Ολυμπιακός Μπρόσε και Παναθηναϊκός Μπασκόνια Stoiximan Blog

Διώξτε τον εφιάλτη..

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός αντιμετωπίζουν δύο από τις ομάδες που τους μοίρασαν εφιάλτες τη περασμένη σεζόν. Ο πυρετός ανεβαίνει και το κλίμα το βράδυ της Πέμπτης και της Παρασκευής δεν είναι καθόλου “Χριστουγεννιάτικό”..


Παρά τα προβλήματα τραυματισμών και τις απουσίες ο Ολυμπιακός πηγαίνει σε καλή κατάσταση στο Μπάμπεργκ για να παίξει ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι στη προσπάθεια του να πλασαριστεί ακόμα πιο ψηλά στις κορυφαίες θέσεις της διοργάνωσης. Οι Γερμανοί δεν έπαιξαν καλά στη Μαδρίτη αποτυγχάνοντας να παρουσιάσουν ένα ανταγωνιστικό πρόσωπο. Το ματς είναι κυκλωμένο με κόκκινο μαρκαδόρο στα μπλοκάκια των δύο κόουτς ως ένα από αυτά που πιθανή νίκη μπορεί να σε ανεβάσει σημαντικά έναντι του ανταγωνισμού. Τι να προσέξουμε στη σπουδαία σημερινή μάχη:

 

Η περιφερειακή άμυνα του Ολυμπιακού

Είναι υπεύθυνη για να μη βγούν φαντάσματα σήμερα στη Γερμανία.. Όπως και πέρυσι, οι ερυθρόλευκοι θα βρούν απέναντι τους μια πολύ καλά δουλέμενη επίθεση σε επίπεδο κυκλοφορία της μπάλας, χαρακτηριστικό γνώρισμα των συνόλων του Τρινκιέρι. Ο τρόπος που μετακινούν τη μπάλα από τη δυνατή στην αδύνατοι πλευρά οι Βαυαροί πλήγωσε τον Ολυμπιακό τη περασμένη σεζόν και σε αυτόν πρέπει να εστιάσει η ελληνική άμυνα, χαλώντας τους χρόνους επίθεσης των γηπεδούχων. Κλειδί στον τρόπο που δουλεύει η επίθεση των Γερμανών εδώ είναι ο Μέλι και ο τρόπος αντιλαμβάνεται τα δρώμενα ο Ιταλός F/C στο παρκέ. Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου φέτος είναι ευάλωτη στη περιφερειακή εκτέλεση του αντιπάλου καθώς επιτρέπει το δεύτερο (μετά τη Γαλατά) μεγαλύτερο ποσοστό ευστοχίας στον αντίπαλο από τη περίμετρο (41.1%). Τα κακά νέα είναι ότι η Brose σουτάρει με το δεύτερο (μετά την ΤΣΣΚΑ) καλύτερο ποσοστό στη διοργάνωση από το τρίποντο (42.1%). Πολύ προσοχή και έτοιμα πόδια εδώ..

Λοτζέσκι vs Μίλερ

Δύο από τους καλύτερους SF της φετινής Ευρωλίγκας θα βρεθούν αντιμέτωποι σήμερα το βράδυ στη Βαυαρία. Ο Ματ Λοτζέσκι “καίει” αυτή τη περίοδο όντας σε τρομερή κατάσταση. Μετράει 15.8 πόντους στα τελευταία 5 ματς των ερυθρολεύκων (4-1) με 16/21 δίποντα και 11/23 τρίποντα ενώ σκόραρε 28 πόντους στη δύσκολη νίκη του Ολυμπιακού στη Πυλαία. Χωρίς τον Γιώργο Πρίντεζη στην εξίσωση ο αριθμός των προσπαθειών που αναλογεί στον Αμερικανό wing αυξάνεται και αυτός ανταποκρίνεται περίφημα ταυτοποιώντας το πολύ υψηλό ποιοτικό του status.

Ο Μίλερ από την άλλη είναι ακόμα πιο πολυδιάστατος παίχτης αλλά ακόμα δεν έχει το background του φονικού Ματ. Ο πρώην φόργουορντ του Κεντάκι κάνει απλά τα πάντα για τη Brose παίζοντας και στις δύο γραμμές άμυνας και επίθεσης. Σουτάρει, δημιουργεί, αμύνεται στο post, φέρνει στο τραπέζι hustling και βγαίνει μπροστά την ώρα της κρίσης. Ο Μίλερ κατά τη γνώμη μου αποτελεί την ιδανική “τρίτη λύση” στην επίθεση μιας ομάδας που κοιτάζει αποκλειστικά στην κορυφή και τον τίτλο της Ευρωλίγκας. Στη Brose όμως αναγκαστικά έχει πρώτο ρόλο. Η ίδια του η ομάδα και το παιχνίδι της του το ζήτησε. Η μονομαχία των δύο θα είναι απολαυστική..

Οι κουμπάροι της δημιουργίας

Οι “διόσκουροι” Βασίλης Σπανούλης και Νίκος Ζήσης αποτελούν τα κέντρα αποφάσεων των δύο ομάδων. Θα παίξει λοιπόν μεγάλο ρόλο το performance τους και η αποτελεσματικότητα τους στο να δημιουργήσουν καταστάσεις και να αναμείξουν τους συμπαίχτες τους στην επίθεση. Ειδικά στο τέλος των κλειστών παιχνιδιών και οι δύο αποτελούν τον κεντρικό στόχο για τις άμυνες και κυρίως για τα μάτια των συμπαιχτών τους. Ο Σπανούλης μετράει 6.6 τελικές και 4.2 λάθη ενώ ο Ζήσης φτάνει τις 5.8 τελικές και τα 2.4 λάθη μέχρι σήμερα στη διοργάνωση. Το ποιος εκ των δύο θα μπει στη τελική ευθεία με το πιο καθαρό μυαλό θα παίξει μεγάλο ρόλο..

Ο Παναθηναϊκός του Τσάβι Πασκουάλ αρχίζει να ρολάρει και υποδέχεται στο φρούριο του ΟΑΚΑ τη Μπασκόνια του Σίτο Αλόνσο. Οι Βάσκοι προέρχονται από σπουδαία νίκη στη Βιτόρια σε ένα πολύ κλειστό ματς επί της Μπαρτσελόνα σε ένα παιχνίδι το οποίο παίχτηκε μάλιστα στον ρυθμό των Καταλανών. Μη ξεχνάμε ότι η Μπασκόνια κέρδισε και τη προηγούμενη εβδομάδα στον πόντο στο Καζάν.. Είχαμε συζητήσει πολλάκις πέρυσι στο Hoopfellas το πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε η ικανότητα των Βάσκων να κερδίζουν στο τέλος κλειστά ματς, ώστε να χτίσουν το προφίλ της ατρόμητης ομάδας στη τελική ευθεία της σεζόν, κάτι που οι πράσινοι ένιωσαν στο πετσί τους. Τα πράγματα είναι διαφορετικά πλέον.. Που πρέπει να στρέψουμε τη προσοχή μας στο κλασσικό αυτό ευρωπαϊκό ντέρμπι του ΟΑΚΑ:

 

Η άμυνα του Παναθηναϊκού μακριά από τη μπάλα

Ως παιδί του Ρενέσες ο Σίτο Αλόνσο δίνει μεγάλη βάση στη παραγωγή που δημιουργείται μέσα από τη κίνηση των παιχτών μακριά από τη μπάλα. Μια κατάσταση που, αν λάβουμε υπόψη το athleticism αυτής της ομάδας, δημιουργεί ευκαιρίες συνεχώς στην επίθεση της. Παίχτες όπως οι Larkig, Hanga και Voigtmann ξέρουν να εκμεταλλεύονται αυτό το πλαίσιο βάζοντας τη μπάλα στο σωστό σημείο με την ικανότητα τους στη πάσα. Πλέον θα έχουν μαζί τους και τον Πριγκιόνι.. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να είναι πολύ συγκεντρωμένος εδώ. Οι πράσινοι πρέπει να παίξουν άμυνα-Καλάθη. Ο διεθνής PG είναι πολύ δυνατός (και) στο συγκεκριμένο κομμάτι και πρέπει να αποτελέσει έμπνευση για τους υπόλοιπους ώστε οι Βάσκοι να γίνουν πιο προβλέψιμοι επιθετικά.

 

“Σερίφης” Καλάθης vs “λήσταρχου” Λάρκιν

ΤΟ match up.. Δύο από τους πιο φορμαρισμένους PG σήμερα στη διοργάνωση θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες προσωπικές μονομαχίες της σεζόν. Ο Καλάθης είναι σε καταπληκτική κατάσταση, γεγονός που πιστοποίησε και στο Μιλάνο μετά το σόου του ΟΑΚΑ απέναντι στο backcourt της Φενέρ. Αυτή τη στιγμή ο γκαρντ των πρασίνων κατέχει τον ρόλο του σερίφη της φετινής Ευρωλίγκας κυνηγώντας με το ..λάσο στο αμυντικό τρανζίσιον κάθε γοργοπόδαρο αντίπαλο και περνώντας εμφατικά χειροπέδες στους περισσότερους περιφερειακούς απείλησαν το “τριφύλλι”. Ο “Wanted” Λάρκιν έρχεται στο ΟΑΚΑ μετά από δύο εκπληκτικά clutch τρίποντα σε Καζάν και Βιτόρια (με Μπαρτσελόνα) τα οποία τον ανακήρυξαν και επίσημα ως τον go to guy των Βάσκων. Δε σας κρύβω ότι ψοφάω να δω τη μονομαχία τους..

Η βραδιά των “πρώην”..

Γιάννης Μπουρούσης και Μάικ Τζέιμς ήλθαν κατευθείαν από τη Βιτόρια στο ΟΑΚΑ αποτελώντας δύο από τις πιο ηχηρές κινήσεις των πρασίνων τα τελευταία χρόνια. Σίγουρα οι περυσινές αναμνήσεις τους από τη σπουδαία σεζόν στη Βιτόρια έχουν “γράψει” στο μυαλό τους όμως είμαι το ίδιο σίγουρος ότι και οι δύο έχουν σημαδέψει τους αντικαταστάτες τους στο φετινό ρόστερ της Μπασκόνια και θα θελήσουν να κερδίσουν τις εντυπώσεις. Ο Τζέιμς βρίσκεται σε άκρως ανοδική πορεία (και αυτό το πιστώνεται σε ανάσες ο Καλάθης), έκανε ένα σπουδαίο παιχνίδι στο Mediolanum και συναντά σε καλό timing τη πρώην ομάδα του. Ευκαιρία για εκτόξευση; Πιθανόν.. Ο Μπουρούσης από την άλλη υπήρξε το κεντρικό πρόσωπο της περυσινής ξέφρενης πορείας των Βάσκων μέχρι το F4 της διοργάνωσης. Φέτος έχει και καλές και κακές στιγμές στο πράσινο στρατόπεδο υπάρχει αισιοδοξία ότι με τον Πασκουάλ θα βρει την ισορροπία του. Νομίζω (και επειδή το status του Μπαρνιάνι ενόψει του παιχνιδιού δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα) ότι ο τρόπος με τον οποίον ένας πολύ καλός νέος παίχτης όπως ο Johannes Voigtmann έχει κλέψει τις εντυπώσεις φέτος στη Βιτόρια θα αποτελέσει σπουδαίο κίνητρο για τον σέντερ του Παναθηναϊκού. Με τους Μπουρούση-Τζέιμς στο ΟΑΚΑ και τον Καλάθη σε αγρία κατάσταση, η ομάδα του Πασκουάλ έχει όλες τις προϋποθέσεις για να εξαφανίσει τον εφιάλτη..