Λουκάς Μαυροκεφαλίδης Stoiximan

 Η ζωή χωρίς τον Λουκά..

Η ΑΕΚ σχεδίασε το φετινό ρόστερ με τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη να αποτελεί κεντρικό κομμάτι του πλάνου και τώρα προσπαθεί να διαχειριστεί την απώλεια του Έλληνα σέντερ ο οποίος επέλεξε τον δικό του μοναχικό δρόμο μακριά από τον δικέφαλο..

Δεν είναι και λίγο να χάνεις το centerpiece σου λίγο πριν ξεκινήσει η σεζόν όταν ο σχεδιασμός σου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.. Η ΑΕΚ και ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης χώρισαν πριν λίγες ημέρες με τον 32χρονο σέντερ να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον καλών ομάδων από την Ευρώπη (φημολογείται πως η Μακάμπι εξετάζει και πάλι στενά την περίπτωση του όπως και μια ισπανική ομάδα η οποία μάλιστα φέρεται να συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή τις περισσότερες πιθανότητες για την απόκτηση του). Το timing του διαζυγίου ήταν αυτό που προβλημάτισε περισσότερο τον δικέφαλο, πιθανόν παραπάνω και από την ίδια την απώλεια δεδομένου ότι ο Γιούρι Ζντοβτς και ο Σωτήρης Μανωλόπουλος είχαν χτίσει τη γραμμή ψηλών με γνώμονα τις δεξιότητες και τα χαρακτηριστικά του Μαυροκεφαλίδη.

Ο Λουκάς αποτέλεσε μια από τις πιο κυρίαρχες παρουσίες πέρυσι στο Eurocup παράγοντας ασύλληπτα νούμερα (24.2 πόντους- 9.7 ριμπάουντ-2.8 τελικές, 42.4% στα τρίποντα). Το τεχνικό επιτελείο της ΑΕΚ αποφάσισε να τον πλαισιώσει (σωστά) φέτος το καλοκαίρι με αθλητές οι οποίοι θα τον συμπληρώνουν σε χαρακτηριστικά, μακιγιάροντας τις προσωπικές του αδυναμίες ώστε η γραμμή ψηλών να είναι πιο λειτουργική, πιο βαθιά και να μη στηρίζεται στη προσμονή one man show από τον Μαυροκεφαλίδη. Ο Jawad Williams και ο Josh Owens είναι παίχτες που έδεναν με τον Λουκά και ήρθαν στο ΟΑΚΑ με αυτή ακριβώς την προοπτική.

Η νέα πραγματικότητα όμως βρίσκει την ΑΕΚ με θέματα λειτουργικότητας στη γραμμή ψηλών. Ο “δικέφαλος” έφερε πίσω τον Μαυροειδή και θέλει να δώσει βάθος και εμπειρία με τον Χαριτόπουλο όμως συνολικά η σύνδεση των κομματιών μοιάζει ύποπτη και δημιουργεί δεύτερες σκέψεις. Παράλληλα (και αυτό είναι πολύ σημαντικό) ο Γιούρι Ζντοβτς καλείται να μεταφέρει το κέντρο βάρους της επίθεσης του όπως αρχικά την είχε αυτήν σχεδιάσει, από τη στιγμή που τα “μαλακά χέρια”, η πλαστικότητα, και το ρεπερτόριο του πληθωρικού Μαυροκεφαλίδη δε βρίσκεται πλέον στο οπλοστάσιο του. Πιθανόν η ΑΕΚ της νέας σεζόν να αποτελέσει μια πιο περιφερειακή ομάδα αναφορικά πάντα με τον επιθετικό τρόπο έκφρασης της..

Το θετικό στην όλη κατάσταση για τους κιτρινόμαυρους είναι ότι μετά και την αποδέσμευση του Χαίρστον, η ομάδα εξοικονόμησε ένα ποσό άνω του ενός εκατομμυρίου σε σχέση με τα συμβόλαια που ήταν προγραμματισμένα να τρέξουν τη σεζόν 2016-17. Αυτό μπορεί να της δώσει μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά. Είναι επίσης ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τελικά προσέθεσε έναν ακόμα PG (τον οποίο χρειαζόταν) με τον Ούκιτς. Εκτιμώ πάντως ότι το ρόστερ χρίζει και άλλης παρέμβασης. Αργά ή γρήγορα θα φανεί. Οι αλυσιδωτές αντιδράσεις κατά μήκους του παιχνιδιού της ομάδας από την απώλεια του Μαυροκεφαλίδη είναι ακόμα ορατές και η ΑΕΚ καλείται να ισορροπήσει και να βρει τον δρόμο της με τρόπο διαφορετικό από αυτόν που είχε αρχικά στα υπόψιν. Έτσι είναι..

Μη κάνεις σχέδια για τη ζωή γιατί η ζωή έχει άλλα σχέδια για εσένα..