Παναθηναϊκός Ευρωλίγκα Stoiximan

Αν θέλεις να μπεις στην “ελίτ”..

Ο Παναθηναϊκός επισκέπτεται για πρώτη φορά φέτος τη Κωνσταντινούπολη, πόλη που έχει κλειδώσει σαν στόχος στο μυαλό όλων των δελφίνων του στέμματος για τη φετινή σεζόν, αντιμετωπίζοντας την Αναντολού του Βέλιμιρ Περάσοβιτς. Μάχη για μια εκτός έδρας νίκη που αυτή τη στιγμή μπορούν να κάνουν μόνο οι ομάδες της “ελίτ”..

Μεγάλο ματς, μεγάλη πρόκληση σήμερα για τον Παναθηναϊκό στη Κωνσταντινούπολη απέναντι στη πρωτοπόρο της τουρκικής λίγκας Αναντολού. Ο Τσάβι Πασκουάλ θα συναντήσει και πάλι τον Βέλιμιρ Περάσοβιτς, κόουτς με τον οποίον έχει δώσει τεράστιες μάχες στα γήπεδα της ACB (και όχι μόνο) χρόνια τώρα. Πάμε να κάνουμε μερικά σχόλια σχετικά με την εικόνα και τους στόχους των δύο μονομάχων τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή..

Άγγελος και δαίμονας..

Ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς έχει προβεί σε ανοικοδόμηση της Αναντολού κυρίως όσον αφορά τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας προσπαθώντας να εισάγει το λεγόμενο Dynamic basketball το οποίο χαρακτηρίζει τον ίδιο τον Κροάτη κόουτς από την αρχή της καριέρας του σε επίπεδο προπονητικής φιλοσοφίας. Αυτό το στυλ παιχνιδιού που δουλεύει φέτος η Αναντολού έχει αρκετά κοινά στοιχεία στη βάση του με το αντίστοιχο του Ντούσαν Ίβκοβιτς με τη διαφορά ότι τώρα υπάρχει φανερά μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και πρωτοβουλίας από τους ενώ η επιθετική κατεύθυνση περιλαμβάνει περισσότερη κίνηση σε δυνατή και αδύνατη πλευρά και έναν απογαλακτισμό από το Pick & Roll. Όσο βέβαια αυτό είναι δυνατό όταν ο πιο προικισμένος σου παίχτης είναι ένας από τους καλύτερους Pick& Roll δημιουργούς στην Ευρώπη..

Και κάπως έτσι φτάνουμε στον άγγελο και δαίμονα παράλληλα αυτής της ομάδας, Τόμας Ερτέλ. Η αδυναμία σωστής διαχείρισης του Γάλλου playmaker κόστισε πέρυσι στην Αναντολού, με τους Τούρκους να μη μπορούν να αξιοποιήσουν το σπουδαίο ταλέντο του Γάλλου προς όφελος του συνόλου. O Περάσοβιτς ήταν ο κόουτς που έφερε αρχικά μια διαφορετική οπτική στον οργανισμό σχετικά με τη χρησιμοποίηση του Γάλλου (βασικά, έπραξε ότι συζητούσαμε πέρυσι όλη τη σεζόν στο Hoopfellas) μετατίθοντας τον σε ρόλο έκτου παίχτη (όπως αντίστοιχα και με τεράστια επιτυχία έπραξε ο Ιτούδης με τον Τεόντοσιτς) και δίνοντας τα κλειδιά της starting lineup στον Τζέϊσον Γκρέηντζερ. Ο Ερτέλ έχει 16.0 πόντους και 11.7 τελικές στη TBL όπου η Αναντολού έχει στρογγυλοκαθίσει αήττητη στην κορυφή. Το πρόβλημα είναι όμως ότι ο εξισορροπιστής Γκρέηντζερ τραυματίστηκε και το rotation αλλά και το αμυντικό playbook αλλάζουν πλέον μορφή.Η 1-3-1 άμυνα ζώνης του Κροάτη με τον Ουρουγουανό γκαρντ τελευταίο παίχτη στη τελική γραμμή θα πρέπει να ειπωστεί “προσαρμογές” ενώ συνολικά η ομαδική άμυνα της ομάδας, ειδικά τις στιγμές που βρίσκεται ο Ερτέλ στο παρκέ, έχει σημαντικές αδυναμίες (88.8 πόντους παθητικό στη φετινή Ευρωλίγκα). Με λίγα λόγια η Αναντολού προσπαθεί να βρει την ισορροπία στο παιχνίδι της και ο Ερτέλ πρέπει να βρίσκεται μέσα στην εξίσωση ανεύρεσης γιατί πολύ απλά σηκώνει τον παραγωγικό πήχη των Τούρκων και δίνει στην επίθεση τους το απαραίτητο στίγμα του απρόβλεπτου. Όμως στα μετόπισθεν η αδυναμία του είναι χαρακτηριστική εξ ου και οι μεταπτώσεις της Αναντολού εντός των 40′. Λένε για κάθε ομάδα ότι “είναι ότι αντιπροσωπεύει ο καλύτερος της παίχτης”. Στη παρούσα φάση θα προτιμούσα τον Παναθηναϊκό του Νικ Καλάθη..

Stop it!!

Μετά το σπουδαίο διπλό στη Βαυαρία, ο Τσάβι Πασκουάλ έχει να επιλύσει έναν πιο σύνθετο γρίφο. Το γράφω αυτό με την έννοια ότι ναι μεν η Brose ήταν πιο δουλεμένο σύνολο σε σύγκριση με την Αναντολού η οποία τώρα χτίζει το παιχνίδι της, όμως οι Τούρκοι υπερέχουν σημαντικά σε ατομικό ταλέντο και δεξιότητες. Είναι μια πολύ αθλητική ομάδα και η ελευθερία πρωτοβουλίας (πάντα σε πλαίσιο κανόνων) που κηρύσσει φέτος ο Περάσοβιτς έχει βοηθήσει σημαντικά παίχτες όπως Μπράουν να αισθάνονται καλύτερα στο παρκέ. Ο Παναθηναϊκός λοιπόν πρέπει να ξεκινήσει το πλάνο του από την άμυνα και γνωρίζοντας την ιδιοσυγκρασία του κόουτς Πασκουάλ είμαι σίγουρος ότι θα το κάνει. Οι πράσινοι θα χρειαστούν μια διαφορετική προσέγγιση από την αντίστοιχη του Ολυμπιακού στο παιχνίδι με την Αναντολού στο ΣΕΦ. Για πολλούς λόγους.. Η επίθεση των Τούρκων νομίζω είναι ένα πολύ καλό τεστ (ειδικά όταν μιλάμε για εκτός έδρας ματς) ώστε η ελληνική ομάδα να αξιολογήσει το επίπεδο της άμυνας της αυτή τη στιγμή είτε μιλάμε για μισό γήπεδο είτε για καταστάσεις ανοιχτού γηπέδου. Ο Περάσοβιτς θα αναγκαστεί να βγάλει μπροστά τον Μπαλμπάι για να εξυπηρετήσει το αμυντικό του πλάνο και οι πράσινοι πρέπει να προσαρμόσουν την άμυνα τους στην αδυναμία περιφερειακής εκτέλεσης του Τούρκου γκαρντ με τα ελατήρια στα πόδια. Συνολικά πάντως η ναυαρχίδα στο πλάνο των πρασίνων και του Τσάβι Πασκουάλ θα είναι λογικά το να σταματήσουν τη προωθητική ντρίμπλα και να ελέγξουν το αμυντικό ριμπάουντ και μαζί τον ρυθμό. Και εάν με τον Καλάθη στο παρκέ οι πιθανότητες της ελληνικής ομάδας για να συμβεί αυτό είναι παραπάνω από υπαρκτές, τι θα γίνει χωρίς αυτόν..; Nτουκ-ντουκ, κύριε Μποχωρίδη είστε μέσα..;

Σημείωση: Τη περίοδο αυτή ο Παναθηναϊκός είναι υποχρεωμένος να βγάλει σοβαρά συμπεράσματα για τον Μποχωρίδη και τον ρόλο που μπορεί να έχει φέτος στην ομάδα. Ο αμυντικός του προσανατολισμός μπορεί να τον βοηθήσει στη προκειμένη περίπτωση. Πρέπει λοιπόν να αποτελεί το back up του Καλάθη. Μέχρι να δικαιώσει ή να διαψεύσει.. Μόνο έτσι θα φανεί η αλήθεια.

 
Εν κατακλείδι, έχουμε μπροστά μας ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι για τον Παναθηναϊκό. Η Αναντολού πέτυχε μεγάλο διπλό στη Νταρουσάφακα τη προηγούμενη εβδομάδα σπάζοντας το αρνητικό σερί της για φέτος και μια εντός έδρας νίκη με τον Παναθηναϊκό θα ισορροπήσει τα πράγματα. Ο Νικ Καλάθης μπορεί να έχει μια παραγωγική βραδιά απέναντι στα γκαρντ του Περάσοβιτς αρκεί να μείνει μακριά από πρώιμη φθορά (ο Mark Lyons της Usak είχε το Σαββατοκύριακο 22 πόντους και 5 τελικές απέναντι στο backcourt της Αναντολού). Κλειδί στο αμυντικό πλάνο θα είναι (εκτός από τη προσωπική άμυνα) η επιλογή κατεύθυνσης του Τσάβι Πασκουάλ αναφορικά με το παιχνίδι του Ερτέλ. Νομίζω ότι δε θα πληγώσει τόσο την ελληνική άμυνα εάν σκοράρει 20+ πόντους όσο εάν αρχίσει να βάζει τους συμπαίχτες του “μέσα” στην επίθεση της Αναντολού. Τότε παίχτες όπως ο εξαιρετικός Οσμάν, ο Τόμας ή ο Κότον μπορούν να κάνουν σοβαρή ζημιά. Επαναλαμβάνω, ο βαθμός δυσκολίας του παιχνιδιού για τον Παναθηναϊκό είναι αρκετά μεγάλος και ο τρόπος με τον οποίο το σύνολο του Τσάβι Πασκουάλ θα αντιμετωπίσει τη πρόκληση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Κακά τα ψέμματα, ο χαρακτήρας που παράγει τέτοιες νίκες σε τέτοιες έδρες ξεχωρίζει τις ομάδες της “ελίτ” από τις απλά ανταγωνιστικές..