Ο Μήτρογλου και το Ο Κλάσικο

Στην Πορτογαλία μόλις πέντε σύλλογοι έχουν καταφέρει να πάρουν ποτέ πρωτάθλημα και αν εξαιρέσουμε Μπελενένσες και Μποαβίστα που έχουν από μία κατάκτηση, οι τίτλοι μοιράζονται σε Λισαβόνα και Οπόρτο. Με την πτώση της Σπόρτινγκ και την ταυτόχρονη άνοδο της Πόρτο τις τελευταίες δεκαετίες, τα ματς που κρίνουν τους τίτλους δεν είναι πλέον τα τοπικά ντέρμπι της πρωτεύουσας, παιχνίδια με μεγάλο πάθος και κόντρα από τα χρόνια του Εουσέμπιο και ακόμα πιο παλιά, αλλά συνήθως αυτά μεταξύ Μπενφίκα και Πόρτο, σε μια έχθρα που με τα χρόνια μεγάλωσε αρκετά εξαιτίας του άμεσου ανταγωνισμού.

Τα “Ο Κλάσικο” του Βορρά και του Νότου είναι ντέρμπι γεμάτα συγκινήσεις, ένταση και αρκετά συχνά καλό ποδόσφαιρο, εξαιτίας τόσο των Πορτογάλων ποδοσφαιριστών, όσο και των Λατινοαμερικάνων που πάντα ξέρουν να ξεχωρίζουν έγκαιρα οι Πορτογάλοι και να τους μοσχοπουλάνε στη συνέχεια. Αν ρίξει κανείς μια ματιά στους σκόρερς των ντέρμπι Μπενφίκα-Πόρτο τα τελευταία περίπου δέκα χρόνια, θα δει ονόματα όπως Νούνο Γκόμες, Κουαρέσμα, Σαβιόλα, Καρντόσο, Φαλκάο, Χουλκ, Λούτσο Γκονζάλες, Γκαϊτάν, Τζάκσον Μαρτίνες, Χάμες Ροντρίγκες και Μπελούτσι. Κι αυτοί είναι μόνο όσοι σκόραραν. Όχι αμυντικοί ή χαφ που απλά δεν έτυχε να βάλουν κάποιο γκολ.

Το γκολ του Ρανταμέλ Φαλκάο από το 2010

Οι δυο ομάδες είναι συνηθισμένες να δίνουν μάχη μέχρι το τέλος σε αρκετές σεζόν και φέτος είναι ακόμα μια τέτοια. Οκτώ αγώνες πριν το τέλος, η διαφορά είναι ένας βαθμός υπέρ της Μπενφίκα πριν το αποψινό μεταξύ τους ντέρμπι. Την περασμένη αγωνιστική στραβοπάτησαν και οι δύο και το “Ο Κλάσικο” αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Έχοντας ολοκληρώσει καλές πορείες στην Ευρώπη, το ενδιαφέρον μεταφέρεται πλέον στο πρωτάθλημα. Η καλύτερη επίθεση και καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος ταξιδεύει στην έδρα της Μπενφίκα που είναι αήττητη φέτος εντός σε όλες τις διοργανώσεις.

Η κρισιμότητα του σημερινού ντέρμπι είναι τεράστια. Τα 3.250 εισιτήρια που παρέλαβε η Πόρτο έφυγαν σε 1,5 ώρα με ουρές οπαδών που περίμεναν από το προηγούμενο βράδυ έξω από το Ντραγκάο για ένα μαγικό χαρτάκι. Φήμες αναφέρουν ότι οπαδοί της Πόρτο έχουν καταφέρει να πάρουν περίπου άλλα 1.500 που ανήκουν σε μέλη της Μπενφίκα, με το παιχνίδι να μυρίζει μπαρούτι. Η αστυνομία λέει ότι θα τους μεταφέρει στο πέταλο των φιλοξενούμενων, η Πόρτο ανησυχεί για την ασφάλειά τους, η Μπενφίκα λέει ότι όλα είναι υπό έλεγχο. Κι οι δικοί της οπαδοί φυσικά έχουν εξαντλήσει τα εισιτήρια και ο σύλλογος προσπαθεί να πουλήσει και ορισμένα ακόμα, πανάκριβα, σε ειδικές θέσεις. Ο κόουτς Ρουί Βιτόρια ζήτησε μια κολασμένη ατμόσφαιρα με υπερβολικό θόρυβο.

Η Πόρτο είναι μια πιο καινούρια ομάδα, με αλλαγμένο αρκετά το ρόστερ από πέρσι, σε μια προσπάθεια να σταματήσει την κυριαρχία της Μπενφίκα την τελευταία τριετία. Συμπληρώνει 23 παιχνίδια χωρίς ήττα και ξέρει ότι αν δεν γίνουν 24 θα βρεθεί αρκετά πίσω σε μια κρίσιμη καμπή. Τα 0,46 γκολ ανά αγώνα που δέχεται ο Κασίγιας είναι δείγμα του πόσο καλή είναι η ομάδα αμυντικά, αλλά οι αρκετές ισοπαλίες την φέρνουν πίσω από την Μπενφίκα προς το παρόν. “Πολλοί θα πουν ότι το πορτογαλικό πρωτάθλημα είναι εύκολο. Πέρσι όμως με κατηγορούσαν για την κατάστασή μου, φέτος συμβαίνει το αντίθετο” λέει ο 35χρονος Ίκερ που διανύει εξαιρετική σεζόν.

Κι η Μπενφίκα ελπίζει να ξεκλειδώσει αυτή την άμυνα και να σκοράρει απέναντι σε αυτόν τον τερματοφύλακα χάρη και σε έναν Έλληνα. Ο Μήτρογλου συνεχίζοντας στα περσινά επίπεδα είναι ο πρώτος σκόρερ της Μπενφίκα και από τους βασικούς λόγους που κρατιέται πρώτη. Μια καριέρα που πέρασε από πολλά κύματα, ένας παίκτης που άργησε να αναγνωριστεί, που αδίκησε τον εαυτό του, λοιδορήθηκε και τελικά έπιασε τα καλύτερά του επίπεδα απόδοσης στα 29 του στην Πορτογαλία.

Σε συνέντευξή του στη σελίδα του Τσάμπιονς Λιγκ δήλωσε πριν λίγες μέρες: “Ήταν δύσκολο να αφήσω τη Γερμανία, αλλά ήταν σημαντικό για την καριέρα μου. Άφηνα την οικογένειά μου, τους φίλους μου, το μέρος που μεγάλωσα. Πήγαινα κάπου που δεν ήταν μια ξένη χώρα, αλλά δεν μιλούσα τη γλώσσα. Ήταν σωστή απόφαση. Τα επτά χρόνια στον Ολυμπιακό με βοήθησαν πολύ.” Αν όμως κάτι τον βοήθησε ίσως ακόμα περισσότερο, ήταν εκείνη η χρονιά στον Ατρόμητο που είχε πάει δανεικός. Σκοράροντας 16 φορές βγήκε δεύτερος σκόρερ πίσω από τον Μιραλάς και είδε τον Ατρόμητο να κατακτά την 4η θέση στο πρωτάθλημα. Ήταν ίσως η μεγαλύτερη απόδειξη του τι μπορούσε να κάνει. Χωρίς τον Βαλβέρδε που δεν τον πίστευε ιδιαίτερα πια στον πάγκο, ο Μήτρογλου βρήκε χρόνο στον Ολυμπιακό και κάθε χρόνο σκόραρε και περισσότερο, μέχρι να φτάσει στην μεταγραφή του στη Φούλαμ με περίπου 15 εκατομμύρια Ευρώ. Λίγο όμως τα προβλήματα τραυματισμών, λίγο ο Φέλιξ Μάγκατ και ο Έλληνας φορ απέτυχε παταγωδώς, τόσο που να τον ψηφίζουν οι οπαδοί της ομάδας σαν τη χειρότερη μεταγραφή στην ιστορία του συλλόγου. Η επιστροφή στην Ελλάδα θεωρήθηκε από πολλούς και το τέλος της διεθνούς καριέρας του Μήτρογλου, λίγο πιο σύντομη από αυτή της Άννας Βίσση. Κανείς δεν πίστευε σε αυτόν.

Ή μάλλον σχεδόν κανείς. Η Μπενφίκα τόλμησε και δικαιώθηκε. Ο Μήτρογλου δεν είχε πει ακόμα την τελευταία ευρωπαϊκή του λέξη και η Πορτογαλία αποτέλεσε τη σωτηρία του. Ο περσινός δανεισμός στην Μπενφίκα, τα 20 γκολ στο πρωτάθλημα και η συμμετοχή του στο νταμπλ, έφεραν τελικά την μόνιμη μετακίνησή του στη Λισαβόνα με μεταγραφή. Ο Μήτρογλου στα 12 τελευταία του παιχνίδια με Μπενφίκα και εθνική Ελλάδος έχει σκοράρει 12 φορές. Χωρίς να είναι ο πιο θεαματικός φορ του κόσμου, ξέρει να βρίσκεται στις σωστές θέσεις, τελειώνει αρκετά καλά και διανύει μάλλον την πιο ώριμη περίοδο στην καριέρα του. Ήδη ακούγεται το ενδιαφέρον ομάδων από Γερμανία και Ιταλία. Προς το παρόν όμως σκέφτεται το ντέρμπι, να επαναλάβει αυτό που έκανε και πέρσι, ανοίγοντας το σκορ επί της Πόρτο, αλλά ελπίζοντας σε διαφορετική κατάληξη μια που οι φιλοξενούμενοι είχαν γυρίσει τελικά το ματς.