olympiacos brose bamberg stoiximan blog

Eξορκισμός..

Ο Ολυμπιακός καλείται να ξορκίσει το φάντασμα της Brose Baskets που τον στοιχειώνει από πέρυσι και το σημερινό παιχνίδι είναι μια πραγματικά καλή ευκαιρία..

Τρεις μαύρες βραδιές μετράει ο Ολυμπιακός απέναντι στους Βαυαρούς του Αντρέα Τρινκιέρι με την τελευταία να είναι μάλιστα αρκετά πρόσφατη. Οι ερυθρόλευκοι συναντούν αντικειμενικές δυσκολίες απέναντι στο fundamental παιχνίδι των πρωταθλητών Γερμανίας. Η σημερινή σύγκρουση είναι ένα πολύ καλό τεστ για την ελληνική ομάδα. Ειδικά μετά τα όσα έχουν προηγηθεί 48 ώρες πριν..
Ο κουβάς με το νερό στη μούρη..

Αυτό ακριβώς έπαθε ο Ολυμπιακός στη Λομβαρδία. Έφαγε έναν κουβά κρύο νερό στη μούρη από την ΕΑ7 σε ένα ματς όπου η άμυνα του ήταν αγνώριστη. Δε ξέρω πόσο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι στο Φάληρο έρχεται μια από τις καλύτερα δουλεμένες επιθέσεις στην Ευρώπη.. Το σίγουρο πάντως είναι ότι το performance της ερυθρόλευκης άμυνας στο παιχνίδι της Τετάρτης και η το σερί νικών των Βαυαρών απέναντι στους πρωταθλητές Ελλάδας αποτελούν το καλύτερο κίνητρο για τους γηπεδούχους. Η φετινή Ευρωλίγκα δε σου αφήνει περιθώριο για δάκρυα και μοιρολατρία. Αυτό το γνωρίζει καλύτερα από όλους ίσως ο Αντρέα Τρινκιέρι ο οποίος είδε την ομάδα του φέτος να χάνει επανειλημμένως παιχνίδια στη τελευταία κατοχή. Ένα τέτοιο μάλιστα έχασε και προχθές απέναντι στη Ρεάλ.. Η Brose σηκώθηκε και επανήλθε κάνοντας μεγάλες νίκες όμως ακόμα είναι πίσω στη μάχη της οχτάδας και θα χρειαστεί ένα σπουδαίο διπλό.

Ο Ολυμπιακός πρέπει να την απογοητεύσει. Και φυσικά να αφήσει πίσω τη δική του απογοήτευση από το σοκ του Mediolanum σε μια βραδιά διδακτική για τους ερυθρόλευκους.
Αυτό το δίδυμο..

Όσοι ακολουθείτε το Hoopfellas θα γνωρίζετε προφανώς την αδυναμία μου στο δίδυμο των Ντάριους Μίλερ-Νίκολα Μέλι, τον κορυφαίο ίσως συνδυασμό forwards στη διοργάνωση. Είναι αυτό που λέμε στη γλώσσα του μπάσκετ “well rounded players”. Έχουν δεξιότητες και σωστή γνώση των βασικών σε μια μεγάλη γκάμα δράσεων τους σε άμυνα και επίθεση. Ο Mέλι κέρδισε επάξια το βραβείο του ΜVP της διοργάνωσης για τον μήνα Δεκέμβριο όπου και έπιασε εντυπωσιακά νούμερα (15.6 πόντους, 8 ριμπάουντ, 2.3 τελικές, 1.2 κλεψίματα, 1.0 μπλοκ, πάνω από 60% σε δίποντα/τρίποντα και 24.5 PIR) οδηγώντας την ομάδα του σε 5 νίκες.

Ντάριους Μίλλερ Ολυμπιακός Brose Μπάμπεργκ

Ο Μίλερ από την άλλη είναι το TOP GUN της φετινής Brose. Τον ΄έχω χαρακτηρίσει ως την ιδανική “δευτερότριτη” επιλογή για την επίθεση μιας ομάδας της “ελίτ” όμως στη Βαυαρία (και σε ένα σύνολο που προσπαθεί να μείνει ζωντανό στη μάχη της post season) είναι αναγκασμένος να αποτελέσει τον πρωταγωνιστή στο πάλκο. Ο Μίλερ ίσως είναι μέχρι τώρα ο καλύτερος SF της διοργάνωσης ακόμα και εάν οι περισσότεροι δε το έχουν πάρει χαμπάρι. Είναι το ίδιο αποτελεσματικός σε άμυνα (και στις δυο γραμμές) και επίθεση, παίζει περισσότερο με τη μπάλα στα χέρια τρέχοντας ball screen καταστάσεις, σουτάρει καταπληκτική (42.6% τρίποντο-96.9% προσωπικές). Ξέρει να παίζει σωστά το άθλημα και αυτό “φωνάζει” η κάθε έκφραση του παιχνιδιού του. Άλλωστε ήταν ο άξονας στο περυσινό σπουδαίο διπλό των Βαυαρών στο Φάληρο (72-77) σκοράροντας 23 πόντους.

Ο Παπανικολάου και συνολικά η γραμμή forwards του Γιάννη Σφαιρόπουλου θα έχουν πολύ δουλειά απέναντι στο δίδυμο που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του παιχνιδιού των πρωταθλητών Γερμανίας. Στη πραγματικότητα όμως και οι δύο τους αποτελούν στρατιώτες και γρανάζια ενός πολύ ισορροπημένου και πολυπρόσωπου επιθετικού συστήματος που παράγει ευκαιρίες για όλους.

..και αυτή η επίθεση

Έχουμε υπογραμμίσει στο παρελθόν ότι η φημισμένη ερυθρόλευκη άμυνα αντιμετωπίζει πρόβλημα απέναντι σε επιθέσεις που δημιουργούν ταυτόχρονα δράσεις σε δυνατή και αδύνατη πλευρά ρίχνοντας μιας αόρατη γέφυρα σύνδεσης μεταξύ τους η οποία σπάει στα δύο την άμυνα του. Ο τρόπος με τον οποίο μπορούν να μεταφέρουν τη μπάλα από πλευρά σε πλευρά επιθέσεις της φύσεως της Brose ή της CSKA βάζουν την άμυνα του Ολυμπιακού να τρέξει περισσότερο στο μισό γήπεδο. Ο συγχρονισμός και οι αυτοματισμοί τους τις κάνει δύσκολα αποκωδικοποιήσιμες. Σε αντίθεση με ομάδες που βασίζονται στη προσωπική φάση.. Είναι πολύ πιο δύσκολο να κυνηγάς μια μπάλα που ταξιδεύει από ένα ζευγάρι πόδια. Η μπάλα πάντα θα είναι πιο γρήγορη..

Ο ψηλός-πασέρ που παίζει πάνω στον άξονα είναι συχνά το κλειδί της επικοινωνίας αυτής. Ειδικά όταν αυτός είναι ο (εξαιρετικός πασέρ) Μέλι. Οι Βαυαροί έχουν μια μοναδική ικανότητα να εκτελούν καταστάσεις μετά τη δημιουργία ρήγματος. Φτιάχνουν ουσιαστικά fast breaks μισού γηπέδου στη πλευρά όπου παίζουν με παίχτη παραπάνω όντας πολύ αποτελεσματικοί. Αυτό θα πρέπει να σταματήσει ο Ολυμπιακός σήμερα πιέζοντας τη μπάλα, χαλώντας τις γραμμές πάσας, την επικοινωνία και τους χρόνους της επίθεσης της Brose χαμηλώνοντας παράλληλα τους δικούς του στα αμυντικά rotations. Μιλάμε για μια ομάδα που έχει χτίσει την επίθεση της πάνω σε μια εξαιρετικά δουλεμένη κυκλοφορία της μπάλας και το λεπτομερειακό spacing, ένα πλαίσιο που αποτελεί τη βάση για να ανοίξει μια άμυνα σαν βεντάλια. Ο Τρινκιέρι διαθέτει 6 παίχτες που σουτάρουν 40+ % από το τρίποντο και μια πλειάδα καλών χειριστών και πασέρ οι οποίοι βάζουν τη μηχανή σε κίνηση. Η Brose Baskets βρίσκεται πίσω μόνο από τη ΤΣΣΚΑ σε True Shooting% (60.6) και Efficient FG%  (57.3)όντας μια ομάδα που σουτάρει εξαιρετικά επενδύοντας στην υπομονή και τη φιλοσοφία του “αφήνω καλά σουτ στην ανεύρεση των εξαιρετικών σουτ”..

Κάπως έτσι χτίστηκε το σημερινό επιθετικό οικοδόμημα-παράσημο για έναν κόουτς που “ήταν ερωτευμένος τόσο πολύ με το μπάσκετ αλλά παράλληλα και τόσο κακός (παίχτης)” ώστε να γίνει προπονητής..