2016-17 EUROLEAGUE F4: Η Ιστορία γράφεται από τους νικητές…

Η μεγαλύτερη στιγμή της χρονιάς έφτασε. Οι τέσσερις μονομάχοι του 2015 επιστρέφουν αυτή τη φορά στη Κωνσταντινούπολη για να λύσουν μια και καλή τις διαφορές τους. Θα χτυπήσει πάλι τη ΤΣΣΚΑ ο ερυθρόλευκος “κεραυνός”; Μπορεί η Φενέρ να ξορκίσει τη κατάρα του φαβορί βρίσκοντας το αντίδοτο στη δηλητηριώδη επίθεση της Ρεάλ; Οι απαντήσεις σήμερα το βράδυ.

Γαλαξίας αστέρων, σπουδαία προπονητικά μυαλά, παίχτες με καρδιά, guts και δεξιότητες, οπαδοί διψασμένοι για νίκη. Το F4 της Ευρωλίγκας είναι εδώ και στο “Σινάν Ερντέν” της Κωνσταντινούπολης χτυπάει σήμερα η καρδιά ολόκληρης της μπασκετικής Ευρώπης. Θα ξανακάνει πάλι ο Ολυμπιακός την υπέρβαση; Μπορεί η Ρεάλ να βγάλει το μπάσκετ της υπεροχής που τη χαρακτηρίζει σε όλη τη σεζόν απέναντι στη σκληροτράχηλη, καλοδουλεμένη άμυνα της Φενέρ; Τόνοι επιθετικού ταλέντου απέναντι σε πολλές εργατοώρες σκληρής δουλειάς στην άμυνα. Ποιος θα επικρατήσει;

 

 

Πάμε μαζί να δούμε τα ζευγάρια των ημιτελικών:

 

Φενέρμπαχτσε-Ρεάλ Μαδρίτης

Η Φενέρ μπαίνει στα παιχνίδια της χρονιάς όντας σε καταπληκτική κατάσταση όμως θα πρέπει να διαχειριστεί τη πίεση του “πρέπει” αυτής της σεζόν η οποία είναι τεράστια. Ο Ομπράντοβιτς το γνωρίζει αυτό όπως και το ρητό “No pressure, no diamonds”. Ο ίδιος μεγαλούργησε υπό καθεστώς πίεσης σε όλη του τη καριέρα και θεωρείται όχι άδικα ψς ο άνθρωπος που ξέρει να τη διαχειρίζεται καλύτερα στον χώρο. Η Ρεάλ τελείωσε στο Νο1 της κανονικής περιόδου και είναι κατά κοινή ομολογία η πιο βαθιά και η πιο ταλαντούχα ομάδα της φετινής διοργάνωσης. Ξέρει ότι στο “Σινάν Ερντέν” θα πρέπει να ξεπεράσει εαυτόν σε πνευματικό επίπεδο για να μείνει όρθια. Το οπλοστάσιο της είναι το μεγαλύτερο που έχει ομάδα στην Ευρώπη με τον καλύτερο παίχτη της διοργάνωσης Σέρχιο Γιούλ, το wonder boy Λούκα Ντόνσιτς, τον “δολοφόνο” Τζέισι Κάρολ και τον high flyer Άντονι Ράντολφ να ξεχωρίζουν, θυμίζοντας μια ευρωπαϊκή version των Golden State Warriors.

Η μάχη των αστέρων, Γιούλ εναντίον Μπογκντάνοβιτς, κλέβει τη παράσταση μιας και πρόκειται για τους δύο πιο πλήρεις γκαρντ της διοργάνωσης. Ο Μπογκντάνοβιτς έρχεται από μια τρομερή σειρά απέναντι στιν Παναθηναϊκό όπου διέλυσε κάθε αμυντική σκέψη του Τσάβι Πασκουάλ ως προς τον περιορισμό του. Μαζί με τον Σλούκα αποτελούν τους βασικούς δημιουργούς της Φενέρ και από τα χέρια τους περνά όλο το παιχνίδι της ομάδας. O συνδυασμός του Σέρβου με τον Έκπε Ούντο αποτέλεσε άλυτο πρόβλημα για την άμυνα του τριφυλλιού με τους δύο παίχτες του Ζοτς να χτυπούν κατευθείαν στη καρδιά τον αντίπαλο.

 

PLAYOFFS 2017      


Offensive Rating        True Shooting%          Κατοχές που ξόδεψαν

 

Bogdanovic                      129.8                          75%                           13.3

 

Udoh                                  140.1                          59%                            9.8

 

Το match-up: Η μάχη των αιθέρων θα είναι καθοριστική για την εξέλιξη του ημιτελικού. Άλλωστε μιλάμε για δύο τοπ στη διοργάνωση-γραμμές ψηλών με το δίδυμο των Αγιόν-Ράντολφ να συναντά τους Ούντο-Βέσελι. Η Ρεάλ έχει μεγαλύτερο βάθος για να αντεπεξέλθει στη φθορά ενώ ο Ομπράντοβιτς αναμένεται να καταφύγει και σε small units με τον Κάλινιτς στο “4” για να γίνει πιο πιεστικός.

Εν κατακλείδι: Η Ρεάλ είναι η πιο ταλαντούχα ομάδα της διοργάνωσης όμως αυτό θα είναι ένα πολύ σκληρό, “φυσικό” παιχνίδι με πολλές επαφές. Η Φενέρ έχει τα εργαλεία για να ελέγξει στα όρια του δυνατού τον ρυθμού (με τη Ρεάλ ούτως ή άλλως είναι λάθος να ελπίζεις βάσιμα ότι θα τη κρατήσεις πολύ χαμηλά σε κατοχές και σκορ) και λόγω έδρας έχει ένα μικρό προβάδισμα. Η Ρεάλ θα πρέπει εκτός από το παραδοσιακό παιχνίδι λίγων λαθών που τη συνοδεύει να είναι παράλληλα και δημιουργική βρίσκοντας καλά περιφερειακά σουτ που θα αλλάξουν την ατμόσφαιρα στο γήπεδο. Κομβικά στοιχεία το ριμπάουντ και τπ σκορ στο κέντρο του ζωγραφιστού. Πάμε απλά για πολύ μεγάλο ματς

 

ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Ολυμπιακός

To Classic πλέον των F4 ανάμεσα σε δύο ομάδες με συνεπή παρουσία και μεγάλες μεταξύ τους μάχες στο τέλος της σεζόν τα τελευταία χρόνια. Δύο Έλληνες προπονητές (και φέτος) σε έναν ημιτελικό, δύο εκ διαμέτρου αντίθετες φιλοσοφίες. Η ΤΣΣΚΑ “τρέχει” τη πιο αποτελεσματική επίθεση της λίγκας παίζοντας στον υψηλότερο ρυθμό από κάθε αντίπαλο. Παράλληλα αποτελεί τη καλύτερη Shooting team της λίγκας. Καμία ομάδα δε σούταρε φέτος όπως η “αρκούδα”, παράγωγο όχι μόνο των εξαιρετικών παιχτών που διαθέτει αλλά και της πολύ καλής κυκλοφορίας που έχει εισάγει ο Δημήτρης Ιτούδης στην επίθεση της.

 

ΤΣΣΚΑ Μόσχας 2016-17

 

 

eFG%:                                     57.2 (No 1 στη διοργάνωση)


Τrue Shooting%:                  62.3 (1)


3PT%:                                    40.2%(2)


FT%:                                       82.1 (1)


AST%:                                    67.0 (1)


Offensive Rating:                117.2 (2)

 

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται στη καλή για αυτόν θέση του outsider. Αυτό σημαίνει ότι με βάση την εμπειρία και το υπόβαθρο της ομάδας πως έχει καλή τύχη σε ένα κλειστό παιχνίδι που θα κριθεί στις 102 κατοχές. Η πραγματικότητα λέει όμως ότι για να φτάσει εκεί θα πρέπει να δουλέψει πολύ μέσα στο παιχνίδι. Μπορεί να το κάνει για αυτό και υπάρχει και η ανάλογη πίστη εντός της ομάδας. Οι ερυθρόλευκοι έχουν κατασκευαστεί προς αυτή ακριβώς τη κατεύθυνση (βάση τους το versatility στην άμυνα) και κάνουν σπουδαία δουλειά στα μετόπισθεν.

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2016-17

 

 

AST αντιπάλων:     14.6 (1)


3PT% αντιπάλων:  35.3 (5)


FG% αντιπάλων:     43.4 (1)


Def. Rating:             103.9 (1)

 

Ο Ολυμπιακός ελπίζει πως θα βγάλει εκτός ρυθμού την “αρκούδα” με τη φυσική, δυναμική του άμυνα. Αναμένεται από τον Γιάννη Σφαιρόπουλο να ανεβάσει τον Παπανικολάου δίπλα στον Μάντζαρη ως Defensive backcourt για να αμυνθεί στο τρομερό δίδυμο των Τεόντοσιτς-Ντε Κολό ενώ μεγάλη προσοχή θέλουν ο Χίγκινς (παίχτης που έχει το υπόβαθρο να σκοράρει σημαντικούς πόντους) και το περιφερειακό σουτ του Βόροντσεβιτς το οποίο αποτελεί βαρόμετρο αναφορικά με τις αποστάσεις στην επίθεση των Ρώσων.

Εν κατακλείδι: Η ΤΣΣΚΑ έχει με το μέρος της την ποιοτική υπεροχή όμως στον Ολυμπιακό γνωρίζουν καλά ότι εφόσον ρίξουν τα ποσοστά του αντιπάλου και καταφέρουν να πάνε σε ένα κλειστό παιχνίδι έχουν σημαντική τύχη για τη νίκη. Σπανούλη και Πρίντεζη δεν έχουν όλες οι ομάδες. Μιλάμε για παίχτες με τεράστιο ειδικό βάρος σε αυτά τα παιχνίδια οι οποίοι μπορούν να αλλάξουν το μομέντουμ και τη πρόγνωση νίκης με το παιχνίδι τους τη τελική ευθεία. Το ζητούμενο για τον Ολυμπιακό θα είναι να μπορέσει να έχει τουλάχιστον αξιοπρεπή παραγωγικότητα καθώς η limited επίθεση του (χωρίς τη δημιουργία του Χάκετ και την εκτέλεση του Λοτζέσκι) πιθανόν να συναντήσει πρόβλημα απέναντι σε ένα σύνολο με την αμυντική συνοχή της ΤΣΣΚΑ.