Ο Άλισον, η Βραζιλία και η κιθάρα

Όταν ο Ντανιέλε Μασάρο έπαιρνε λίγα μέτρα φόρα για να χτυπήσει το πέναλτι που θα απέκρουσε ο Κλαούντιο Ταφαρέλ στον τελικό του Μουντιάλ του 1994, λίγο πριν ο Ρομπέρτο Μπάτζιο χάσει το γνωστό πέναλτι, ο Άλισον Μπέκερ βρισκόταν στο σπίτι του στο Νόβο Χαμπούγκο της Βραζιλίας και δεν καταλάβαινε και πολλά. Ήταν μόλις δύο ετών, γεννημένος σε μια οικογένεια που όπως και οι περισσότερες στη Βραζιλία, λάτρευε την μπάλα. Μερικά χρόνια αργότερα όμως, στο Μουντιάλ του 1998, θα έβλεπε πάλι τον Ταφαρέλ να αποκρούει τα πέναλτι των Κοκού και Ρόναλντ ντε Μπουρ στον ημιτελικό με την Ολλανδία. Είχε αποκτήσει το είδωλό του, όχι κάποιον σούπερ σταρ επιθετικό της Βραζιλίας, αλλά έναν τερματοφύλακα.

Μόλις στα 8 του πήγε στις ακαδημίες της Ιντερνασιονάλ του Πόρτο Αλέγκρε και μεγάλωσε εκεί, ακολουθώντας τα βήματα του αδερφού του που ήταν κι αυτός τερματοφύλακας (αγωνίζεται στη Μπελενένσες τώρα). Πέρασε από όλες τις ομάδες της Ίντερνασιονάλ μέχρι που έφτασε και στην ανδρική. Σε ηλικία 21 ετών έδωσε τη μάχη του με τον Ντίντα που ήταν προς τη δύση της καριέρας του και τελικά έγινε ο βασικός της ομάδας. Οι εμφανίσεις του ήταν εξαιρετικές και γρήγορα οι ειδικοί τον έχρισαν ως έναν από τους καλύτερους Βραζιλιάνους τερματοφύλακες. Με την Ιντερνασιονάλ κέρδισε τέσσερα πρωταθλήματα Γκαούτσο, δεν κατάφερε να κερδίσει πρωτάθλημα Βραζιλίας, αλλά έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις στο Λιμπερταδόρες. Έγινε ο τρίτος αρχηγός της ομάδας πίσω από τους ντ’ Αλεσάντρο και Άλεξ. Όταν το καλοκαίρι του 2016 αποφάσισε να μετακομίσει στην Ιταλία δεν μπορούσε να φανταστεί ότι χωρίς αυτόν η αγαπημένη του ομάδα στο τέλος του πρωταθλήματος Βραζιλίας θα υποβιβαζόταν για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Αντισυμβατικό αφιέρωμα σε τερματοφύλακα, με ματς που έφαγε 5 γκολ…

Είχε ήδη κληθεί στην εθνική Βραζιλίας σε μια πολύ περίεργη στιγμή του. Τον Αύγουστο του 2015 και λίγες μέρες αφού δέχτηκε πέντε γκολ και μάλιστα όχι σε ένα οποιοδήποτε ματς. Στο μεγάλο ντέρμπι του Πόρτο Αλέγκρε απέναντι στη μισητή Γκρέμιο. Μπορεί να μην είχε σοβαρή ευθύνη για την ήττα, αλλά όσο και να’ ναι πέντε γκολ είναι πάντα πολλά για έναν τερματοφύλακα. Ο Άλισον Μπέκερ κοιμόταν (προσπαθώντας να ξεχάσει) όταν ξύπνησε από το τηλέφωνο. Του ανακοίνωσαν ότι ο Ντούνγκα τον είχε στις κλήσεις του. Το μεγάλο βήμα έγινε. Κι ο Άλισον Μπέκερ συνάντησε τον Κλαούντιο Ταφαρέλ, το ίνδαλμά του που είναι στο τιμ της εθνικής και δίνει τις γνώσεις του στους τερματοφύλακες. Οι δυο τους έχουν αναπτύξει μια εξαιρετική σχέση τα τελευταία χρόνια.

Στη Ρώμη όμως τα πράγματα ήταν δυσκολότερα. Ο Λουτσιάνο Σπαλέτι στήριξε τον Στσέζνι και ο Άλισον έγινε την πρώτη σεζόν του στη Ρόμα αναπληρωματικός, παίζοντας κυρίως στο κύπελλο. Το καλοκαίρι του 2017 ο Στσέζνι μετακόμισε στο Τορίνο για να κάνει τα ρεπό του Μπουφόν και να προσπαθήσει να πάρει τη θέση του όταν αποσυρθεί ο Τζίτζι. Μαζί εγκατέλειψε την αιώνια πόλη και ο Λουτσιάνο Σπαλέτι. Ήταν η ευκαιρία του Βραζιλιάνου. Μίλησε με τη διοίκηση και μετέφερε την επιθυμία του να φύγει αν δεν ήταν φέτος βασικός. Είναι η χρονιά του Μουντιάλ κι ο Άλισον δεν είχε καμία διάθεση να χάσει τη θέση του στη Σελεσάο. Ο Εουσέμπιο ντι Φραντσέσκο εντυπωσιάστηκε από αυτόν και η επιθυμία του Άλισον Μπέκερ έγινε πραγματικότητα. Ο Βραζιλιάνος πήρε θέση βασικού και κάνει μια μαγική σεζόν έχοντας τρελάνει τους τζιαλορόσι και φυσικά πολλές ευρωπαϊκές ομάδες, μεταξύ των οποίων κατά σύμπτωση τις φιναλίστ του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ Ρεάλ και Λίβερπουλ.

Ας δούμε τώρα και τι μπορεί να κάνει. Από ντρίμπλες, μέχρι αποκρούσεις…

Είναι πάντα δύσκολη η χρήση των στατιστικών στο ποδόσφαιρο. Όχι ότι δεν είναι χρήσιμα, απλά θέλουν αρκετή προσοχή στην ερμηνεία τους. Στην περίπτωση του Άλισον όμως λένε την απόλυτη αλήθεια. Για μεγάλο μέρος της σεζόν είχε τις περισσότερες αποκρούσεις (σε σύνολο) ανάμεσα σε όλα τα μεγάλα ονόματα στην Ευρώπη, ενώ και στα ποσοστά του ήταν εκεί κοντά με ονόματα όπως ο Ομπλάκ, ο Τερ Στέγκεν και ο ντε Χέα. Την ίδια στιγμή η ακρίβεια στις πάσες του είναι απίστευτη συγκριτικά με άλλα μεγάλα ονόματα στο τέρμα. Είναι εξαιρετικός στο να φτιάχνει το παιχνίδι από πίσω. Κι αν δεν πιστεύετε εμάς, πιστέψτε κάποιον που έχει μια σχετική εμπειρία: «Ο Άλισον αποτελεί έκπληξη μόνο για όσους δεν τον ήξεραν. Αυτό που προσωπικά με εντυπωσιάζει είναι πόσο αποτελεσματικά αντιδρά στις δύσκολες καταστάσεις. Δίνει τρομερή αυτοπεποίθηση στην ομάδα του» δήλωσε ο Μπουφόν. Και είναι η αλήθεια. Η Ρόμα δεν έχει την καλύτερη άμυνα του κόσμου, αφήνει πολλές φάσεις. Για καλή της τύχη έχει τελευταίο τον Βραζιλιάνο. Κι ο Άλισον καταφέρνει να δέχεται η Ρόμα λιγότερα γκολ, από όσα θα δεχόταν κανονικά.

Για τον Ρομπέρτο Νεγκρισόλο, ιστορικό προπονητή τερματοφυλάκων της Ρόμα, ο Άλισον του θυμίζει λίγο Ντίνο Τζοφ και λίγο τον σπουδαίο Βέλγο Μισέλ Πρεντόμ. Και σε μια χώρα που οι τερματοφύλακες είναι εθνικό προϊόν σαν την πίτσα, είναι σημαντικό ο Άλισον να καταφέρνει να κερδίζει την απόλυτη αναγνώριση. Άλλωστε βελτιώθηκε αρκετά, δεν είναι ο ίδιος παίκτης που μετακόμισε πέρσι στη Ρώμη. Έγινε πιο αποφασιστικός και σε συνδυασμό με τα φοβερά του αντανακλαστικά κυριαρχεί. Η ολοκλήρωσή του θα γίνει με τη βελτίωση στις εξόδους και τα χαμηλά σουτ. Και για κάποιους, αν δεν κάνει μερικές βραζιλιάνικες τρέλες.

Δεν θα πάρει το ψωμί των Metallica, αλλά το κατέχει.

Έξω από το γήπεδο ο Άλισον είναι εξαιρετικά… βαρετός. Κάτι που είναι καλό για ποδοσφαιριστή. Ζει μια ήσυχη ζωή με τη γυναίκα του και τη μικρή του κόρη, απολαμβάνει τις ομορφιές της Ρώμης και δεν θα βρεις ιδιαίτερες αναφορές για την ιδιωτική του ζωή. Γνωρίστηκε με τη γυναίκα του στη Βραζιλία, αυτός ποδοσφαιριστής, αυτή φοιτήτρια ιατρικής, παντρεύτηκαν και αυτό ήταν. Ούτε χλιδές, ούτε γρήγορα αυτοκίνητα. Φαγητό έξω και αρκετά μπάρμπεκιου στο σπίτι του. Α ναι. Του αρέσει κι η κιθάρα και όπως φαίνεται στο παραπάνω βίντεο, κάτι κάνει στο Nothing Else Matters (και ένα βραζιλιάνικο που μάλλον είναι χιτ στην πατρίδα του).

Ο Άλισον μπορεί στη Ρόμα να έχει γίνει είδωλο και το όνομά του να ακούγεται για πολλές ομάδες, στην εθνική Βραζιλίας όμως ακόμα δίνει μάχη. Κάσιο, Ντιέγκο Άλβες, Μαρσέλο Γκρό(χ)ε, Έντερσον, όλοι θέλουν τη φανέλα του βασικού. Όπως και επί Ντούνγκα όμως, έτσι και επί Τίτε φαίνεται να τους κερδίζει. Και ετοιμάζεται για ένα Μουντιάλ που θέλει να γράψει ιστορία με τη Βραζιλία μετά την… εθνική καταστροφή στο προηγούμενο. Μέχρι τότε όμως πρέπει να τελειώσει τη σεζόν και να δώσει στη Ρόμα την 3η πολύτιμη θέση σε ένα ματς με τη Γιουβέντους που θέλει έναν βαθμό για να πανηγυρίσει και μαθηματικά. Οι μεταγραφές και τα υπόλοιπα μπορούν να περιμένουν.