stoiximangr-jordan-shaq

Η άλλη πλευρά του φεγγαριού…

Μικρές ιστορίες από τη καριέρα του Μάικλ Τζόρνταν οι οποίες δε “φωτίστηκαν” ποτέ. Περιστατικά πίσω από τον μύθο…

Ο Μάικλ Τζόρνταν είναι αναμφίβολα ο μεγαλύτερος αθλητής που πάτησε στα παρκέ του μπάσκετ, “τρέχοντας” μια καριέρα η οποία μοιάζει βγαλμένη από σενάριο ταινίας του Χόλιγουντ. Η ζωή όμως δεν είναι κινηματογράφος. Πίσω από τα θρυλικά κατορθώματα του “Αέρινου” κρύβονται στιγμές γεμάτες πάθη και ανθρώπινες αδυναμίες τροφοδοτούμενες από την ακόρεστη -στα όρια της ψύχωσης- δίψα του να είναι νικάει αλλά και χιούμορ. Ο Τζόρνταν ήταν ευλογημένος. Δεν ήθελε απλά να υπερτερεί αλλά να παίρνει το “σκαλπ” του αντιπάλου. Δεν ήθελε μόνο νίκη αλλά θρίαμβο και ταπείνωση. Αυτό που ορίζεται ως Class δε συνόδευε πάντα τη συμπεριφορά του.  Διαβάζοντας μερικές από τις παρακάτω ιστορίες θα κατανοήσετε το γιατί…

Ο καβγάς τον Στιβ Κερ…

stoiximangr-jordan-kerr

Σε ένα training camp των Μπούλς γρονθοκόπησε (κάποιοι λένε ότι απλά τον απώθησε με δύναμη στο στήθος) στο πρόσωπο τον νυν κόουτς των Ουόριορς Στιβ Κερ. Ο τελευταίος περιγράφει γλαφυρά τη στιγμή.. «Εάν μας άφηναν μόνους να τσακωθούμε το πιθανότερο θα ήταν να με σκότωνε εάν το ήθελε.. Ήταν όμως ένα από τα καλύτερα πράγματα που μου συνέβη ποτέ. Βρήκα τη δύναμη, σηκώθηκα και πήγα κατά επάνω του. Από τότε έχουμε εξαιρετική σχέση. Πρέπει να αποδείξεις ότι μπορείς να προστατέψεις τον εαυτό. Εάν το κάνεις μια φορά τότε κερδίζεις τον σεβασμό..»

Λεπτομέρεια: Το συμβάν έγινε τη σεζόν ακριβώς μετά την επιστροφή του Τζόρνταν και τον αποκλεισμό από το Ορλάντο. Ο σταρ των Μπουλς  βρισκόταν «σε αποστολή» ώστε να αποδείξει ότι μπορεί να είναι και πάλι ο καλύτερος και η ένταση που τον συνόδευε είχε πλημμυρίσει το camp των Μπουλς τις πρώτες ημέρες. Πάντως μετά το συμβάν (και με τη παρέμβαση του Φιλ Τζάκσον) ο Αίρ πήρε τηλέφωνο τον Κερ και απολογήθηκε.

«Εμένα μου τις δίνουν τσάμπα..»

Θεός του trash talking.. Όταν ο πολλά βαρύς (νεαρός) Τζίμι Τζάκσον προσπάθησε να ανοίξει τέτοιου είδους κουβεντούλα μαζί του, ο Αir του έδειξε  τα παπούτσια που φορούσε ο ίδιος ο γκαρντ των Μαβς  ( Jordan Brand). H γλώσσα του Τζάκσον αγνοείται από εκείνη τη στιγμή που τη κατάπιε..

Σε ανάλογη περίσταση, ο Γκάρι Πέητον του λέει «ξέρεις Μάικλ, έχω και εγώ λεφτά τώρα σαν και εσένα, είμαι σπουδαίος, πρόσφατα μάλιστα αγόρασα μια Φεράρι..». Για να πάρει τη πληρωμένη απάντηση.. «Σοβαρά; Εμένα μου τις δίνουν τσάμπα πλέον..»

-Ο Μuggsy Bogues κάποτε είπε ότι ένα συγκεκριμένο βράδυ, ο Τζόρνταν του κατέστρεψε τη καριέρα. Οι Μπουλς έπαιζαν με τους  Χόρνετς με τους δεύτερους να βρίσκονται έναν πόντο πίσω έχοντας τη τελευταία κατοχή με τη μπάλα στα χέρια του Bogues. Ο Τζόρνταν τον πλησιάζει και τον προκαλεί λέγοντας του «σούταρε γ@!@@#$ νάνε..». Ο ύψους 1.60μ πόιντ γκαρντ των Χόρνετς πήρε τη προσπάθεια αλλά αστόχησε απελπιστικά. «Από τότε το jump shoot μου δεν είναι ποτέ το ίδιο..» δήλωσε αργότερα ο Bogues του οποίου η αυτοπεποίθηση δέχθηκε σοβαρό πλήγμα.

-Παρόμοια επιρροή είχε και ένα συμβάν με τον συμπαίχτη του στο πρωτάθλημα του 1993, Rodney McRay. Aφορμή ένα στοίχημα 100 δολαρίων και η νίκη τουΤζόρνταν σε μια άτυπη κόντρα σε σουτάκια μετά τη προπόνηση. Οι μάρτυρες λένε ότι ο  Mr23 έχωσε το πρόσωπο του σε αυτό του McRay ουρλιάζοντας «είσαι ένας looser! Πάντα ήσουν ένας looser..!». Oι Μπούλς «έχασαν» τον McRay από τότε..

-Ο Τζόρνταν ήταν γνωστός τζογαδόρος. Μπορούσε να στοιχηματίσει στα πιο απίθανα πράγματα που συναντάει κανείς στη καθημερινότητα του.  Μια από τις συνήθειες του  ήταν να στοιχηματίζει με τους συμπαίχτες του στο αεροδρόμιο σχετικά με του ποιανού η βαλίτσα θα βγεί πρώτη από τον διάδρομο αποσκευών.

Λεπτομέρεια: Ο Μάικλ είχε από πριν φροντίσει να σιγουρέψει με τη βοήθεια των υπευθύνων του αεροδρομίου ότι η δική του βαλίτσα θα εμφανιζόταν πρώτη..

Κάποτε είπε επ’ακριβώς στον Σακίλ Ο’Νιλ τι θα επακολουθήσει στην φάση που ερχόταν όπως διηγήθηκε ο θηριώδης σέντερ. «Θα κατέβω με τη μπάλα. Θα ντριμπλάρω δύο φορές κάτω από τα πόδια μου. Θα φτάσω εκεί κάνοντας μια προσποίηση και θα σουτάρω. Και μετά θα σε καρφώσω με τα μάτια μου..» Αυτό ακριβώς έκανε..

Όταν ο Γκαρνέτ (με το παρατσούκλι Big Ticket) ξεκίνησε τη πρώτη του σεζόν στο ΝΒΑ με τη Μινεσότα ανυπομονούσε όσο τίποτα άλλο ώστε να συναντήσει τον MJ. Στη πρώτη αναμέτρηση των δύο ομάδων ο ρούκι προσπάθησε με κάθε τρόπο να μπει στα αποδυτήρια των “Ταύρων” για να πει ένα “γεια” στον Τζόρνταν όμως η είσοδος του απαγορεύτηκε. Όταν πια οι Μπουλς και οι Γούλβς βγήκαν στο παρκέ, ο Γκαρνέτ ωθούμενος από τον παιδικό ενθουσιασμό του έτρεξε προς τον Τζόρνταν εκφράζοντας του τα σέβη του. Το Alpha Dog της λίγκας όχι απλά δε του άφησε κανένα περιθώριο αλλά τον ..γείωσε κανονικά. “Έχω ήδη δύο γιούς, πήγαινε να βρεις κάποιον άλλον να γίνει ο μπαμπάς σου, μικρή σκυλίτσα..” Ο Γκαρνέτ προσπάθησε να χαμογελάσει όμως τον βρήκε δεύτερος κεραυνός.. “Τι γελάς..; Δε δικαιούσαι να γελάς μέχρι να πάρεις ένα δαχτυλίδι. Μέχρι τότε θα είσαι ένα ..σκυλάκι “ παραφράζοντας μάλιστα το παρατσούκλι του KG.

Ο Air δε σταμάτησε εκεί.. Φημολογείται ότι για πολλά χρόνια, μετά το τέλος της σεζόν έστελνε μια κάρτα στον Γκαρνέτ με εξώφυλλο το παιδικό “Λαίδη και ο αλήτης” θυμίζοντας του ότι πέρασε άλλος ένας χρόνος που δε δικαιούται να γελάει ενώ μάλιστα δε σταμάτησε τη συνήθεια του αυτή ακόμα και όταν ο Γκαρνέτ πήρε το πρώτο του δαχτυλίδι. Ο αστικός μύθος μάλιστα λέει ότι από εκείνη τη προσφώνηση του Τζόρνταν, ο KG δε ξανακούμπησε ποτέ σπαγγέτι…

Το σουτ τριών πόντων υπήρξε παλαιότερα, ας πούμε, το αδύνατο σημείο του παιχνιδιού του. Όταν ένας δημοσιογράφος παρατήρησε ότι ο Κλάιντ Ντρέξλερ είναι πιο αποτελεσματικός από τον Τζόρνταν σε αυτό το κομμάτι, η απάντηση ήταν αποστομωτική. «Ο Κλάιντ είναι καλύτερος σουτέρ τριών πόντων σε σύγκριση με αυτόν που εγώ επέλεξα να είμαι..» (εν ολίγοις, εάν με απασχολούσε θα ήμουν και εκεί ο καλύτερος).

stoiximangr-jordan-pippen

Ο ανταγωνισμός του με τον Σκότι Πίπεν χτυπούσε κόκκινο (γιατί ο Μάικλ ήταν απλά ο πιο ανταγωνιστικός τύπος που έχει πατήσει ποτέ παρκέ).. Πολύ συχνά μετά τις προπονήσεις των Μπούλς οι δυο τους έμεναν στο γήπεδο παίζοντας «μονό», πολλές φορές μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Εάν αναλογιστούμε ότι ο Τζόρνταν δεν άφηνε κανέναν να φύγει όταν κέρδιζε (φίλους στα χαρτιά, αντιπάλους στο γκολφ κτλ) καταλαβαίνετε ότι αυτό ευσταθεί..

Ο αστικός μύθος μάλιστα μιλάει και για τον ανταγωνισμό τους εκτός παρκέ. Ο Πίπεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στο ασθενές φύλλο και αυτό δε «καθόταν» πολύ καλά στον Τζόρνταν ο οποίος μάλιστα είχε εκπλαγεί από τη συνήθεια της Μαντόνα να έρχεται να παίρνει με ιδιωτική λιμουζίνα τον Πίπεν από το ξενοδοχείο όταν οι Μπουλς επισκέπτονταν το L.A. Μια φορά ο Μάικλ  μάλιστα της είπε ότι είναι και σε αυτό το πεδίο.. καλύτερος του Πίπεν όμως η Μαντόνα δε μάσησε πικάροντας τον… (Not a chance)