Ταξιδεύοντας στο Βορρά

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός ταξιδεύουν στον κρύο ευρωπαϊκό Βορρά ενόψει της δεύτερης εβδομάδας «διπλών παιχνιδιών» της Ευρωλίγκας στη φετινή σεζόν. Στο Κάουνας και στις γερμανικές μητροπόλεις μπορεί να βρίσκεται το φως το οποίο χρειάζονται για να περπατήσουν τη διαδρομή που ξεκινάει από τα εδάφη της απογοήτευσης και φτάνει στο βασίλειο της ελπίδας… 

Η ευνοϊκή συνθήκη της «καινούργιας φωνής» στα αποδυτήρια

Ένα σημαντικό όπλο για τον Παναθηναϊκό στον ανήφορο αυτής της δύσκολης εβδομάδας είναι το εγγενές πλεονέκτημα της εσωτερικής ανανέωσης και της αίσθησης της νέας αρχής που προσφέρει η αλλαγή προπονητή. Το έχουμε δει να συμβαίνει άλλωστε τόσες πολλές φορές στο παρελθόν ώστε να αγγίζει το όριο του «κανόνα». Ο Παναθηναϊκός χρειαζόταν πλέον μια καινούργια φωνή στα αποδυτήρια περισσότερο και από μια μετατόπιση των τακτικών συνηθειών του. Ο Γιώργος Βόβορας θα έχει τη δική του ευκαιρία λοιπόν. Πέφτει (και πάλι) στα βαθιά όμως για να φτάσεις ψηλά πρέπει να περπατήσεις τον δύσκολο δρόμο αποδεικνύοντας, πρωτίστως στον εαυτό σου, ότι αξίζεις. Τότε μόνο θα φτάσεις με τον σωστό τρόπο, δυνατός. 

Η Ζάλγκιρις έρχεται από μια άσχημη εμφάνιση στο Φάληρο και είναι μάλλον δεδομένο, γνωρίζοντας τη φύση του ανθρώπου που κάθεται στην άκρη του πάγκου της, θα προσπαθήσει να απαντήσει με δυναμισμό επιστρατεύοντας την καλύτερη γροθιά της. Σίγουρα ο βαθμός δυσκολίας για την ελληνική ομάδα (σε μια έδρα όπου οι ομάδες της χώρας μας «πέφτουν» τα τελευταία χρόνια) είναι αρκετά υψηλός. Ο Παναθηναϊκός οφείλει να πιάσει σπουδαία αμυντικά standards για να μπορέσει να μείνει όρθιος στη διεκδίκηση της νίκης μέχρι το τέλος. Η άμυνα του φέτος αποτελεί το βασικό σημείο προβληματισμού αναφορικά με την αδυναμία να βρεθεί ισορροπία συνολικά στον αγωνιστικό του χαρακτήρα. Οι Λιθουανοί δουλεύουν αρκετά σε συνεργασίες και βασίζονται στην κίνηση μακριά από τη μπάλα για να δημιουργήσουν, κομμάτι στο οποίο είναι αναμφίβολο εάν μπορεί να ανταποκριθεί η άμυνα των πρασίνων (έχει αρκετούς παίχτες με όχι ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο συγκέντρωσης στα μετόπισθεν μακριά από τη μπάλα και συνολικά μέτριες συνεργασίες). Θα είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε τις «προσαρμογές» που θα επιλέξει ο κόουτς Βόβορας για να αναχαιτίσει τους γηπεδούχους σε επίπεδο ανάπτυξης. Και κυρίως, την τάση να εκτελούν με όλους τους παίκτες από την καρδιά του ζωγραφιστού

Ο Παναθηναϊκός με τη σειρά του θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για την επιθετική άμυνα των γηπεδούχων επάνω στον Καλάθη. Ο Σάρας θα τον στοχεύσει με συγκεκριμένες αμυντικές συνεργασίες θέλοντας είτε να βγάλει τη μπάλα από τα χέρια του είτε να του δώσει ταυτότητα εκτελεστή (χαμηλώνοντας, στο όριο του δυνατού, τους δημιουργικούς του δείκτες). Οι Ουόλκαπ, Γκριγκόνις , Ουλανόβας  και το trapping (παγίδες) μετά τα σκριν στη μπάλα πιθανόν θα αποτελέσουν μερικά υλικά στη συνταγή του κόουτς Γιασικεβίτσιους απέναντι στον ηγέτη των πρασίνων.

Ο Τζίμερ Φρεντέτ μπορεί να αποτελέσει τον παίχτη-κλειδί της ελληνικής ομάδας στο Κάουνας. Ο Αμερικανός επιστρέφει (όπως φαίνεται) από τον τραυματισμό του και η εκτελεστική του δεινότητα μπορεί να αλλάξει την ατμόσφαιρα στο παρκέ. Η Ζάλγκιρις από την άλλη πλευρά θα τον στοχεύσει μανιασμένα στη δική της επίθεση (με post ups, close outs και σκριν στη μπάλα στον δικό παίχτη του), αυτό είναι δεδομένο. Οι παγίδες επίσης απέναντι της (μιλάμε για μια ομάδα που διαβάζει και μετακινεί τη μπάλα πολύ σωστά) εμπεριέχουν ρίσκο. Πάντως τόσο ο Φρεντέτ όσο και ο Τόμας (οι δύο σκόρερ των πρασίνων) θα είναι σημαντικοί παράγοντες για το «τριφύλλι» στη Λιθουανία.

Δύσκολη βραδιά για τον Παναθηναϊκό στον κρύο ευρωπαϊκό Βορρά σήμερα. Οι ελπίδες του όμως είναι σίγουρα ζωντανές. Η ομάδα μπαίνει σε μια νέα πραγματικότητα χωρίς τον κόουτς Πεδουλάκη και καλείται να συνεχίσει ανατρέποντας τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί. Η Ζάλγκιρις διαθέτει ένα καινούργιο σύνολο το οποίο αυτή τη στιγμή παρουσιάζει σημαντικές μεταπτώσεις στην απόδοση του όντας ικανό να κερδίσει και να ηττηθεί οπουδήποτε και απέναντι σε οποιονδήποτε. Μπορούν οι πράσινοι να εκμεταλλευτούν την συνθήκη της αλλαγής προσώπου στο τιμόνι της τεχνικής ηγεσίας κάνοντας θόρυβο στο Κάουνας; Ας ελπίσουμε ότι θα το κάνουν…

Μια επιτυχία που θα αλλάξει τον εσωτερικό του κόσμο

Ο Ολυμπιακός έσωσε τη τιμή του την περασμένη εβδομάδα στο Φάληρο, παίρνοντας τη νίκη στο τελευταίο από τα τρία σερί εντός έδρας ματς που περιελάμβανε το πρόγραμμα του. Ήταν ένα σημαντικό αποτέλεσμα στη βάση του να δείξει η ομάδα ως ακόμα διαθέτει σφυγμό. Πλέον οι ερυθρόλευκοι ταξιδεύουν στη Γερμανία και στις δύο μητροπόλεις (όχι μόνο μπασκετικά αλλά σε όλα τα επίπεδα) της χώρας αυτή την εβδομάδα, ψάχνοντας μια (τουλάχιστον) επιτυχία η οποία θα μπορέσει να αλλάξει τη σκέψη αναφορικά με το μέλλον τους στη διοργάνωση και την κατάσταση στον εσωτερικό τους κόσμο.

Οι ερυθρόλευκοι κάνουν μια προσπάθεια τον τελευταίο καιρό ώστε, με ένα μίνι-λίφτινγκ, να φρεσκάρουν την αγωνιστική τους εικόνα δημιουργώντας νέες σταθερές στο παιχνίδι τους. Η απόκτηση των Ρότσεστι-Ριντ έγινε υπό το πρίσμα της προσδοκίας για τη δημιουργία εναλλακτικών πίσω από τον άξονα των Σπανούλη-Μιλουτίνοφ. Η γραμμή ψηλών πλέον έχει μεγαλύτερο μέγεθος ενώ η πολύ καλή κατάσταση του Πολ έχει φέρει μέρος της απαιτούμενης ενέργειας που τόσο έλειπε από την περιφέρεια του κόουτς Κεμζούρα. 

Στο Μόναχο οι ψηλοί των Πειραιωτών θα τεθούν να φέρουν εις πέρας μια από τις πιο δύσκολες αποστολές στη διοργάνωση. Η παρουσία του Γκρεγκ Μονρό αποτελεί από μόνη της πρόβλημα για οποιαδήποτε άμυνα. Ο Αμερικανός σούπερ-σταρ είναι πολύ αποτελεσματικός στο «ζωγραφιστό» και η ικανότητα του(εκτός των άλλων)  να πασάρει βάζει τεράστια πίεση στον αντίπαλο. Το δίδυμο Danilo Batrhel-Paul Zipser στη θέση «4» είναι επίσης πολύ αποτελεσματικό. Αυτή η τριάδα μαζί με τον πολύ υψηλό δείκτη efficiency των Lucic και Koponen αποτελούν τους πυλώνες του παιχνιδιού των Βαυαρών. Είναι προφανές πάντως ότι ενώ το σύνολο του Ράντονιτς διαθέτει την απαιτούμενη ποιότητα στη γραμμή ψηλών, υστερεί στη γραμμή των γκαρντ και δη, στη θέση «1» όπου στερείται ποιοτικού βάθους.

Ο Ολυμπιακός ξέρει ότι θα βρει απέναντι του μια «θυμωμένη» ομάδα. Η ήττα και κυρίως, η πολύ κακή εμφάνιση των Βαυαρών την περασμένη εβδομάδα στην Ισπανία ήταν ένα αποτέλεσμα που γέννησε προβληματισμό. Είναι μάλιστα η δεύτερη άνευ όρων παράδοση στην Ιβηρική μετά την εφιαλτική βραδιά της Βιτόρια. Στο Μόναχο η Μπάγερν είναι άλλη ομάδα και σήμερα θα είναι επιθετική, θέλοντας να αντιστρέψει το κλίμα. Η ελληνική ομάδα πρέπει να είναι έτοιμη να αποκρούσει την ορμή της. Το κλειδί σε αυτήν την προσπάθεια βρίσκεται στα μετόπισθεν. Οι ερυθρόλευκοι οφείλουν να δώσουν σε συνέχεια stops στην επίθεση των Βαυαρών βγάζοντας τους εκτός της «ζώνης άνεσης» τους. Πρόκειται για μια ομάδα η οποία διαθέτει λύσει μέσα και έξω από το καλάθι και εάν βρει ρυθμό επιθετικά μπορεί να σε σκοτώσει. Θα είναι πολύ δύσκολο λοιπόν να μείνει όρθιος ο Ολυμπιακός στο Μόναχο χωρίς να πιάσει πραγματικά υψηλά standards στο αμυντικό του κομμάτι.

Καθόλου εύκολο βράδυ για τους ερυθρόλευκους στο Μόναχο απέναντι σε μια Μπάγερν που είναι πολύ καλύτερη ομάδα από αυτήν που είδαμε πριν μερικές ημέρες στην Ισπανία. Ο Ολυμπιακός καλείται να προστατέψει το ζωγραφιστό του και να δείξει ότι διαθέτει ως ομάδα την προσωπικότητα για να μείνει όρθιος σε τέτοιες καταστάσεις. Μια πιθανή εκτός έδρας επιτυχία στη Βαυαρία μπορεί να αλλάξει άρδην τον ψυχισμό των Πειραιωτών τονώνοντας την αυτοπεποίθηση τους στην προσπάθεια που κάνουν ώστε να ανέβουν στο βαγόνι των ομάδων οι οποίες  θα ανταγωνιστούν για μια θέση στα playoffs…