Εθνική Σερβίας μπάσκετ Stoiximan

Go East!

Η Σερβία πέρασε “πάνω” από τους Αυστραλούς και ετοιμάζεται για τον μεγάλο τελικό απέναντι στην TEAM USA ο οποίος θα προσφέρει στους παίχτες του Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς την ευκαιρία να ακουμπήσουν τη θέωση..

..γιατί ο μεγάλος στόχος του τελικού μπορεί να επετεύχθη αλλά μια νίκη απέναντι στους αστέρες του Σιζέφσκι, σε τελικό Ολυμπιακού τουρνουά μάλιστα, μπορεί να ανεβάσει αυτά τα παιδιά στο Έβερεστ της ιστορίας. Οι Αμερικανοί είναι το αδιαμφισβήτητο φαβορί, όμως το δέλεαρ είναι τεράστιο. Και αυτή η σερβική ομάδα έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι το μεγαλύτερο όπλο που θα φέρει μαζί της στο παρκέ το βράδυ της Κυριακής (οκ, μαζί με την αστρόσκονη που πετούν τα χέρια του Τεόντοσιτς) είναι τα guts και ο χαρακτήρας της.

Μπορούν..;

Μπορούν. Όμως, ξεκάθαρα, οι πιθανότητες δεν είναι μαζί τους. Οι Αμερικανοί έχουν τρομερό star quality και μονάδες οι οποίες μπορούν να “θερίσουν” στο FIBA Basketball. Άντονι, Ντουράντ, Ίρβινγκ, Τόμπσον. Παίχτες οι οποίοι μπορούν να παράγουν υπό καθεστώς τέλειας άμυνας και να σε διαλύσουν ψυχολογικά. Αυτό και όχι ο τρόπος που έχουν δουλέψει σαν ομάδα, τους δίνει  το πάνω χέρι απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο μαζί με την καθολική υπεροχή τους σε όρους φυσικού/αθλητικού πακέτου και ποιοτικού βάθους. Το στοιχείο όμως που κάνει την αναμέτρηση εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι ότι οι Σέρβοι δεν δείχνουν να νοιάζονται ιδιαίτερα για τα παραπάνω έχοντας καλλιεργήσει έναν No Fear χαρακτήρα τον οποίον έβγαλαν μάλιστα και στη πρόσφατη αναμέτρηση των δύο ομάδων. Όμως, για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, στον τελικό της Κυριακής (και χωρίς το όπλο του “αιφνιδιασμού” που υπήρχε στο πρώτο ματς) είναι δεδομένο ότι οι Σέρβοι πρέπει να κάνουν ένα άψογο σε όλα τα επίπεδα παιχνίδι για να μείνουν όρθιοι απέναντι στο θηρίο.

Βασικοί κανόνες επιβίωσης

-Ριμπάουντ. Οι Ισπανοί έπαιξαν καλή συνολικά άμυνα αλλά απώλεσαν  την ευκαιρία για τη μεγάλη έκπληξη επειδή έχασαν πολλά αμυντικά ριμπάουντ δίνοντας το δικαίωμα της δεύτερης ευκαιρίας σε μια τόσο ποιοτική ομάδα. Οι Σέρβοι πρέπει να ασφαλίσουν το καλάθι τους και να μαζέψουν τις διεκδικούμενες μπάλες γύρω από αυτό.

-Σωστές μεταβιβάσεις, σπάσιμο του press που λανσάρουν οι Αμερικάνοι στην ατομική άμυνα, προστασία της μπάλας, όχι λάθη που θα τους δώσουν ανοιχτό γήπεδο. Οι two guard-lineups του Τζόρτζεβιτς και το γεγονός ότι οι Σέρβοι διαθέτουν και ψηλούς στους οποίους μπορούν να ακουμπήσουν τη μπάλα (για να σπάσουν τη πίεση) είναι στοιχεία πάνω στα οποία θα πρέπει να χτίσουν οι “orlovi”.

-Υπομονή στην επίθεση. Η έξτρα πάσα και το λεπτομερειακό ψάξιμο αυτής, έκοψε την άμυνα των Αμερικανών στα δύο στο πρώτο ματς δημιουργώντας τους τεράστιο πρόβλημα.

-Άμυνα στη τελική προσπάθεια. Απαγορεύονται τα λεγόμενα uncontested shots. Σουτέρ όπως ο Άντονι, ο Ντουράντ ή ο Τόμπσον αν ζεσταθούν πιθανόν θα τελειώσουν το παιχνίδι. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια σε αυτό το κομμάτι. Είναι σίγουρο πως οι defensive stoppers του Σάλε (Μάρκοβιτς, Κάλινιτς) θα έχουν πολύ δουλειά. Από την άμυνα οι Σέρβοι θα προσπαθήσουν να ελέγξουν τον ρυθμό του ματς.

-Χτυπήστε στο transition. Η TEAM USA παρουσιάζει συχνά ανισορροπία στο αμυντικό transition γεγονός που δε θα πρέπει να διστάσει να εκμεταλλευτεί η σερβική ομάδα. Η Αυστραλία έδειξε τον δρόμο..
Η ομάδα του Σιζέφσκι, ακόμα και εάν δεν έχει ικανοποιήσει με το παιχνίδι της και παρουσίασε σημαντικές αδυναμίες σε ουκ ολίγα κομμάτια αυτού, είναι το μεγάλο φαβορί για το χρυσό μετάλλιο. Δε τίθεται αμφιβολία για αυτό. Η τακτική τους να κάνουν outmuscle και outscore στον αντίπαλο είναι ίσως ικανή από μόνη της για να τους φέρει στη κορυφή του βάθρου. Όμως η Σερβία έχει πολύ μπάσκετ μέσα της σαν ομάδα και αυτό κάνει τη συνάντηση ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, ειδικά από τη στιγμή που το σύνολο του Τζόρτζεβιτς μείνει μέσα στο παιχνίδι όταν αυτό μπαίνει στη τελική ευθεία του βάζοντας πίεση στον αντίπαλο. Έχουμε τελικό Ολυμπιακού τουρνουά άλλωστε. Μέσα από τέτοια παιχνίδια γράφεται η ιστορία. Και όλα μπορούν να συμβούν..