Greece_Olympics_Basketball

Τρία πράγματα που πρέπει να εκτελέσουμε άψογα απέναντι στο Μεξικό..

Η Εθνική μας ομάδα παίζει την πρώτη θέση στο γκρουπ απέναντι στο Μεξικό σήμερα στο Τορίνο. Τι θα πρέπει να προσέξουμε για να αποφύγουμε τις κακοτοπιές απέναντι σε έναν αντίπαλο που θα παίξει χωρίς κανένα άγχος πλέον;

Το Μεξικό κέρδισε δύσκολα το Ιράν εχθές και πλέον βρίσκεται αυτό σε θέση outsider απέναντι στην Ελλάδα, ελπίζοντας ότι θα δυσκολέψει την ομάδα μας. Είναι σαφές ότι υπερέχουμε σημαντικά στα περισσότερα κομμάτια του παιχνιδιού αλλά παράλληλα απαιτείται και ο μέγιστος βαθμός συγκέντρωσης ώστε να κεφαλαιοποιήσουμε την ανωτερότητα μας.

Τρία πράγματα που πρέπει να εκτελέσουμε άψογα σήμερα απέναντι στον συγκεκριμένο αντίπαλο..

Να προστατέψουμε τη μπάλα

Οι Μεξικανοί είναι σκληροτράχηλοι, πιέζουν τη μπάλα και αρέσκονται στην επαφή ψάχνοντας έξτρα κατοχές και ανοιχτό γήπεδο. Σε αυτή την αμυντική κατεύθυνση τους ωθεί ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι παίζουν με χαμηλά σχήματα σε πολλά από τα οποία χρησιμοποιούν τους Stoll, Cruz, Gutierrez μαζί. Νομίζω πως η αδυναμία του Ιράν να πάει σε ασφαλείς μεταβιβάσεις της μπάλας στην επίθεση του έκρινε το αποτέλεσμα υπέρ του Μεξικό (20 λάθη οι Ιρανοί, 12 κλεψίματα το Μεξικό).Η Εθνική μας παραδοσιακά είναι πολύ δυνατή σε αυτό το κομμάτι (αυτό άλλωστε, η προστασία της μπάλας, ήταν ένα από τα μεγάλα όπλα μας στον ημιτελικό της Σαϊτάμα απέναντι στους Αμερικανούς..). Παρότι αυτό το σύνολο δεν έχει το ίδιο βάθος στα γκαρντ, μπορεί εκτιμώ να παίξει ένα low mistake παιχνίδι που θα μας δώσει το πλεονέκτημα καθώς μειώνει τις πιθανότητες του αντιπάλου για σκορ.

Να βάλουμε το μέγεθος μας στην εξίσωση

Το Μεξικό είναι χαμηλή ομάδα και χωρίς τον Αγιόν μάλιστα αλλάζει τελείως αγωνιστική κατεύθυνση μιας και δεν έχει σημείο αναφοράς στο ζωγραφιστό. Σαν ομάδα επιβάλλεται να βάλουμε το μέγεθος μας στο παρκέ και να χτίσουμε την υπεροχή μας σε αυτό. Φυσικά αναφέρομαι και στις δύο πλευρές του παρκέ. Το μέγεθος των περιφερειακών μας μπορεί να δυσκολέψει σημαντικά τον αντίπαλο όταν αυτός επιτίθεται, είτε μιλάμε για απλωμένες άμυνες είτε για άμυνες μισού γηπέδου. Οι Μεξικανοί παίζουν ένα περιφερειακό μπάσκετ στήνοντας πολλαπλά ball screens για τους τρεις γκαρντ τους και screener τον Ερνάντεζ ο οποίος σούταρε με 42% τρίποντο φέτος στο Μεξικό. Παράλληλα, με αυτό το περιφερειακό μπάσκετ και όλες σχεδόν τις καταστάσεις να στήνονται ψηλά, ανοίγουν χώρους στο ζωγραφιστό για να παίξουν κάθετα με τους περιφερειακούς τους. Εδώ, σε καταστάσεις προσωπικής άμυνας, το μέγεθος μας μπορεί να αποβεί κομβικό.

Κάτι παρόμοιο πρέπει να συμβεί και στην επίθεση. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να έχουμε σε βάθος χρόνου το πνεύμα και την οξυδέρκεια να επιλέξουμε την πιο σωστή miss match κατάσταση σε κάθε επίθεση και να βάλουμε τη μπάλα εκεί που θέλουμε ώστε να δημιουργήσουμε το καλύτερο δυνατό πλαίσιο για εκτέλεση. Είναι πολύ πιθανό σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της δημιουργίας μας να έρθει μέσα από post up καταστάσεις.

Αμυντικό “σου κόβω τον βήχα από την αρχή” ριμπάουντ

Γνωρίζοντας και τη φύση τους σαν λαός, είναι δεδομένο το ότι δε πρέπει να τους αφήσουμε κανένα περιθώριο να νομίζουν πως μπορούν να μας κερδίσουν σε διεκδικήσεις και προσωπικές μονομαχίες. Καμία υπόνοια ότι μπορεί να είναι πιο μαχητικοί από εμάς. Τα (ευέλικτα) σχήματα που χρησιμοποιούν τους κάνουν επικίνδυνους στο επιθετικό ριμπάουντ για αυτό θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε αυτό το κομμάτι από το πρώτο δευτερόλεπτο ώστε να επιβάλλουμε τον ρυθμό μας. Κλειδί σε αυτή μας τη προσπάθεια νομίζω πως θα είναι οι περιφερειακοί παίχτες του Φώτη Κατσικάρη.

Noμίζω πως πρόκειται για ένα ματς που ενδεικνύεται ώστε οι περιφερειακοί μας να δείξουν το πόσο σημαντικό είναι για μια ομάδα να έχει guards-facilitators οι οποίοι θα κάνουν πολλές δουλειές στο παρκέ και θα στρώσουν το χαλί για τους υπόλοιπους συμπαίχτες τους και συνολικά για τη τελική επικράτηση. Παίχτες όπως ο Καλάθης ή ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μπορούν να κάνουν τη διαφορά μαζεύοντας έξτρα μπάλες ή παίζοντας προσωπική άμυνα μέχρι τέλους στην εκτέλεση των Μεξικανών, αξιοποιώντας παράλληλα τους ψηλούς μας (Μπουρούση και Κουφό) οι οποίοι σήμερα μπορούν να παράγουν απέναντι σε μια ομάδα η οποία στερείται ύψους και ποιότητας στο ζωγραφιστό. Είναι σημαντικό να παίξουμε καλό μπάσκετ σήμερα ώστε να πάμε με το υψηλότερο δυνατό ηθικό στο επόμενο πολύ κρίσιμο ματς..