Γρήγορα και σωστά…

Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται στο ΟΑΚΑ την Αρμάνι που προσπαθεί να σουλουπώσει το τσαλακωμένο, τον τελευταίο καιρό, κοστούμι της. Η ελληνική ομάδα καλείται να ανοίξει τον ρυθμό επιβάλλοντας τον δικό της νόμο εντός των τεσσάρων γραμμών απέναντι σε μια ομάδα η οποία έχει δείξει καλό πρόσωπο μακριά από το Mediolanum..

Η ταχύτητα λοιπόν σε συνδυασμό με τις κατάλληλες αποφάσεις αποτελούν το κλειδί σήμερα το βράδυ για τον Παναθηναϊκό απέναντι σε μια ομάδα η οποία θα προσπαθήσει να ρίξει τον ρυθμό και να κολλήσει στη πλάτη του μέχρι το τέλος της αναμέτρησης μεταφέροντας τη πίεση στην έδρα. Η ελληνική ομάδα πρέπει να παίξει γρήγορα (ορίζοντας αυτή το αγωνιστικό πλαίσιο), όχι βιαστικά. Όπως άλλωστε έλεγε και ο Βώβερανγκ, “δεν είναι σπουδαίο προσόν να έχεις γρήγορο αν δεν είναι συγχρόνως και σωστό. Η τελειότητα του εκκρεμούς δεν έχει να κάνει με το ότι πάει γρήγορα, αλλά με το ότι πάει σωστά..”

Σε κακό φεγγάρι η Αρμάνι, γκρίνια για Πιανιτζιάνι…

H Αρμάνι είδε τον ουρανό να πέφτει στο κεφάλι πηγαίνοντας στο Πεδεμόντιο τη Κυριακή. Ο Λούκα Μπάνκι περίμενε στο Τορίνο με άγριες διαθέσεις τον παλιό συνεργάτη του, Σιμόνε Πιαντιτζιάνι. Οι δύο κόουτς άλλωστε είναι οι βασικοί υπεύθυνοι για το θαύμα της Σιένα, της πιο κυρίαρχης ομάδας στα ιταλικά σπορ στη νεότερη εποχή. Οι γηπεδούχοι έπαιξαν εξαιρετική άμυνα όντας physical απέναντι στους Λομβαρδούς, κυριαρχώντας παράλληλα στο ριμπάουντ (γεγονός που προβλημάτισε πολύ τον Πιανιτζιάνι). Το Μιλάνο δε σκόραρε ούτε μια φορά πίσω από τη γραμμή του τριπόντου (0/6), είχε μόλις 13/21 προσωπικές, 46.7% στο δίποντο και μόνο διψήφιο σε επίπεδο παραγωγικότητας τον Τζέρελς (10 πόντοι) σε σύνολο 59 πόντων (τελικό 71-59 για τους γηπεδούχους).

Η εμφάνιση αυτή ήρθε ως συνέχεια του κακού παιχνιδιού της ομάδας του Πιανιτζιάνι απέναντι σε μια Κίμκι η οποία ψάχνεται εδώ και πολύ καιρό (φάνηκε και εχθές στη Μάλαγα). Και πάλι οι Λομβαρδοί ήταν άστοχοι από τη περιφέρεια και έχασαν προσωπικές μάχες, ειδικά στο κομμάτι του ριμπάουντ. Σημαντικό ρόλο έχει παίξει σε αυτή τη κατάσταση η πρόσφατη πτώση στην απόδοση του μέχρι πρότινος πολύ φορμαρισμένους Αρτούρας Γκουντάιτις (12.3 πόντοι-7.0 ριμπάουντ στα 4 ματς που προηγήθηκαν αυτού με τη Κίμκι) αλλά και οι τρομερές μεταπτώσεις του Κέρτις Τζέρελς ο οποίος από τους 30 πόντους στο Σαν Λουίς της Βαλένθια μπορεί κάλλιστα να πέσει στα 1/9 σουτ και τους 2 πόντους όπως έκανε στο παιχνίδι με την Αναντολού. Ο Πιανιτζιάνι ψάχνει τη λύση μέσα από την άμυνα όμως η ομάδα του είναι πολύ αδύνατη σε επίπεδο επικοινωνίας και συνοχής σε αυτό το κομμάτι για το επίπεδο της Ευρωλίγκα. Ήδη πάντως έχουν αρχίσει να ακούγονται οι πρώτες γκρίνιες για τον Σίμο από τη στιγμή που η ομάδα φαίνεται να μένει πίσω στη βαθμολογική κούρσα της Ευρωλίγκας και εντός συνόρων μοιάζει ιδιαίτερα τρωτή. Φυσικά ο Ιταλός κόουτς δεν ιδρώνει ιδιαίτερα (έζησε πολύ χειρότερη κατάσταση πέρυσι στο Ισραήλ) αν και γνωρίζει ότι το Μιλάνο του έδωσε την ευκαιρία να επιστρέψει στο τοπ επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Γρήγορο μπάσκετ χρειάζεται ο Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός διατηρεί τη μοναδική αήττητη έδρα στη διοργάνωση. Το ΟΑΚΑ από πέρυσι αποτελεί “άβατο” για τους αντιπάλους του ανά την Ευρώπη καθώς οι πράσινοι στο συγκεκριμένο γήπεδο μπαίνουν στο παρκέ έχοντας μια τύχη παραπάνω απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο. Ο Τσάβι Πασκουάλ γνωρίζει φυσικά ότι η Αρμάνι έχει επιδείξει αρκετά καλή συμπεριφορά και μαχητική φύση εκτός έδρας μέχρι τώρα.

Είναι πολύ βασικό για τους πράσινους σήμερα να καταφέρουν να ανεβάσουν το τέμπο της αναμέτρησης βρίσκοντας πόντους στο ανοιχτό γήπεδο. Συνήθως το “τριφύλλι” βρίσκει τέτοιες καταστάσεις μέσα από την άμυνα του και θα είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε σήμερα εάν αυτό μπορεί να επαναληφθεί απέναντι σε μια ομάδα που προστατεύει εξαιρετικά τη μπάλα. Άλλωστε παραδοσιακά τα σύνολα του Πιανιτζιάνι παίζουν μπάσκετ πολύ χαμηλού αριθμού λαθών..

Νομίζω ότι οι πράσινοι θα στοχεύσουν το ζωγραφιστό στην άμυνα των Ιταλών ως βάση της επιθετικής τους φιλοσοφίας γνωρίζοντας ότι μπορούν να βρουν μέσα από αυτή καλό περιφερειακό σουτ. Η Αρμάνι δίνει την ευκαιρία στους αντιπάλους της να σουτάρουν από τη περίμετρο με 41.4% (δεύτερη χειρότερη επίδοση στη διοργάνωση) ενώ τους αναγκάζει στα λιγότερα λάθη (9.8) από κάθε άλλη άμυνα. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό για τους σουτέρ του “τριφυλλιού” (ιδιαίτερα για τους Σίνγκλετον-Ρίβερς) να βρουν ευκαιρίες για καλή εκτέλεση από το τρίποντο. Ο Καλάθης θα είναι ο βασικός υπεύθυνος για να μπορέσει η ελληνική ομάδα να κεφαλαιοποιήσει τη ταχύτητα της στο ανοιχτό γήπεδο ενώ το σημερινό ματς αποτελεί μια καλή ευκαιρία για τον Τσάβι Πασκουάλ ώστε να ανοίξει το rotation και για τους παίχτες που έρχονται από πίσω για να δείξουν τις δυνατότητες τους.

Η Αρμάνι δεν είναι σε καλό φεγγάρι όμως χρειάζεται πολύ προσοχή γιατί θα παίξει με βασικό στόχο να νικήσει το κακό της πρόσωπο που τη συνοδεύει τελευταία, θέλοντας να επανέλθει στις καλές εμφανίσεις. Είναι outsider στο ΟΑΚΑ, ο πήχης των προσδοκιών είναι χαμηλός μιας και κανείς δε περιμένει στη πραγματικότητα μια μεγαλειώδη εμφάνιση συνοδεία διπλού. Αυτά τα ματς είναι αρκετά επικίνδυνα σε αυτή τη διοργάνωση. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να είναι έτοιμος και συγκεντρωμένος βυθίζοντας γρήγορα τους Ιταλούς στο σκοτάδι..