radamel falcao

Τι απέγινε ο Φαλκάο;

Θυμάστε τον ποδοσφαιριστή που πριν λίγα χρόνια ήταν το πιο «καυτό» όνομα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, τον Ρανταμέλ Φαλκάο; Είναι δυνατόν να έχουμε τέτοιο τίτλο για έναν 28χρονο ποδοσφαιριστή της αξίας του; Κι όμως.

Ο Ρανταμέλ Φαλκάο ήρθε στην Ευρώπη από τη Ρίβερ Πλέιτ και για λογαριασμό της Πόρτο, μετακόμισε στην Ατλέτικο Μαδρίτης και στα πρώτα του τέσσερα χρόνια στην Ευρώπη, πέτυχε πάνω από 100 γκολ, οδηγώντας τις ομάδες σε τεράστιες εγχώριες και ευρωπαϊκές επιτυχίες.

Κι ύστερα ήρθαν τα χρήματα της Μονακό και οι τραυματισμοί με μεγαλύτερο αυτόν στο γόνατο, που τον κράτησε έξω από το Μουντιάλ του 2014 στη Βραζιλία. Μετά από έξι μήνες αποκατάστασης, λοιπόν, ο Φαλκάο, μετακόμισε ως δανεικός στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, γεγονός που μας έκανε όλους να ενθουσιαστούμε αφού αυτός ο πολύ καλός επιθετικός θα έπαιζε στο κορυφαίο πρωτάθλημα στον κόσμο και θα είχαμε την ευκαιρία να τον βλέπουμε συνεχώς.

Τα πράγματα, όμως, δεν έγιναν έτσι. Από τον Σεπτέμβριο, που μετακόμισε στο Ολντ Τράφορντ, ο Φαλκάο έχει 13 συμμετοχές, με τρία γκολ και ισάριθμες ασίστ, ενώ έχει δημιουργήσει δέκα ευκαιρίες για την ομάδα του. Αριθμοί που δεν αντιστοιχούν σε καμία περίπτωση σε παίκτη που παίρνει €300.000 την εβδομάδα κι έχει ρήτρα αποδέσμευσης λίγο πάνω από €50 εκ.

Η κακή παρουσία του δεν είναι άνευ αιτίας, φυσικά, καθώς ο Λουίς φαν Χάαλ δεν μπόρεσε να τον δει 100% έτοιμο πολλές φορές (φανταστείτε ότι έχει ξεκινήσει βασικός μόλις οκτώ παιχνίδια), αφού είχε ταλαιπωρηθεί από μυικούς τραυματισμούς.

Τελευταίο επεισόδιο, όμως, στο σίριαλ του Φαλκάο στη Man Utd, και αφορμή για το κείμενο, είναι ο αποκλεισμός του από την αποστολή του αγώνα με τη Σαουθάμπτον, όπου η United δεν έκανε ούτε σουτ κι έχασε το παιχνίδι. Αυτός ο αποκλεισμός σε συνδυασμό με τη μεταγραφική περίοδο, έφερε δηλώσεις του μεγαλοατζέντη του παίκτη, Ζορζ Μέντες, που υποστήριξε ότι ο Φαλκάο θα έπαιζε ενενηντάλεπτα σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα και ότι αυτό είναι δύσκολο για τους οπαδούς της Μάν. Γιου. που στερούνται έναν τέτοιο ποδοσφαιριστή.

Όπως γίνεται αντιληπτό, ο LVG δεν πιστεύει απόλυτα στην αγωνιστική κατάσταση του Φαλκάο ή ότι αυτός μπορεί να τον βοηθήσει σε κάθε παιχνίδι, ανεξαρτήτου αντιπάλου. Ίσως παίζει ρόλο η φυσική του κατάσταση, ίσως είναι θέμα τακτικής, αλλά το γεγονός είναι ότι η παρουσία ή η… απουσία του Κολομβιανού στο Μάντσεστερ δεν ήταν αυτή που περιμέναμε.

Και δε χρειάζεται να υποστηρίζει κανείς μια ομάδα για να θέλει να βλέπει έναν τέτοιο παίκτη να αγωνίζεται με τα χρώματά της. Αρκεί να έχει δει κανείς τι μπορεί να κάνει ο Φαλκάο στο γήπεδο για να επιζητά να τον παρακολουθήσει. Βέβαια, όσες φορές ο 28χρονος επιθετικός αγωνίστηκε, δεν έδειξε το παλιό πρόσωπο, που έδειχνε στην Πόρτο ή την Ατλέτικο Μαδρίτης, αλλά αυτό μάλλον είναι φυσιολογικό μετά από μεγάλο τραυματισμό.

Το σίγουρο είναι, όπως λέει και ο ατζέντης του, ότι ο Φαλκάο θα αγωνίζεται σε μεγάλη ομάδα του χρόνου (ίσως και από τώρα;) και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να περιμένουμε να τον ξαναδούμε στην τρομερή κατάσταση του πρόσφατου παρελθόντος. Άλλωστε είναι ακόμα 28 ετών (τον Φεβρουάριο 29) οπότε έχει ακόμα μερικά χρόνια καριέρας. Θα είναι κρίμα να την τελειώσει μέτρια και να τον θυμόμαστε ως έναν παίκτη, που έπαιξε λίγα χρόνια σε υψηλό επίπεδο και μετά χάθηκε.