Ξημέρωσε καινούργια ημέρα..

Στα playoffs πρέπει να μένεις μακριά από την υπερβολική χαρά στη νίκη και τη μεγάλη λύπη στην ήττα.Απλά συνεχίζεις. Είναι ο μοναδικός τρόπος να μείνεις όρθιος.. Ο Παναθηναϊκός μπαίνει στο δεύτερο ματς της σειράς με τη Λαμποράλ έχοντας μπροστά του τη μεγαλύτερη πρόκληση της φετινής χρονιάς..

Μεγάλο ματς σήμερα το βράδυ στη Βιτόρια το οποίο θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε πολλά πράγματα για τον χαρακτήρα της φετινής ομάδας του Παναθηναϊκού. Το 1-0 του πρώτου παιχνιδιού και ο τρόπος με τον οποίον ήρθε αυτό, δεν αφήνουν περιθώρια.

Τρία πολύ σημαντικά κομμάτια  στα οποία οι πράσινοι πρέπει εστιάσουν ενόψει του δεύτερου παιχνιδιού..

Προσωπική και ομαδική άμυνα: Από εκεί ξεκίνησε η κατηφόρα στο πρώτο ματς. Το performance του Παναθηναϊκού ήταν τραγικό στα μετόπισθεν. Η αμυντική προσέγγιση του Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς λανθασμένη. Θα χρειαστεί να αλλάξουν πράγματα. Η ομάδα ήταν πολύ αργή στις περιστροφές. Έχασε αμυντικά ριμπάουντς γιατί δεν είχε ισορροπία με συνέπεια οι παίχτες να ψάχνονται όταν ο αντίπαλος σούταρε και η μπάλα βρισκόταν στον αέρα. Ο Περάσοβιτς ήταν καλά διαβασμένος. Όχι στις βοήθειες με Πάβλοβιτς γιατί οι Ισπανοί παίζουν με τον παίχτη του στα close outs όπου ο Σέρβος εκτίθεται γιατί απλά δε μπορεί να χαμηλώσει. Όχι στη ταλαιπωρία με τα hedge outs του Ραντούλιτσα στα 9 μέτρα. Τα γκαρντς της Λαμποράλ δεν είναι οι εγκεφαλικοί περιφερειακοί. Δεν αντιμετωπίζεις ούτε τον Τεόντοσιτς, ούτε τον Σλούκα, ούτε τον Ντε Κολό.. Έχουν όμως πολύ δυνατά πόδια και αίσθηση του σκορ. Οι γκαρντς του Παναθηναϊκού πρέπει να δουλέψουν πολύ σήμερα ώστε να μείνουν μπροστά τους.. Περιμένω από τον κόουτς Τζόρτζεβιτς να βασιστεί σε αμυντικά σχήματα. Μόνο έτσι θα μπορέσει να ελέγξει τον ρυθμό και να κατεβάσει τα ποσοστά των γηπεδούχων. Μη ξεχνάτε ότι η αξιολόγηση της αμυντικής απόδοσης των πρασίνων στο πρώτο ματς κρίνεται πολύ χαμηλή. Άμυνα 90 πόντων παρουσίασε ο Παναθηναϊκός δεδομένου ότι οι γηπεδούχοι αστόχησαν σε αρκετά ελεύθερα σουτ από τη περιφέρεια..

-Περιφερειακή εκτέλεση: Το ναυάγιο του Παναθηναϊκού στο πρώτο ματς σημαδεύτηκε από την αδυναμία του να εκτελέσει με επιτυχία από την περιφέρεια. Σκεφτείτε πόσο διευκόλυνε αυτό μια άμυνα με τα “πόδια” και την ταχύτητα των παιχτών  της Λαμποράλ.. Έχουμε ξανασυζητήσει για αυτό το χαρακτηριστικό στο παιχνίδι των πρασίνων μέσα στη σεζόν. Στο TOP-16 ήταν η πιο αδύναμη ομάδα σε αυτό το κομμάτι μετά τον Ερυθρό Αστέρα. Είναι ανάγκη για την ελληνική ομάδα να έχει μια above average βραδιά από τη περιφέρεια σήμερα ώστε να μπορέσει να ανοίξει το γήπεδο και μαζί την άμυνα μιας πολύ αθλητικής ομάδας, σε σετ καταστάσεις. Σίγουρα κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει και ένα διαφορετικό πλαίσιο δράσης για τον Ραντούλιτσα ο οποίος μπορεί να κάνει ζημιά στους Βάσκους βαθιά στο ζωγραφιστό.

-Ψυχολογική προσέγγιση: Το πιο απογοητευτικό κομμάτι στην εμφάνιση των πρασίνων στο πρώτο ματς ήταν το γεγονός ότι παρουσιάστηκαν άνευροι, χλιαροί, υπνωτισμένοι, μακριά από το απαιτούμενο για τέτοιου είδους παιχνίδια effort. Η ομάδα έμοιαζε να μην έχει εγωισμό παρατηρώντας απλά αυτά που συνέβαιναν στο παρκέ.. Σκεφτείτε μάλιστα ότι σε αυτό το κομμάτι ποντάρουμε όλοι μας ώστε να μπορέσει ο Παναθηναϊκός να πατήσει Βερολίνο.. Ο Τζόρτζεβιτς είναι καλός στο να διαχειρίζεται τέτοιες καταστάσεις. Κράτησε με τον τρόπο του την ομάδα ενωμένη και τώρα καλείτε να παρουσιάσει στο παρκέ ένα σύνολο “θυμωμένο” το οποίο θα παίξει με το μαχαίρι στα δόντια. Χωρίς αυτό ακριβώς (τίποτα λιγότερο) το mentality δε πας πουθενά.. Ξεχάστε τη τακτική, το αμυντικό και επιθετικό πλάνο ή τη στρατηγική. Αν δε φέρεις μαζί σου αυτή την ιδιοσυγκρασία στο παρκέ σε επίπεδο playoffs δε μπορείς να υλοποιήσεις τίποτα από όσα έχεις σχεδιάσει..

Για να ολοκληρώσουμε.. Η κατάσταση δε χωρά διπλωματία. Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση της σεζόν. Πρέπει, με κάθε κόστος, να βάλει το χέρι του και να αρπάξει την ευκαιρία.. Η κακή εμφάνιση της Τετάρτης είναι έξτρα κίνητρο μιας και ο εγωισμός των παιχτών έχει δεχτεί χτύπημα. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να απαντήσει. Εκτιμώ ότι θα έχουμε ένα κλειστό παιχνίδι σήμερα το οποίο θα κριθεί στις λεπτομέρειες. Η ελληνική ομάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη να το κερδίσει. Ο Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς θα πρέπει να είναι έτοιμος να το διαχειριστεί.. Η Τετάρτη είναι ήδη παρελθόν.. Θέλω να πιστεύω ότι η σειρά θα μας φέρει στη μνήμη την αντίστοιχη περυσινή του Ολυμπιακού με τη Μπαρτσελόνα. Και τότε, οι ερυθρόλευκοι είχαν χάσει σχετικά εύκολα το πρώτο ματς..