fernando torres

El niño ετών 31 (vids)

O Fernando Torres κλείνει σήμερα τα 31 του χρόνια. Και αυτά τα γενέθλια τον βρίσκουν στο σπίτι του. Ίσως είναι η πιο χαρούμενη περίοδος στην (ποδοσφαιρική) ζωή του Ισπανού επιθετικού, που μετά από ένα ταξίδι οκτώ ετών επέστρεψε εκεί απ’ όπου ξεκίνησε.

El niño

O Torres είναι γέννημα θρέμμα Atletico, μια αγάπη, που… κληρονόμησε από τον παππού του.

Μετά από κάποιες μικρές τοπικές ομάδες στις οποίες άρχισε να δείχνει το ταλέντο του στο σκοράρισμα ο Fernando μετακόμισε στην Atletico μετά από ένα δοκιμαστικό, το οποίο πέρασε.

Αυτό έγινε σε ηλικία 11 ετών και από τότε δεν κοίταξε ποτέ πίσω. Αναρριχήθηκε μέσα από το σύστημα ακαδημιών της ομάδας κι έφτασε κάποια στιγμή σε ηλικία 15 ετών να υπογράψει το επαγγελματικό του συμβόλαιο με την ομάδα.

Στα 17 του έκανε το ντεμπούτο με την ομάδα, εντός έδρας σε παιχνίδι με τη Leganes. Η Atletico βρισκόταν στη Segunda Division εκείνη την περίοδο και ανέβηκε πάλι στην Primera Το 2002.

Η πρώτη σεζόν του Torres στη La Liga, ήταν αρκετά καλή, καθώς σχεδόν στα 19 του έκανε 29 εμφανίσεις και πέτυχε 13 γκολ. Από εκεί και πέρα, όμως, ο “El niño” (το παιδί), όπως τον αποκαλούσαν αρχικά οι συμπαίκτες του στην Atletico επειδή τους ήταν άγνωστος, αλλά το παρατσούκλι του έμεινε για πάντα, έκανε άλματα προόδου.

Πέτυχε 19 γκολ την επόμενη σεζόν και έγινε αρχηγός της Atletico, γεγονός που αποτελούσε μια μεγάλη τιμή για τον ίδιο.

Μετά από 82 γκολ σε 214 εμφανίσεις με τα χρώματα της “Atleti” και δύο τουλάχιστον αρνητικές απαντήσεις για μετακόμιση στην πλούσια Chelsea, o Torres πήρε μεταγραφή για τη Liverpool.

 

Liverpool (happy times)

Στο Anfield o Torres καταξιώθηκε ως ένας από τους καλύτερους επιθετικούς στον κόσμο. Από την αρχή κιόλας, έδειξε τις ικανότητές του, καθώς την πρώτη του χρονιά στους «Κόκκινους» πέτυχε 29 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Κατέρριψε έτσι το ρεκόρ του Michael Owen για τα περισσότερα γκολ σε μια σεζόν με την ομάδα. Εκτός αυτού, με τα 24 γκολ, που πέτυχε στην Premier League ξεπέρασε τον Ruud van Nistelrooy ως ο πιο πετυχημένος ξένος επιθετικός στο αγγλικό πρωτάθλημα στην πρώτη του σεζόν, με τον Ολλανδό να πετυχαίνει 23 γκολ για τη Manchester United.

Ο Fernando συνέχισε την καλή του πορεία με τη Liverpool και τη δεύτερή του σεζόν έφτασε τα 50 γκολ σε 84 παιχνίδια, νωρίτερα από πολλά μεγάλα ονόματα επιθετικών της ομάδας, όπως οι Ian Rush, John Aldridge, Robbie Fowler και  Michael Owen.

Παρότι τόσο ο Torres, όσο και η Liverpool αρνούνταν πεισματικά οποιαδήποτε φήμη για μεταγραφή στην Chelsea, στο τέλος αυτή πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2011

Chelsea (not so happy times, αλλά τίτλοι)

Το ντεμπούτο του με τους «Μπλε» δε θα μπορούσε να είναι χειρότερο, καθώς η πρώτη ομάδα που αντιμετώπισε με τα χρώματα της Chelsea ήταν η Liverpool και μάλιστα σε εντός έδρας ήττα 0-1, στις 6 Φεβρουαρίου 2011.

Γενικώς, η πορεία του στην Chelsea δε θύμιζε σε τίποτα τις παραγωγικές σεζόν σε Atletico και Liverpool. Το πρώτο του γκολ με την ομάδα το πέτυχε μετά από 903 λεπτά και ήταν και το μοναδικό για εκείνη τη σεζόν.

Στο Λονδίνο ο Torres δεν πέρασε τα καλύτερα χρόνια του όσο αφορά στην προσωπική του πορεία, καθώς σε 172 εμφανίσεις με την ομάδα πέτυχε 45 γκολ.

Εντούτοις, εδώ ήρθαν οι πρώτοι συλλογικοί τίτλοι. Τη σεζόν 2011-12 κέρδισε το Κύπελλο Αγγλίας και το Champions League. Για το FA Cup, δεν αγωνίστηκε στον τελικό με τη Liverpool.

Στο Champions League, σκόραρε το δεύτερο γκολ της ομάδας στον επαναληπτικό ημιτελικό με τη Barcelona και σφράγισε την πρόκριση στον τελικό με τη Bayern. Εκεί μπήκε ως αλλαγή στο 84’ με την ομάδα του να κερδίζει το τρόπαιο στη διαδικασία των πέναλτι.

Η επόμενη σεζόν ήταν και η καλύτερή του με τους «Μπλε» αφού πέτυχε συνολικά 22 γκολ σε 64 συμμετοχές, ενώ αρκετά από αυτά ήταν σημαντικά στην πορεία της ομάδας προς την κατάκτηση του Europa League κόντρα στη Benfica.

To 2013-14 ήταν και η τελευταία του χρονιά με την Chelsea, με τον Ισπανό να πηγαίνει δανεικός για δύο χρόνια στη Μίλαν τον Αύγουστο του 2014.

Milan (σύντομο πέρασμα)

Στο Μιλάνο, ο Torres δεν κάθισε περισσότερο από μισή σεζόν. Πρόλαβε να αγωνιστεί μόλις 10 φορές και να πετύχει ένα γκολ πριν κάνει τη μεγάλη επιστροφή στο… σπίτι.

 

Atletico (return home)

Στις 27 Δεκεμβρίου 2014 ο Fernando Torres επέστρεψε στην Atletico Madrid ως δανεικός μέχρι το τέλος της σεζόν 2015-16.

Η επιστροφή του πήρε τεράστιες διαστάσεις, καθώς 45.000 κόσμου πήγαν στο Vicente Calderon για να τον καλωσορίσουν.

Το πρώτο του παιχνίδι με την ομάδα ήρθε στις 7 Ιανουαρίου στο παιχνίδι για το Copa derl Rey κόντρα στη μισητή Real Madrid. Η ομάδα κέρδισε 2-0, με τον “El niño” να μην σκοράρει. Στον επαναληπτικό, όμως, ο Torres σκόραρε δύο φορές και η Atletico προκρίθηκε επί της Real. Αυτά ήταν και τα πρώτα του εκτός έδρας γκολ σε ντέρμπι της Μαδρίτης.

Πριν από λίγες μέρες σκόραρε στη διαδικασία των πέναλτι στο παιχνίδι με τη Bayer Leverkusen, με την Atletico να παίρνει την πρόκριση στα προημιτελικά του Champions League.

Εθνική

Με την εθνική Ισπανίας, ο Torres έχει κατακτήσει τα πάντα. Κατέκτησε δύο φορές το Euro (2008. 2012) και ενδιάμεσα το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2010. Φυσικά, οι τίτλοι του με την εθνική Ισπανίας ξεκίνησαν από μικρή ηλικία, όταν κατέκτησε το Ευρωπαίκό Πρωτάθλημα τόσο στα Under-16 όσο και σε Under-19.

Στον τελικό του Euro 2008, o Torres αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης του αγώνα, ενώ στο Euro 2012 ήταν πρώτος σκόρερ στη διοργάνωση.

Στα 31 του χρόνια, ο Fernando Torres δεν έχει και πολλά να αποδείξει, άσχετα αν πέρασε χρόνια αμφισβήτησης, κυρίως στην Chelsea.

Είναι ένας επιθετικός μεγάλης αξίας και ικανότητας, που όταν είναι σε καλή ψυχολογική κατάσταση μπορεί να κάνει τη διαφορά σε οποιαδήποτε ομάδα.