stoiximanblog_realoly

Απέναντι στους κανόνες του αθλήματος…

“Δεν παίζεις απέναντι σε αντιπάλους. Παίζεις απέναντι στο παιχνίδι του basketball..”  Η ρήση του «στρατηγού» Μπόμπι Νάιτ μπορεί να αποτελέσει «οδηγό» για τον Ολυμπιακό σήμερα στη Μαδρίτη…

Κλασσικό ντέρμπι σήμερα στη Μαδρίτη όπου ο Ολυμπιακός πηγαίνει για να αφήσει μια και καλή πίσω του τον εφιάλτη των εκτός έδρας παιχνιδιών που στοιχειώνει την ομάδα τον τελευταίο καιρό, συναντώντας τη Ρεάλ Μαδρίτης σε μια από τις πιο απαιτητικές για τους ερυθρολεύκους αναμετρήσεις της σεζόν.

H Ρεάλ είναι ίσως η πιο αποτελεσματική two-way team της διοργάνωσης. Έχει ότι χρειάζεται για να παράγει τοπ επιδόσεις σε επίθεση (3η με 118.1 πόντους ανά 100 κατοχές)  και άμυνα (3η με 110.2 πόντους ανά 100 κατοχές) ενώ την ίδια στιγμή είναι ικανή να επιβιώσει σε παιχνίδια διαφορετικού ρυθμού, όντας αποτελεσματική τόσο στο μισό όσο και στο ανοιχτό γήπεδο. Το βασικό της προτέρημα είναι ότι διαθέτει αρκετούς παίχτες ικανούς στο να παίξουν με τη μπάλα στα χέρια, με δημιουργικά και εκτελεστικά ένστικτα. Έχει αθλητές που μπορούν να σε χτυπήσουν στη close out επίθεση και είναι αποτελεσματική στο ένας εναντίον ενός. Αυτά τα στοιχεία είναι «χρυσάφι» στο σύγχρονο μπάσκετ.. Κυρίως όμως διαθέτει μια πλειάδα παιχτών οι οποίοι μπορούν να στρώσουν το χαλί για τους δημιουργούς της ομάδας. Σουτέρ, σκρίνερ, ριμπάουντερ.. Είναι, παρά τις απουσίες της,  ένα ολοκληρωμένο σύνολο στο υψηλότερο επίπεδο.

Ο Ολυμπιακός  «πάτησε» στα πόδια του μετά από ένα σημαντικό διάστημα όπου η εικόνα της ομάδας ήταν κακή. Όλοι στον Πειραιά πλέον αισιοδοξούν ότι η εντυπωσιακή εμφάνιση στο παιχνίδι με τη Φενέρ θα αποτελέσει την αφετηρία για την αλλαγή στην απόδοση του Ολυμπιακού στη περίοδο που ακολουθεί. Οι ερυθρόλευκοι αντιμετωπίζουν προβλήματα τραυματισμών τα οποία όπως φαίνεται θα μπορέσουν να ξεπεράσουν (αρκετά πιθανή η συμμετοχή των Παπανικολάου και Παπαπέτρου σήμερα) πριν το σπουδαίο σημερινό ματς. Η Ρεάλ με τη σειρά της έρχεται από ήττα στην ACB (έχασε με 89-87 από την Ανδόρα), αποτέλεσμα που ακολούθησε τη πολύ μέτρια εμφάνιση της ομάδας στη Μόσχα απέναντι στη ΤΣΣΚΑ.

Προαπαιτούμενα

 

stoiximanblog_realoly

Υπάρχουν κάποια στοιχεία αναφορικά με το ερυθρόλευκο σχέδιο αναχαίτισης των Μαδριλένων, τα οποία φέρουν τον χαρακτηρισμό των «προαπαιτούμενων» ώστε η ελληνική ομάδα να είναι σε θέση να παίξει τη καλύτερη δυνατή ζαριά της για την επικράτηση σήμερα το βράδυ. Πάμε να τα δούμε μαζί..

-Ο Ολυμπιακός πρέπει να παίξει σπουδαία άμυνα (για αυτό και είναι σημαντικό για τον Γιάννη Σφαιρόπουλο να έχει το δίδυμο Παπανικολάου-Παπαπέτρου σε καλή σωματικά κατάσταση). Όταν πηγαίνεις στη Μαδρίτη δε μπορείς να τρέφεις αυταπάτες ότι θα κρατήσεις τη Ρεάλ (πλέον στο σύγχρονο μπάσκετ των υψηλότερων ταχυτήτων) στους 65 πόντους.  Χρειάζεται συγκέντρωση και φυσική/σωματική υπέρβαση για 40 λεπτά. Ο Ολυμπιακός θα έχει επιτύχει (σε συνάρτηση πάντα και με τον ρυθμό) ένα καλό αμυντικό αποτέλεσμα εάν καταφέρει να κρατήσει τη Ρεάλ από τους 80 πόντους και κάτω..

-Οι γηπεδούχοι είναι τοπ-ομάδα (εκτός των άλλων) στο κομμάτι του ριμπάουντ. Βάζουν πίεση στις άμυνες με την ικανότητα τους στο επιθετικό ριμπάουντ και επιβάλλουν τον γρήγορο ρυθμό τους με αφετηρία την αποτελεσματικότητα τους στο αμυντικό. Η ελληνική ομάδα πρέπει να ματσάρει τη δύναμη των Ισπανών στο ριμπάουντ με κάθε κόστος.

-Οι ερυθρόλευκοι οφείλουν να σουτάρουν καλά απόψε. Η περιφερειακή άμυνα της Ρεάλ είναι καλή (36% τρίποντο οι αντίπαλοι, Νο1 σε αυτόν τομέα –της περιφερειακής άμυνας στο τρίποντο- ο Ολυμπιακός) όμως έχει αδύνατα σημεία, ειδικά όταν βρίσκεται στη διαδικασία του να στηθεί (αμυντικό transition). Η Ανδόρα σούταρε 14/30 τρίποντα  για να καταβάλλει την αντίσταση της Βασίλισσας το περασμένο Σάββατο. Επαναλαμβάνω, ο Ολυμπιακός πρέπει να έχει πίστη και επιμονή, σουτάροντας αποτελεσματικά απόψε.

-Ο Ολυμπιακός δε πρέπει να φοβηθεί παίζοντας παθητικά. Είναι μάλλον καταδικασμένος εάν βγει στο παρκέ για να παίξει delay basketball. Πρέπει να τρέξει μαζί με τη Ρεάλ (ειδικά όταν αυτή επιτίθεται) και να εκμεταλλευτεί με τη σειρά του κάθε ευκαιρία, ελεγχόμενα, για παραγωγή στο ανοιχτό γήπεδο.

Είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για τον Ολυμπιακό σήμερα ώστε να επανακτήσει την αυτοπεποίθηση του και να βρει πάλι την επαφή με τον χαρακτήρα της σκληροτράχηλης ομάδας που με τόσο κόπο έχτισε όλα αυτά τα χρόνια. Οι ερυθρόλευκοι έρχονται από μια σπουδαία εμφάνιση με τη Φενέρμπαχτσε και οφείλουν (χωρίς άγχος) να είναι ανταγωνιστικοί απόψε, βάζοντας στο χρονοντούλαπο της ιστορίας της συνεχόμενες εκτός έδρας «κατηφόρες» που έπληξαν τη ψυχοσύνθεση της ομάδας τον τελευταίο καιρό. Η συνταγή βρίσκεται εκεί.. Πρέπει απλά να ακολουθήσει τους κανόνες του αθλήματος..