Εuroleague_playoffs_Hoopfellas_StoiximanBLog

Τα Playoffs είναι φτιαγμένα για ήρωες..

Τέσσερις συναντήσεις με μεγάλο ενδιαφέρον, τέσσερα ατομικά ματσαρίσματα που μπορούν να κρίνουν σε κάθε περίπτωση τον τελικό νικητή στο παρκέ, στον δρόμο για τον θρόνο της Πόλης..

Οι φετινές αλλαγές στην Ευρωλίγκα άλλωστε (ένα βήμα πιο κοντά στην Αμερικανική λογική) είναι φανερό ότι θέλουν να προωθήσουν τους “ήρωες”, κατάσταση η οποία θα προσελκύσει μεγαλύτερο κοινό γύρω από το προϊόν. Και τα playoffs είναι φτιαγμένα για τέτοιες προσωπικότητες. Πάμε να δούμε τα πιο ενδιαφέροντα ματσαρίσματα σε προσωπικό επίπεδο, σε κάθε ένα από τα τέσσερα φετινά ζευγάρια..

Πρίντεζης vs Ντέρικ Μπράουν (Ολυμπιακός-Εφές)

Δύο από τους πιο ποιοτικούς και συνάμα εντυπωσιακούς Power Forwards στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια σε μια μάχη face to face μάχη που κόβει την ανάσα. Οι προπονητές τους περιμένουν πολλά από τον καθένα τους.

Ο Μπράουν ανέβασε πολύ την απόδοση του στη τελική ευθεία της σεζόν και αυτός ήταν ένας από τους λόγους του δυνατού finish της Αναντολού. Όντας ο ορισμός του all around-PF έκανε πολλά πράγματα στο παρκέ με τον κόουτς Περάσοβιτς να του έχει δώσει την ελευθερία να παίξει περισσότερο με τη μπάλα στα χέρια, είτε ως ballhandler σε καταστάσεις transition (είναι πολύ δυνατός στο να τρέξει και να τελειώσει στο ανοιχτό γήπεδο) είτε σε προσωπική φάση με πρόσωπο στο μισό γήπεδο. Ο Ολυμπιακός απλά πρέπει να τον κρατήσει μακριά από το καλάθι. Δείτε πως κατέστρεψε την καλύτερη άμυνα της φετινής Ευρωλίγκας στο Βελιγράδι..

Ο Πρίντεζης κάθεται στον δικό του θρόνο αυτή τη σεζόν. Φοράει δίκαια το στέμμα του καλύτερου PF της διοργάνωσης και αποτελεί έναν από τους πιο “δηλητηριώδεις” παίχτες τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος περιμένει πολλά από τον Πρίντεζη σε αυτή τη σειρά με τη προσδοκία να ματσάρει το δυνατό κομμάτι του αντιπάλου το οποίο είναι συνδεδεμένο με την αθλητική του ικανότητα. Ο Πρίντεζης μπορεί να χτυπήσει την Αναντολού με κάθε τρόπο. Δείτε τη ποικιλία στην εκτέλεση του στο πρώτο ματς των δύο ομάδων φέτος στον Πειραιά..

Κυρίως όμως, ξέρει να παίζει τέτοια παιχνίδια. Αγώνες όπου το παραμικρό λάθος κοστίζει. Ξέρει να προετοιμάζει τον εαυτό του και να βγάζει το καλύτερο performance στο παρκέ. Για αυτό και βρίσκεται εκεί ψηλά πλέον…

Η μάχη του backcourt..

Oι πρωταθλητές μπορεί να διαθέτουν ένα πραγματικά πυρηνικό backcourt όμως οι Βάσκοι έχουν με τη σειρά τους δύο πυραύλους καλά κρυμμένους στη περιφερειακή τους γραμμή. Μένει να δούμε εάν μπορούν να τους εκτοξεύσουν βέβαια απέναντι στην αντιπυραυλική τεχνολογία των Ρώσων..

Το δίδυμο Larkin-Beaubois εκφράζει τη ταχύτητα στην ανάπτυξη και την εκτέλεση που πρεσβεύει η Baskonia του Σίτο Αλόνσο. Στη Buesa Arena έχουν πέσει πάνω τους ενόψει της σειράς με την ΤΣΣΚΑ καθώς γνωρίζουν πολύ καλά ότι είναι οι μόνοι που μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα εφόσον κάνουν πραγματικά καλά playoffs ενώ παράλληλα ως μονάδες  καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις παραγωγικές δυνατότητες της ομάδας τους. Ο Αλόνσο επιδιώκει να έχουν τη μπάλα στα χέρια τους στη τελική ευθεία του παιχνιδιού. O Beaubois είναι σπουδαίος σκόρερ και λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά στην αδύνατη πλευρά της επίθεσης των Βάσκων (όταν παίζει μαζί με τον Λάρκιν) ενώ ο πρώην PG των Νετς διαθέτει ένα εκπληκτικό πρώτο βήμα που μπορεί να εκθέσει κάθε αντίπαλο γαρνίροντας με  αρκετά υψηλό IQ το παιχνίδι του. Θυμηθείτε το performance του αλλά και το πως έκρινε τη τελευταία αναμέτρηση με τη ΤΣΣΚΑ πριν μερικές εβδομάδες..

Ο Ιτούδης γνωρίζει πολύ καλά την αξία των γκαρντ του αντιπάλου και θα προσπαθήσει να τους κλειδώσει ρίχνοντας πάνω τους τα καλύτερα αμυντικά του όπλα. Από την άλλη, σίγουρα θέλει να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν καλύτερα και τα δικά του όπλα. Η Baskonia θα έχει δύσκολα βράδια απέναντι στο δίδυμο Τεόντοσιτς-Ντε Κολό. Nωρίτερα στη σεζόν ο Μίλος είχε κάνει ένα ασύλληπτο ματς απέναντι στους Βάσκους πετυχαίνοντας 34 πόντους (5/6 τρίποντα) και μοιράζοντας 10 ασσίστ..

Τώρα που το σκέφτομαι μάλλον δεν ήταν και τόσο ..ασύλληπτο γιατί το συνέβαλλε και μια εβδομάδα μετά όπου έγραψε 31+8 στο Μπάμπεργκ. Η ικανότητα του Ντε Κολό να πάει στη γραμμή του φάουλ και να φτάσει τους 18-20 πόντους με συνέπεια κάθε βράδυ επίσης μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο. Και οι δύο περιφερειακές γραμμές αποτελούν τη κινητήριο δύναμη των δύο ομάδων και η μάχη μεταξύ τους αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον…

Νίκος Παππάς vs Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς (Παναθηναϊκός – Φενέρ)

Παίχτες με διαφορετικό ρόλο στις ομάδες τους αλλά ιδιαίτερα επιδραστικοί έχοντας στο τσεπάκι τους τον μανδύα του Game changer που συχνά φορούν αλλάζοντας τα δεδομένα της αναμέτρησης. Η τιτανομαχία του Παναθηναϊκού με τη Φενέρ έχει τεράστιο ενδιαφέρον και πολλά ζευγάρια σε ατομικό επίπεδο τα οποία μπορούν να κρίνουν τον τελικό νικητή (π.χ. επιρροή Μπουρούση στη συνολική μάχη της frontcourt) όμως επέλεξα αυτό το ξεχωριστό match up δύο αθλητών οι οποίοι ξέρουν να βάζουν φωτιά στη κερκίδα και να παρασύρουν (θετικά) τους συμπαίχτες τους.

Ο Παππάς βρήκε τον ρόλο και τα λεπτά που ζητούσε στο rotation του Πασκουάλ μέσα από το αμυντικό κομμάτι με τον προπονητή του να μη διστάζει να του αναθέσει τον πιο επικίνδυνο περιφερειακό του αντιπάλου πλέον. Η ικανότητα του Παππά να πιέσει τη μπάλα, να σπάσει screens και να αξιοποιήσει το δυνατό του κορμί στα μετόπισθεν έχει παράγει πολύ hustling στο παιχνίδι των πρασίνων τη στιγμή που ο Έλληνας γκαρντ συνεχίζει να αποτελεί σταθερή απειλή στην άλλη άκρη του παρκέ με το κάθετο παιχνίδι του και την ικανότητα να δημιουργήσει ρήγμα. Ο Παππάς βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο της καριέρας του. Για αυτόν, ο Μπογκντάνοβιτς (θα κληθεί πιθανόν να τον αναλάβει) αποτελεί τεράστια πρόκληση. Πρέπει λοιπόν να ανταποκριθεί..

Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η συμπεριφορά του Μπογκντάνοβιτς απέναντι στο “φυσικό” παιχνίδι των πρασίνων. Ο Σέρβος wing είναι ο πιο ολοκληρωμένος παίχτης της ομάδας του Ομπράντοβιτς.  Είχαμε μιλήσει νωρίτερα στη σεζόν για το πόσο θα άλλαζε συνολικά η εικόνα της Φενέρ στο διάστημα της απουσίας του κάτι που νομίζω όσο περνούσε ο καιρός γινόταν πολύ έντονα αντιληπτό. Με τον Μπογκντάνοβιτς πίσω υγιή, οι Τούρκοι παρουσίασαν εντελώς διαφορετικό πρόσωπο. Έγιναν πιο δημιουργικοί και πληθωρικοί στην επίθεση τους, πιο πολυμορφικοί στο αμυντικό κομμάτι.  Ο Μπογκντάνοβιτς θέλει να φτάσει μέχρι το τέλος του δρόμου φέτος σηκώνοντας τον τίτλο του πρωταθλητής της Ευρωλίγκας πριν κάνει το μεγάλο βήμα διασχίζοντας τον Ατλαντικό. Και θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να το πετύχει..

Γιούλ vs Oυοναμέικερ..

Μάχη αστέρων ανάμεσα σε πυραυλοκίνητους γκαρντ οι οποίοι αποτελούν το κέντρο αποφάσεων  της κάθε ομάδας στο τέλος κλειστών παιχνιδιών, απολαμβάνοντας την απόλυτη εμπιστοσύνη των προπονητών τους. O Aμερικανός γκαρντ αποτελεί ίσως έναν από τους ελάχιστους παίχτες οι οποίοι υπό συνθήκες θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν το ότι το βραβείο του MVP  πρέπει ήδη να βρίσκεται στο σπίτι του Ισπανού leader της Ρεάλ.  Ο Ουοναμέικερ είναι πραγματικό τανκ. Πολύ δυνατός για περιφερειακός, με εξαιρετική ικανότητα στο να τρυπάει τις άμυνες παίζοντας κάθετα (γεγονός που τον στέλνει συχνά στη γραμμή των προσωπικών) ενώ είναι παράλληλα πολύ επικίνδυνος στη transition επίθεση όπου ξέρει να τελειώνει ακόμα και φάσεις που εμπεριέχουν μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Δείτε λίγο τα νούμερα του αλλά και την επίδραση του στο παιχνίδι της ομάδας του Μπλατ…


Ο Γιούλ είναι απλά …ο Γιούλ. Η φετινή σεζόν εξελίσσεται σε αποθέωση για τον διεθνή Ισπανό γκαρντ ο οποίος έχει προσφέρει στους απανταχού μπασκετικούς σπουδαίες στιγμές με την ικανότητα του να χαμογελάει μπροστά στη καρμανιόλα πετυχαίνοντας ασύλληπτα καλάθια όταν το χρονόμετρο βουτάει προς το μηδέν. Τέτοια σουτ κύριε Ουοναμέικερ, όπως πολύ καλά θα ξέρεις,  ο Σέρχιο τα έχει για πρωινό…

Η Ρεάλ έχει πολλές σπουδαίες μονάδες οι οποίες μπορούν να καλύψουν τον ηγέτη τους στη μέτρια βραδιά του όμως σε αυτά τα ματς όπου το επίπεδο είναι πραγματικά υψηλό οι Μαδρολένοι θα χρειαστούν τον Γιούλ για να ανοίξουν το τούρμπο και να αφήσουν τους Τούρκους πίσω..

 

Πίνακες & Στατιστικά, Πηγή: Overbasket.com
Videos Πηγή: Youtube