euroleague basket

GREEK PRIDE..ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

Με τη θερμοκρασία να χτυπάει κόκκινο στις σειρές των Playoffs της Ευρωλίγκας, οι ελληνικές ομάδες μένουν όρθιες απέναντι σε σπουδαίους αντιπάλους και πανάκριβα ρόστερς. Business as usual θα μου πείτε..

Κάθε χρόνο όμως η τεχνογνωσία των κορυφαίων ελληνικών συλλόγων μας εκπλήσσει με διαφορετικούς τρόπους. Στο γιατί, έστω και εάν είναι λίγο σύνθετο, έχω καταλήξει μετά από πολλές συζητήσεις όλα αυτά τα χρόνια με τους συνεργάτες μου ανά την Ευρώπη. Οι Έλληνες ξέρουν να λειτουργούν και να παίζουν καλύτερα από τον καθένα κάτω από καθεστώς πίεσης..

olympiakosbc barcelona euroleague

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Ο Ολυμπιακός χτυπάει χειρουργικά τη Μπαρτσελόνα σαν βετεράνος μποξέρ. Τα defensive tactics του κόουτς Σφαιρόπουλου και η συνολική διαχείριση του μέχρι τώρα στη σειρά (πνευματική & αγωνιστική) έχουν ανεβάσει το status του στην ευρωπαϊκή προπονητική σκηνή. Ειδικά όταν απέναντι του βρίσκεται ένας πανέξυπνος και οξυδερκής κόουτς όπως ο Πασκουάλ.. Έγραψα στο Hoopfellas μετά το πρώτο παιχνίδι της σειράς ότι οι ερυθρόλευκοι έφαγαν με τον κατάλληλο τρόπο το χαστούκι, ώστε να επανέλθουν και όχι να γονατίσουν. Ουσιαστικά το πρώτο ματς ενεργοποίησε μηχανισμούς εντός της ομάδας, τους οποίους ο οργανισμός έχει αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια. Το αμυντικό effort και η συγκέντρωση στα μετόπισθεν του Ολυμπιακού έχει αλλάξει το ρου της σειράς.

Η σημαντικότερη επιτυχία της ελληνικής ομάδας σε αυτό το κομμάτι είναι ότι έχει καταφέρει να κατευθύνει τη μπάλα εκεί που αυτή θέλει στην επίθεση των Καταλανών. Ο τρόπος που ελέγχουν οι ερυθρόλευκοι τα base line cuts αλλά και αφήνουν «ανοιχτές» πάσες (σκόπιμα) στην inside-out επίθεση της Μπαρτσελόνα είναι υποδειγματικός. Σαφώς και οι Καταλανοί έχουν την ποιότητα να γυρίσουν μια τέτοια σειρά, όμως ο Ολυμπιακός έχει φέρει την κατάσταση εκεί που θέλει. Μένει να τελειώσει τη σειρά και να δώσει στο ελληνικό μπάσκετ μια ακόμα συμμετοχή σε F4..

diamantidis ivanovic

Ο Ivanovic στο τελευταίο ματς με την ΤΣΣΚΑ

 

O Παναθηναϊκός βιώνει μια διαφορετική κατάσταση, απέναντι σε έναν αντίπαλο με τον οποίο δε ματσάρει καλά, κάτι το οποίο είχαμε υπογραμμίσει εκ των προτέρων. Παρ’όλα αυτά όμως (απέναντι σε θεούς και δαίμονες) κατάφερε τη Δευτέρα το βράδυ να χαρίσει μια σπουδαία ανάμνηση στον κόσμο του και σε όλους τους Έλληνες μπασκετόφιλους, αφού σηκώθηκε από το καναβάτσο και ανταπέδωσε το χτύπημα στην «αρκούδα» με επικό τρόπο και τον Νίκο Παππά να κάνει heroics  που μας γύρισαν σε άλλες εποχές. Το βασικό πρόβλημα των πρασίνων αυτή τη στιγμή στη σειρά είναι ότι δεν έχουν «προπονητικές προσαρμογές» που αν όχι θα σταματήσουν τον αντίπαλο ή θα τον αποτρέψουν να βρεί ρυθμό, τουλάχιστον θα τον καθυστερήσουν βάζοντας τον να σκεφτεί.Η ΤΣΣΚΑ χτυπά κυνικά πάνω στα αργά recovers του Μπατίστα με pick & roll επίθεση, δημιουργώντας και παίζοντας πάνω σε καταστάσεις στις οποίες έχουν έξτρα παίκτη με το βγαίνει η μπάλα από τον ballhandler μετά το σκριν. Για αυτό και οι πράσινοι μείωσαν τα λεπτά του Ουρουγουανού στο τρίτο, νικηφόρο ματς. Πλέον, η υπέρβαση έγινε και μένει να παίξουν τη ζαριά στο όνειρο σήμερα. Θα χρειαστεί πολύ δυνατή άμυνα και (πάλι) αρκετά ψηλά ποσοστά ευστοχίας από την περιφέρεια και τρανζίσιον επίθεση γιατί είναι εμφανές ότι το μέγεθος της ΤΣΣΚΑ έχει δημιουργήσει προβλήματα στην ελληνική ομάδα σε καταστάσεις μισού γηπέδου. Ανεξάρτητα πάντως από το 4ο ματς, οι πράσινοι πρέπει στη τελική ευθεία της σεζόν να δουλέψουν προς μια κατεύθυνση ώστε να πάρουν το μέγιστό από το ρόστερ τους. Υλικό υπάρχει. Διαφορετική διαχείριση χρειάζεται..

hoopfellas.blogspot.com