Η άγρια ομορφιά του έβδομου ματς

Για πρώτη φορά μετά το 1979, οι τελικοί Ανατολής και Δύσης στην ίδια σεζόν φτάνουν στο έβδομο ματς. Είναι το παιχνίδι όπου γεννιούνται ήρωες, οι κληρονομιές «σφυρηλατούνται» και οι καρδιές ραγίζουν..

Οι εμπειρίες ενός F4 του ΝCAA και ενός έβδομου παιχνιδιού σε σειρά playoffs του ΝΒΑ βρίσκονται στη κορυφή της αντίστοιχη αξιολόγησης των events του αθλήματος που ένας παίχτης πρέπει να βιώσει και ένας θεατής πρέπει να παρακολουθήσει.

 

Φέτος, μετά από 38 ολόκληρα χρόνια, το πρόγραμμα της Ανατολικής αλλά και της δυτικής περιφέρειας θα εξαντληθεί φτάνοντας μέχρι τη τελευταία του ημέρα.
«Έβδομα παιχνίδια.. Η κάθε πλευρά που συμμετέχει είναι τρομερά ενθουσιώδης. Εκτός από τη χαρά της νίκης, η απόγνωση του ηττημένου είναι ορατή όσο πολύ σπάνια. Είναι το σπορ στα καλύτερα του. Είναι η ουσία του ανταγωνισμού..»


Ο πρώην κομισάριος του ΝΒΑ, Ντέηβιντ Στερν. Περιέγραψε με λίγα λόγια το συναίσθημα που παράγει μια τέτοια αναμέτρηση. Στις επόμενες ώρες, οι Μπόστον Σέλτικς θα αντιμετωπίσουν τους Κλίβελαντ Καβαλίερς και οι Χιούστον Ρόκετς τους Γκόλντεν Στέητ Ουόριορς ανταγωνιζόμενοι για τα δύο εισιτήρια που οδηγούν στο όνειρο των τελικών του ΝΒΑ.

Δύση

Τρομερή σειρά. Η δυναμική των Ρόκετς φέτος έδωσε το ερέθισμα και τη προσμονή για μια τέτοια εξαντλητική μάχη απέναντι στους «πρωταθλητές». Τα heroics του Κρις Πολ έδωσαν στην ομάδα του Τέξας το προβάδισμα μετά το πέμπτο ματς και παράλληλα μια χρυσή ευκαιρία για να κατακτήσουν τον τίτλο στη Δύση. Ο τραυματισμός του Πολ τον κράτησε έξω από το έκτο παιχνίδι. Οι Ρόκετς ξεκίνησαν καταπληκτικά στο Όκλαντ ορίζοντας το τέμπο με υπομονή και εξαιρετικά ποσοστό ευστοχίας, φτάνοντας την υπέρ τους διαφορά στους 17 πόντους. Όταν όμως οι άμυνα των πρωταθλητών ανέβασε τη πίεση της το σκηνικό άλλαξε πλήρως. Ο Χάρντεν (μοναδικός κυρίως δημιουργός) κουράστηκε κάνοντας πολλά λάθη, η επίθεση των Ρόκετς έγινε προβλέψιμη χάνοντας σημαντικά σε ταχύτητα ανάπτυξης και το Γκόλντεν Στέητη έστησε το δικό του πάρτι ανατρέποντας πλήρως τη κατάσταση.
Το έβδομο παιχνίδι στο Τέξας είναι η επιτομή της μάχης μέχρις εσχάτων. Ο Πολ είναι αμφίβολος. Μπορούν οι Ρόκετς να ανταπεξέλθουν σε μια τόσο ειδική κατάσταση χωρίς αυτόν; Η αξιολόγηση της σειράς μέχρι τώρα λέει «όχι». Οι «πρωταθλητές» είναι πιο έμπειρη ομάδα σε οριακές καταστάσεις, έχουν ισχυρότερους δεσμούς στο παιχνίδι τους και μεγαλύτερο star quality (πολύ σημαντικό όταν αναφερόμαστε για το παιχνίδι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού). Η παρουσία του Πολ όμως μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα. Ο πόιντ γκαρντ των Ρόκετς έχει μετατραπεί στο κεντρικό πρόσωπο της σειράς με την απόδοση και την αυταπάρνηση του. Ολόκληρη η παγκόσμια μπασκετική κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα την απεγνωσμένη προσπάθεια ενός δυνατού ανθρώπου και ταλαντούχου αθλητή να νικήσει κάθε εμπόδιο κατακτώντας το προσωπικό του όνειρο. Ο Πολ βέβαια πρέπει να είναι σε θέση να αγωνιστεί στα «κόκκινα», οτιδήποτε και εάν επιφυλάσσει μια τέτοια κατάσταση για αυτόν την επόμενη ημέρα. Πέραν του επιθετικού κομματιού, ο βετεράνος πόιντ γκαρντ είναι αυτός που κάνει τη διαφορά στα μετόπισθεν για το Χιούστον. Οι Ουόριορς θα πετάξουν όλα τα όπλα τους στο παρκέ, αυτό είναι δεδομένο. Η πιθανότητα πάντως να μη φτάσουμε σε παιχνίδι που θα κριθεί στο τελευταίο σουτ μοιάζει παραπάνω από υπαρκτή.

Ανατολή

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας θα γνωρίζουμε τον πρωταθλητή της Ανατολής και τη πρώτη ομάδα που θα βάλει και τα δύο της πόδια στους τελικούς του ΝΒΑ. Στη Βοστόνη, την αμερικανική «Μέκκα» των σπορ και των πρωταθλητών, οι θρυλικοί Σέλτικς έχουν τη δική τους τεράστια ευκαιρία να πετύχουν ένα ιστορικό κατόρθωμα, φτάνοντας στους τελικούς του ΝΒΑ απέναντι σε θεούς και δαίμονες. Ο Λεμπρόν Τζέημς στην άλλη πλευρά μαζεύει όσες δυνάμεις του έχουν απομείνει για να απαντήσει με τη καλύτερη, τη πιο ισχυρή «γροθιά» που μπορεί να δώσει σε αυτό το σημείο της σεζόν..

Ο σούπερ σταρ των Καβς ήταν καταπληκτικός στο έκτο ματς της σειράς. Ο τραυματισμός του Κέβιν Λοβ (χάνει τον έβδομο παιχνίδι) στο κεφάλι δε σταμάτησε τους «Ιππότες» από το Οχάιο με τον Τζέημς να κάνει ένα τρομερό ξέσπασμα στο τέλος, όταν οι Σέλτικς πλησίασαν στο σκορ και προσπάθησαν να παίξουν τη ζαριά τους για τη νίκη. Ο Λοβ θα λείψει από τη μεγάλη προσπάθεια του Κλίβελαντ στη Βοστόνη όμως όσο ο Λεμπρόν βρίσκεται σε αυτά τα στάνταρντ οι Καβς έχουν καλές πιθανότητες. Αλήθεια, πόσο εύκολο είναι να ποντάρεις κατά του Λεμπρόν Τζέημς σε ένα έβδομο ματς. Ο σούπερ σταρ του σύγχρονου ΝΒΑ μετράει ρεκόρ 5-2 στη καριέρα του σε έβδομα ματς. Δεν έχει χάσει όμως κανένα από το 2008 και μετά, όταν οι Σέλτικς (..) τον έστειλαν για πρόωρες διακοπές. Μετράει 5 συνεχόμενες νίκες σε αυτές τις οριακές καταστάσεις από τότε, με τη τελευταία να έρχεται φέτος στη σειρά με την Ιντιάνα (είχε 45 πόντους-8 ριμπάουντ- 7 τελικές πάσες). Σε αυτά τα 5 τελευταία νικηφόρα έβδομα ματς της καριέρας του, ο Τζέημς μετράει 34.4 πόντους- 10.2 ριμπάουντ και 5.6 ασσίστ.. Πάρτε βαθιά ανάσα λοιπόν. Οι «Κέλτες» είναι το καλύτερο σύνολο στη σειρά. Και η Βοστόνη ίσως το πιο εφιαλτικό μέρος για ένα αντίπαλο που μπαίνει στη διαδικασία να διεκδικήσει τη νίκη σε ένα έβδομο ματς σε αυτή τη πόλη. Οι νεαροί παίχτες του Μπράντ Στίβενς έχουν καταπλήξει τους πάντες με την ωριμότητα και τη μαχητικότητα τους. Σε λίγες ώρες θα δώσουν το απόλυτο τεστ σε μια μάχη όπου κάθε κατοχή έχει τεράστιο ειδικό βάρος και κάθε «προσαρμογή» σε τακτικό επίπεδο μπορεί να αποβεί κομβική στον δρόμο για το αποτέλεσμα.
«Αυτό το γκρούπ παιχτών είναι ανθεκτικό. Θα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε τη Κυριακή..» Πώς μπορείς να μην εμπιστευτείς τα λόγια του κόουτς Στίβενς..;