Παναθηναϊκός Euroleague

Η ώρα της αλήθειας..

Τι κρύβει μέσα του ο φετινός Παναθηναϊκός του Τσάβι Πασκουάλ; Είναι η ομάδα που μπορεί να ξεπεράσει τα όρια της κάνοντας την υπέρβαση όταν οι καταστάσεις το απαιτούν..; Λίγο πριν το τέλος της σεζόν και με τα πάντα να κρέμονται σε μια κλωστή έρχεται η επίσκεψη στη Βιτόρια. Ένα ματς που θα πολλές “αλήθειες” για τον εσωτερικό κόσμο και τις πραγματικές δυνατότητες των πρασίνων..

Με τις μνήμες νωπές από τη περυσινή μάχη των playoffs αλλά πλέον με πολύ διαφορετικό υπόβαθρο και το πλεονέκτημα έδρας να κλείνει πονηρά το μάτι στην άκρη του δρόμου, Παναθηναϊκός και Μπασκόνια διασταυρώνουν τα ξίφη τους στη Βιτόρια σε μια πραγματικά πολύ μεγάλη μάχη..

Μπορούν οι πράσινοι να ματσάρουν το επίπεδο ενέργειας των Βάσκων..;

Δεν είναι εύκολο. Ο Παναθηναϊκός έχει παίχτες με δυνατά πόδια κατά μήκος του ρόστερ όμως το βασικό στη περίπτωση αυτή είναι να μπορείς να τρέξεις το γήπεδο “μαζί”, σαν ομάδα, ώστε να περιορίσεις τη δραστηριότητα του αντιπάλου και να δημιουργήσεις ευκαιρίες για εσένα.Η Μπασκόνια διακρίνεται από μια ισορροπία στο παιχνίδι της. Είναι το ίδιο αποτελεσματική σε άμυνα (Defensive Rating 108.5, 5η στη διοργάνωση) και επίθεση (Offensive Rating 111.5, 6η θέση). Η βάση της φιλοσοφίας της είναι η ταχύτητα σε κάθε μορφή δράσης και αντίδρασης. Είναι και η φύση του ρόστερ της τέτοια άλλωστε. Καταθέτουν πολύ υψηλό επίπεδο ενέργειας κάθε βράδυ.

 


Σας εξομολογήθηκα πρόσφατα το πόσο θαύμασα τη συμπεριφορά τους όταν ξαφνικά με τρεις συνεχόμενες ήττες στα τέλη Φεβρουαρίου βρέθηκαν με τη πλάτη στον τοίχο. Αυτή ακριβώς η στιγμή λειτούργησε ως ηλεκτροσόκ και αποτέλεσε το turning point για τη πορεία της ομάδας μέχρι σήμερα. Η Baskonia στηρίχτηκε στο πολύ καλό επίπεδο φυσικής κατάστασης και τη ταχύτητα σε ανάπτυξη και εκτέλεση που την αντιπροσωπεύει ως ομάδα. Η Φενέρ το βίωσε αυτό για τα καλά. Το ίδιο και η ΤΣΣΚΑ..

To μπάσκετ της μιας ταχύτητας..

Το καλοκαίρι είχαμε μιλήσει στο Hoopfellas για τα προπονητικά ιδεώδη που πρεσβεύει ο εξαιρετικός Σίτο Αλόνσο. Έχει ενδιαφέρον να θυμηθούμε λίγο..

Η μετακόμιση του Sito Alonso στη Βιτόρια είναι στα μάτια μου μια φυσική συνέχεια των πραγμάτων. Ο κύκλος της ζωής.. Ο 41χρονος υπέρ του δέοντος ταλαντούχος κόουτς μου έδινε εδώ και πολλά χρόνια την εντύπωση ότι έχει φτιαχτεί για αυτή τη θέση. Ο Alonso είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες προπονητές στην Ευρώπη εδώ και χρόνια. Είχε τύχη σε πολύ μικρή ηλικία να δουλέψει δίπλα στον μεγάλο δάσκαλο Ρενέσες, η επιρροή του οποίου έχει γράψει παντού στη φιλοσοφία και στον τρόπο που προσεγγίζει το άθλημα. Φεύγοντας από ένα από τα μεγαλύτερα σχολεία μπάσκετ της Δυτικής Ευρώπης, αυτό της Μπανταλόνα, έφτασε στη χώρα των Βάσκων. Το έχω στο μυαλό μου σαν, κάθε φορά, να έκανε ένα βήμα προς τη πολυπόθητη θέση της Λαμποράλ. Σαν Σεμπαστιάν, Μπιλμπάο, Βιτόρια. Από τα χρόνια που ο τρελο-Τάνιεβιτς τον κυνηγούσε “σβερκώνοντας” τον πριν μπει στη φυσούνα (γιατί δεν έδωσε το χέρι του μετά τη λήξη και αυτά στον Μπόγκνταν δε περνάνε..) έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι..”

Έχει μια οπτική για τη δουλειά του και τους βαθύτερους στόχους που εντοπίζονται σε αυτή την ενασχόληση η οποία έρχεται σε αντίθεση με τη δική μας προπονητική σχολή και γενικότερα τον τρόπο που βλέπουμε το άθλημα. Ο Sito Alonso ιεραρχεί διαφορετικά τα πράγματα, βλέπει το άθλημα πρώτα ως προϊόν και βασικός του στόχος είναι να προσφέρει καλό θέαμα στον φίλαθλο-πελάτη που έρχεται στο γήπεδο (καταλαβαίνεται ότι οι διαφορές στη φιλοσοφία με τη δική μας σχολή εντοπίζονται πρωτίστως σε επίπεδο αθλητικής κουλτούρας με τους Ίβηρες). “Πρέπει να προσφέρουμε κάτι καλό, κάθε φορά”. Αυτή η κατεύθυνση έχει καταγραφεί και στο προπονητικό του στυλ. Αντιπροσωπεύει ένα high pace παιχνίδι που στοχεύει στην αυτοματοποίηση. Ζητά με πολύ επιμονή από τους παίχτες του να εκτελούν αυτό για το οποίο έχουν προπονηθεί (πάντα σε ρυθμούς υψηλής ταχύτητας) χωρίς να σκέφτονται την αποτυχία και να συνεχίζουν να το κάνουν ακόμα και εάν αποτυγχάνουν γιατί “μόνο έτσι χτίζεις ένα σύνολο που μπορεί να κερδίσει πραγματικά οποιοδήποτε παιχνίδι..”

Ο Αλόνσο αποτελεί ιδανικό συνεχιστή του Dynamic Basketball, τους σπόρους του οποίου ξαναέριξε, στο πιο γόνιμο περιβάλλον της Ευρώπης για κάτι τέτοιο, ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς πέρυσι στη Βιτόρια.

Το γρήγορο (σε επίπεδο ανάπτυξης και εκτέλεσης) dynamic στυλ παιχνιδιού του μοιάζει σπουδαίο fit σε αυτό που ονομάζουμε Baskonia basketball. Ο ίδιος, μιλώντας για τους στόχους του στη μεγάλη πρόκληση της Λαμποράλ ξεκαθάρισε ότι θέλει να παρουσιάσει μια ομάδα η οποία θα είναι το ίδιο καλοπροπονημένη με τη περυσινή του Περάσοβιτς διατηρώντας το ίδιο σπουδαίο επίπεδο φυσικής κατάστασης, εστιάζοντας περισσότερο όμως στη στελέχωση με πιο versatile μονάδες, παίχτες-πολυθεσίτες οι οποίοι μπορούν να καλύψουν αρκετές θέσεις στο παρκέ. .”

Με το Face/Post up παιχνίδι του Τόρνικε Σενγκέλια πίσω στο οπλοστάσιο, η Μπασκόνια έχει βρει ακόμα μεγαλύτερη ισορροπία. Ο Γεωργιανός φόργουορντ (11.5 PTS-52.6% 3PT- 4.4 REB φέτος) αποτελεί βασικό στοιχείο της επίθεσης του Αλόνσο στο μισό γήπεδο. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να είναι έτοιμος να τον αντιμετωπίσει τις στιγμές που θα βάλει τη μπάλα στο παρκέ. Αυτό είναι το πιο δυνατό του σημείο. Διαβάζει, βάζει τη μπάλα κάτω γρήγορα και επιτίθεται περνώντας προς τα μέσα. Μεγάλη προσοχή..

Ο Παναθηναϊκός, ο οποίος πήρε μια γεύση στα περυσινά playoffs από το στυλ αυτό παιχνιδιού, καλείται να αλλάξει την ταχύτητα του παιχνιδιού σήμερα. Ακούγεται εύκολο όμως απαιτεί πολύ κόπο, τεράστιο βαθμό συγκέντρωσης και πειθαρχίας. Στη πραγματικότητα είναι μια μακρά διαδικασία στη υλοποίηση της οποίας συντελούν πολλά μικρά κομμάτια του παιχνιδιού. Από τις θέσεις των γκαρντ και την ορθότητα (σε χρόνο και στόχευση αναφορικά με το σημείο του γηπέδου) στην εκτέλεση της επίθεσης μέχρι το ριμπάουντ (τομέας στον οποίον διαπρέπουν οι Βάσκοι). Θέλω να το δω αυτό.. Ο Πασκουάλ ξέρει καλύτερα από τον καθένα τι πρόκειται να αντιμετωπίσει σήμερα. Θα στοχεύσει με κάθε κόστος να ρίξει το τέμπο του παιχνιδιού. Για να το καταφέρει αυτό όμως θα πρέπει να τρέξει δίπλα τους ώστε να σταματήσει τη μπάλα. Ο Λάρκιν και ο Χάνγκα είναι πραγματικά “καθαρόαιμα”. Δε συγχωρούν τη παραμικρή χαλάρωση. Ειδικά ο πρώην PG των Νετς επιτίθεται κατά κύματα στην αντίπαλη άμυνα. Ο Καλάθης έκανε πολύ καλή δουλειά στο πρώτο ματς. Ελπίζουμε σε ανάλογη αποτελεσματικότητα και σήμερα..

Ο Παναθηναϊκός είναι καλά. Με την επιστροφή του Γκιστ (και τα όσα φέρνει σε επίπεδο ενέργειας και πλουραλισμού στα μετόπισθεν) έχει σαφώς καλύτερη τύχη απέναντι σε αυτόν τον αντίπαλο, σε αυτή την έδρα. Μοιάζει πιο δίκαιο το σημερινό ματσάρισμα με τον Αμερικανό πίσω στο παρκέ.. Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει η αγωνιστική συμπεριφορά των “πρώην” της Μπουέσα Αρίνα, Τζέιμς και Μπουρούση. Ειδικά το performance του Τζέιμς (πρέπει να διατηρήσει την αυτοκυριαρχία του) θα είναι κομβικό. Θα ήθελα να τον δω περισσότερο δίπλα στον Καλάθη.. Είναι άκρως ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η ελληνική ομάδα παρουσιάζει πολύ χαμηλό αριθμό λαθών στο παιχνίδι της (10.7, Νο1 στη διοργάνωση) δεδομένου του ότι έτσι θα δωθούν αντικειμενικά και λιγότερες ευκαιρίες ανοιχτού γηπέδου στον αντίπαλο. Ο Τσάβι Πασκουάλ ήταν ξεκάθαρος προχθές : “Ήρθε η ώρα να κάνουμε μια μεγάλη εκτός έδρας νίκη”. Ναι κόουτς, ήρθε. Σήμερα. Τώρα.

Πρέπει..