Ντανιέλε ντε Ρόσι: Πρώτα οπαδός, μετά παίκτης

Ήταν ένα πρωινό Τετάρτης του Μαρτίου του 2016 όταν ο Ντανιέλε ντε Ρόσι αποχώρησε νωρίς από την προπόνηση της Ρόμα, έκανε γρήγορα ντουζ, μπήκε στο αμάξι του και οδήγησε μέχρι τη Φλωρεντία. Σ’ένα από τα νεκροταφεία της πόλης εκατοντάδες άνθρωποι έλεγαν το τελευταίο αντίο στον Πιέτρο Λομπάρντι, που είχε πεθάνει λίγες μέρες πριν, στα 92 του. Ο Λομπάρντι ήταν ένας απ’αυτούς τους πολλούς αφανείς ήρωες που κάνουν τα πάντα για να μπορούν οι ποδοσφαιριστές να αφοσιωθούν στον αγώνα, ξέροντας ότι όλα τα υπόλοιπα θα είναι κανονισμένα.

Δέκα χρόνια πριν, ο Λομπάρντι ήταν φροντιστής της εθνικής Ιταλίας στο Μουντιάλ της Γερμανίας, εκεί που η ‘Σκουάντρα Ατζούρα’ έφτασε στην κορυφή του κόσμου. Ήταν ο άνθρωπος που έτρεχε για τα ικανοποιήσει όλες τις ανάγκες των παικτών. Το παρατσούκλι του ήταν ‘Οδοντόβουρτσα’, γιατί έκανε τα παπούτσια των παικτών να γυαλίζουν.

Η είδηση του θανάτου του Λομπάρντι προκάλεσε θλίψη σε όλα τα μέλη εκείνης της αποστολής, που είχαν δεθεί πολύ μαζί του. Ο Φραντσέσκο Τότι ήταν ένας απ’αυτούς που εξέφρασαν δημόσια τα συλλυπητήρια τους. Ο Ντανιέλε ντε Ρόσι όμως απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση. Χωρίς να ενημερώσει κανέναν, έφτασε στο νεκροταφείο, παρακολούθησε όλη την τελετή και όταν έφτασε η σειρά του να αποχαιρετήσει τον παλιό του φροντιστή, έβαλε το χέρι στην τσέπη του, έβγαλε ένα μικρό κουτάκι και το άφησε μέσα στο φέρετρο. Μέσα στο κουτάκι βρισκόταν το μετάλλιο του παγκόσμιου πρωταθλητή!

Έχουν περάσει δυο χρόνια από τότε, η είδηση έκανε λίγες μέρες μετά τον γύρο του κόσμου αλλά ο ντε Ρόσι δεν μπήκε ποτέ στη διαδικασία να εξηγήσει δημόσια γιατί επέλεξε να χαρίσει σ’έναν νεκρό ένα από τα πιο ποθητά βραβεία του ποδοσφαίρου. Η απάντηση ίσως μπορεί να βρεθεί στη γενικότερη στάση ζωής του. Ο Ντανιέλε ντε Ρόσι είχε αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν ότι τοποθετεί κάποιες αξίες πολύ ψηλότερα από οποιοδήποτε τρόπαιο ή διάκριση.

Δεκαεφτά χρόνια μετά το ντεμπούτο του με τη φανέλα της Ρόμα, ο ντε Ρόσι συνεχίζει να αγωνίζεται στην ίδια ομάδα, παρά το γεγονός ότι στη διάρκεια αυτών των χρόνων έχουν φτάσει δεκάδες δελεαστικές προτάσεις γι’αυτόν. “Είχα πάντα πλήρη επίγνωση ότι οι επαγγελματικές μου αποφάσεις ήταν λανθασμένες. Κάποιοι τις εκλάμβαναν ως πράξεις αλτρουισμού και μιλούσαν για την αγάπη προς τη φανέλα αλλά αυτό είναι μόνο ένα μέρος. Το άλλο μέρος είναι καθαρά εγωιστικό, γιατί είχα ανάγκη να παίζω για τη Ρόμα. Παίρνω σωματική και ψυχολογική ικανοποίηση παίζοντας με αυτή τη φανέλα. Τα χρόνια που έφτασα κοντά στο να φύγω, έβγαινα στο γήπεδο δακρυσμένος γιατί σκεφτόμουν ότι μπορεί να είναι το τελευταίο μου ματς στο Ολίμπικο. Εκείνες οι στιγμές μ’έκαναν να συνειδητοποιήσω ότι δεν μπορώ να ζήσω χωρίς τη Ρόμα”.

Ο ντε Ρόσι δεν είναι φυσικά ο μόνος παίκτης που αρνείται πεισματικά να αφήσει την αγαπημένη του ομάδα για μια καλύτερη επαγγελματική επιλογή. Είναι όμως μια ξεχωριστή περίπτωση, ένας ταλαντούχος παίκτης που αψήφησε καλύτερες προτάσεις γνωρίζοντας πως εκεί που μένει όχι μόνο είναι πολύ πιο δύσκολο να κερδίσει τρόπαια αλλά είναι αδύνατον ακόμα και να γίνει αρχηγός και σημαία. Η παρουσία του σπουδαίου Φραντσέσκο Τότι μετέτρεπε τον ντε Ρόσι σε μόνιμο υπαρχηγό, αλλά ο ίδιος δεν φαινόταν ποτέ να ενοχλείται απ’αυτό. Η αγάπη του για τη Ρόμα ήταν πολύ πιο δυνατή από τέτοιους εγωισμούς γιατί είναι μια αγάπη καθαρά οπαδική.

“Όλα ξεκινάνε και τελειώνουν με το ότι είμαι οπαδός της Ρόμα. Αυτό που αγαπάω περισσότερο απ’όλα είναι να δίνω χαρά στους φιλάθλους μας. Μπορεί να βρει κανείς οπαδούς και στο Μάντσεστερ, στη Μαδρίτη και στο Λονδίνο. Αλλά εδώ έχω τους φίλους μου: Είναι όλοι αυτοί στην κερκίδα κι ας μην τους ξέρω. Είναι φίλοι μου γιατί έχουμε το ίδιο πάθος και την ίδια πίστη. Μοιραζόμαστε την ίδια ιστορία. Έχουμε κλάψει για τα ίδια ματς. Έχουμε στεναχωρηθεί για τους ίδιους λόγους. Μοιραζόμαστε τα συναισθήματα μας παρ’ότι δεν ξέρουμε ο ένας τον άλλον. Αυτοί οι άνθρωποι αναγνωρίζουν τον εαυτό τους σε μένα και στον Φραντσέσκο” δηλώνει ο ντε Ρόσι και κλείνει με μια από τις ωραιότερες προτάσεις που έχουν εκστομιστεί από επαγγελματία ποδοσφαιριστή: “Το μόνο πιο έντονο συναίσθημα από την περηφάνια που νιώθεις όταν παίζεις για τη Ρόμα είναι η θλίψη που νιώθεις χωρίς τη Ρόμα”.

Ο Ντανιέλε ντε Ρόσι δεν κέρδισε ποτέ τη δημοσιότητα και τους ύμνους που ακολουθούσαν τον θεαματικό Τότι. Παίζοντας από πίσω του, ήταν πάντα ένας πολύτιμος και ακούραστος εργάτης, που αν και πέρασε για πρώτη φορά την πόρτα των ακαδημιών της Ρόμα ως επιθετικός, καθιερώθηκε εκεί ως αμυντικός χαφ. Ένα ‘σκυλί’ που συνδυάζει δύναμη, πάθος και τεχνική και που ταυτόχρονα ξέρει να προωθείται και να στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα (είναι ο μέσος με τα περισσότερα γκολ στην ιστορία της εθνικής Ιταλίας από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά!).

Όταν ο Τότι αποχώρησε το καλοκαίρι, οι άνθρωποι της Ρόμα δεν χρειάστηκε να ψάξουν λεπτό για νέο ηγέτη. Ο ντε Ρόσι είχε αποδείξει ότι ξέρει πως να συμπεριφέρεται και να βοηθάει τους συμπαίκτες του. Όταν τον Οκτώβριο του 2016 ο Αλεσάντρο Φλορέντσι έπαθε ρήξη πρόσθιου χιαστού σ’ένα εκτός έδρας ματς με τη Σασουόλο, ο ντε Ρόσι φρόντισε τα πάντα. Όταν η ομάδα επέστρεψε στη Ρώμη το βράδυ, αντί να γυρίσει σπίτι του να ξεκουραστεί, πήγε αμέσως στο νοσοκομείο που είχε μεταφερθεί ο Φλορέντσι. “Αυτό που έκανε ο Ντανιέλε εκείνη τη μέρα δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Ο γιατρός ήθελε να πάει να πει στους γονείς και στους φίλους μου τι είχα πάθει αλλά ο Ντανιέλε επέμενε να τους ενημερώσει αυτός. Ακούγοντας το απ’αυτόν, έναν άνθρωπο που εμπιστευόταν απόλυτα, οι γονείς μου κατάφεραν επιτέλους να ηρεμήσουν”. Ο ντε Ρόσι έμεινε με τον Φλορέντσι και την οικογένεια του στο νοσοκομείο ως τις 4 τα ξημερώματα, αποδεικνύοντας ότι αρχηγός δεν είσαι μόνο όταν φοράς το περιβραχιόνιο.

Η πολύ έντονη προσωπικότητα σε συνδυασμό με το ‘αίμα που βράζει’ κατά τη διάρκεια των αγώνων, τον έχουν ωθήσει αρκετές φορές σε ενέργειες που τελικά στοίχισαν στην ομάδα του. Η ψυχραιμία και το καθαρό μυαλό άλλωστε δεν συμβαδίζουν συχνά με την οπαδική τρέλα και το μάτι που γυαλίζει. Για κάθε αψυχολόγητο, σκληρό τάκλιν που τον στέλνει εκτός αγώνα όμως υπάρχει και κάποια πρωτοβουλία που θυμίζει σε όλους πως ακριβώς πρέπει να ισορροπεί ένας ποδοσφαιριστής ανάμεσα στο δυναμισμό και τον σεβασμό προς τον αντίπαλο.

Μπορεί το βίντεο από το μπαράζ με τη Σουηδία που τον δείχνει να φωνάζει στον βοηθό προπονητή της εθνικής πως πρέπει να μπει ο Ινσίνιε στον αγώνα και όχι αυτός, να κυκλοφόρησε παντού αλλά η καλύτερη στιγμή του από εκείνο το παιχνίδι ήρθε μετά το τέλος του. Όπως αποκάλυψε ο Πόντους Γιάνσον, ο ντε Ρόσι πρόλαβε την αποστολή της Σουηδίας πριν αποχωρήσει, ανέβηκε στο πούλμαν και ζήτησε συγγνώμη για τις αντιδράσεις των Ιταλών παικτών και φιλάθλων (είχαν γιουχάρει τον εθνικό ύμνο των Σκανδιναβών) κατά τη διάρκεια των δυο αγώνων, μια κίνηση που εκτίμησαν και με το παραπάνω οι Σουηδοί.

Αρκετά χρόνια πριν απ’αυτό, τον Μάρτιο του 2006, σ’έναν αγώνα με τη Μεσσίνα είχε προβεί σε μια ακόμα άξια θαυμασμού πράξη. Όταν σκόραρε κατά λάθος με το χέρι μετά από μια σέντρα στην περιοχή και κατάλαβε ότι ο διαιτητής δεν το είδε, έσπευσε να τον ενημερώσει για την αντικανονική πράξη του, κερδίζοντας τα εύσημα και από τους παίκτες της Μεσσίνα.

Σε λίγους μήνες ο ντε Ρόσι θα κλείσει τα 35 και θα ξεπεράσει τα 600 παιχνίδια με τη φανέλα της Ρόμα. Όντας ο γερόλυκος των αποδυτηρίων πλέον, σε μια συνέντευξη που έδωσε πέρσι παραδέχτηκε ότι δυσκολεύεται να αποδεχτεί πλήρως τις συνήθειες των νέων: “Όταν ξεκινούσα 20 χρόνια πριν ήταν όλα διαφορετικά. Η αλήθεια είναι ότι κάποια πράγματα με εκνευρίζουν. Για παράδειγμα, όταν βλέπω να τραβάνε βίντεο για το ίνσταγκραμ στα αποδυτήρια λίγο πριν από ένα ματς, θέλω να πάρω ένα μπαστούνι του μπέιζμπολ και να το κοπανήσω στα δόντια τους. Αλλά είναι 18 χρονών και ξέρω ότι σε 20 χρόνια θα είναι αυτοί που θα γκρινιάζουν για τους νέους εκείνης της εποχής. Έτσι είναι η ζωή κι έτσι θα’ναι πάντα”.

Όσο για το μέχρι πότε θα παίζει μπάλα; “Όταν φτάνεις σε μια ηλικία σαν τη δική μου, αρχίζεις να σκέφτεσαι την απόσυρση. Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι θέλω να τελειώσω την καριέρα μου με αξιοπρέπεια. Όταν νιώσω ότι δεν είμαι σε καλή κατάσταση και δεν μπορώ να ακολουθήσω τους συμπαίκτες μου θα σταματήσω. Σήμερα νιώθω ακόμα δυνατός. Δεν είμαι σαν τον Μέσσι, που μπορεί να διαμορφώσει ένα αποτέλεσμα μόνος του, αλλά όταν είμαι σε καλή κατάσταση μπορώ να βοηθήσω αρκετά”.

Δυστυχώς για τον ντε Ρόσι, η κληρωτίδα του Τσάμπιονς Λιγκ έφερε απέναντι στη Ρόμα αυτόν που μπορεί να διαμορφώσει ένα αποτέλεσμα μόνος του. Σήμερα το βράδυ στο Καμπ Νου η ιταλική ομάδα θα αντιμετωπίσει την Μπαρτσελόνα, σ’ένα ζευγάρι με ξεκάθαρο φαβορί. To μήνυμα του αρχηγού όμως είναι κι αυτό ξεκάθαρο: “Ξέραμε ότι θα αντιμετωπίσουμε μια πολύ καλή ομάδα έτσι κι αλλιώς. Ίσως είναι κρίμα που πέσαμε μάλλον στην καλύτερη αλλά έτσι είναι η κλήρωση. Αρκετά όμως με την τύχη, εμείς θα είμαστε έτοιμοι και προετοιμασμένοι για όλα. Ποτέ μη λες ποτέ”.