Άνταμ Χάνγκα Λαμποράλ Stoiximan

Hanga-rian Pippen..

Ο -στη πραγματικότητα- καλύτερος αμυντικός παίχτης της περυσινής Ευρωλίγκας καλείται να αναβαθμίσει κι άλλο τον ρόλο του στη φετινή Baskonia η οποία περιμένει πλέον πολλά από αυτόν σε όλα τα επίπεδα. Ο Άνταμ Χάνγκα ζει τις καλύτερες ημέρες της καριέρας του..

Mήπως έχουμε μπροστά μας τον επόμενο καλύτερο SF της Ευρωλίγκας που έρχεται; Έναν παίχτη που στο άμεσο μέλλον μπορεί να διεκδικήσει λεπτά ή ακόμα και ρόλο starter στους Spurs;  Γιατί όχι..  Κυρίες και κύριοι ο Χάνγκα του καλοκαιριού ήταν απλά  απολαυστικός. Πήρε (με την αμέριστη συμπαράσταση του David Vojvoda των 19.0 πόντων και των 4.0 τελικών) την εθνική ομάδα της Ουγγαρίας από το χέρι και την οδήγησε στο επόμενο Ευρωμπάσκετ με τους Μαγυάρους να τελειώνουν αήττητοι τις υποχρεώσεις τους στο Ζ’ γκρούπ των προκριματικών (6-0). Η κλάση και το συνολικό πακέτο του Χάνγκα ήταν too much για τους αντιπάλους τους. Ειδικά τα δύο ματς απέναντι στη Μ.Βρετανία εξελίχθηκαν σε προσωπικό του σόου.. Στο πρώτο παιχνίδι ο G/F της Baskonia είχε 32 πόντους (6/9 τρίποντα) 7 ριμπάουντ και 4 τελικές σε 31 λεπτά όντας πραγματικά επιβλητικός ενώ στο δεύτερο παιχνίδι φόρεσε “στολή-Πίπεν” έχοντας 18 πόντους, 9 ριμπάουντ και 8 τελικές. Πάρτε μια γεύση από τα κατορθώματα του στο πρώτο ματς απέναντι στους Βρετανούς..

 

Συνολικά ο Χάνγκα “έγραψε” στα προκριματικά 19.4 πόντους, 7.2 ριμπάουντ και 4.4 τελικές πάσες. Το παιχνίδι του βελτιώνεται συνεχώς. Θυμηθείτε τη ραγδαία ανάπτυξη του μέσα στη περυσινή σεζόν όπου ήταν ο καταλύτης στο αμυντικό performance των Βάσκων. Ο Χάνγκα κόλλησε γάντι στο up tempo παιχνίδι της Baskonia και δίπλα σε παίχτες με επίσης πολύ δυνατά πόδια, εξαιρετικά ικανούς στη προσωπική άμυνα. Η ομάδα του έφτασε μέχρι το F4 και ακούμπησε τη συμμετοχή στον τελικό (με τον Ούγγρο να έχει 10 πόντους στον ημιτελικό απέναντι στη Φενέρ) ενώ στην ACB υπέκυψε στα χτυπήματα της Μπαρτσελόνα στους “4”. Το motor και το high energy style του Χάνγκα όμως τράβηξαν πολλά βλέμματα με την ίδια τη Μπαρτσελόνα του Γιώργου Μπαρτζώκα να φτάνει κοντά στον παίχτη αλλά να μη καταφέρνει να τον κάνει δικό της. Μια συμφωνία που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και μπορεί (κατά τη γνώμη μου)  να επηρεάσει σημαντικά τη φετινή διοργάνωση της Ευρωλίγκας..

 

Αδιαμφισβήτητα, ο Χάνγκα είναι αυτή τη στιγμή ένας από τους πιο συναρπαστικούς παίχτες στην Ευρώπη. Ένας από τους πιο fun to watch. Προσωπικά δε χορταίνω να τον βλέπω στο παρκέ και ειδικά σε καταστάσεις ανοιχτού γηπέδου όπου τολμώ να πω ότι οι αντιδράσεις του στο αμυντικό transition είναι ακόμα πιο θεαματικές από τα βροντερά του καρφώματα. Πάνω από όλα όμως έχει εξελιχθεί σε έναν πραγματικά καλό παίχτη μπάσκετ. Βελτιώθηκε με τη μπάλα στα χέρια, σουτάρει πολύ καλύτερα από τη περιφέρεια, παίζει ένα πολύ έξυπνο Off the ball-παιχνίδι. Έχει όλη τη πρώτη ύλη να περάσει τον Ατλαντικό και να ανταγωνιστεί μέσα σε μερικούς μήνες. Ειδικά από τη στιγμή που τα δικαιώματα του ανήκουν στους Spurs.. Ο Χάνγκα έχει το ιδανικό μέγεθος και ένα καλό αθλητικό πακέτο για να παίξει το “2” στο ΝΒΑ. Δεν είναι μόνο ένας Defensive Stopper πλέον. Χρησιμοποιεί το μυαλό του, σουτάρει καλά από θέση, είναι επιθετικός πηγαίνοντας προς το καλάθι. Μια πολύ καλή περίπτωση για το “από εκεί” μπάσκετ.. Και όπως σας είπα και το καλοκαίρι, πιθανόν για τον ίδιο η εξέλιξη με τη παραμονή του στη Βιτόρια να τον έφερε πιο κοντά χρονικά στη μετακίνηση του στην Αμερική. Ένα καινούργιο συμβόλαιο με ένα κλαμπ σαν τη Μπαρτσελόνα πολύ πιθανόν να τον κρατούσε στη Ευρώπη για μια διετία ακόμα..
Τη σεζόν που αρχίζει, ο Ούγγρος θα κληθεί να βγει ακόμα πιο μπροστά για τους Βάσκους, ιδιαίτερα στο επιθετικό κομμάτι. Έχει δημιουργήσει πλέον ένα υπόβαθρο και φυσιολογικά η ομάδα περιμένει περισσότερα από αυτόν σε επίπεδο πρωτοβουλιών και αρμοδιοτήτων στο παρκέ. Ειδικά από τη στιγμή που οι Βάσκοι έχασαν παίχτες όπως ο Άνταμς, ο Τζέημς και ο Μπουρούσης.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη του ο Άνταμ Χάνγκα μάλιστα αναφέρθηκε με θαυμασμό στον Γιάννη Μπουρούση, εστιάζοντας στη προσωπικότητα του Έλληνα σέντερ εντός και εκτός γηπέδου. “Νομίζω ότι το 30% των πόντων μου πέρυσι ήρθαν από πάσες του Μπουρούση μετά από κόψιμο προς το καλάθι. Πέρασα πολύ χρόνο μαζί του. Είναι φοβερός τύπος” είπε ο 27χρονος Ούγγρος. “Πολλές φορές βέβαια δε καταλαβαίνεις εάν μιλάει σοβαρά ή κάνει πλάκα..” Μάλιστα.

Το σίγουρο πάντως είναι ένα. Ότι εντός των τεσσάρων γραμμών, ο ίδιος ο Χάνγκα δε κάνει καθόλου πλάκα. Το άστρο του ανατέλλει..