stoiximanblog-ethniki

Επίσημη αγαπημένη με… άμυνα αγαπημένη!

Τα δύο ματς της Εθνικής Μπάσκετ με την Εσθονία (23/2) και τη Μεγάλη Βρετανία (25/2) στο Ηράκλειο για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, θα κρίνουν εν πολλοίς τη μάχη στον όμιλο της και την πρωτιά. Και επειδή λόγω των υποχρεώσεων του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα, οι διεθνείς των δύο ομάδων θα απουσιάσουν από τις αναμετρήσεις, ο Θανάσης Σκουρτόπουλος καλείται για μια ακόμη φορά να φτάσει στις νίκες με αυτό που λέμε…. προσωπικό ασφαλείας.

Κι αν τις προηγούμενες δύο φορές το πρόσημο ήταν θετικό, κανείς δεν εξασφαλίζει τη νίκη, με τα λόγια, την προϊστορία ή με κεκτημένη ταχύτητα. Πόσο μάλλον σε ένα άθλημα όπως το μπάσκετ που δεν μπορείς, ούτε καν, να πάρει το θετικό αποτέλεσμα βάζοντας… ένα γκολ και μετά το σύστημα «ταμπούρι». Η Εθνική πρέπει να παίξει μπάσκετ. Και κυρίως άμυνα. Τόσο απέναντι στους πάντα επικίνδυνους Εσθονούς, όσο και κόντρα στους αθλητικούς Βρετανούς, η ελληνική ομάδα, η επίσημη αγαπημένη, οφείλει να ποντάρει πριν και πάνω απ’όλα στην… αγαπημένη άμυνα. Αυτή που είναι πια βαθιά στο DNA των Ελλήνων παικτών.

Για τον Σκουρτόπουλο και τους παίκτες του, το πρώτο και αποφασιστικότερο βήμα θα έχει γίνει όταν θα πετύχουν να χαμηλώσουν το μέσο όρο στο σκοράρισμα των αντιπάλων τους. Όταν, με δυο λόγια, κάθε προσπάθεια της αντίπαλης ομάδας να φτάσει στο καλάθι, θα απαιτεί πολύ… ιδρώτα. Κι αν οι 70 πόντοι που σκοράρουν οι Εσθονοί ανά παιχνίδι είναι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο να φτάσουν πιο κάτω, οι 81 πόντοι που βάζουν οι Βρετανοί μπορούν και πρέπει να γίνουν λιγότεροι. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν ο ρυθμός ανοίξει, η συγκέντρωση των παικτών στα… μετόπισθεν πρέπει να είναι από το τζάμπολ μέχρι την κόρνα της λήξης.

Αλλιώς όσο βαριά κι αν είναι η φανέλα ή ο ενθουσιασμός του κόσμου, θα έχουμε ζόρια.