδοξίες τους στη διοργάνωση…

Σπουδαία βραδιά σήμερα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με την αμυντική πανοπλία του Ολυμπιακού να δοκιμάζεται απέναντι στο οπλοστάσιο της Αναντολού Εφές σε ένα ματς που δικαίως έχει λάβει χαρακτήρα «τελικού» για την ομάδα του Ντέηβιντ Μπλατ η οποία χρειάζεται τη νίκη στη προσπάθεια της να αναρριχηθεί στα υψηλά βαθμολογικά στρώματα.

Η Αναντολού που έχει κερδίσει τις εντυπώσεις

H Aναντολού δίκαια έχει τραβήξει πολλά βλέμματα στη φετινή Ευρωλίγκα καθώς έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, όχι μόνο σε ότι αφορά το κομμάτι της αγωνιστικής ποιότητας αλλά και αυτό του αποτελέσματος. Η ομάδα του Αταμάν παίζει καλό μπάσκετ παρουσιάζοντας ένα ισορροπημένο σύνολο το οποίο μπορεί να κερδίσει αυτή τη στιγμή οποιονδήποτε αντίπαλο σε παιχνίδι διαφορετικού ρυθμού, δηλαδή στο μισό ή στο ανοιχτό γήπεδο. Αυτό είναι ένα στοιχείο αρκετά σημαντικό στο σύγχρονο ευρωπαϊκό μπάσκετ και στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελεί συστατικό της ταυτότητας των ομάδων που κοιτάζουν πραγματικά ψηλά.

Το τελευταίο δεκαήμερο ήταν ένα καλό τεστ για το σύνολο του Εργκίν Αταμάν. Η Αναντολού ηττήθηκε εντός έδρας στη τουρκική λίγκα από τη Μπεσίκτας του Ντούσκο Ιβάνοβιτς σε ένα ματς που παρατάχθηκε χωρίς τον Vasilije Micic και απέτυχε πλήρως να ελέγξει τον εντυπωσιακό Jason Rich (27 πόντοι, 9/13 σουτ). Το παιχνίδι με τη Ρεάλ για την Ευρωλίγκα αποδείχθηκε επίπονο συναισθηματικά. Η Αναντολού απέδωσε εξαιρετικό μπάσκετ και είχε  το επάνω χέρι για το μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης δημιουργώντας σημαντικές διαφορές όμως δεν άντεξε στο τέλος την αντεπίθεση των πρωταθλητών χάνοντας τη νίκη στο νήμα. Το διπλό που ακολούθησε απέναντι στη Bahcesehir του Στέφανου Δέδα συνιστά ευκαιρία για μια καινούργια αρχή.

Ο κόουτς Αταμάν έχει ακουμπήσει φέτος σε μια καλά δομημένη επίθεση εμπλέκοντας πολλά πρόσωπα στη παραγωγική διαδικασία. Αυτό το επιθετικό περιβάλλον έχει μάλιστα βοηθήσει μερικούς από τους  παίχτες του να «βρίσκονται στον δρόμο» για να κάνουν τη καλύτερη σεζόν της καριέρας τους, γεγονός που έχει δώσει ώθηση και μια πολύ θετική αύρα στην Εφές. Το δίδυμο Micic (11,4 πόντοι- 5.4 τελικές πάσες, 47.5% στα τρίποντα) και Moerman (12.5 πόντοι- 6.6 ριμπάουντ) αποτελεί το «βαρύ σασί» του Αταμάν με τον Σέρβο γκαρντ να κερδίζει επάξια το βραβείο του MVP του Νοεμβρίου για την Ευρωλίγκα.

Ο Μίσιτς είναι το μυαλό και ο ηγέτης της τουρκικής ομάδας, δείχνοντας έτοιμος πλέον στα 25 του, και μετά τα ακαδημαϊκά εφόδια που έλαβε από την ένταξη του στη Ζάλγκιρις πέρυσι, να χτυπήσει τη πόρτα της ελίτ των γκαρντ της διοργάνωσης. Το συνεχιζόμενο ρεσιτάλ του Σέρβου μάλιστα έδωσε χρόνο προσαρμογής στον Σέην Λάρκιν ο οποίος (παρότι αποτέλεσε τη πιο φανταχτερή κίνηση του καλοκαιριού) δε ξεκίνησε καλά  αλλά τον τελευταίο καιρό είναι βελτιωμένος έχοντας μειώσει σημαντικά τα λάθη του σε συνδυασμό με την αύξηση της παραγωγικότητας του. Ένας άλλος παίχτης που διανύει περίοδο εξαιρετικής φόρμας είναι ο Γερμανός σέντερ Tibor Pleiss. Ο γίγαντας της Αναντολού φέρνει σκορ με διάφορους τρόπους από τον πάγκο όντας τρομερά αποτελεσματικός σε μικρό σχετικά χρονικό διάστημα (10.1 πόντοι με 75.5% στα δίποντα, 45.5% στα τρίποντα και 94.1% στις βολές σε 14.5 λεπτά), γεγονός που έχει βοηθήσει τους Τούρκους να ματσάρουν το οποιοδήποτε κενό στο «5», στη σεζόν όπου φανερά πλέον ο Bryant Dunston δείχνει ότι έχει περάσει τη κορυφή του βουνού (παραμένοντας ένας από τους πυλώνες  του οικοδομήματος βέβαια).

Η Αναντολού είναι η ομάδα με τους καλύτερους δείκτες αξιολόγησης στα σουτ εντός πεδιάς μετά τη Φενέρμπαχτσε στην Ευρωλίγκα και κυρίως διαθέτει φέτος πραγματικό ποιοτικό βάθος για να είναι ανταγωνιστική. Ο Μότουμ για παράδειγμα μπορεί να μην έχει συγκεντρώσει επάνω του τα φώτα στην Ευρωλίγκα (έχει βέβαια 52.4% στο τρίποντο) τη τρέχουσα σεζόν όμως στη τουρκική λίγκα μετράει 17.2 πόντους εκμεταλλευόμενος τον χώρο που δημιουργεί στο ρόστερ η απουσία του Pleiss (έχει αγωνιστεί μόνο σε 1 ματς εντός συνόρων, υπολογίζεται για την Ευρωλίγκα μέχρι τώρα). Ο Beaubois (στη πρώτη γραμμή του star system  της ομάδας) γράφει 12.9 πόντους και 3.5 ασσίστ οδηγώντας την Αναντολού σε σκοράρισμα, ο Σιμόν φέρνει τη κατάλληλη δόση εμπειρίας, σημαντική στο τέλος κλειστών παιχνιδιών και ο Μπαλμπάι έχει αρχίσει να βυθίζει σε σκέψεις όποιον αντίπαλο προπονητή σχεδιάζει να τζογάρει με το σουτ του. Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί στην ευρωπαϊκή μεριά της Πόλης έχει δημιουργηθεί το κατάλληλο επιθετικό περιβάλλον για να «αναπνεύσουν» αρκετοί αθλητές..

Καλό το μομέντουμ για τον Ολυμπιακό, στα «κόκκινα» για σαράντα λεπτά…

Η συνθήκη που βρίσκει τις δύο ομάδες αντιμέτωπες είναι καλή για τον Ολυμπιακό.  Οι ερυθρόλευκοι έχασαν δίκαια στο Κάουνας μετά από ένα κακό δεύτερο ημίχρονο, γεγονός το οποίο έδωσε την ευκαιρία στον Ντέηβιντ Μπλατ   να απαιτήσει σε υψηλότερους τόνους περισσότερα σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο από τους παίχτες του. Στην ουσία (και βλέποντας τον κίνδυνο που εγκυμονεί μια πραγματικά απαιτητική αναμέτρηση με την Αναντολού) ο Αμερικανός κόουτς θέλησε να εκμηδενίσει κάθε πιθανότητα πνευματικής αδράνειας στην εβδομάδα προπονήσεων και τον σπουδαίο αγώνα με τη τουρκική ομάδα, λαμβάνοντας την αόρατη δέσμευση των αθλητών του σχετικά με το μέγεθος της προσπάθειας που προτίθενται να καταθέσουν σήμερα το βράδυ στο Φάληρο. Στο πλαίσιο αυτό ο 59χρονος προπονητής  έκανε, με τον δικό του τρόπο, έκκληση στον κόσμο του Ολυμπιακού ώστε να γεμίσει το γήπεδο δίνοντας ώθηση στην ομάδα.

Ο Ολυμπιακός σαφώς και μπορεί να χτυπήσει την Αναντολού στις αδυναμίες της. Η τουρκική άμυνα διακρίνεται ακόμα από αρκετά σκαμπανεβάσματα, παραδοσιακό χαρακτηριστικό άλλωστε των ομάδων του Αταμάν. Ο Μίσιτς πρέπει να αποτελέσει «στόχο». Η ελληνική ομάδα οφείλει να τον φθείρει αγωνιστικά (είναι αρκετά ικανός στα μετόπισθεν όμως το ίδιο και ο Σπανούλης στο να κερδίζει φάουλ) και συναισθηματικά, καταφέρνοντας ένα σημαντικό πλήγμα στον εγκέφαλο της επίθεσης των φιλοξενουμένων. Η Αναντολού δε πρέπει να βρει ρυθμό εκτελώντας από την περιφέρεια. Είναι πολύ σημαντικό να περιοριστεί η δημιουργία από μέσα προς τα έξω και οι πάσες από τη δυνατή στην αδύνατη πλευρά, επάνω από το «κεφάλι» της άμυνας. Ο τρόπος που έπαιξαν οι Τούρκοι για ένα διάστημα στην επίθεση χτυπώντας το «μήκος» της Ρεάλ (μετατρέποντας το πλεονέκτημα των Ισπανών σε μειονέκτημα) ήταν υποδειγματικός. Από την άλλη, ουκ ολίγα σχήματα που επιλέγει ο κόουτς Αταμάν βρίσκουν ρυθμό από την επίθεση και έχουν αμυντικά κενά. Παίχτες όπως ο Σπανούλης και ο Στρέλνιεκς μπορούν να κάνουν ζημιά στη τουρκική άμυνα αρκεί ο Ολυμπιακός να ψάξει το «ρήγμα» και να μην εμφανίσει υπέρ του δέοντος περιφερειακή συμπεριφορά. Σημειώστε ότι η άμυνα της Αναντολού επιτρέπει τις περισσότερες ασσίστ από κάθε άλλη στη διοργάνωση και αυτό μπορεί να αποτελέσει μια πολύ καλή βάση για τους γηπεδούχους εάν μεταφραστεί σωστά σε συνάρτηση με τη φύση της επίθεσης τους. Επίσης η Εφές είναι η ομάδα με τη μικρότερη δυναμική στο επιθετικό ριμπάουντ στην Ευρωλίγκα.

Εν κατακλείδι, ο Ολυμπιακός πρέπει να μπει έτοιμος σήμερα το βράδυ για να αγωνιστεί σε υψηλή ένταση. Είναι ένα στοιχείο που πρέπει να «γράψει» σε κάθε έκφανση του παιχνιδιού των γηπεδούχων  και μπορεί να τους φέρει σε πλεονεκτική θέση. Με λίγα λόγια, ο Ολυμπιακός πρέπει να είναι η πιο physical ομάδα στο γήπεδο γιατί αυτή, εκ των δύο, θα έχει τις περισσότερες πιθανότητες επικράτησης. Παίχτες όπως ο Παπανικολάου (στον Μicic)και  ο Γκος (στον Beaubois) οφείλουν να είναι απόλυτα συγκεντρωμένοι στα μετόπισθεν ελαχιστοποιώντας τα λάθη σε αυτή τη πλευρά του γηπέδου. Για τον Ολυμπιακό δεν υπάρχει περιθώριο απώλειας σε μια περίοδο όπου η ομάδα προσπαθεί να κρατηθεί όρθια εν μέσω ισχυρών ανέμων ανταγωνισμού…