Ο Βαλβέρδε ήταν ευλογία για το ελληνικό ποδόσφαιρο

Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες από την Καταλονία, ο Ερνέστο Βαλβέρδε θα είναι ο επόμενος προπονητής της Μπαρτσελόνα. Ουάου, όπως θα έλεγε μια ψυχή. Ο Ισπανός, που είχαμε την ευκαιρία όχι απλά να παρακολουθήσουμε τη δουλειά του αλλά να καταγράψουμε βήμα προς βήμα το πώς δημιουργεί μια ομάδα λόγω της διπλής θητείας του στον Ολυμπιακό, αναλαμβάνει στα 53 του τη δυσκολότερη αποστολή της προπονητικής του καριέρας. Και θαρρώ πως όλοι συμφωνούν πως όχι μόνο δικαιούται αυτή την ευκαιρία αλλά την αξίζει στο έπακρο. Και διότι έχει τις γνώσεις αλλά κυρίως επειδή δεν «φυτεύεται» σε αυτή τη θέση αλλά έφτασε εκεί ανεβαίνοντας ένα-ένα τα σκαλοπάτια.

Προφανώς και τίποτα από τα παραπάνω δεν εγγυάται ότι ο πρώην κόουτς του Ολυμπιακού θα πετύχει στον πάγκο της «Μπάρτσα». Στο παρελθόν άλλωστε έχουμε δει ικανότατους προπονητές να μην πιάνουν σε μια ομάδα. Είτε λόγω ιδιαιτεροτήτων, είτε λόγω ατυχίας, είτε λόγω συγκυριών. Όταν όμως έχει περπατήσει την εμπειρία σου, βιώνοντας δύσκολες καταστάσεις και κυρίως όταν δεν έχεις κάνει άλματα αλλά βήματα, οι πιθανότητες να τα καταφέρεις είναι σίγουρα υπέρ σου.

 

O Ernesto Valverde στον πάγκο της Athletic Bilbao

 

Για το ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν ευλογία ότι πέρασε από εδώ ο συγκεκριμένος κόουτς. Και διότι σε κάθε ευκαιρία ακούγεται το όνομα του Ολυμπιακού και κατ’επέκταση της Ελλάδας αλλά και διότι όπως επιβεβαιώνουν ουκ ολίγοι Έλληνες προπονητές ο τρόπος που έπαιξαν οι «ερυθρόλευκοι» επί ημερών Βαλβέρδε αποτέλεσε μπούσουλα για πολλούς τεχνικούς. Σε κάθε περίπτωση οι Έλληνες μπορούν να είναι αν όχι περήφανοι, σίγουρα όμως χαρούμενοι για το ότι αυτός ο τύπος πέρασε δύο φορές από τα μέρη μας. Και η διοίκηση του Ολυμπιακού ασφαλώς έχει δικαίωμα να είναι περήφανη στο άκουσμα της είδησης ότι «ο Ερνέστο Βαλβέρδε θα είναι ο επόμενος προπονητής της Μπαρτσελόνα».