Η απίστευτη χρονιά του Ομπαμεγιάνγκ

Η φετινή ποδοσφαιρική σεζόν έχει καταφέρει να αναδείξει διαφορετικούς πρωταγωνιστές από τους συνηθισμένους των τελευταίων ετών. Είναι ίσως η πρώτη φορά που ο ποδοσφαιρικός κόσμος δεν ασχολείται τόσο με τα κατορθώματα των Μέσι και Ρονάλντο, αλλά έχει αρκετούς καινούριους ήρωες. Κάποιοι ήταν σχεδόν άγνωστοι, όπως τα παιδιά της Λέστερ (Βάρντι, Μαρέζ, Καντέ). Κάποιοι πιο γνωστοί, αλλά πιάνοντας πολύ υψηλά στάνταρ απόδοσης όπως ο Παγιέτ ή ο Ομπαμεγιάνγκ.

Ο Γάλλος Πιερ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ με την καταγωγή από την Γκαμπόν που μεγάλωσε στην Ιταλία δεν είναι άγνωστη ποσότητα στο ποδοσφαιρικό στερέωμα. Μαθαίνοντας μπάλα στην Μίλαν μπήκε σε αρκετές λίστες με τα επόμενα μεγάλα ταλέντα. Δεν τα κατάφερε όμως ιδιαίτερα καλά στους δανεισμούς του σε ομάδες όπως η Μονακό και η Λιλ, τόσο που η Μίλαν ακόμα και μετά τις καλές του εμφανίσεις στην Σεντ Ετιέν δεν πείστηκε και τον πούλησε. Η ίδια Μίλαν που δεν σφύζει από ταλέντο τα τελευταία χρόνια και τώρα θα το έχει μετανιώσει βλέποντας την Ντόρτμουντ να ζητάει 100 εκατομμύρια ως τιμή εκκίνησης σε περίπτωση πλειστηριασμού του επιθετικού της.

Στη Βεστφαλία κάτι ήξεραν παραπάνω φαίνεται και εκμεταλλεύτηκαν τα προσόντα του στο 100%. Τα στατιστικά του Ομπαμεγιάνγκ είναι απίστευτα φέτος. Σκοράρει σχεδόν ένα γκολ σε κάθε ματς. Έχει ήδη περάσει τα περσινά του γκολ, έχοντας παίξει σε λιγότερα ματς και με την Ντόρτμουντ ζωντανή στην Ευρώπη. 22 γκολ στο πρωτάθλημα, 10 στην Ευρώπη και 3 στο κύπελλο. Παρά το αναμφισβήτητο ταλέντο του πάντως, ήταν η περσινή φυγή του Λεβαντόφσκι που του ανέβασε τις μετοχές και κυρίως η αποτυχία του Ιμόμπιλε στην Ντόρτμουντ. Η σχεδόν αναγκαστική μετατόπιση του Ομπαμεγιάνγκ σε μεγάλο αριθμό αγώνων από τα πλάγια στην κορυφή από τον Κλοπ, του έδωσε τη δυνατότητα να δείξει ότι μπορεί να σταθεί και εκεί. Ο Ομπαμεγιάνγκ δεν είναι απλά ένας γρήγορος ποδοσφαιριστής που κάνει τα 30 μέτρα σε κάτω από 4” (με πολλούς να λένε ότι ξεπερνάει και τον Μπολτ). Ταχείς ποδοσφαιριστές έχουν υπάρξει πολλοί άλλωστε στο παρελθόν. Διαθέτει εξαιρετική αίσθηση του χώρου και ξέρει να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για ξεμαρκαριστεί. Πολλά από τα γκολ του φαίνονται εύκολα γιατί είναι τελειώματα σε σχεδόν κενή εστία, δείχνει όμως να έχει χάρισμα στο να βρίσκεται εκεί που πρέπει, την στιγμή που πρέπει. Όπως και να τελειώνει αρκετά καλά τις φάσεις ή να μοιράζει αρκετά συχνά ασίστ. Όλα αυτά όταν δεν αποφασίζει να τρέξει και να εκθέσει τους περισσότερους αντιπάλους με τις ντρίμπλες του.

aubame

Σε μια πρώτη επαφή ο Ομπαμεγιάνγκ μπορεί να περάσει την εικόνα του σύγχρονου καβαλημένου ποδοσφαιριστή. Το 2012 εμφανίστηκε σε ένα ματς απέναντι στη Λιόν να φοράει παπούτσια με 4000 μικρά κρύσταλλα γνωστής εταιρείας. Το ζευγάρι παπουτσιών κόστιζε περίπου 3000€ και ήταν φτιαγμένο με το όνομά του και τα χρώματα της ομάδας του. Ήταν τόσο κακόγουστο που φήμες λένε ότι ο Φλωρινιώτης σηκώθηκε όρθιος στο σπίτι του και χειροκροτούσε όταν το είδε σε φωτογραφία. Η αγάπη του στην ταχύτητα και τα ακριβά αυτοκίνητα, οι πανηγυρισμοί του ως Μπάτμαν, το περίεργο μαλλί, όλα αυτά συνθέτουν μια εικόνα που όμως δεν έχει μεγάλη σχέση με τον ήσυχο και αρκετά ντροπαλό Πιερ-Εμερίκ που ξέρουν οι φίλοι του. Η αλήθεια είναι ότι οι συμπαίκτες του μιλάνε με τα καλύτερα λόγια και τον χαρακτηρίζουν ως προσγειωμένο. Καλά λόγια βέβαια δεν θα ακούσει από τον Γιάγια Τουρέ που ακόμα το φυσάει και δεν κρυώνει που έχασε για πρώτη φορά τον τίτλο του καλύτερου Αφρικάνου ποδοσφαιριστή τα τελευταία χρόνια. Ο μόνιμα γκρινιάρης Τουρέ δεν έδειξε να συμφωνεί, αλλά τι άλλο μπορούσε να κάνει ο Ομπαμεγιάνγκ;

Pierre-Emerick-Aubameyang-and-Marco-Reus

Τρεις σεζόν στην Ντόρτμουντ με βελτίωση στην καθεμιά. Το συμβόλαιό του λήγει το 2020, αυτός φαίνεται να περνάει καλά εκεί, αλλά θα μπορέσει να πει όχι αν έρθει κάποια καλή πρόταση; Και κυρίως, θα μπορέσει να πιάσει τα ίδια επίπεδα απόδοσης σε κάποια άλλη ομάδα σε ένα διαφορετικό πρωτάθλημα; Ένας ποδοσφαιριστής που παραλίγο να παίξει στη Νιουκάστλ πριν μερικά χρόνια, είναι στόχος ομάδων όπως Άρσεναλ και Γιουνάιτεντ, αλλά και ισπανικών συλλόγων. Ο ίδιος πάντως μπορεί να περηφανεύεται ότι έπαιξε στην Αγγλία και έζησε το ποδόσφαιρο των χαμηλών κατηγοριών έστω και σε φιλικό με την Ολυμπιακή ομάδα της Γκαμπόν. Τότε που η ομοσπονδία της χώρας έκλεισε την τελευταία στιγμή ένα φιλικό με μια ομάδα ημιεπαγγελματική με γήπεδο που συνόρευε με  ένα κινέζικο φαστφουντάδικο και ένα… μποστάνι. Ο βοηθός προπονητής τής Χίτον Στάνινκγτον ακόμα θυμάται ότι έπρεπε να μαζέψουν τους παίκτες του συλλόγου. Βλέπετε, ήταν μετά το τέλος της σεζόν και είχαν σταματήσει προπονήσεις. Κάποιοι από αυτούς εμφανίστηκαν με φανερά τα σημάδια του χανγκάουτ από το μεθύσι της προηγούμενης. Ο Ομπαμεγιάνγκ ξέχασε τα παπούτσια του στο ξενοδοχείο και πήγε με το αυτοκίνητο του προπονητή των Άγγλων να τα πάρει. Στο χαλαρό έβαλε δυο γκολ στον αγώνα και η φανέλα του με το αυτόγραφο φιγουράρει στα γραφεία του συλλόγου. “Τους κεράσαμε πίτα με φασόλια” διηγείται ο κόουτς και πιθανότατα αυτό να είναι το μόνο που θα θυμάται ο Ομπαμεγιάνγκ από την επαφή του με το αγγλικό ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Η Χίτον Στάνινγκτον θα έχει όμως να λέει ότι είναι η πρώτη ομάδα που τον είδε να παίζει στην Αγγλία, έστω και σε ένα γήπεδο που οι μπάλες φεύγουν στα σπίτια των γειτόνων. Από του χρόνου μπορεί να χρειάζεται να πληρώσει κάποιος το πανάκριβο εισιτήριο της Πρέμιερ Λιγκ για να τον δει.