horford_boston_celtics

Green Mass

Οι Σέλτικς ετοιμάζουν τη μεγάλη αντεπίθεση τους φέτος. Ο Ντάνι Έιντζ δουλεύει καιρό για αυτό άλλωστε. Και η έλευση του Αλ Χόρφορντ στο σύστημα του Μπραντ Στίβενς γεννάει αυτόματα ένα ισχυρό outsider στη μάχη της κορυφής. Θα ξεκινήσει πάλι μια “επανάσταση” από τη Νέα Αγγλία..;

Μιλάμε για τους Boston Celtics άλλωστε. Και τη πόλη της Βοστόνης.. Η κουλτούρα του νικητή σε όλο της το μεγαλείο. Τεράστιοι stars, πολυμήχανοι διοικητικοί και προπονητές, εργάτες που λάτρεψε ο κόσμος, σκληροτράχηλες ομάδες με τεράστια παράδοση σε όλα τα σπορ. Μπορεί οι Κέλτες του Ντάνι Έιντζ να μη κατάφεραν να φέρουν στη Νέα Αγγλία τον Κέβιν Ντουράντ, όμως ο Αλ Χόρφορντ ήταν μια πραγματικά μεγάλη κίνηση. Και ένα σπουδαίο fit σε μια πόλη με αυτή τη κουλτούρα και μια ομάδα που ακολουθεί τον δρόμο της πολυμορφικότητας, της συνεργασίας και του αλτρουισμού για να ξανανέβει στη κορυφή. Ο σπουδαίος Δομινικανός αποτελεί ένα ιδανικό κομμάτι για αυτό το παζλ. Ίσως όχι το τελευταίο στον δρόμο για την επιστροφή στη κορυφή αλλά σίγουρα ένα κομμάτι που σε φέρνει πιο κοντά σε αυτό τον στόχο. O “βασιλιάς” Λεμπρόν ίσως πρέπει να ανησυχεί λίγο περισσότερο..

Το πολυδιάστατο ταλέντο του Χόρφορντ θα επηρεάσει άμεσα το παιχνίδι των Σέλτικς και το playbook του Μπραντ Στίβενς με πολλές διαφορετικές εκφράσεις μιας και οι “πράσινοι” δεν είχαν έναν τέτοιον παίχτη στη γραμμή ψηλών τους τα τελευταία χρόνια. Ο Χόρφορντ έκανε τη διαφορά στη περυσινή κόντρα της Ατλάντα με τη Βοστόνη στα playoffs απέναντι στη frontcourt των “Κελτών”.  Τι μπορεί πραγματικά όμως να φέρει στο TD Garden φέτος ένας τέτοιος παίχτης..;

Οι επιθέσεις των Σέλτικς όσο και των Χοκς έχουν κοινή δομή και αρχές μιας και οι δύο έχουν χτιστεί στη περίφημη Read & React πλατφόρμα η οποία έγινε διάσημη μέσα από τη διαδραστική επιθετική προσέγγιση που εμφύσησε ο Γκρέγκ Πόποβιτς στους Σπερς. Ο Χόρφορντ είναι “παιγμένος” σε αυτό το στυλ μπάσκετ. Ενώ ο νέος σέντερ/φόργουορντ της Βοστόνης αποτελεί έναν από τους πιο αποτελεσματικούς ψηλούς στη λίγκα στο παιχνίδι με πλάτη στο καλάθι, το πιο “ιντριγκαδόρικο” χαρακτηριστικό του σε συνάρτηση με την επίθεση του Μπράντ Στίβενς είναι η ικανότητα του να πασάρει, η αντίληψη και ο τρόπος που σκανάρει το γήπεδο με τη μπάλα στα χέρια.

Οι Κέλτες όπως και οι Χοκς τρέχουν παρόμοιες επιθέσεις οι οποίες δίνουν τεράστια έμφαση στα πάσα, το κόψιμο, τη κίνηση και το περιφερειακό σουτ με όλες τις δράσεις να εκτελούνται σε υψηλό επίπεδο ταχύτητας. Οι πυλώνες αυτής της φιλοσοφίας είναι ο αλτρουισμός και η επιμονή στην ανεύρεση του καλύτερου δυνατού σουτ κάθε φορά.

Ο Χόρφορντ μπορεί άμεσα να απορροφηθεί σε αυτό το πλαίσιο. Η ικανότητα του να πάρει και να ευστοχήσει σε περιφερειακά σουτ όπως βλέπουμε εδώ..

 

..μπορεί να ανοίξει νέες πόρτες στο παιχνίδι της Βοστόνης. Τέτοια σουτ έβρισκε συχνά και ο Σάλιντζερ ο οποίος όμως δεν έχει συνολικά το πακέτο του Χόρφορντ για να ανεβάσει την ομάδα και στις δύο πλευρές του γηπέδου. Σκεφτείτε επίσης ότι οι Σέλτικς  με τον Τόμας, όπως και η Ατλάντα με τον Τιγκ διαθέτουν έναν PG ο οποίος μπορεί “κόψει” στα δύο την αντίπαλη άμυνα και έχει σπουδαία slasing abilities όντας πολύ αποτελεσματικός στο “ζωγραφιστό”. Με την ικανότητα του Χόρφορντ να κινηθεί εκτός των άλλων και στη  περιφέρεια, οι χώροι στη ρακέτα ανοίγουν σημαντικά για τους Σέλτικς των πολλών slashers & cutters (Bradley, Crowder, Smart). Και σε όλο αυτό που έχετε δημιουργήσει μέχρι τώρα στο μυαλό σας, γαρνίρεται με την ικανότητα του Χόρφορντ να επιτεθεί στα close outs όπως εδώ..

 

Αυτό θα πει versatile ψηλός. Καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει..

Φυσικά όταν μιλάμε για versatility και Χόρφορντ, οι πρώτες εικόνες που μας έρχονται στο μυαλό είναι συνδεδεμένες με το αμυντικό κομμάτι. Εκεί δηλαδή που o 30χρονος Δομινικανός κάνει θραύση. Γιατί απλά μοιάζει με “τανκ”..

 

Ο Χόρφορντ φέρνει στο τραπέζι έναν σπάνιο συνδυασμό αμυντικά, κάτι το οποίο έλειπε απελπιστικά από μια κατά τα άλλα πολύ καλή αμυντική ομάδα όπως η Βοστόνη, στον δρόμο για να γίνει κορυφαία.. Αυτό μπορεί να κάνει τη διαφορά φέτος και να τους φτάσει πιο βαθιά στη  post season. Ίσως και να μετατρέψει τη Βοστόνη ως τη μόνη ομάδα που πραγματικά μπορεί να αμφισβητήσει τη κυριαρχία των Καβς στην Ανατολή. Ο Ντάνι Έιντζ φέρνει στη Νέα Αγγλία έναν “Switch & Hedge” ψηλό ο οποίος μπορεί να προστατέψει το καλάθι της ομάδας του αμυνόμενος ψηλά ενώ παράλληλα είναι εξαιρετικός σε κάθε έκφραση της ομαδικής άμυνας. Οι Smart, Bradley, Crowder (αμυντικοί υψηλού επιπέδου με την ικανότητα τους στα μετόπισθεν να “γράφει” στο περυσινό στυλ της Βοστόνης) πλέον έχουν δίπλα τους όχι μόνο τον fundamental ψηλό που κερδίζει εκατοστά στο παρκέ παίρνοντας σωστές θέσεις αλλά και μια παρουσία πάνω από το καλάθι η οποία μπορεί να καλύψει μια στιγμιαία αμυντική αλληγορία. Αυτό το μείγμα είναι κάτι που θέλω να δω. Βασικά ψοφάω..

Πάνω απ’όλα οι Σέλτικς (πολύ ιδιαίτερος οργανισμός από πολλές διαφορετικές απόψεις) έφεραν στη Βοστόνη έναν αθλητή του οποία τα χνώτα και η ιδιοσυγκρασία ταιριάζουν με την αντίστοιχη του οργανισμού, γεγονός πολλές φορές σημαντικότερο ακόμα και από τα απτά αγωνιστικά χαρακτηριστικά ενός παίχτη. Ο Χόρφορντ γνωρίζει τις αξίες και τη κουλτούρα των Σέλτικς, ξέρει που έρχεται και για αυτό ήθελε σαν τρελός αυτή τη συνεργασία. Ας κλείσουμε με αυτόν λοιπόν..

“Όταν πρωτομπήκα στο TD Garden ως ρούκι το 2007 δε μπορούσα να σταματήσω να κοιτάζω τα banners στην οροφή του γηπέδου. Απλά δε μπορούσα να σταματήσω.. Πολλοί αθλητές μπορεί να νιώθουν διαφορετικά όμως εγώ είχα απορροφηθεί. Ήταν τόσο δυναμικό συναίσθημα. Σε αφήνει άναυδο..”