Blue Monday

Kατά τη θεωρία του ακαδημαϊκού Dr. Cliff Arnall η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου είναι η πιο καταθλιπτική ημέρα (ως Δευτέρα άλλωστε..) του έτους. Ένας εκ των δύο “αιωνίων” σήμερα το βράδυ θα κατακλυστεί από συναισθήματα λύπης και περισυλλογής βιώνοντας τη δική του Blue Monday..

Η συγκεκριμένη θεωρία προκύπτει από μια μαθηματική εξίσωση του Dr. Cliff Arnall η οποία περιλαμβάνει παραμέτρους όπως οι καιρικές συνθήκες, τα επίπεδα έμπνευσης και ενέργειας, τα χρέη και ο μηνιαίος μισθός ή ο χρόνος που έχει περάσει από τις γιορτές.

Eίναι εκείνη η Δευτέρα κατά την οποία οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι έπεσαν έξω στους στόχους και τον αρχικό τους προγραμματισμό, δεχόμενοι ένα κύμα μελαγχολίας και αρνητικών συναισθημάτων..

Eίναι ΑΥΤΗ η Δευτέρα για έναν εκ των δύο μονομάχων του ΣΕΦ στον ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Ποιος θα πάρει το εισιτήριο για τον τελικό και θα διεκδικήσει το τρόπαιο απέναντι στον Άρη του Δημήτρη Πρίφτη; Kάποια ημέρα θα φτιάξουμε και εμείς τη δική μας εξίσωση. Σήμερα θα μείνουμε στις παραμέτρους που θα επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα στο δεύτερο ντέρμπι “αιωνίων” του φετινού Ιανουαρίου..

Is it Blue Nick?

Μια από τις σοβαρότερες παραμέτρους (για φέτος η σοβαρότερη) αναφορικά με την απόδοση των πρασίνων και τον τρόπο με τον οποίο θα προσεγγίσουν συνολικά το ματς είναι το πως θα εμφανιστεί ο “στρατηγός” του, Νικ Καλάθης, σήμερα στο παρκέ. Ο διεθνής PG μετράει δύο ματς στα οποία έπαιξε κάτω από τα δικά του standards και μαζί του όλη η ομάδα άλλαξε κέλυφος. Μαζί του απενεργοποιήθηκε η αποτελεσματικότητα στη κυκλοφορία της μπάλας των “πρασίνων”, αρκετοί από τους spot shooters οι οποίοι ζουν από τον Νικ ενώ την ίδια στιγμή έβγαινε στο πάλκο η κατάχρηση ντρίμπλας και το ένας εναντίον ενός των σολίστ του Πασκουάλ (όχι πάντα με το επιθυμητό για αυτούς αποτέλεσμα). Απέναντι στον Ολυμπιακό και την Αναντολού ο Παναθηναϊκός μέτρησε 25 τελικές για λάθη (ΑST/TO Ratio: 0.83). O Γιάννης Σφαιρόπουλος έχει έτοιμους και “ζεστούς” τους Παπανικολάου-Μάντζαρη ώστε να ορμήξουν πάνω στον αντίπαλο Floor general. Ο Είμαι σίγουρος ότι ο Τσάβι Πασκουάλ θα προσπαθήσει να τον βοηθήσει να μπει στο ματς βάζοντας την ομάδα να δουλέψει για αυτόν (down/flat screens) ανοίγοντας του τον άξονα για να φτάσει στο καλάθι. O Kαλάθης θα χρειαστεί να είναι εξοπλισμένος με υπομονή, πνευματική ετοιμότητα και διαύγεια ώστε να διαχειριστεί τα δρώμενα γύρω του και αυτά που θα του δώσει η άμυνα των ερυθρολεύκων. Όταν χάσει το μυαλό του, δύσκολα επιστρέφει.. Στη περίπτωση όμως που μπει καλά βρίσκοντας ρυθμό, ο Παναθηναϊκός μετατρέπεται σε φαβορί της αναμέτρησης.

Η γραμμή Forwards του Ολυμπιακού

Σε ένα ματς στο οποίο η πολυμορφικότητα της άμυνας και το μέγεθος της γκάμας επιλογών και στις δύο πλευρές του παρκέ θα παίξουν πρωτεύοντα ρόλο για την ανάδειξη του τελικού νικητή οι “ενδιάμεσοι” παίχτες του Σφαιρόπουλου θα παίξουν καθοριστικό ρόλο. Η τριάδα των Ελλήνων φόργουορντ είναι σε καλό φεγγάρι ενώ κατά τη γνώμη μου ο Ματ Λοτζέσκι (έρχεται από το μεγάλο καλάθι της Βαρκελώνης και συνολικά ένα ματς στο οποίο βγήκε μπροστά, καθαρά σε πρώτο ρόλο) είναι ο παίχτης που μπορεί να πατήσει το κουμπί για να εκτοξευθεί ο Ολυμπιακός απογοητεύοντας τον αντίπαλο του. Ο Παπανικολάου είναι σαφώς ανεβασμένος, ο Παπαπέτρου αποτέλεσε τον “δήμιο” του Παναθηναϊκού πριν μερικές ημέρες στο ίδιο γήπεδο και ο Πρίντεζης είναι πλέον “φόβητρο” σε αυτά τα ματς. Εκτός αυτού, ο αντίπαλος ακόμα ψάχνει τον χρυσό συνδυασμό σε αυτές τις θέσεις τη στιγμή που η απουσία του Γκιστ δίνει ξεκάθαρα το προβάδισμα στους ερυθρόλευκους σε αυτή τη γραμμή. Κατά τη γνώμη μου ο Ολυμπιακός πρέπει να “επιτεθεί” και ο Παναθηναϊκός με τη σειρά του να “χαμηλώσει” (Ρίβερς-Νίκολς) για να αποκρούσει την επίθεση ακόμα και αν χρειαστεί να δώσει μερικά αμυντικά ριμπάουντ τα οποία αποτελούν σημαντικό υποστηρικτικό στοιχείο για την επίθεση της ομάδας του Γιάννη Σφαιρόπουλου.

Περισσότερος Birch και το βαθύ ερώτημα για τα λεπτά του Μπουρούση..

Ο Khem Birch πήγε λίγο πίσω στο rotation στο ματς της Βαρκελώνης όπου ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έκρινε ότι οι Μιλουτίνοφ-Γιανγκ “κουμπώνουν” καλά με τους Τόμιτς-Ντόρσεϊ όμως σήμερα θα χρειαστεί να παίξει και πάλι τον ρόλο της “κολόνας” για τουςε γηπεδούχους. Ο Παναθηναϊκός, με αυτή τη σύνθεση στη frontcourt (σημαντικά λεπτά σε Φώτση-Μπουρούση, παιδιά που δεν έχουν δεύτερα άλματα και ταχύτητα σε μικρό χώρο) παρουσιάζει μια εγγενή αδυναμία για κρατήσει τον Birch μακριά από το ζωγραφιστό και με τον Σπανούλη στο παρκέ (σε αντίθεση με το παιχνίδι του “Παλάου Μπραουγκράνα”) ο Καναδός θα βρει έξτρα ευκαιρίες για να επιτεθεί και να τελειώσει. Δεν αποκλείω ακόμα και τη χρήση ζώνης ως “τρικ” από τον Πασκουάλ για να ελέγξει αμυντικό ριμπάουντ και ρυθμό.

Σαφέστατα η βραδιά είναι μεγάλη (και σε προσωπικό, πέρα από το ομαδικό επίπεδο) για τον Γιάννη Μπουρούση. Μετά τα όσα συνέβησαν στο τελευταίο ντέρμπι του Φαλήρου ο Έλληνας σέντερ είναι σίγουρο ότι θα μπει για να “δώσει όλα”. Καταλαβαίνει καλύτερα από τον καθένα πως σήμερα χρειάζεται η υπέρβαση για τον εαυτό του και την ομάδα. Η ταχύτητα του Ολυμπιακού δε του πηγαίνει. Θα είναι “χρυσός” όμως να μπορέσει να παρέχει ασφάλεια στους συμπαίχτες του στο αμυντικό ριμπάουντ και να προκαλέσει φθορά στον αντίπαλο. Αυτό (εάν το πετύχει σε ένα ικανοποιητικό βαθμό) μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες στο πεδίο μάχης..

Σημαντικό ρόλο εκτός των άλλων παίζει σίγουρα και το ψυχολογικό υπόβαθρο της αναμέτρησης. Έχουμε μπροστά μας ένα νοκ-άουτ ματς το οποίο θα δώσει στον νικητή μεγάλη πιθανότητα για τη κατάκτηση του πρώτου τίτλου της σεζόν. Επικοινωνιακά και μόνο το χτύπημα θα είναι μεγάλο. Ο Ολυμπιακός έχει μαζί του την αυτοπεποίθηση του να παίξει ένα τέτοιο ματς, ειδικά όταν αυτό διεξάγεται στην έδρα του. Θα πρέπει όμως να διαχειριστεί την ορμή του αντιπάλου. Ο Παναθηναϊκός μετράει τρεις ήττες αυτή τη σεζόν (οι οποίες προστίθενται στις αναμνήσεις των περυσινών τελικών) και και θα μπει πάνω από όλα να παίξει για τη τιμή του λέγοντας “μέχρι εδώ”. Η ουσία είναι ποιος θα μπορέσει να κρατηθεί όρθιος όταν φυσάει “κόντρα άνεμος”.. Ξέρετε, πολλές φορές αυτά τα vibes που εκπέμπει η ψυχοσύνθεση των ομάδων σε τέτοια ντέρμπι διαμορφώνουν μόνα τους ένα αόρατο πλαίσιο (συναισθηματικών) ισορροπιών στο παρκέ το οποίο είναι δύσκολο να παραβιαστεί ακόμα και από τα δυνατά μυαλά..