Ζήτημα τιμής (Video)

Ο Ολυμπιακός δίνει το τελευταίο του ματς πριν τον μεγάλο ημιτελικό της Παρασκευής αντιμετωπίζοντας τον Άρη στο Nick Galis Hall. Ζήτημα τιμής για τους κίτρινους το να παρουσιαστούν ανταγωνιστικοί. Μπορούν;

Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός κέρδισε εύκολα όπως αναμενόταν το πρώτο ματς της σειρά απέναντι στον Άρη ο οποίος άντεξε μόνο στο ξεκίνημα του παιχνιδιού. Η σειρά μετακομίζει στη Θεσσαλονίκη πλέον για μάχη με ιδιαιτερότητες οι οποίες κυρίως αφορούν το χρονικό σημείο διεξαγωγής της.

 

Η μάχη των στατιστικών

ΟΣΦΠ –  ΑΡΗΣ

114.5  Offensive Rating  104,2

90.2  Defensive Rating  98.2

54.0  Efg%  50.7

57.2  Total RB%  50.2

70.4  Pace  71.5

 

Μεγάλη η δυσκολία του Άρη να παράγει απέναντι σε τέτοια άμυνα

Το επιθετικό πρόβλημα του Άρη φέτος βασάνισε πολλάκις την ομάδα ακόμα και όταν αυτή είχε περισσότερα όπλα στο ρόστερ της. Ήταν θέμα κατασκευής της επίθεσης και χημείας, παράγοντες οι οποίοι δημιούργησαν ένα δυσλειτουργικό πλαίσιο ώστε να μπορέσει ο κάθε παίχτης να εντάξει τις δεξιότητες του. Εν ολίγοις το θέαμα που παρουσιάζουν οι κιτρινόμαυροι στην επίθεση φέτος είναι επιεικώς μέτριο. Και μη ξεχνάτε ότι αυτή τη στιγμή εκτός των άλλων δεν έχουν στη διάθεση τους παίχτες όπως ο Τζένκινς, ο Μαρμπλ, ούτε καν ο Μπάκνερ.

Άμυνες του επιπέδου του Ολυμπιακού μπορούν να διαβάσουν σχετικά εύκολα την επίθεση του Άρη. Στο ματς του πρώτου γύρου ο Σφαιρόπουλος τοποθέτησε τη φάκα του Birch στον άξονα και οι παίχτες του Πρίφτη έπεφταν ένας ένας μέσα, επιμένοντας (ανεξήγητα) να παίζουν προσωπική φάση στη τελική ευθεία της επίθεσης μετά την “αλλαγή” πάνω στον αρκετά δυνατό σε αυτό το κομμάτι Καναδό. Στη πραγματικότητα ο μόνος παίχτης του Άρη που μπορεί να παίξει προσωπική φάση (κι όντως μπορεί) απέναντι στους παίχτες του Ολυμπιακού είναι ο Κάμινγκς , ο οποίος έχει εξαιρετικό πρώτο βήμα και ικανότητα να τελειώσει απέναντι σε ψηλότερους παίχτες στο ζωγραφιστό (έστω και εάν δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός).

Ο Δημήτρης Πρίφτης είδε την ομάδα του να κάνει ένα αρκετά καλό παιχνίδι στη Πυλαία, γνωρίζοντας όμως ότι πήρε απρόσμενη ώθηση από τη μεγάλη ευστοχία των παιχτών στα τρίποντα (32.6% το ποσοστό του Άρη στη σεζόν, όχι ιδιαίτερα καλό) και το τρομερό πρώτο ημίχρονο του Ντραγκίσεβιτς. Ξέρει ότι το σύνολο του δεν έχει μεγάλη τύχη να σκοράρει στο μισό γήπεδο απέναντι στην άμυνα των ερυθρολεύκων με το μέγεθος και την εξαιρετική επικοινωνία που τη διακρίνει. Ο Άρης λοιπόν θα πρέπει να τζογάρει. Δεν έχει άλλη επιλογή εάν θέλει να εξαντλήσει τη πιθανότητα να ακολουθήσει τον Ολυμπιακό. Θα πρέπει να απλώσει την άμυνα του (Small ball, περισσότερα λεπτά Μούρτος δίπλα στα δύο PG, Γιάνκοβιτς στο “4”) ώστε να μπορέσει να δημιουργήσει καταστάσεις ανοιχτού γηπέδου για τον Κάμινγκς και σε δεύτερη φάση να παίξει τη ζαριά του τριπόντου. Ανταρτοπόλεμος..; Ναι. Ο Άρης δεν έχει άλλη επιλογή.

 

Διαχείριση

Για τον Ολυμπιακό είναι σημαντικό το παιχνίδι όχι μόνο γιατί πρόκειται για έναν ημιτελικό της ελληνικής λίγκας αλλά και γιατί είναι το τελευταίο παιχνίδι της ομάδας πριν το F4 της Κωνσταντινούπολης. Είναι λοιπόν μεγίστης σημασίας για τους ερυθρόλευκους να ξεπεράσουν αυτόν τον σκόπελο ομαλά. Ο κόουτς Σφαιρόπουλος ξέρει ότι βασικό ζητούμενο από το παιχνίδι του Σαββάτου είναι το θετικό αποτέλεσμα (παίζει σαφέστατα ρόλο στο ψυχολογικό κομμάτι) σε συνδυασμό με τη συντήρηση ώστε να μην διακινδυνέψουν οι πρωταθλητές Ελλάδας κάποιον τραυματισμό. Διαχείριση λοιπόν είναι η λέξη κλειδί. Και πιστέψτε με, δεν είναι εύκολο. Ο Ολυμπιακός συνειδητά δε θα παίξει στα “κόκκινα”. Οι παίχτες το γνωρίζουν εκ των προτέρων. Και αυτό είναι ένα γεγονός στο οποίο βασίζει τη πίστη του για κάτι καλό ο Άρης. Όπως γεγονός είναι από την άλλη το ότι οι ερυθρόλευκοι δε χρειάζεται να πιάσουν το 100% σε επίπεδο performance για να καταβάλλουν αυτόν τον ελλιπή Άρη όση μαγεία και εάν εκπέμπει το συγκεκριμένο γήπεδο. Μαγεία που καμιά φορά μπορεί να φέρει φάσεις σαν και αυτή…

 

 

Οι ερυθρόλευκοι θα βασιστούν στην άμυνα τους ώστε να κλειδώσουν τον αντίπαλο περιμένοντας σταδιακά τη κατάρρευση του. Η παρουσία του Σπανούλη αυτόματα δημιουργεί ασφαλιστικές δικλίδες ενώ θα πρέπει να αναμένουμε ρόλο στην επίθεση από τους ψηλούς Μιλουτίνοφ και Γιάνγκ. Ο Αμερικανός σέντερ κέρδισε το χειροκρότημα του κόσμου στον πρώτο ημιτελικό όταν σε λιγότερο από 15 λεπτά μέτρησε 11 πόντους (4/7 FG) και 6 ριμπάουντ.

Σίγουρα η αίγλη ενός Άρης-Ολυμπιακός σε περίοδο Playoffs δίνει μια ξεχωριστή αύρα στο ματς όμως και οι δύο ομάδες έχουν παραπάνω πράγματα να σκεφτούν αυτή τη περίοδο. Για τον Άρη θα είναι σημαντικό να πάρει την επόμενη σειρά (αυτή των μικρών τελικών) ώστε να τελειώσει με χαμόγελα αυτή τη πολύ δύσκολη σεζόν ενώ οι ερυθρόλευκοι έχουν μπροστά τους το F4 της Κωνσταντινούπολης όπου θα διεκδικήσουν το τρόπαιο του πρωταθλητή της Ευρωλίγκας. Στο σημερινό ματς κυριαρχούν δύο τάσεις. Αυτή του Ολυμπιακού να δοκιμάσει κάποια τελευταία πράγματα αλλά με κύριο γνώμονα τη συντήρηση και τη νίκη χωρίς να πιεστεί πολύ σωματικά η ομάδα (νίκη μυαλού και εμπειρίας) και αυτή του Άρη να παίξει για την τιμή του. Εάν στο τέλος του δρόμου προκύψει ένα ανταγωνιστικό ματς θα είναι νομίζω το καλύτερο για όλους..