stoiximangr-euroleague

Είμαστε οι πράξεις μας…

Η ώρα της αλήθειας έφτασε. Τη Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ οι δύο “αιώνιοι” θα δουν που τους οδήγησε ο κόπος τους στη φετινή κανονική περίοδο της Ευρωλίγκας…

Είναι το τέλος μιας σπουδαίας, πολύ ανταγωνιστικής κανονικής περιόδου με τη τελευταία αγωνιστική να έχει ενδιαφέρον για όλους μιας και η σύνθεση των ζευγαριών των playoffs παραμένει ανοιχτή. Τη Μ.Παρασκευή το βράδυ ο μαραθώνιος των 30 παιχνιδιών για κάθε ομάδα ολοκληρώνεται. Ο κάθένας θα πάρει αυτό που του αξίζει κάτι που θα απεικονιστεί στο πρόσωπο του αντιπάλου με τον οποίον θα ματσάρει. Οι θεωρίες συνωμοσίες πάντα θα υπάρχουν όμως πάντα εκεί γύρω θα βρίσκεται και ο άγραφος νόμος που υποδεικνύει στις ομάδες αυτού του επιπέδου να κυνηγούν μέχρι τέλους τη νίκη. Είναι θέμα αυτοσεβασμού και -για τους φίλους του μυστικισμού- κάρματος..

Πάμε να ψηλαφήσουμε μαζί τη κατάσταση πριν τα δύο παιχνίδια των ομάδων μας…

Ο Παναθηναϊκός μπαίνει στο Mediolanum σήμερα για να αντιμετωπίσει την Αρμάνι. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα οι πράσινοι είναι αναγκασμένοι να περιμένουν μέχρι αύριο για να μάθουν τον αντίπαλο τους. Το παιχνίδι του Φαλήρου μεταξύ του Ολυμπιακού και της Ζαλγκίρις κυρίως (μιας και η πιθανότητα εκπλήξεως στο ματς Ρεάλ-Μπάμπεργκ δε μοιάζει ιδιαίτερα δυνατή) θα κρίνει το ματσάρισμα για την ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ. Με νίκη ο Παναθηναϊκός πηγαίνει πάνω στη Ρεάλ (με πλεονέκτημα σε περίπτωση ήττας του Ολυμπιακού, με μειονέκτημα εφόσον οι ερυθρόλευκοι επικρατήσουν της Ζαλγκίρις).

Ο κόουτς των πρασίνων ήταν ξεκάθαρος δηλώνοντας ότι το τριφύλλι θα κυνηγήσει μέχρι τέλους τη πιθανότητα πλεονεκτήματος όπως οφείλει να κάνει. Το Μιλάνο παίζει καλύτερο μπάσκετ τελευταία. Ο Πιανιτζιάνι δήλωσε ότι αυτό βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τη βελτίωση και το κέρδος εμπειριών των rookies των Λομβαρδών υπογραμμίζοντας ότι η απειρία τους κόστισε κάποιες νίκες σε κλειστά ματς.

Η ΕΑ7 έχει καταφέρει να πάρει το τελευταίο δίμηνο 4 νίκες μακριά από την έδρα της, αν μη τι άλλο ένα αξιοπρόσεκτο αποτέλεσμα. Η ιταλική ομάδα κέρδισε στη Βιτόρια, στη Βαρκελώνη, στη Μόσχα τη Χίμκι και στη Βαμβέργη. Μιλάμε για τέσσερις έδρες όπου οι δύο ελληνικές ομάδες “έγραψαν” 0-8 φέτος. Αυτό λέει κάτι σίγουρα για τον σημερινό αντίπαλο του Παναθηναϊκού..

Το ανταγωνιστικό πρόσωπο της Αρμάνι οφείλεται στην ευχέρεια που παρουσιάζει η ομάδα του Πιανιτζιάνι στο επιθετικό κομμάτι. Είναι ένα σύνολο που παίζει μπάσκετ σε χαμηλό αριθμό λαθών (χαρακτηριστικό των ομάδων του “Σίμο”) και παρουσιάζει το εξαιρετικό 1.6 αναφορικά με τον δείκτη ασσίστ/λαθών. Βασίζονται αρκετά στη προσωπική φάση και διαθέτουν πολλούς αθλητές με ανεπτυγμένα παραγωγικά ένστικτα. Θα χρειαστεί σπουδαία προσπάθεια λοιπόν από το τριφύλλι σήμερα στο αμυντικό κομμάτι. Η άλλη όψη του νομίσματος δείχνει ότι οι Λομβαρδοί έχουν σημαντικό πρόβλημα στα μετόπισθεν. Είναι η πιο αδύναμη ομάδα στο αμυντικό κομμάτι στη διοργάνωση και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη συνεργασιών. Όσο πιο βαθιά πηγαίνει μια επίθεση απέναντι στην άμυνα (ειδικά σε επίπεδο περιστροφών) της Αρμάνι, τόσο αυξάνει τη πιθανότητα της να φτάσει εύκολα στο καλάθι. Εκτιμώ ότι σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της αναμέτρησης θα διαδραματίσει η αποτελεσματικότητα της ελληνικής ομάδας στη περιφερειακή εκτέλεση. Το Μιλάνο επιτρέπει στους αντιπάλους να σουτάρουν με 41.5% από το τρίποντο. Η απουσία του Ρίβερς είναι σημαντική (περιμένουμε περισσότερο Ντένμον) όμως οι πράσινοι θα βρουν καλές ματιές για σουτ από τη περίμετρο απόψε και πρέπει να τις αξιοποιήσουν. Κλειδί σε αυτόν τον τομέα η αποτελεσματικότητα του Σίνγκλετον από τη θέση “4”.

Είναι κατανοητό ότι ο Παναθηναϊκός πρέπει μεν να μπει για να παίξει το παιχνίδι του (πίεση ψηλά, γρήγορο τέμπο-ανοιχτό γήπεδο) γνωρίζοντας βέβαια ότι ο αντίπαλος δε κάνει εύκολα το λάθος αλλά από την άλλη ξέρει ότι θα χρειαστεί υπομονή στο μισό γήπεδο για να ξεκλειδώσει μια άμυνα που έχει σημαντικές αδυναμίες. Σε περίπτωση ήττας τους οι πράσινοι ενεργοποιούν τη πιθανότητα του “εμφυλίου” ο οποίος θα γίνει πραγματικότητα εάν ο Ολυμπιακός επίσης ηττηθεί από τη Ζαλγκίρις..

Οι ερυθρόλευκοι με τη σειρά τους πηγαίνουν στο ματς με τη Ζαλγκίρις του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους έχοντας να διαχειριστούν τα δικά τους προβλήματα. Μια πλειάδα αθλητών από τη γραμμή ψηλών (Μιλουτίνοφ, Μακλίν, Τιλί, Πρίντεζης, Παπανικολάου) αντιμετωπίζει προβλήματα διαφορετικής ο καθένας φύσεως με το status τους αναφορικά με την αυριανή αναμέτρηση να είναι σήμερα αμφίβολο.

Η Ζαλγκίρις πέρασε πρόσφατα μια δύσκολη περίοδο όμως αντέδρασε δείχνοντας χαρακτήρα. Η λειτουργία της ομάδας, το ίδιο δηλαδή το “σύστημα” αποτελεί πηγή ενέργειας και το κέντρο επίλυσης κάθε προβλήματος για τους Λιθουανούς. Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να στοχεύσει την ευκολία με την οποία η Ζαλγκίρις κάνει το λάθος. Σίγουρα η απουσία του Παπανικολάου έχει επηρεάσει την αμυντική λειτουργία της ελληνικής ομάδας μιας και χωρίς τον διεθνή φόργουορντ οι ερυθρόλευκοι δεν είναι το ίδιο πληθωρικοί στις δύο γραμμές των μετόπισθεν. Όμως είναι πολύ βασικό ενόψει της αυριανής αναμέτρησης να μπορέσει ο Ολυμπιακός να εισχωρήσει στις γραμμές πάσας των Λιθουανών στο μισό γήπεδο χτυπώντας την επικοινωνία μιας επίθεσης η οποία δουλεύει εξαιρετικά σε δυνατή και αδύνατη πλευρά με πολύ καλά screens μακριά από τη μπάλα και υψηλό επίπεδο συγχρονισμού. Με λίγα λόγια, η λιθουανική επίθεση δεν πρέπει να νιώσει άνετα απέναντι στην ελληνική άμυνα σε όρους κυκλοφορίας της μπάλας. Κομβικό στοιχείο..

Πολύ σημαντική παράμετρος στη συγκεκριμένη μάχη θα είναι επίσης το ριμπάουντ. Μιλάμε άλλωστε για δύο από τις πιο δυνατές ομάδες της διοργάνωσης σε αυτό το κομμάτι. Για αυτό και θα παίξει μεγάλο ρόλο η σύνθεση με την οποία θα παραταχθεί η γραμμή ψηλών του Γιάννη Σφαιρόπουλου στην αναμέτρηση. Η Ζαλγκίρις είναι ένα σύνολο το οποίο σουτάρει αποτελεσματικά από τη περιφέρεια ακριβώς γιατί στοχεύει κυρίως το “ζωγραφιστό” του αντιπάλου. Παράγει αρκετές καταστάσεις ακουμπώντας τη μπάλα εκεί και κατ’επέκταση κεφαλαιοποιώντας την ικανότητα της να μετακινήσει σωστά τη μπάλα.

Με τη σειρά του ο Ολυμπιακός πρέπει να είναι επιθετικός ψάχνοντας το καλάθι απέναντι σε μια άμυνα η οποία έχει κενά, ειδικά στις περιπτώσεις όπου ο αντίπαλος ψάχνει σκορ σε πρώτο χρόνο.

Ο Βασίλης Σπανούλης βρίσκεται σε καταπληκτική κατάσταση μετρώντας 16.6 πόντους και 6.6 τελικές πάσες για 2.7 λάθη στα τελευταία επτά ματς των ερυθρολεύκων. Ο Ολυμπιακός έχει ακουμπήσει επάνω του και ο αρχηγός ως συνήθως δεν απογοητεύει την ομάδα του. Ο Γιασικεβίτσιους πιθανόν θα ανεβάσει τον εξαιρετικό Τουπάν (μακρύς, αθλητικός, καλό footwork) στη πρώτη γραμμή άμυνας για το μαρκάρισμα του Σπανούλη σε μια αναμέτρηση όπου το supporting cast των βασικών επιθετικών όπλων της ελληνικής ομάδας οφείλει να βγει μπροστά. Παίχτες όπως οι Παπαπέτρου, Στρέλνιεκς, Ρόμπερτς πρέπει να “σηκώσουν” τη παραγωγική δυνατότητα των γηπεδούχων χτυπώντας τη πίεση της Ζαλγκίρις στον αρχηγό.

Η αλήθεια θα φανεί στο παρκέ. Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής θα ξέρουμε ποιος, που, τι… Βρισκόμαστε κάποιες ώρες πριν ανοίξουν οι πύλες της κολάσεως για τις οχτώ καλύτερες ομάδες της σεζόν. Τα playoffs έρχονται…