Panathinaikos - AEK Stoiximan.gr Basket League

Ασκήσεις ετοιμότητας, τεστ ανταγωνιστικότητας…

Σε ποιο βαθμό επούλωσε τα τραύματα του αποκλεισμού από τη Φενέρ ο Παναθηναϊκός του Τσάβι Πασκουάλ; Θα επιβεβαιώσει η ΑΕΚ τη σιγουριά του κόουτς Μανωλόπουλου περί ανταγωνιστικότητας απέναντι στο ‘τριφύλλι”; Η σειρά αυτή των ημιτελικών έχει πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον

Οι ημιτελικοί της Α1 ξεκίνησαν εχθές με τον Ολυμπιακό να αφαιρεί κάθε δικαίωμα ελπίδας για κάτι καλό στο πρώτο ματς από τον Άρη με τη καλή του άμυνα απέναντι στην αναιμική επίθεση των κιτρίνων και συνεχίζονται σήμερα με το ντέρμπι των Αθηνών όπου ο Παναθηναϊκός συναντάει την ΑΕΚ. Εκ των προτέρων η συγκεκριμένη σειρά μοιάζει να έχει περισσότερο ζουμί μιας και η ΑΕΚ μοιάζει πιο έτοιμη από τον Άρη να βάλει στους “αιωνίους” προβλήματα. Σε ποιον ακριβώς βαθμό θα αποδειχθεί στο γήπεδο…

 

      Η μάχη των στατιστικών

ΠΑΟ                                                                    ΑΕΚ

118.8                   Offensive Rating               112.4

92.0                     Defensive Rating               100.1

70.7                                   Pace                         70.1

57.0                                   eFG%                        52.1

11.8                                   Λάθη                        11.3

74.1                                   1PT %                      77.0

 

 

Το φυσικό/αθλητικό πλεονέκτημα

Έχουμε πολλές φορές υπογραμμίσει στο παρελθόν ότι ομάδες της ταχύτητας της ΑΕΚ (επίπεδο Εurocup/CL ) στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δυσκολεύονται σημαντικά να ματσάρουν τις αντίστοιχες της Ευρωλίγκας σε φυσικό και αθλητικό επίπεδο. Τα σύνολα που αγωνίζονται στη κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση πέραν της συνήθους διαφοράς που παρατηρείται σε ποιοτικό βάθος διακρίνονται και για την ικανότητα τους να καταθέσουν συγκεκριμένα επίπεδα αθλητικότητας και δύναμης τα οποία τους εξασφαλίζουν τις περισσότερες φορές μεγαλύτερο αριθμό κατοχών απέναντι σε τέτοιους αντιπάλους.

Ο Παναθηναϊκός είναι ομάδα με αρκετά καλό επίπεδο athleticism και εφόσον το βάλει στην εξίσωση σε αυτή τη σειρά θα είναι δύσκολο για την ΑΕΚ να το ματσάρει. Οι πράσινοι έχουν ταχύτητα και δυνατά πόδια σε όλες τις θέσεις της πεντάδας σε αντίθεση με τον “δικέφαλο” του οποίου βασικά επιθετικά “εργαλεία” (παίχτες που μάλιστα θα χρειαστεί να περάσουν αρκετά λεπτά στο παρκέ για να σπρώξουν την ομάδα στο επιθετικό κομμάτι) υστερούν σε ταχύτητα και αμυντικές αντιδράσεις. Είναι ένα πολύ καλό ερώτημα λοιπόν το πως ο Σωτήρης Μανωλόπουλος μπορεί να “κόψει” το γήπεδο στη μέση και να σετάρει το παιχνίδι απέναντι σε μια ομάδα η οποία ναι μεν αρέσκεται να παίζει σε χαμηλό τέμπο όμως στη συγκεκριμένη σειρά θα κυνηγήσει κάθε ευκαιρία για παραγωγή στο ανοιχτό γήπεδο.

 

Μπορεί να ανέβει η επίθεση της ΑΕΚ σε ικανοποιητικά επίπεδα στους ημιτελικούς;

H AEK είναι ξεκάθαρα φέτος η ομάδα με το μεγαλύτερο επιθετικό ταλέντο στη χώρα πίσω από τους δύο “αιωνίους”. Ουκ ολίγα σύνολα της λίγκας μας ένιωσαν τη δύναμη της πολυπρόσωπης επίθεσης της μέσα στη σεζόν. Όμως σε αυτή τη σειρά και γενικότερα απέναντι σε άμυνες αυτού του επιπέδου θα χρειαστεί κάτι παραπάνω. Συνολικά και αξιολογώντας τον “δικέφαλο” στο επιθετικό κομμάτι συμπεραίνουμε ότι “ταβανιάστηκε” από τη μέτρια περιφερειακή του εκτέλεση (παρά τη παρουσία παιχτών καλό μακρινό σουτ στο ρόστερ) καθώς τελείωσε τη σεζόν με μόλις 32% στο τρίποντο τη στιγμή που ήταν η ομάδα η οποία έπαιρνε τις περισσότερες προσπάθειες πίσω τη γραμμή (26.7 ανά παιχνίδι) στο πρωτάθλημα.

Συνήθως απέναντι σε καλά δομημένες άμυνες η ΑΕΚ προσπαθεί να πιαστεί από το σωσίβιο του Ρόκο Ούκιτς. Η τελευταία αναμέτρηση των δύο ομάδων στην οποία μάλιστα ο Κροάτης αγωνίστηκε 43 λεπτά αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα.. Ο Ούκιτς έρχεται από δύο εκπληκτικά ματς κόντρα στο Ρέθυμνο όπου μέτρησε 21.0 πόντους (6/10 τρίποντα, 12/12 προσωπικές) 7.5 ριμπάουντ και 6.0 τελικές όντας καταλυτικός για τη τελική επικράτηση της ΑΕΚ. Είναι σημαντικό απέναντι στην άμυνα του Παναθηναϊκού να μείνει συγκεντρωμένος στο να τρέξει το επιθετικό playbook της ομάδας και στο να ελέγξει τον ρυθμό προσπαθώντας να μείνει μακριά από τραβηγμένες προσπάθειες τις οποίες πολλές φορές αναγκάζεται να πάρει λόγω της επιθετικής λειτουργίας της ομάδας. Ο Κροάτης αλλά και το συνολικό περιφερειακό ποσοστό των παιχτών του Μανωλόπουλου θα είναι βαρόμετρα για τον “δικέφαλο” στη σειρά. Ο κόουτς της ΑΕΚ από ότι φαίνεται θα έχει διαθέσιμο τον Ντίξον (περιμένουν πολλά από αυτόν) μετά το πρόβλημα που είχε στη μέση ενώ είναι εξαιρετικά αμφίβολος ο Νιούλεϊ..

 

Τι πρόσωπο θα δείξει..;

O Παναθηναϊκός συγκεντρώνει πολλά βλέμματα στον σημερινό ημιτελικό δεδομένου του ότι πρόκειται για το πρώτο ματς που θα δώσει μετά τον αποκλεισμό από τη Φενέρ και τα όσα ακολούθησαν. Εύλογα έχουν δημιουργηθεί απορίες για το τι.. μπορεί να έχει αφήσει στο πρόσωπο και τον εσωτερικό κόσμο της ομάδας αυτή η περίοδο αναστάτωσης. Πόσο έτοιμος είναι ο Παναθηναϊκός ώστε να γυρίσει σε κατάσταση συσπείρωσης και να διεκδικήσει το πρωτάθλημα; Ο Τσάβι Πασκουάλ έχει σίγουρα δύσκολο έργο. Θα πρέπει να κρατήσει μετά τους όποιους κλυδωνισμούς το σύνολο ενωμένο και προσηλωμένο στον στόχο. Σκεφτείτε ότι ο γενικός κανόνας λέει πως τέτοιες ομάδες μετά από αντίστοιχα περιστατικά είναι πιο ευαίσθητες σε επίπεδο διαχείρισης συναισθημάτων τα οποία μπορεί να προκαλέσει ένα κακό αγωνιστικό διάστημα εντός των σαράντα λεπτών. Η ΑΕΚ είναι αν μη τι άλλο αξιόλογος αντίπαλος. Ακούμπησε τη νίκη άλλωστε στη τελευταία αναμέτρηση των ομάδων (οι πράσινων επέστρεψαν στο τέλος και κυριάρχησαν στη παράταση με άξονα τον Σίνγκλετον και την υπεροχή τους στο ριμπάουντ) και αυτό ενδόμυχα έχει δημιουργήσει προσδοκίες στις τάξεις της.

 

 

Ο Τσάβι Πασκουάλ πρέπει να βρει έναν τρόπο να φρεσκάρει τον “ψυχισμό” της ομάδας του ξεκινώντας ίσως από μια νέα ιδέα σε επίπεδο rotation (ανεβάζοντας ένα νέο παιδί, κάποιο καινούργιο σχήμα). Ο Παναθηναϊκός δεν έχει τη πολυτέλεια να επαναπαυτεί στη δεδομένη ποιοτική του υπεροχή. Η κατάσταση που αντιμετωπίζει είναι κομβική για το μέλλον αυτού του συνόλου ανθρώπων, για αυτό και η αντίδραση είναι ζωτικής σημασίας. Περιμένουμε με αγωνία..