osfp_csska_blog

Catch me if you can…

Ο Ολυμπιακός, με την Αναντολού από εχθές στην άκρη του μυαλού του, πηγαίνει στη Μόσχα για να αντιμετωπίσει την πρωταθλήτρια και πιο fast-pace ομάδα της διοργάνωσης ΤΣΣΚΑ, με βασικό στόχο την επιστροφή στο καλό μπάσκετ..

Η προσέγγιση

Όταν παίζεις με ένα σύνολο που οδηγεί τη λίγκα σε True Shooting Percentage (62.1%), AST% (67.1% των καλαθιών της έρχονται μετά από τελική πάσα) παίζοντας παράλληλα στο υψηλότερο pace της διοργάνωσης (73.8) είναι δεδομένο ότι έχεις ένα παραπάνω λόγο να προσέγγισης το ματς με βάση την άμυνα σου. Οι απουσίες των Γκριν-Λοτζέσκι μάλιστα αναγκάζουν τους ερυθρόλευκους να αγκαλιάσουν σφιχτά την αμυντική τους ικανότητα ώστε να μείνουν ζωντανοί στο “Κολοσσαίο” της Μόσχας όπου πολλές ομάδες έχουν αφήσει τις σάρκες τους με το κυνήγι της αρκούδας (και όχι του λιονταριού στη προκειμένη περίπτωση)..

Σημείωση: Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας ηγείται της Ευρωλίγκας σε Efficient FG%, δείκτης που αξιολογεί την αποτελεσματικότητα της εκτέλεσης στην επίθεση. Δεύτερη σε αυτή την αξιολόγηση είναι η Brose. Ακολουθούν η Ρεάλ, η Γαλατασαράι, και η Μακάμπι. Οι τέσσερις από τις πέντε αυτές ομάδες πέρασαν από το ΣΕΦ με διπλό..

Βασικό κομμάτι στη τακτική προσέγγιση του παιχνιδιού και δη σε ότι αφορά τα μετόπισθεν, είναι η προσπάθεια του Ολυμπιακού να τρέξει μαζί με την ΤΣΣΚΑ ώστε να μη της δώσει ανοιχτό γήπεδο και transition εκτέλεση. Χρειάζεται μεγάλη ετοιμότητα και πνευματική πειθαρχία για να το καταφέρεις αυτό (ο Παναθηναϊκός τη προηγούμενη εβδομάδα έπιασε υψηλά standards σε αυτό το κομμάτι), ειδικά σε ένα παιχνίδι εκτός έδρας. Οι πάσες του Μίλος Τεόντοσιτς κατά μήκος του γηπέδου ταξιδεύουν γρηγορότερα από κάθε ζευγάρι πόδια άλλωστε.. 

Προβλέπω ότι ο Ολυμπιακός θα διαθέσει πολλά φάουλ σήμερα.

Προσαρμογές

Για τον Ολυμπιακό θα είναι δύσκολο σήμερα να ακολουθήσει ψηλά στο σκορ. Μόνη διέξοδος σε αυτό το πρόβλημα απέναντι σε μια καλή αμυντική ομάδα θα είναι μια εξαιρετική περιφερειακή βραδιά. Οι ερυθρόλευκοι θα προσπαθήσουν να “κλείσουν” το γήπεδο πηγαίνοντας το ματς σε σετ καταστάσεις όπου μπορούν να αξιοποιήσουν το μέγεθος τους και την ικανότητα των δύο βασικών πυλώνων της επίθεσης τους, Σπανούλη και Πρίντεζη. Το up tempo παιχνίδι των Ρώσων μάλιστα θα είναι ένα καλό εισαγωγικό τεστ ενόψει της σειράς με την επίσης γρήγορη σε επίπεδο ανάπτυξης και εκτέλεσης Αναντολού..

Χωρίς τους Γκριν και Λοτζέσκι οι ερυθρόλευκοι χάνουν αρκετό από το δηλητήριο τους στην επίθεση και μαζί τους δύο ικανότερους περιφερειακούς τους εκτελεστές. Σήμερα θα δούμε σχήματα με δύο γκαρντ στο παρκέ (ευκαιρία για τους Ουότερς και Αθηναίου) αλλά και τρία forwards με τους Παπανικολάου και Παπαπέτρου στα φτερά, ροπή για post παιχνίδι (ως μέσο ελέγχου του ρυθμού) επίσης. Η ΤΣΣΚΑ θα προσαρμόσει την άμυνα της πάνω στον βασικό δημιουργό του συνόλου του Γιάννη Σφαιρόπουλου (Σπανούλης) ελπίζοντας ότι εάν τον οδηγήσει σε λάθη θα βρει ανοιχτό γήπεδο τελειώνοντας το παιχνίδι. Ο Δημήτρης Ιτούδης θα πιέσει περιφερειακά ώστε να κεφαλαιοποιήσει το βάθος της ΤΣΣΚΑ, αυτό είναι δεδομένο. Συνολικά η λειτουργικότητα και συνοχή της επίθεσης των ερυθρολεύκων θα δοκιμαστεί σήμερα.

Ο Ολυμπιακός έχει το βράδυ να λύσει ένα πολύ δυνατό σταυρόλεξο το οποίο σχετίζεται με τις δυνατότητες του αντιπάλου αλλά και αυτές της ελληνικής ομάδας απέναντι σε μια τόσο δύσκολη περίσταση. Χρειάζεται έξτρα ήρωες αυτή τη περίοδο ο Ολυμπιακός κύριοι.. Και η σημερινή μάχη της Μόσχας προσφέρεται για να βρεθούν κάποιοι τέτοιοι. Οι πρωταθλητές Ελλάδας θα ψάξουν αυτή την έξτρα ώθηση και συνολικά την επιστροφή στο καλό μπάσκετ, δέκα περίπου ημέρες πριν τον πόλεμο..