panathinaikos-zalgiris

Δίψα για μπάσκετ..

Ο Παναθηναϊκός μπαίνει στη πρεμιέρα της νέας εποχής της Ευρωλίγκας αντιμετωπίζοντας τη Ζαλγκίρις του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους στο κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Σοβαρότητα, απόλυτη συγκέντρωση, πάθος και δίψα για μπάσκετ η συνταγή της επιτυχία και ο μοναδικός δρόμος που πρέπει να περπατήσει σήμερα η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη.

Ξεκινάμε λοιπόν..

Νύχτα πρεμιέρας σήμερα για τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ  στη νέα σεζόν της Ευρωλίγκας απέναντι στη Ζαλγκίρις του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ένα κλαμπ με μεγάλη παράδοση στη διοργάνωση. Η ελληνική ομάδα είναι ακόμα σοκαρισμένη από τον τραυματισμό του Μάικ Τζέιμς και προσπαθεί να κοιτάξει μπροστά προσθέτοντας ένα έξτρα περιφερειακό.  Νομίζω πως ο Αργύρης Πεδουλάκης θα χρησιμοποιήσει το πρόβλημα που προέκυψε για να συσπειρώσει την ομάδα ώστε να ξεκινήσει με το δεξί τις υποχρεώσεις της. Το παιχνίδι δεν είναι καθόλου εύκολο (ο αντίπαλος έχει καλύτερο αγωνιστικό ρυθμό) όμως ένας απόλυτα συγκεντρωμένος Παναθηναϊκός μπορεί να το κάνει. Οι πράσινοι παίζουν στο σπίτι τους απέναντι σε μια λιγότερο ποιοτική (σε όρους ατομικής τουλάχιστον ποιότητας γιατί η ομαδική δουλειά θα αρχίσει να φαίνεται εντός ολίγου διαστήματος) ομάδα η οποία θα προσπαθήσει να τους βγάλει εκτός ρυθμού κόβοντας το γήπεδο “στη μέση” (σετ καταστάσεις). Είναι μια ευκαιρία για την ελληνική ομάδα να παρουσιάσει το στυλ που δουλεύει φέτος, ανοίγοντας το γκάζι και αξιοποιώντας τις αρετές της στη transition εκτέλεση.

Η Ζαλγκίρις έχει ήδη παίξει 6 παιχνίδια στη Λιθουανική λίγκα από τα οποία έχω παρακολουθήσει ολόκληρα τα δύο, απέναντι στους πιο σοβαρούς αντιπάλους της εντός συνόρων. Αναφέρομαι στην ήττα της πρεμιέρας στο Panevezys της Βορειοανατολικής Λιθουανίας από τη Eurocup-material πλέον Lietkabelis των αδελφών Λαβρίνοβιτς και του Λουκάουσκις (τι σας θύμισα τώρα, ξέρω..) και το νικητήριο ντέρμπι της τελευταίας αγωνιστικής στο Βίλνιους απέναντι στη Λιέτουβος Ρίτας όπου οι πρωταθλητές έδειξαν τα δόντια τους και μαζί σημάντικά σημάδια βελτίωσης, ειδικά στο αμυντικό κομμάτι.
Παραγωγικές ευκαιρίες για τα πράσινα guards

Το βασικό πρόβλημα πάνω στο οποίο δουλεύει ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους είναι η άμυνα της ομάδας του. Η Ζαλγκίρις έχει διαστήματα στα οποία αποδίδει καλά στα μετόπισθεν (κυρίως με τον ηγέτη και καθοδηγητή Γιανκούνας στο παρκέ) και άλλα στα οποία παρουσιάζει σημαντικές αδυναμίες. Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε μεταπτώσεις στη συνολική απόδοση της Ζαλγκίρις η οποία αδυνατεί, κυρίως λόγω αυτού του προβλήματος να ελέγξει εύκολα παιχνίδια απέναντι σε πιο αδύναμους αντιπάλους μακριά από το Κάουνας.

Η μεγαλύτερη πληγή σε αυτόν τον τομέα είναι η άμυνα των περιφερειακών της η οποία δεν είναι ακόμα σε ικανοποιητικό επίπεδο. Ο Σάρας βρίσκεται σε μια περίοδο όπου προσπαθεί να χτίσει χημεία μεταξύ των Westerman και Pangos (παίζουν αρκετά και μαζί, ο Καναδός πιστεύω ότι θα κάνει πολύ καλή σεζόν) και αυτό προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις σε πολλούς τομείς του παιχνιδιού, μεταξύ των οποίων και η άμυνα στο backcourt. Στο Panevezys ο πρώην της Λιέτουβος, Zygimantas Janavicius (1.92-G-1989) σκότωσε τους πρωταθλητές με τη εκτέλεση του από τη περιφέρεια. Στο Pasvalys και απέναντι στη Zvaigzdes η ομάδα του Σάρας έζησε έναν εφιάλτη από τον γνωστό μας Steponas Babrauskas ο οποίος σκόραρε 28 πόντους ενώ στο ντέρμπι του Βίλνιους οι David Logan και Rashaun Broadus έκαναν τη μεγαλύτερη ζημιά στη Ζαλγκίρις.. Εκτιμώ ότι είναι μια καλή ευκαιρία για τους guards του Παναθηναϊκού ώστε να παράγουν όντας επιθετικοί από την αρχή και εκμεταλλευόμενοι κάθε ευκαιρία για ανοιχτό γήπεδο μιας και οι Λιθουανοί παρουσιάζουν αδυναμία στο να τρέξουν “μαζί” (σαν ομάδα) στο αμυντικό transition. Παππάς, Καλάθης λοιπόν η βάση στην επίθεση του Παναθηναϊκού στην επίθεση, ευκαιρίες σίγουρα για τον Φελντέιν (ο οποίος χρειάζεται ένα καλό παιχνίδι ώστε να αρχίσει να ρολάρει) και τον Ρίβερς. Η πράσινη περιφέρεια πρέπει να αποτελέσει τη πιο παραγωγική γραμμή του Παναθηναϊκού σε αυτό το ματς..

Άλλη ομάδα με Γιανκούνας..

Αντίθετα οι Λιθουανοί κάνουν σαφώς καλύτερη δουλειά αμυνόμενοι στο post και συνολικά στην άμυνα τους απέναντι σε ψηλότερους παίχτες. Στο παιχνίδι της Δευτέρας στο Βίλνιους, η Ζαλγκίρις κλείδωσε τον Ντριού Γκόρντον (μηδέν πόντους με 0/3 FG ενώ εχθές απέναντι στη Κίμκι είχε 21 και 14 ριμπάουντ) και τον Αρτούρας Γκουντάιτις (3 μόλις πόντους με μια προσπάθεια σε όλο το ματς ενώ εχθές είχε 17 πόντους και 4 ριμπάουντ στη πρεμιέρα του Eurocup). Η ομάδα του Κάουνας έχει δημιουργήσει παράδοση αμυνόμενη αποτελεσματικά στο ζωγραφιστό τα τελευταία χρόνια και κλειδί σε αυτή της τη προσπάθεια είναι η “μάνα του λόχου” και μάστορας του positioning, Παούλιους Γιανκούνας. Ο δυναμικός 32χρονος PF έχει αναλάβει ρόλο καθοδηγητή στην άμυνα μιλώντας στους συμπαίχτες του και δίνει ένα τραχύ, fundamental πρόσωπο στην άμυνα της Ζαλγκίρις στο ζωγραφιστό. Παράλληλα αποτελεί τον πρώτο σκόρερ της ομάδας μέχρι τώρα (μαζί με τον Πάνγκος με 10.2 πόντους) και μια βασική πηγή δημιουργία από το ψηλό και το χαμηλό post. Για τη Ζαλγκίρις είναι πλέον πραγματικό σύμβολο, κάτι σαν τον δικό της Φελίπε Ρέγιες.. Ο Γιασικεβίτσιους έχει φέρει φέτος και τον Αουγκούστο Λίμα δίπλα στους Γιανκούνας, Γιαφτόκας και τον (ερχόμενο με φόρα από το Ρίο) Μότουμ ώστε να δώσει ταχύτητα και athleticism στη γραμμή ψηλών. Νομίζω ότι μια προσέγγιση της αναμέτρησης με τον Γιάννη Μπουρούση πρωτίστως στον ρόλο του δημιουργού (και λιγότερο σε καταστάσεις άμεσης εκτέλεσης μέσα από προσωπικές φάσεις) στην επίθεση του Παναθηναϊκού θα είναι η πιο σοφή σήμερα του βράδυ..

Καλό τεστ για τους snipers

Αναμένω με μεγάλο ενδιαφέρον το πως θα λειτουργήσει ο Παναθηναϊκός στο μισό γήπεδο απέναντι στη κλειστή άμυνα των Λιθουανών. Ο Γιασικεβίτσιους θα προσπαθήσει να φορτώσει κορμιά το ζωγραφιστό με “φλοταριστή” προσωπική άμυνα, στοχεύοντας να προστατέψει τη ρακέτα του. Ο φετινός λοιπόν Παναθηναϊκός φτιάχτηκε με βασικό στόχο να μπορεί με συνέπεια να ξεκλειδώνει τέτοιες άμυνες (όπως για παράδειγμα η περυσινή του Ερυθρού Αστέρα). Νίκολς, Ρίβερς και Φελντέιν θα ακροβολιστούν τριγύρω βάζοντας πίεση στους φιλοξενούμενος και αναγκάζοντας την άμυνα τους να μεγαλώσει τις αποστάσεις της. Έχει μεγάλη σημασία (κρατήστε το αυτό) το πως οι πράσινοι θα κυκλοφορήσουν τη μπάλα και σε ποιο χρόνο θα τη βάλουν στα χέρια των (spot) εκτελεστών τους. H άμυνα της Ζαλγκίρις θα είναι ένα πολύ καλό τεστ για τη λειτουργία της επίθεσης του Παναθηναϊκού σε επίπεδο αποφάσεων (θα δώσει σουτ, πρέπει να αποφασίσεις ποια πρέπει να πάρεις και ποια όχι), συνεργασίας, συγχρονισμού και αποτελεσματικής εκτέλεσης..

Ο Παναθηναϊκός ξεκινάει το ταξίδι του στη φετινή Ευρωλίγκα και, αν μη τι άλλο, πρέπει να το κάνει σωστά. Οι πρεμιέρες κρύβουν ένα πέπλο μυστικισμού, με τον παράγοντα του απρόοπτου και της εκπλήξεως να έχει αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης. Ελπίζω αυτή η αύρα να μείνει μακριά από το ΟΑΚΑ σήμερα το βράδυ. Οι πράσινοι πρέπει να εμφανίσουν αποφασιστικότητα, υψηλό βαθμό συγκέντρωσης, καμία απολύτως χαλαρότητα, πάθος και όπως είπαμε ήδη, δίψα για καλό μπάσκετ. Το χρειάζονται. Για το επόμενο διάστημα (και μετά το πρόβλημα με τον Τζέιμς) η παρουσία αυτών των γνωρισμάτων στον χαρακτήρα του Παναθηναϊκού είναι αδιαπραγμάτευτη..