Όταν οι μικροί σηκώνουν κεφάλι

Ένα από τα στοιχεία που κάνει το ποδόσφαιρο τον “βασιλιά των σπορ” είναι και το γεγονός ότι (ακόμα και στις μέρες μας, που η ψαλίδα μεταξύ των οικονομικά δυνατών και αδυνάτων ομάδων μεγαλώνει) ο ‘μικρός’ μπορεί ανά πάσα στιγμή να κάνει την έκπληξη και να κερδίσει τον ‘μεγάλο’, ένα στοιχείο που αναμφίβολα χαίρει μεγάλης εκτίμησης στην Ελλάδα, τη Δανία και την περιοχή του Λέστερ.

Μιας και βρισκόμαστε λοιπόν στο ενδιάμεσο μιας κρίσιμης προκριματικής φάσης και στο Τσάμπιονς Λιγκ (με τους Ολυμπιακό και ΑΕΚ) αλλά και στο Γιουρόπα Λιγκ (με τους ΠΑΟ, ΠΑΟΚ και Πανιώνιο), σκεφτήκαμε ότι αυτή είναι μια καλή στιγμή για να θυμηθούμε κάποιες φορές που ο ποδοσφαιρικός Δαβίδ έριξε στο καναβάτσο τον αντίστοιχο Γολιάθ. Ακολουθούν, σε τυχαία σειρά, 5 αποκλεισμοί σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις που προκάλεσαν έκπληξη στους ποδοσφαιρόφιλους της ηπείρου:

  • Φούλαμ-Γιουβέντους, Γιουρόπα Λιγκ 2009-10

Χρειάστηκαν αρκετά να γίνουν για να δούμε αυτή την έκπληξη που οι οπαδοί της Φούλαμ θα διηγούνται στις επόμενες γενιές εκεί στις παμπ κοντά στο Κρέιβεν Κότατζ. Κατ’ αρχάς η Γιουβέντους δεν ήταν στα καλύτερά της. Παρά το γεγονός ότι έκανε κάποιες σχετικά καλές σεζόν μετά την επιστροφή της από τη Σέριε Β, η συγκεκριμένη χρονιά ήταν μάλλον η χειρότερη, αφού τερμάτισε 7η. Από εκεί και πέρα το ρόστερ της αν το δεις αντικειμενικά ήταν σχετικά μέτριο. Στη σύνθεσή της είχε παίκτες όπως ο Μάνινγκερ, ο Πόουλσεν, ο Λεγκροτάλιε, ο Γκριγκέρα, ο Μοχάμεντ Σισοκό. Ακόμα κι ο Ντιέγκο στο κακό του πέρασμα.

Παρ’ όλα αυτά, κέρδισε σχετικά εύκολα τον Απρίλιο του 2010 στο Τορίνο με ένα 3-1. Το γκολ του Ντίξον Ετούχου αποδείχθηκε καθοριστικό, όσο και αν ελάχιστοι ασχολήθηκαν με τη ρεβάνς. Ακόμα κι αυτοί που είπαν να χαζέψουν το ματς μπορεί να έκλεισαν την τηλεόραση όταν ο Νταβίντ Τρεζεγκέ μόλις στο 2′ άνοιγε το σκορ στο Λονδίνο. Η συνέχεια όμως ήταν μυθική για τη Φούλαμ. Ο φουτμπολμανατζερικός Μπόμπι Ζαμόρα ισοφάρισε στο 9′ και μερικά λεπτά αργότερα έγινε η φάση που έκρινε το ματς και βοήθησε να γίνει η έκπληξη. Ο Καναβάρο κράτησε τον Γκέρα και παρ’ ότι υπήρχε κι άλλος παίκτης, ο διαιτητής Κάιπερς έβγαλε απευθείας κόκκινη στον στυλοβάτη της άμυνας της Γιούβε και έναν από τους λίγους με προσωπικότητα σε εκείνη την ομάδα. Οι Ιταλοί κατέρρευσαν, δυο γκολ του Γκέρα ισοφάρισαν το σκορ του πρώτου αγώνα και το παιχνίδι έγινε κόλαση. Στο 82′ ο Κλιντ Ντέμπσεϊ είχε μια μαγική έμπνευση, έκανε ένα τσίμπημα εκτός περιοχής και ο Αντόνιο Κιμέντι (ο Μπουφόν ήταν τραυματίας) είδε την μπάλα να πηγαίνει στα δίχτυα του για το τελικό 4-1. Η ιστορία γράφτηκε.

  • Αρτμέντια-Σέλτικ, Τσάμπιονς Λιγκ 2005-06

Ήταν κάτι μέρες σαν αυτές, στα τέλη Ιουλίου του 2005, όταν η Σέλτικ ξεκινούσε την πορεία της προς τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Η ομάδα του Γκόρντον Στραχάν είχε ενισχυθεί εκείνο το διάστημα με παίκτες αξίας όπως ο Ρόι Κιν και ο Σουνσούκε Νακαμούρα και στόχευε (κλασικά) στην κορυφή του σκωτσέζικου πρωταθλήματος αλλά και σε μια αξιόλογη πορεία στην Ευρώπη. Άλλωστε, δυο μόλις χρόνια πριν είχε φτάσει μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Απέναντι της στο πρώτο της παιχνίδι στη διοργάνωση βρέθηκε η Αρτμέντια Μπρατισλάβας, μια ομάδα τόσο χαμηλής δυναμικότητας που ο μόνος τρόπος να την ξέρεις/θυμάσαι είναι να είσαι οπαδός του ΠΑΟ, που έτυχε να την αντιμετωπίσει δυο χρόνια μετά στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Η εύκολη πρόκριση της Σέλτικ που περίμεναν όλοι όμως, δεν ήρθε ποτέ.

Σε ένα από τα πιο σοκαριστικά αποτελέσματα στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ, οι άσημοι Σλοβάκοι διέσυραν με 5-0 τη Σέλτικ στο πρώτο παιχνίδι, ένα σκορ που αποτελούσε τη μεγαλύτερη ήττα των Σκωτσέζων σε ευρωπαϊκό ματς. “Είμαι προπονητής 8 χρόνια και παίκτης άλλα 25 και αυτή είναι με διαφορά η χειρότερη νύχτα που έχω ζήσει” δήλωσε μετά το ματς ο Στραχάν. Στον επαναληπτικό η Σέλτικ έκανε τα πάντα για να σώσει την υπόληψη της αλλά το 4-0 δεν αρκούσε για να χαλάσει το παραμύθι που ζούσαν οι Σλοβάκοι.

  • Ίντερ-Χέλσινμποργκ, Τσάμπιονς Λιγκ 2000-01

Γιόμες και κεφαλιές

Σκεφτείτε μια ομάδα με τον Μαρσέλο Λίπι στον πάγκο και παίκτες όπως Πίρλο, Ζέεντορφ, Γιούγκοβιτς, Ζαμοράνο, Ρεκόμπα, Μπλαν, Κόρδοβα (Ιβάν). Και απέναντι σκεφτείτε μερικούς τίμιους Σουηδούς (κατά κύριο λόγο) σε ένα Σαν Σίρο με περίπου 50.000 θεατές. Οι Σουηδοί είχαν κάνει την έκπληξη στο πρώτο ματς και με ένα γκολ του Χάνσον στο 81′ πήραν τη νίκη. Οι κακές γλώσσες λένε ότι οι Ιταλοί δεν ήξεραν καν με ποιον έπαιζαν και όταν έφτασαν στο Χέλσιμπονργκ, έμειναν έκπληκτοι γιατί πίστευαν ότι ο αντίπαλος ήταν από τη Δανία και όχι τη Σουηδία.

Στον επαναληπτικό, και με το διακύβευμα να είναι η είσοδος στους ομίλους, οι Ιταλοί ήταν αποφασισμένοι να καθαρίσουν από νωρίς την πρόκριση. Οι φάσεις πολλές. Τι δοκάρια, τι τετ-α-τετ, τι αποκρούσεις από τον ηρωικό Σβεν Άντερσον. Το γκολ όμως δεν ερχόταν και όσο περνούσε η ώρα το άγχος μεγάλωνε. Μέχρι που στο 89′ σε ένα χέρι, η Ίντερ κέρδισε πέναλτι. Ο ντι Μπιάτζιο ρώτησε τον Ρεκόμπα αν θα το εκτελέσει. Ο Ουρουγουανός απάντησε καταφατικά, πήρε την μπάλα, εκτέλεσε αρκετά καλά, αλλά ο Άντερσον ήταν ανίκητος. Το 0-0 έμεινε, η Ίντερ για 180′ δεν σκόραρε και αποκλείστηκε.

  • Σάλτσμπουργκ-Ντουντελάνζ, Τσάμπιονς Λιγκ 2012-13

Ναι, το ξέρουμε πως η Ρέντ Μπουλ Σάλτσμπουργκ δεν είναι και κανένα ευρωπαϊκό μεγαθήριο ώστε ένας αποκλεισμός της να θεωρείται σοκ για την υπόλοιπη ήπειρο αλλά εδώ μιλάμε για τόσο χαοτική διαφορά μεγεθών που είναι κρίμα και άδικο να μην κερδίσει η μικρούλα Ντουντελάνζ τα λίγα λεπτά δημοσιότητας που δικαιούται.

Από τη μια λοιπόν είχαμε την πρωταθλήτρια Αυστρίας και ομάδα του γνωστού ενεργειακού ποτού που πόνταρε πολλά (από άποψη χρημάτων και πρεστίζ) στην είσοδο της στους ομίλους και από την άλλη μια παντελώς άγνωστη ομάδα από το Λουξεμβούργο που στελεχωνόταν κυρίως από ημιεπαγγελματίες και ερασιτέχνες παίκτες, που αγωνιζόταν σε γήπεδο 2500 θέσεων και που μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 90 έπαιζε στην 3η κατηγορία του πρωταθλήματος του Λουξεμβούργου (!), μια κατηγορία που λογικά είναι στο ίδιο επίπεδο με ένα μέτριας δυναμικότητας τουρνουά 5Χ5 στην ανατολική Θεσ/νίκη.

Οι ερασιτέχνες αποδείχτηκαν όμως σκληρά καρύδια, κέρδισαν το εντός έδρας ματς με 1-0 (μπροστά σε 1567 ανθρώπους) και πήραν την ιστορική πρόκριση, χάνοντας με 4-3 μέσα στην Αυστρία, παρά το ότι τέλειωσαν το ματς με 10 ποδοσφαιριστές. “Το μόνο που εύχομαι είναι να μπορούν όλοι οι παίκτες μας να πάρουν ξανά ρεπό για τον επόμενο γύρο” δήλωσε μετά το ματς ένας εκ των σκόρερ της Ντουντελάνζ  κι αυτή η δήλωση τα λέει όλα για το μέγεθος της αποτυχίας των Αυστριακών πρωταθλητών.

  • Βίντεοτον-Μάνστεστερ Γιουνάιτεντ, Kύπελλο ΟΥΕΦΑ 1984-85

Πολλοί νεότεροι μπορεί να αναρωτιέστε τι είναι το “βίντεοτον”. Κάποιο φάρμακο των 500mg; Κάτι σαν το Discman και το Walkman αλλά για βίντεο που πλέον δεν υπάρχει; Οι παλιότεροι και όσοι διαπιστώσατε ότι η ουγγρική ομάδα εμφανίστηκε ξανά στο προσκήνιο πρόσφατα θα την ξέρετε. Και ίσως να ξέρετε για την τρελή της πορεία μέχρι τον τελικό του ΟΥΕΦΑ το 1985. Απέκλεισε την Ντούκλα Πράγας (μιλάμε για εποχές που το ποδόσφαιρο της ανατολικής Ευρώπης ήταν ισχυρό), την Παρί σεν Ζερμέν, την Παρτιζάν και στους 8 συνάντησε τη Γιουνάιτεντ. Ένα γκολ του Στέιπλετον έδωσε μικρό προβάδισμα στους Άγγλους στο ματς του Ολντ Τράφορντ.

Στο λασπωμένο Σόστοι όμως της πόλης… Σεκεφσ, Ζεκφσ, Szekesfehervar τα πράγματα δεν ήταν εύκολα. Ο Μπράιν Ρόμπσον, ο Μαρκ Χιουζ και ο Γκόρντον Στράχαν είδαν στο 19′ το φάουλ του Γκέζα Βίτμαν να κοντράρει και να καταλήγει στα δίχτυα του Μπέιλι. Στα υπόλοιπα περίπου 70 λεπτά δεν άλλαξε κάτι, το ματς πήγε στην παράταση και τελικά και στα πέναλτι. Ο Στέιπλετον σούταρε άουτ το τρίτο πέναλτι, αλλά τελικά στο 10ο και τελευταίο αστόχησαν κι οι Ούγγροι. Στην… παράταση των πέναλτι ήταν η σειρά του Άλμπιστον να αστοχήσει και οι Ούγγροι πήραν μια ιστορική πρόκριση. Στα ημιτελικά απέκλεισαν την Ζελέζνιτσαρ, αλλά στον τελικό η Ρεάλ ήταν ανώτερη. Πήρε με 0-3 το πρώτο ματς και στον επαναληπτικό οι Ούγγροι πήραν τη νίκη της τιμής με 0-1. Το Βίντεοτον-Γιουνάιτεντ ήταν το τελευταίο ευρωπαϊκό ματς στην ιστορία των Άγγλων πριν την εποχή Φέργκιουσον.