ΑΡΗΣ ΠΑΟΚ: Η μνήμη είναι ποιητής, δε κάνει για ιστορικός..

Δεν υπάρχει καλύτερη εφαρμογή του ρητού του Γάλλου Paul Lefevre Geraldy την τοποθέτηση της στον πρόλογο μιας συζήτησης για την ιστορία των ντέρμπι μεταξύ Άρη και ΠΑΟΚ..
Μιλάμε άλλωστε για ΤΟ ντέρμπι. Το παιχνίδι πάνω στο οποίο οικοδομήθηκε η ανασυγκρότηση της ελληνικής λίγκας, εκείνα τα σπουδαία χρόνια της αφύπνισης του αθλήματος. Η Θεσσαλονίκη΄στα 80s -Early ’90s αποτελούσε όχι απλά το κέντρο του ελληνικού μπάσκετ αλλά μια πολλύ σημαντικη΄ευρωπαϊκή μητρόπολη του αθλήματος με τον Αυτοκράτορα Άρη και τον δελφίνο ΠΑΟΚ να δίνουν μάχες οι οποίες καθήλωναν. Ήταν οι εποχές που οι Σαββατιάτικες πολιτικές εφημερίδες είχαν στο εξώφυλλο τους τα πρόσωπα των Γκάλη, Γιαννάκη, Πρέλεβιτς ή το μωρό του ελαφιού, Μάικ Τζόουνς..Η εποχή που κυριαρχούσε το “Ντίνο, Ντίνο, Τσιτσιολίνο” στις επισκέψεις της Τρέισερ στο Αλεξάνδρειο, η εποχή των VIPs στις frontcourt seats του Παλέ, η εποχή που όταν το ντέρμπι της συμπρωτεύουσας ξεκινούσε στις πέντε το γήπεδο γέμιζε τρείς ώρες νωρίτερα.. Μπορώ να γράφω με τις ώρες για εκείνα τα χρόνια και εκείνη την απόλυτη κόντρα της ελληνικής λίγκας η οποία με την κάθοδο των Ιωαννίδη-Γκάλη μεταφέρθηκε στην Αθήνα. Κλείνω όμως για πέντε λεπτά τα μάτια και θυμάμαι..
-Τον Γιάννη Ιωαννίδη σε νεαρή προπονητική ηλικία να ξεκινάει από το σπίτι για να κοουτσάρει στο ντέρμπι και πάνω στη φούρια του να τρακάρει το αγαπημένο του Σιβίκ, μπροστά δεξιά στον προφυλακτήρα. Ο Άρης κερδίζει το ντέρμπι και η Χοντάρα μπαίνει στα γούρια με τρόπο που ξεπερνά το συμβατικό ανθρώπινο μυαλό. Πριν από κάθε ντέρμπι ο Ξανθός φεύγοντας ακουμπάει το δεξί μέρος του προφυλακτήρα στον συγκεκριμένο τοίχο που είχε τρακάρει τη πρώτη φορά, για το καλό κάρμα. Μιλάμε για τον ίδιο άνθρωπο ο οποίος στις εκτός έδρας αποστολές άφηνε το αμάξι στο πάρκινγκ του αεροδρομίου με σηκωμένους τους υαλοκαθαριστήρους και κάθε φορά με το που ξεκινούσε το αεροπλάνο σηκωνόταν όρθιος και έλεγε προς τους παίχτες του το αμίμητο “λοιπόν, σε δεκαπέντε λεπτά το πολύ εικοσάλεπτο, πέφτουμε!”. Αυτόν..

–Γενάρης του 1987 και κάποιος έχει πει στον Γκάλη ότι ο δικέφαλος ετοιμάζεται να φέρει κάποιον Πρέλεβιτς ο οποίος σουτάρει πολύ καλύτερα από αυτόν. Ο Άρης συναντά τον ΠΑΟΚ και ο πιστός στο δίποντο “γκανγκστερ” (ήταν πολύ συγκεκριμένες οι προσπάθειες του έξω από τα 6.25 τότε..) “γράφει” 5/6 τρίποντα και 35 πόντους με τους κιτρινόμαυρους να παίρνουν το ματς. Ο Ιωαννίδης στη συνέντευξη τύπου δίνει ρεσιτάλ: “Κανονικά έπρεπε να χάσουμε, αλλά οι ΠΑΟΚτσήδες κάνουν μισές δουλειές! Αντί να αφήσουν το θηρίο να κοιμάται, μας τσίγκλισαν τον εγωισμό πηγαίνοντας εκεί που είχαμε παρκάρει τα αυτοκίνητα μας και βάφοντας τα με σπρέι. Θα χάναμε, γιατί δεν ήμασταν σε καλή κατάσταση, αλλά τσατιστήκαμε και τους νικήσαμε“!

-Ο Άρης του Ματζόν πηγαίνει στη Πυλαία. Τα αδέρφια Σάββας και Στέλιος Ηλιάδης αγωνίζονται σε Άρη και ΠΑΟΚ στα τμήματα μπάσκετ και ποδοσφαίρου αντίστοιχα. Ο Σάββας δείχνει πάντα ιδιαίτερη μαχητικότητα βγάζοντας τεράστιο πάθος στα ντέρμπι εναντίον του δικεφάλου και όπως είναι φυσικό αποτελεί κόκκινο πανί για την κερκίδα. Η στιγμή που ακολουθεί είναι πραγματικά σουρεάλ.. Το μισό γήπεδο βρίζει εν χωρό τη μητέρα του Σάββα Ηλιάδη και το άλλο μισό τους κάνει νοήματα να σταματήσουν γιατί η ίδια γυναίκα είναι μητέρα του ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ Στέλιου. Σιγή τριών λεπτών, συνεδρίαση και δυναμική επαναφορά με “προσαρμογή” του συνθήματος το οποίο μιλούσε για τη “βία” που θα ασκούσε ο Στέλιος στον Σάββα..

TOP-5 ματς
-Νοέμβριος του 1988. Ο Άρης είναι αήττητος από το Μάρτη 1985 (τελευταία ήττα πριν 44 μήνες) και το σερί των 80 νικών σπάει σε ένα ντέρμπι με πολύ παρασκήνιο. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης μένει εκτός λόγω χρημάτων που του όφειλε η διοίκηση του Άρη και ο Μάικ Τζόουνς με 31 πόντους οδηγεί τον δικέφαλο στη νίκη με 81-78. Μετά το ματς ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ Νίκος Βεζυρτζής που νιώθει παραπάνω από …πλανητάρχης, μιλάει για “νέα αυτοκρατορία” ενώ σε επισήμανση δημιοσιογράφου που υπενθύμιζε την απουσία του Γιαννάκη απάντησε με το αμίμητο “Ποιος Γιαννάκης και ποιός Κωστάκης μου λέτε..!”.

-Μπάνε for the win..! O πρωταθλητής ΠΑΟΚ υποδέχεται τον Άρη ο οποίος μερικά δευτερόλεπτα πριν τη λήξη ισοφαρίζει με καλάθι του Γιαννάκη μετά από επιθετικό ριμπάουντ. Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς παίρνει τάιμ-άουτ με την επαναφορά κάτω από το καλάθι του και αποφασίζει να δώσει “τυράκι” στην άμυνα του αντιπάλου με τους Κόρφα-Πρέλεβιτς παρατεταγμένους κοντά στη τελική θεωρητικά για να πάρουν τη μπάλα, ζητώντας όμως από τον Μπουντούρη να βρει με μακρινή πάσα στο αντίπαλο καλάθι τον Μπάρλοου. Ο Μπάνε αφού πρώτα παίρνει το ΟΚ από τον Ντούντα, παίρνει τελικώς τη μπάλα, κάνει μια μικρή βόλτα μεχρι τη ..Καλαμαριά χωρίς ντρίμπλα και ευστοχεί σε ένα μυθικό τρίποντο από κέντρο το οποίο δίνει τη νίκη στον ΠΑΟΚ με 99-96..

-The Dragon..Τελικοί 1990-91 με τη κόντρα να χτυπάει κόκκινο. Η σειρά στο 2-2, ο ΠΑΟΚ ελέγχει το παιχνίδι και φτάνει να προηγείται με 85-81 16 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη. Μιλάμε για την εποχή των 30” και των μια συν μια προσωπικών βολών όπου το +4 ήταν σοβαρό προβάδισμα ακόμα και εάν έμενε παραπάνω από ένα λεπτό. Ο Γιαννάκης όμως δεν έχει πει τη τελευταία του λέξη. Σκοράρει με γρήγορο lay up. Ακολουθεί ηρωικό κλέψιμο του Αγγελίδη, πάσα του Γκάλη και ξαφνικός θάνατος με τρίποντο από τον Δράκο. Αυτό που ακολούθησε δε περιγράφεται..

-Σίγουρα δε περιγράφεται.. 6ος τελικός της ίδιας σεζόν. Ο Φασούλας με το σκορ στο 80-78 υπέρ του ΠΑΟΚ κάνει λάθος πάσα στα 17 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη και ο Μπράντ Σέλερς λίγο πριν την εκπνοή με γκολ-φάουλ δίνει το τελευταίο πρωτάθλημα στον Άρη (80-81 τελικό σκορ). Οι μπουνιές Γκάλη-Πρέλεβιτς αφήνουν άναυδη όλη την Ελλάδα ενώ λίγο μετά στις κερκίδες οι οπαδοί του Άρη παραλληρούν με το “Ποτέ, ποτέ, ποτέ..!”


-1995 και ο Άρης του Rebounding-machine τρελο-Χάρολντ Έλις αντιμετωπίζει τον αρκετά ποιοτικό ΠΑΟΚ. Ο Δικέφαλος που προηγείται με 64-61 στα τελευταία δευτερόλεπτα δέχεται καλάθι από τον Γιοβάνοβιτς-Καραγεωργίου (ελληνοποιημένο PG του Άρη) και ο Πρέλεβιτς (ένας από τους πιο clutch παίχτες στην ιστορία των ντέρμπι και της ελληνικής λίγκας συνολικά) κάνει το λάθος και μετά τη press-άμυνα του Άρη ορμάει στο καλάθι για το lay up. Ο Μπάνε αστοχεί, το ίδιο και ο Μισούνωφ για τους κιτρινόμαυρους όμως ο αρχηγός Ντίνος Αγγελίδης είναι εκεί και με καλάθι μετά από επιθετικό ριμπάουντ δίνει στον Άρη μια από τις απρόσμενες νίκες στην ιστορία των δύο αναμετρήσεων..


Glory days, δε συμφωνείτε..;