Ελλάδα Ευρωμπάσκετ

Ήρθε η ώρα της Ελλάδας…

Με την έναρξη του φετινού Eurobasket οι Έλληνες φίλαθλοι γνώριζαν ότι το ρόστερ της Εθνικής ομάδας είναι ποιοτικό και έχει όλα τα φόντα να φτάσει ψηλά. Οι αντίπαλοι σε αυτή την μακρά πορεία θα ήταν οι… συνήθεις ύποπτοι, με έναν εξ ’αυτών να  ξεχωρίζει.

Ο κακός ελληνικός δαίμονας, η Ισπανία, όλα έδειχναν ότι θα βρισκόταν αντίπαλος της Εθνικής στους «8», στο σημαντικότερο νοκ-άουτ παιχνίδι (μέχρι το επόμενο). Αυτή τη φορά κανείς (στο ελληνικό στρατόπεδο) δεν ήλπιζε να αποφευχθεί αυτή η κόντρα. Οι… «προσευχές» εισακούστηκαν και οι «Φούριας Ρόχας» θα βρεθούν απόψε (19:30) στον προημιτελικό της Λιλ απέναντι στην «Επίσημη Αγαπημένη», σε μία κόντρα με έπαθλο το εισιτήριο για την τετράδα αλλά και πολλά περισσότερα.

Όλοι στο ελληνικό στρατόπεδο είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν όσα αναλογούν στην ελληνική ομάδα σε ένα παιχνίδι που μπορεί να αφορά το παρόν, αλλά έχει και μεγάλη δόση από… παρελθόν.

Εφιαλτικές συναντήσεις

Κανείς από το ελληνικό στρατόπεδο και ιδιαίτερα οι… παλιοσειρές (Ζήσης, Σπανούλης, Μπουρούσης) δεν ξεχνούν την 7ετία (2003-2010) κατά την οποία η εξαιρετική Εθνική μας ομάδα βρισκόταν πάντα ένα βήμα πίσω από την Ισπανική ομάδα που σάρωνε τα πάντα μετρώντας ένα σερί 7-0 σε επίσημους αγώνες.

Oι παρακάτω ήττες ήταν αυτές που πόνεσαν περισσότερο την ελληνική ομάδα:

1. Ισπανία – Ελλάδα 70-47 (Τελικός, Mundobasket 2006)

Το «έπος της Σαϊτάμα» και την ελληνική νίκη στον ημιτελικό απέναντι στις Η.Π.Α. ακολούθησε η συντριβή στον τελικό από την Ισπανία με την Εθνική να φτάνει μέχρι τη δεύτερη θέση του κόσμου, χάνοντας μία ιστορική ευκαιρία για το χρυσό παγκόσμιο μετάλλιο.

2. Ισπανία – Ελλάδα 82-77 (Ημιτελικός, Eurobasket 2007)

Το παιχνίδι που όλοι στο ελληνικό στρατόπεδο διατηρούν ως (κακή) ανάμνηση, η οποία υπενθυμίζει την κόντρα των δύο ομάδων. Η ήττα στη Μαδρίτη ήταν έργο αστείων διαιτητικών αποφάσεων και θεατρινισμών των διοργανωτών Ισπανών, οι οποίοι στέρησαν τη δυνατότητα από την Εθνική να υπερασπιστεί τον τίτλο που είχε κατακτήσει δύο χρόνια πριν στο Βελιγράδι.

3. Ισπανία – Ελλάδα 82-64 (Ημιτελικός, Eurobasket 2009)

Η διαφορά ποιότητας ήταν μεγάλη και το ταβάνι της Εθνικής δεν έφτανε μέχρι την επικράτηση επί των Ισπανών στην Πολωνία το 2009. Ωστόσο, ακόμη μία ήττα «Φούριας Ρόχας» έδινε τροφή για ακόμη μεγαλύτερη συζήτηση σχετικά με το «ψυχολογικό πρόβλημα» απέναντι στην παρέα των Ναβάρο και Γκασόλ.

Τώρα είναι αλλιώς…

Ναβάρο πλέον δεν υπάρχει στην Εθνική Ισπανίας, ενώ οι Ίβηρες έχουν και μερικές ακόμη ηχηρές απουσίες (Ρούμπιο, Μαρκ Γκασόλ, Καλντερόν) αλλά αυτό δεν μετριάζει στο ελάχιστο τη σημαντικότητα της αποψινής αναμέτρησης.

Η ελληνική ομάδα δηλώνει έτοιμη, ενώ πολλοί την χαρακτηρίζουν ακόμη και φαβορί στην κόντρα με τον κακό της δαίμονα. Το ίδιο και οι στοιχηματικές με τον Stoiximan.gr να προσφέρει τη νίκη της Εθνικής σε τιμές φαβορί, με 0% γκανιότα αποκλειστικά, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στους Έλληνες φιλάθλους να παρακολουθήσουν ζωντανά την αναμέτρηση μέσω Live Streaming.

Η ώρα της Ελλάδας έφτασε. Τα υπόλοιπα στο παρκέ του Pierre Mauroy απόψε στις 19:30.