Heat..!

Η φλόγα άναψε και η θερμοκρασία ακούμπησε ήδη κόκκινο μετά τον πρώτο τελικό της φετινής Α1. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός ετοιμάζονται για μια μάχη μέχρις εσχάτων στην αρένα του ΟΑΚΑ..

Με άψογο πλάνο τακτικής και χαρακτήρα που διέπει το club χρόνια τώρα, οι πράσινοι το Αργύρη Πεδουλάκη πέρασαν από το ΣΕΦ και ετοιμάζονται για μια μάχη, τη μεγαλύτερη της σεζόν όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, η οποία θα κρίνει πολλά αναφορικά με το ποιος θα φτάσει στον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδος τη φετινή σεζόν. Break στο break για τον Ολυμπιακό ή ξεκάθαρο προβάδισμα για τον Παναθηναϊκό..; Πάμε μαζί να δούμε τα σημεία που θα κρίνουν τη δεύτερη αναμέτρηση..

H μάχη του “τζόγου”..

Ήταν κάτι παραπάνω από εμφανές το πόσο επηρέασε το πλαίσιο επίθεσης των δύο ομάδων το επίπεδο αποτελεσματικότητας των δύο βασικών Point Guards στη περιφερειακή εκτέλεση. Και οι δύο άμυνες έδωσαν χώρο στους Καλάθη (περισσότερο, αρκετή ελευθερία και μάλιστα άξονα ζητώντας ουσιαστικά  να τελειώσει η επίθεση του Παναθηναϊκού με το δικό του σουτ) και Μάντζαρη (στις περισσότερες καταστάσεις έχει υποστηρικτικό stretch χαρακτήρα θέλοντας να βάλει πίεση στην άμυνα, με τον Σπανούλη να παίζει περισσότερο στον άξονα ως κύριος δημιουργός). Η ευστοχία του γκαρντ των πρασίνων ήταν κομβική στην εξέλιξη του ματς γεμίζοντας με αυτοπεποίθηση τον ίδιο και τους συμπαίχτες του και ανοίγοντας την άμυνα του Ολυμπιακού η οποία είχε γεμίσει αμφιβολία σχετικά με την ορθότητα της επιλογής της. Ο Μάντζαρης έγραψε 0/4 σουτ τριών πόντων τα οποία σε συνδυασμό με τα 0/3 (και τη διστακτικότητα) του Παπανικολάου μείωσαν τον διαθέσιμο χώρο επίθεσης των ερυθρολεύκων απέναντι σε μια άμυνα που κέρδιζε εκατοστά συνεχώς προστατεύοντας το καλάθι της. Το ερώτημα είναι βέβαια τι θα γίνει στον δεύτερο τελικό..; Θα επιστρέψει ο Μάντζαρης ή θα γυρίσει στο κακό του, προ μηνών, διάστημα όπου είχε διαγράψει κάθε  σύνδεση με το καλάθι από την περιφέρεια; Μπορεί ο Καλάθης να είναι το ίδιο αξιόπιστος τη στιγμή που διανύει μια περίοδο όχι τόσο γόνιμη το τελευταίο διάστημα; Η απόδοση τους στο συγκεκριμένο κομμάτι θα καθορίσει τις ισορροπίες..

Θα “επιτεθεί” ο Ολυμπιακός..;

H επίθεση των ερυθρολεύκων βρήκε σε βάθος χρόνου διαδρόμους προς το καλάθι και κατάφερε να είναι παραγωγική οδηγούμενη από το εκπληκτικό δίδυμο Πρίντεζη-Λοτζέσκι όμως δεν έδωσε σε καμία περίπτωση την εντύπωση ότι επιτέθηκε στην άμυνα του αντιπάλου. Ενός αντιπάλου ο οποίος ουσιαστικά έχει μόνο ένα rim protector, τον Γκιστ (ο Χάντερ έχει προσόντα αλλά διαβάζεται πολύ πιο εύκολα από τον επιτιθέμενο και βγαίνει συνεχώς εκτός θέσης). Η περιφερειακή δυστοκία των ερυθρολεύκων στο πρώτο ματς επέτρεψε στον Αργύρη Πεδουλάκη να γεμίσει με κορμιά τη ρακέτα του οδηγώντας τον Ολυμπιακό στην αβεβαιότητα του τριπόντου ως βάση της επίθεσης του. Η ομάδα του Σφαιρόπουλου δεν έχει άλλη επιλογή από το να επιτεθεί στη καρδιά της πράσινης άμυνας με όλα της τα όπλα.

Μπορούν οι ερυθρόλευκοι να μπουν στις “γραμμές πάσας” του Παναθηναϊκού..;

Οι πράσινοι έδωσαν ρεσιτάλ κυκλοφορώντας τη μπάλα στον πρώτο τελικό γεγονός που τους έδωσε τεράστιο πλεονέκτημα στο παρκέ. Ήταν στιγμές που αυτή τους η ικανότητα σε συνδυασμό με το πολύ καλό spacing στην επίθεση τους έκανε την ερυθρόλευκη άμυνα να μοιάζει με τύπο που κυνηγά τη μύγα αλλά δε μπορεί να τη πιάσει.. Οι ερυθρόλευκοι θα πρέπει να “βάλουν” το χέρι τους πάνω στους γκαρντ του Παναθηναϊκού και (κυρίως) να αμυνθούν πολύ καλά σε οποιαδήποτε δράση των γηπεδούχων μακριά από τη μπάλα. Η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη “έγραψε” 29 τελικές πάσες στο πρώτο ματς απέναντι σε μια άμυνα πολύ ικανή φέτος στο να κατεβάζει τα νούμερα που αφορούν το δημιουργικό ένστικτο του αντιπάλου. Οι ερυθρόλευκοι θα στοχεύσουν να οδηγήσουν τον Παναθηναϊκό να παίξει ατομικά, κατάσταση στην οποία οι πράσινοι δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί δεδομένου του ότι η επίθεση τους έχει δομηθεί ώστε να παράγει μέσα από συνεργασίες.

Όπως καταλαβαίνετε, ο δεύτερος τελικός είναι παιχνίδι στο οποίο η ένταση θα χτυπήσει κόκκινο.. Σκεφτείτε απλά ότι  συγκρούεται η τεράστια θέληση των φιλοξενούμενων (είναι δεδομένο ότι θα τα δώσουν όλα) για να ανατρέψουν τη κατάσταση και να εξιλεωθούν μετά το χαστούκι του πρώτου τελικού με τον ατσαλένιο -στα αιώνια ντέρμπι- εντός έδρας χαρακτήρα των πρασίνων και το ψυχολογικό αβαντάζ που δίνει η παρουσία του κόουτς Πεδουλάκη σε αυτά τα ματς. Πάμε για μεγάλο ματς και νομίζω ότι αρμόζει να αναφέρω μια ατάκα η οποία συνόδευε τα τρίτα και όχι τα δεύτερα παιχνίδια σε ανάλογες σειρές τελικών. Ο νικητής θα έχει προβάδισμα στη μάχη του τίτλου. Ειδικά εάν αυτός είναι φυσικά ο Παναθηναϊκός..

Y.Γ: Oι ομάδες μοιράζονται τις νίκες στα επόμενα δύο ματς και ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον “αιώνιο” αντίπαλο Ολυμπιακό στο τελευταίο παιχνίδι της καριέρας του Δημήτρη Διαμαντίδη στο ΟΑΚΑ. Μια πολύ καλή ιστορία (ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα) για να πούμε στα εγγόνια μας..