panathinaikos_malaga_nedovic_stoiximanblog2

Η αξία του να εκτελείς το δεδομένο..

Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται την Ουνικάχα στην Αθήνα και η άμυνα του ρίχνει το βάρος στον «φτεροπόδαρο» πρίγκιπας της Ανδαλουσίας, Νεμάνια Νέντοβιτς, ο οποίος πρέπει να περάσει το βράδυ κλειδωμένος στο « κελί» του Τσάβι Πασκουάλ..

Είναι από τα παιχνίδια στα οποία ο προπονητής οφείλει να χτυπήσει το καμπανάκι του συναγερμού. Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε καλή κατάσταση έχοντας πετύχει μερικές πολύ σημαντικές, συνεχόμενες νίκες τον τελευταίο όντας έτοιμος να κλείσει τη πρώτη δεκάδα παιχνιδιών της φετινής σεζόν με ένα εντός έδρας ματς με λίγο χαμηλότερο θεωρητικά βαθμό δυσκολίας. Ο προπονητής ποτέ δε θα το πει αυτό όμως και ας αποτελεί αυτοματοποιημένη σκέψη στο μυαλό των παιχτών του. Ειδικά με το νέο format της Ευρωλίγκας, οποιαδήποτε ομάδα της διοργάνωσης απαγορεύεται να επαναπαυτεί ψυχολογικά. Ένα κακό τρίλεπτο, μια περίοδος (εντός των 40’ του παιχνιδιού) εφησυχασμού μπορεί να σε «τσακίσει» αφήνοντας μώλωπες οι οποίοι θα μείνουν για καιρό στο σώμα της σε αγωνιστικό επίπεδο. Το επίπεδο του ανταγωνισμού είναι τέτοιο πλέον που απαγορεύει τη σκέψη της «εύκολης βραδιάς». Τίποτα δεν είναι δεδομένο σε αυτή τη λίγκα. Όπως έλεγε και ο Βρετανός φιλόσοφος Μπέρταρντ Ράσελ «σε όλα τα θέματα, είναι υγιές ανά διαστήματα να κρεμάς ένα ερωτηματικό, ειδικά σε αυτά που θεωρείς δεδομένα..»

Ο «πρίγκιπας της Ανδαλουσίας»

Για τον Νεμάνια Νέντοβιτς θα μπορούσα να σας μιλάω με τις ώρες.. Είναι ως γνωστόν από τα αγαπημένα τέκνα της κοινότητας του Hoopfellas από πολύ μικρή ηλικία, προτού πάρει το χρίσμα για να μεταβεί στο ΝΒΑ. Σπουδαίο ταλέντο από πιτσιρικάς, δυνάμωσε αρκετά το κορμί του δουλεύοντας πολύ επάνω σε αυτό δημιουργώντας ένα σπουδαίο πακέτο περιφερειακού παίχτη για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Ρίξτε μια ματιά στον 15χρονο Νεμάνια..

Επειδή η δύναμη της εικόνας στη περίπτωση του συγκεκριμένου είναι τέτοια που θα κάνει οποιαδήποτε προσωπική μου απόπειρα «μακρηγορίας» να μοιάζει άχαρη σας αφήνω μερικά λεπτά με τον Νεμάνια..

 

 

 

Ο Νέντοβιτς ανανέωσε το καλοκαίρι το συμβόλαιο του με την Ουνικάχα παρότι ήταν βέβαιο πως θα μπορούσε να βρει καλύτερα χρήματα στην αγορά. «Το οικογενειακό κλίμα της ομάδας και η ατμόσφαιρα της πόλης» τον κράτησαν στην Ανδαλουσία όπου αποτέλεσε κάτι σαν τη «Γη της Επαγγελίας» για τον Σέρβο γκαρντ. Μετά τις δυσκολίες που συνάντησε στο Όκλαντ (πήγε στα 22 του με «λίγα χιλιόμετρα» στο κορυφαίο ευρωπαϊκό συλλογικό επίπεδο, 10 ματς Ευρωλίγκας με τη Λιέτουβος Ρίτας) και το γρήγορο πέρασμα του από τη Βαλένθια όπου τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς όπως τα περίμενε καμία από τις δύο πλευρές, ο Νέντοβιτς βρήκε τον Χουάν Πλάθα στη Μάλαγα. Και πέρυσι (στη δεύτερη σεζόν του στην ομάδα) έκανε το μπαμ ανεβάζοντας το παιχνίδι του σε πραγματικό υψηλό επίπεδο και αναλαμβάνοντας με συνέπεια και μεγάλη επιτυχία τον ρόλο του ηγέτη.

Ο Πλάθα του έδωσε αρκετά λεπτά στη θέση «1» (γενικά υπάρχουν κάποιες ..αόρατες δυνάμεις που σπρώχνουν προς αυτή τη κατεύθυνση μιας και εάν θέλει ο Νεμάνια να επιστρέψει στην Αμερική θα το κάνει ως PG και σίγουρα όντας πιο έτοιμος σε σχέση με τη πρώτη του εμπειρία) με τον Νέντοβιτς να παρουσιάζει τεράστια βελτίωση στο κομμάτι του playmaking και της απόφασης. Σημαντικό ρόλο στην όλη εξέλιξη του παιχνιδιού του βέβαια έχει παίξει και η εμπειρία του με την εθνική ομάδα της Σερβίας. Ήταν ίσως (και βλέποντας τη πίεση που δεχόταν και τη κούραση που καλούταν να διαχειριστεί ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς) ο παίχτης που της έλειψε περισσότερο το καλοκαίρι ώστε να φτάσει στο χρυσό μετάλλιο.. Χωρίς τη δημιουργία του Νέντοβιτς η επίθεση της Ουνικάχα μοιάζει (και είναι) ως η πιο αδύναμη και προβλέψιμη της Ευρωλίγκας. Ο 26χρονος Σέρβος που ταλαιπωρήθηκε από μικροπροβλήματα τραυματισμών τον τελευταίο καιρό, θα έχει δύσκολη αποστολή στην Αθήνα καλούμενος να περάσει το τεστ-Καλάθης. Ο Παναθηναϊκός θα είναι επιθετικός απέναντι του επιδιώκοντας να του βγάλει τη μπάλα από τα χέρια, αποκόπτοντας τον από τους συμπαίχτες του. Χρειάζεται πολύ προσοχή και συγκέντρωση από την ελληνική άμυνα. Ο «φτεροπόδαρος» Σέρβος πρέπει απλά να μείνει στο έδαφος..