stoiximangr-euroleague-2

Λουκούλλειο γεύμα…

Η πρώτη εβδομάδα διπλών παιχνιδιών στη φετινή Ευρωλίγκα μοιάζει με ένα λουκούλλειο γεύμα μετά από μια μακρά περίοδο νηστείας. Ώρα αποδείξεων για τον Παναθηναϊκό μακριά από το ΟΑΚΑ και συγκεκριμένα στο Μόναχο. Δυνατή κόντρα στην Ιβηρική με τον Ολυμπιακό να διασταυρώνει το ξίφος του με αυτό της φορμαρισμένης Μπασκόνια. Ετοιμαστείτε για μια εβδομάδα γεμάτη καλό ευρωπαϊκό μπάσκετ…

 

Το πρώτο διήμερο της πρώτης χρονικά εβδομάδας διπλών παιχνιδιών για τη φετινή Ευρωλίγκα είναι γεγονός. Οι ελληνικές ομάδες ταξιδεύουν μακριά από τις έδρες τους έχοντας ως βασικό στόχο το 2/2.

 

Στη Βαυαρία ο Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός επισκέπτεται το Μόναχο στο πρώτο εκτός έδρας παιχνίδι του φέτος στη διοργάνωση. Εύκολα μπορεί να γίνει κατανοητή η σημασία της αναμέτρησης. Πέρυσι άλλωστε, η αδυναμία της ομάδας να κλειδώσει τη νίκη σε τέτοια ματς μακριά από το ΟΑΚΑ αποτέλεσε ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης στον οργανισμό. Το “τριφύλλι” φέτος οφείλει να είναι πιο αποτελεσματικό μακριά από το “κάστρο” του, στα εκτός έδρας παιχνίδια, όπου αξιολογείται με μεγαλύτερη δόση ρεαλισμού ο χαρακτήρας των πραγματικά καλών ομάδων της διοργάνωσης.

H Μπάγερν δέχθηκε ένα ηχηρό χαστούκι στη πρεμιέρα της διοργάνωσης. Ουσιαστικά, η Αναντολού την καλωσόρισε στην Ευρωλίγκα δείχνοντας της ωμά τι απαιτείται για να είσαι σε θέση να ανταγωνιστείς και να κερδίσεις στο υψηλότερο επίπεδο. Ακόμα και στα 15 πρώτα λεπτά εκείνης της αναμέτρησης όπου οι Βαυαροί είχαν το προβάδισμα, οι ισορροπίες που είχαν διαμορφωθεί στο παρκέ και η πρώτη αίσθηση που είχε δημιουργηθεί  ήταν ότι δύσκολα θα μπορούσε η άμυνα τους να ακολουθήσει τον ρυθμό της Αναντολού μέχρι το τέλος. Και όμως.. Η Μπάγερν έχει ένα αξιόλογο σύνολο. Η εικόνα που παρουσίασε στη πρεμιέρα οφείλεται εν πολλοίς και στην απογοήτευση μιας ομάδας που δεν έχει την εμπειρία να διαχειριστεί μια κακή για αυτήν διαμορφωμένη κατάσταση. Το υλικό του Ράντονιτς είναι καλό. Υπάρχει ταλέντο, επαρκής σύνδεση δεξιοτήτων και σωστή νοοτροπία στο ρόστερ του Σέρβου κόουτς. Και σήμερα, είναι δεδομένο το ότι η γερμανική ομάδα θα προσπαθήσει να “επιστρέψει” χρησιμοποιώντας το ματς με το “τριφύλλι” ως κολυμπήθρα του Σηλωάμ.

 

Τα κλειδιά της νίκης για τον Παναθηναϊκό

 

-Άμυνα σε απόσταση μιας πάσας-περιφερειακή πίεση. Η Μπάγερν είναι μια ομάδα που βασίζεται στις συνεργασίες. Παράγει μέσα από αυτές και δεν διαθέτει παίχτες ιδιαίτερα ικανούς σε επίπεδο προσωπικής φάσης. Η ελληνική άμυνα οφείλει να πιέσει πολύ τα γκαρντ του Ράντονιτς και να αποκόψει τις γραμμές επικοινωνίας τους με τους υπόλοιπους. Πιο απλά, η αμυντική επιλογή των πρασίνων για παράδειγμα απέναντι στα pick & rolls που τρέχει ο Γιόβιτς πρέπει να δώσει στον Σέρβο playmaker χαρακτήρα σκόρερ, ωθώντας τον να πάει στη τελική προσπάθεια και όχι στην αγαπημένη του συνεργασία. Ο Κοπόνεν δουλεύει εξαιρετικά γύρω από τα σκριν και ο Καλάθης θα έχει πολύ δουλειά. Ο Παναθηναϊκός έχει την ικανότητα  να πιέσει πολύ τον αντίπαλο σε απόσταση μιας πάσας. Το έχει δείξει στη θητεία του Πασκουάλ. Θυμηθείτε πέρυσι την επιτυχία της τριάδας Καλάθη-Παππά-Ρίβερς όταν της ανατέθηκε αυτή η αποστολή. Ίσως χρειαστεί σήμερα, η νέα φετινή version να επαναλάβει κάτι ανάλογο στα μετόπισθεν. Οι προδιαγραφές υπάρχουν…

 

-Η μάχη του “ζωγραφιστού”. Η Μπάγερν δεν έχει το αθλητικό πακέτο για να τρομάξει τον Παναθηναϊκό. Η ελληνική ομάδα έχει σαφώς μεγαλύτερα προσόντα σε αυτό το κομμάτι και πρέπει να χτυπήσει την αδυναμία των Βαυαρών να αλλοιώσουν επιθέσεις στο κέντρο της ρακέτας τους. Οι παίχτες του Πασκουάλ πρέπει να επιτεθούν στη ρακέτα της Μπάγερν και να στριφογυρίσουν το μαχαίρι στη πληγή των γηπεδούχων. Στην άλλη πλευρά βέβαια, η παρουσία του Μπούκερ δίνει την ευκαιρία για να πολύ καλό τεστ. Ο Αμερικανός σέντερ των Βαυαρών έχει το φυσικό πακέτο και την ικανότητα να σκοράρει στη ρακέτα. Ο Παναθηναϊκός οφείλει να ελέγξει την ορμή του Μπούκερ  τον πληθωρικό Μπαρθέλ και εν τέλει το κομμάτι του ριμπάουντ για να παγιώσει την υπεροχή του.

 

Στη Βιτόρια ο Ολυμπιακός

 

Ο ενθουσιασμός από τη θορυβώδη πρώτη, σπουδαία εμφάνιση απέναντι στη Χίμκι καταλάγιασε κάπως μετά τη πολύ δύσκολη  βραδιά που πέρασαν οι ερυθρόλευκοι στη Χαλκίδα. Πάνω απ’όλα, πιστοποιήθηκε η εκτίμηση ότι η καινούργια ομάδα του Ντέηβιντ Μπλατ θα βιώσει πολλά σκαμπανεβάσματα στην απόδοση της, τουλάχιστον στο πρώτο μισό της σεζόν. Το πολύ υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού που προσφέρει η φορμαρισμένη Μπασκόνια μοιάζει ιδανικό για να ενεργοποιήσει πάλι τον πολύ υψηλό βαθμό συγκέντρωσης που παρουσίασε ο Ολυμπιακός στη πρεμιέρα της Ευρωλίγκας.

 

Η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνεθ  ξεκίνησε το φετινό ταξίδι της στην Ευρωλίγκα με ένα σπουδαίο διπλό στο Κάουνας απέναντι στη Ζάλγκιρις, ενδεικτικό της φετινής ποιότητας των Βάσκων. Τη Κυριακή, στη τελευταία τους αναμέτρηση για την ΑCB, οι παίχτες της Μπασκόνια πέρασαν «επάνω» από τη Φουενλαμπράδα διαλύοντας την εκτός έδρας με το εκκωφαντικό 60-110.

 

Aπέναντι σε μια σπουδαία γραμμή ψηλών

 

H αναμέτρηση της Μπουέσα Αρίνα αποτελεί ένα πολύ δυνατό τεστ για τον Ολυμπιακό και ειδικά για τη γραμμή ψηλών του γύρω από το βάθος της οποίας  υπάρχει σκεπτικισμός στο ξεκίνημα της περιόδου. Στη Μόσχα οι ερυθρόλευκοι έκαναν θραύση ψηλά όμως η Χίμκι είναι μια ομάδα αδύνατη στο κομμάτι του ριμπάουντ, με ελαφριά κορμιά στο ζωγραφιστό.  Στη Βιτόρια η ελληνική ομάδα θα κληθεί να διαχειριστεί μια εντελώς διαφορετική κατάσταση. Η γραμμή ψηλών της Μπασκόνια συνδυάζει μέγεθος, δύναμη, ταχύτητα και πλουραλισμό σε επίπεδο δεξιοτήτων. Ο Vincent Poirier είναι έτοιμος για μια σεζόν που θα βοηθήσει να αναρριχηθεί στη ελίτ των κορυφαίων ευρωπαίων σέντερ. Το καινούργιο πολυετές συμβόλαιο του καλοκαιριού βοηθάει τον σταρ της ομάδας, «Τόκο» Σενγκέλια  να αφοσιωθεί στη πορεία της στο μονοπάτι των τίτλων ενώ ο Voightmann και ο ανανεωμένος Diop (σε αρκετά καλή κατάσταση) προσφέρουν τεράστιο ποιοτικό βάθος σε μια από τις πιο δυνατές γραμμές ψηλών της Ευρωλίγκας. Το δίδυμο Μιλουτίνοφ-LeDay αλλά και η γραμμή φόργουορντ των ερυθρολεύκων θα έχει πολύ δουλειά…

Ο Ολυμπιακός θα προσπαθήσει να επιβάλλει τον ρυθμό του σε ένα όχι και τόσο φιλόξενο περιβάλλον. Ο Μπλατ πιθανόν θα στείλει τον Τουπάν επάνω στον κινητήριο μοχλό του αντιπάλου, Τζέησον Γκρέιντζερ, θέλοντας να ματσάρει το σπουδαίο φυσικό πακέτο του Ουρουγουανού. Είναι δεδομένο ότι ο τρόπος που θα αποφασίσει να επιτεθεί ο Ολυμπιακός (ανεξάρτητα από τη κατάληξη της εκτέλεσης) θα διαμορφώσει και το πλαίσιο στο οποίο θα επιτεθεί η Μπασκόνια. Κομβικός παράγοντας για την ελληνική ομάδα τα λάθη και το ποσοστό ευστοχίας από τρίποντο. Πολύ απλά, γιατί συνιστούν στοιχεία που καθορίζουν τον ρυθμό.

 

Παραδοσιακά το συναπάντημα των ερυθρολεύκων με τη Μπασκόνια επί ισπανικού εδάφους μας προσφέρει σπουδαίες μάχες και ποιοτικό μπάσκετ. Μάλιστα, οι φετινές προδιαγραφές των ομάδων και κυρίως η ταχύτητα με την οποία μπορούν να αναπτυχθούν στο μισό και στο ανοιχτό γήπεδο αποτελεί τη καλύτερη διαφήμιση για ένα ματσάρισμα που αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον…